Календар

Нов български университет на Пролетния базар на книгата

Изданията са разположени в шатра №52

◊ ПОКАНА

Център за книгата представя заглавия на Нов български университет на Пролетния базар на книгата в София. На 16-ото издание участват 144 издатели и над 14 000 книги. Официалното откриване ще се състои на 29. май 2022 г. от 11.00 ч. в парка пред Националния дворец на културата.

Изданията на Нов български университет са разположени в шатра №52 и могат да бъдат разгледани до 4 юни, когато е последният ден на най-големия базар на книга в страната. Част от книгите могат да бъдат закупени с 20 % отстъпка. Изложени са най-новите университетски заглавия, сред които:

Третата световна : Битката за Украйна“ от Михаил Станчев и Юрий Фелщински

Олег Калугин, бивш генерал на КГБ: Документалната книга на Станчев и Фелщински, издадена през 2015 г., завършва с думите, че главната задача на Путин си остава завладяването на Украйна. За съжаление, това твърдение, а и книгата като цяло се оказаха пророчески. В 2022 г. светът стана свидетел на военните престъпления на путинска Русия в Украйна.

Юрий Фелщински: Русия започна тази война през 2014 г., когато окупира Крим. Тогава все още не беше ясно дали това е изолиран епизод, или цялостна програма на Русия за възстановяване на Съветския съюз. Нашият възглед, на авторите на книгата, още тогава беше, че това е първа стъпка от програма на Русия за окупиране на редица държави от бившия Съветски съюз. Макар че Путин окупира Крим и някои райони на Източна Украйна, през 2014 г. той спря, направи стратегическа грешка. Войната срещу Украйна трябваше да започне с настъпление срещу Киев, именно това настъпление трябваше да бъде главният удар на Русия. Но за да стане това, първо трябваше да бъде окупирана Беларус. През 2015 г. в нашата книга написахме, че трябва да се следи внимателно какво става в Беларус. Ако Путин окупира Беларус, то това значи, че планира и удар срещу Украйна. Беларус беше завладяна през 2021 г., там се появиха руски войски и тогава стана ясно, че се готви нападение срещу Украйна.

 

„Държавата“ от Платон в превод от старогръцки език на Георги Гочев, научна редакция на Богдан Богданов

Повече от тридесет години след първия превод на български език, най-важното произведение на Платон излиза в нов български превод от старогръцки, снабден с подробен предговор, коментар и индекс на понятията.

Георги Гочев: Така че нека читателят, който пристъпва към прочита на Платоновата Държава, да я чете по възможност двойно. Да чете поредицата от определения, които му се дават, да харесва или да критикува симетричния свят, който му се представя, но да не изпуска и движенията в живата човешка сцена, която се разиграва пред очите му. Платон много държи на това, че философията не е догматична или кабинетна наука, а жив разговор по смисъла на общите неща, които ни вълнуват. В този разговор трябва да има последователност и ред, но за да бъде истински – трябва да има и хаос.  

 

„Военни аспекти на българо-френските отношения от 1878 до 1918 година“ от Георги Пеев

Книгата запълва една празнина в историческата наука – проследяването на отношенията между Франция и България във военната сфера в периода 1878–1918 г. В хода на изследването се поставят редица нови въпроси и се подлагат на преоценка някои залегнали в българското обществено мнение становища, които са продукт повече на емоции, отколкото на реална фактология.

 

„Възможното добро: Да бъдем добродетелни в своето време“ от Габриеле Нисим

Книгите на Габриеле Нисим имат една особеност: те са едновременно задълбочени научни изследвания на събития, личности, социален и политически контекст и емоционално описание на човешки съдби, толкова невероятни, че изглеждат като измислени. В книгата „Възможното добро“ миналото и настоящето присъстват с мисъл, обърната към бъдещето. Сякаш авторът е следвал мисълта на Епиктет отпреди почти две хиляди години: „Помни, че не можеш да промениш миналото, че бъдещето е винаги несигурно, но можеш да действаш в сегашно време“.

 

„Мобилният потребител“ от Димитър Трендафилов

Книгата е опит да се проследят и анализират различните измерения на съвременната потребителска подвижност. В нея се застъпва разбирането, че правенето на маркетинг и поддържането на стабилни търговски марки в дигиталната епоха е достигнало качествено по-високо ниво. Мобилността на съвременния потребител е пътешествие във времето и пространството, непознато в историята досега: „близко“ до нас е вече практически всичко; продаването се е превърнало в процес на ангажиране и споделяне; търговските марки се оказват това, което потребителите правят със и за тях; а дизайнът във всичките му проявления, както и технологизирането на простичките взаимодействия между клиенти и компании са станали ключови „места“ за създаване и повишаване на стойност и за двете страни.

* * *

Видеа от представяния на издания на Нов български университет, организирани от Център за книгата, могат да се гледат в едноименната фейсбук страница и в ютюб канала New Bulgarian University.

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
26.05.2023 г. 16:06
Посетено:
452
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/37008-nov-balgarski-universitet-na-proletniya-bazar-na-knigata