Календар

Месечна програма на Полския институт в София

Април 2007

◊ ПРОГРАМАТА

• До 12 април в Галерията на Института продължава изложбата “Кшенжански отражения. Жената в ловицките украси от рязана хартия" от Музея в гр. Лович.


2.04., понеделник
 
Две години от кончината на папа Йоан Павел ІІ
18 ч., Католическа църква “Св. Юзеф” в София, ул. Княз Борис І № 146
Проповед по време на литургия на отец Тадеуш Борутка, професор по теология (с превод на български). След литургията ще се състои среща с отец Борутка и кратка музикално-поетична програма, подготвена от Полската католическа мисия и връчване на наградите на лауреатите на литературния конкурс “Йоан Павел ІІ в моя живот”.
Отец Тадеуш Борутка - професор и хабилитиран доктор по богословие, свещеник в белско-живецкия диоцез. Директор на Богословския институт “Св. Ян Канти” в Белско Бяла, ръководител на катедрата по социология на религията във факултета по богословие на Държавната духовна академия в Краков, преподавател по етика в Силезийския университет в Катовице.
Главен редактор на “Белско-живецки богословски студии”. Автор на 24 книги и няколко десетки статии.


5.04., четвъртък
Съорганизатор – Полски институт
18 ч., Галерия на СБХ, ул. Шипка 6
• Откриване на юбилейна изложба графика на Николай Стайковски
Николай Стайковски е следвал във Варшавската художествена академия от 1977 до 1981 г. В периода 1982-1983 следва живопис в София при проф. Светлин Русев, а през 1987 се дипломира. Негови работи са притежание на Националната художествена галерия, на Галерията “Илия Бешков” в Плевен, на частни колекции в много европейски страни.
Има повече от 30 самостоятелни изложби, в т.ч. и три в Полския институт в София – през 1997, 2002 г. и 2004 г.


5.04., четвъртък
18 ч., Галерия
• Всички сме христосовци – реж. Марек Котерски (2006, 107 мин.), с превод
Бащата – Адам Мяучински (50-годишен) е културолог и алкохолик. От няколко години не пие, лекува се, изтрезнява. Филмът започва с въпроса на Адам към любимия син Силвестър (20-годишен), какво е искал да му каже. Синът споделя, че някога, към края на бащиното пиянство, той - Силвек, му е пожелавал смърт и е искал да го убие. И продължава да разказва, как се е стигнало да това и какво е запомнил от съвместния им живот. Запомнил е само бащиното пиянство и страха си от него. С този болезнен спомен на сина Адам започва да развива лентата на собствените си спомени: неговият баща също пие и Адам също се страхува и срамува от него и още като момче си е обещал, че никога няма да бъде причина за срама и страха на своето дете, обаче....


5 и 23 април
19 ч., Сатиричен театър, сцена “Щастливеца”, ул. “Стефан Караджа” 26
• Спектакли на “Тестостерон”  на Анджей Сарамонович
Превод – Йоанна Попова, режисьор – Пламен Панев.
Участват: Филип Трифонов, Малин Кръстев, Захари Бахаров, Герасим Георгиев, Добрин Досев, Стефан Денолюбов, Васил Сумрачки.
“Карикатура на мъжката гледна точка за света. Написана със сочен, жив език, черната комедия на Сарамонович се случва днес в средите на добре образовани хора. Седмина господа се забавляват на сватбен обяд. От това не може да произтече нищо хубаво. Освен смях, разбира се. Героите разсъждават върху природата си на самци, като анализират връзките си със жените ”.
Билети в касата на Сатиричния театър

 
16.04., понеделник
18 ч., Галерия
• Откриване на изложбата “Сцени от ежедневието на фона на скелет" с участието на автора Славомир Витковски
Славомир Витковски е завършил Държавното висше училище за изящни изкуства в Гданск. От 2002 г. адюнкт ІІ степен (доктор по изкуствознание) в Академията за изящни изкуства в Гданск. Работи с редица театри, като подготвя афиши и театрални плакати, програми и сценография. Автор на корици на няколко десетки книги. Ръководи рекламна агенция. Лауреат на редица награди и отличия. В актива си има 24 самостоятелни изложби  и участия в 41 общи художествени изложби (в т.ч. в Париж, Берлин, София, Прага, Варшава, Хайделберг). Занимава се с живопис, изящна и приложна графика и фотография.
“Сцените от ежедневието на фона на скелет” на Славомир Витковски не са разказ. Не са и цикъл. Те са като случайно събрани филмови кадри от живота на твореца. Идеята им се корени не в творческите терзания, свързани с усещането за смисъла на живота, а по-скоро в нещо като литературен анекдот. По молба на родителите си Славек трябвало да премести  тленните останки на дядо си. По време на пътуването творецът усеща присъствието на скелета и осъзнава, че почти във всяка ситуация, във всеки миг от ежедневието ни съпровожда това странно същество – смъртта. Тя живее с нас. Усеща своите и нашите радости и скърби, възходи и падения. Присъства в моменти на унес и пазаруване. (Гжегож Буяк)
Изложбата продължава до 25 май


19.04., четвъртък
18 ч., Галерия
120 години от смъртта на Ю.И.Крашевски
 Лекция на д-р Веселина Димова, посветена на живота и творчеството на Ю. И. Крашевски
Ю. И. Крашевски (1812-1887) – полски писател, публицист, издател, историк, обществен и политически деец, най-плодовития писател в историята на полската литература
д-р Веселина Димова – специалист по история на културата  на балканските и славянските народи. Завършила е славянска филология, история, библиотекознание. Дълги години работи в Института по балканистика при БАН. Научно-изследователската й работа е насочена към проблемите на културното развитие на южнославянските народи в периода ХV-ХІХ в.
• Старинно предание – реж. Йежи Хофман (2003, 103 мин.), с превод
Действието на филма се развива през ІХ в., сто години преди покръстването на Полша. В земите край езерото Гопло управлява “кървавия княз” Попел, който избива целия си род, за да осигури  трона на сина си. Неговите престъпления предизвикват бунт на селяните. Какво  ще направят боговете?
 

22.04., неделя
18 ч., Централен военен клуб, бул. Цар Освободител 7
• Концерт на дуета за старинна музика Контра беллуМ “Черните облаци” – старинни и стилизирани песни и музикални творби, познати от полски филми.
Дует за старинна музика “Контра беллуМ” е създаден в Катовице през 1999 г. и се  състои от Юстина Вичишлик (вокал, рецитация, перкусии) и Михал Вичишлик (лютня, вокал, разказвач). Репетоарът на дуета включва песни и инструментални творби – преди всичко полски или свързани с Полша, но и творби от широко разбирания европейски културен кръг от ХVІ, ХVІІ и ХVІІІ в. Изпълненията на дуета са камерни – това е свързано с приетата от музикантите формула за пресъздаване на атмосферата на домашните занимания с музика, така разпространени в миналите векове. За това допринася и техния инструментариум – лютня и мандора – вид лютня, много популярна през ХVІІ, ХVІІІ и ХІХ в. Музикантите пеят в костюми от съответната историческа епоха.
Важно място в дейността на дуета заема проследяването на историята на музиката. Михал Вичишлик изследва съвременната полска музикална култура до края на Първата полска република, като акцентът е върху историята на музиката за лютня и самия инструмент. Затова една голяма част от репертоара на дуета са песни и творби, които са негови авторски обработки. Сред инструменталните творби присъстват негови стилизирани авторски композиции.
Вход с покани, които можете да получите в галерията на Полския институт или да запазите по телефона от 11 април.



◊ ПРОЯВИ ИЗВЪН СОФИЯ

Варна
18 април
• Изложба “Кшенжански отражения. Жената в ловицките украси от рязана хартия" от Музея в гр. Лович.

Плевен
26 април, Художествена галерия “Илия Бешков”
• Изложба полски плакат

Варна
26 април
18 ч., Концертно студио на Радио Варна
• Представяне на книгата на Мечислав Белски “Владислав Варненчик на Балканите 1443-1444” (превод – Ина Михайлова, издателство “Абагар”, Велико Търново, 2006). Книгата ще представи авторът.

Велико Търново

26 април
Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”
150 години от рождението на Джоузеф Конрад (Юзеф Коженьовски)
• Лекция за живота и творчеството на Джоузеф Конрад на д-р Виргиния Мирославска, лектор по полски език във Великотърновския университет
• Прожекция на документалния филм “Конрад” – реж. Бохдан Рончковски

Автор:
Полски институт - София
Публикация:
30.03.2007 г. 23:47
Посетено:
779
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/3747-mesechna-programa-na-polskiya-institut-v-sofiya