Календар

Програма с културни събития на Институт Сервантес София

27-30 септември 2023 г.

Програма с културни събития на Институт Сервантес София

27-30 септември 2023 г.

 

 Литературна среща

 „Нощ на литературата“

27 септември 2023 г.

Институт Сервантес – София за поредна година участва в „Нощта на литературата“, организирана от фондация „Детски книги“.

В това издание литературата на испански език ще бъде представена от откъс от произведението на Ирен Вайехо „Безкраят в стрък тръстика“, преведена на български от Десислава Антова и Захари Омайников и  публикувана през пролетта на  2023 г. от издателство „Колибри“.

За българското издателство „Безкраят в стрък тръстика“ е сред най-съвършените „книги за книгата и четенето“.

От зараждането на писмеността, през възникването на идеята библиотеките да съберат цялото познание, започвайки с Александрийската, възходите и паденията на книгата, до интересни паралели между интернет и Вавилонската библиотека на Борхес… Вайехо поднася ерудирана и интригуваща смесица от история, митология, неизвестни и любопитни факти и аналогии с днешния ден, за да увлече читателя в едно невероятно литературно приключение, което доставя духовна наслада, обогатява и внушава преклонение пред най-доброто изобретение на човешкия ум.

Читателското гнездо на Институт Сервантес ще се намира в Клубовна Резиденция на ул. "Кракра" 15 в София. Актьорът Асен Кукушев ще прочете откъса от „Безкраят в стрък тръстика“, на български език. Актьорът ще прочете откъса седем пъти (на всеки 30 мин от 18:00 до 21:00ч.)

Дата: 27.09.2023 г.

Време: от 18:00 до 21:00 часа

Място: Резиденция Клубовна, ул. "Кракра", 15 - София

Вход свободен

 * * *

Честване

„Европейки ден на езиците“

30 септември 2023 г.

Институт Сервантес – София се присъединява към отбелязването на Европейския ден на езиците, организиран от Европейската комисия в България на 30 септември, съвпадащ с Международния ден на превода.

В празничен ден в подножието на площада в Градска градина, пред Народния театър, за поредна година ще празнуваме езиковото и културно многообразие. Освен Институт Сервантес присъствие са потвърдили още 13 европейски културни институции

Място: Градска градина – София (срещу Народния театър Иван Вазов)

Дата: 30.09.2023 г

Време: 11:00 ч. -15:00 ч.

Вход свободен

 

 

Автор:
Институт Сервантес - София
Публикация:
27.09.2023 г. 10:52
Етикети:
Честванекултурни събитияИнститут Сервантес София
„Безкраят в стрък тръстика“
„Европейки ден на езиците“
Ирен Вайехо
„Нощ на литературата“
Посетено:
423
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/37710-programa-s-kulturni-sabitiya-na-institut-servantes-sofiya