Календар

Международна седмица на открития достъп до научна информация

24-30 октомври 2022 г., Нов български университет

Международна седмица на открития достъп до научна информация

 

Библиотеката на Нов български университет отбелязва Международната седмица на открития достъп, която тази година се провежда от 24 до 30 октомври и е под надслов „Отворени за климатична справедливост”.

Справянето с климатичната криза изисква бърз обмен на знания, както и интердисциплинарен подход. Отвореният достъп до научна информация може да играе ключова роля за решаване на този глобален проблем. Климатичната справедливост признава, че въздействието на климатичната криза не се понася „поравно или справедливо между богати и бедни, жени и мъже и по-възрастно и по-младо поколение“, както отбелязва Организацията на обединените нации. Повече за дефиницията, проблемите и целите на ООН може да прочетете тук.

Седмицата на открития достъп се провежда в края на октомври, но организаторите насърчават да се провеждат дискусии и да се предприемат действия през най-подходящото време през годината, тъй като страните по света продължават да се сблъскват с различни ограничения поради Ковид-19 и изменението на климата.

Нов български университет отбелязва Международната седмица за тринадесета поредна година и е първият университет в България, който се присъединява към световното движение „Open Access”. Началото е поставено с реализация на проект за създаване на Научен електронен архив на НБУ (НЕА на НБУ). През 2022 г. се навършват 16 години от депозирането на първия документ с отворен достъп в НЕА на НБУ – първото хранилище от този род, създадено в страната.

Защо отвореният достъп е важен за нас? Ние вярваме, че достъпът до отворена, надеждна, рецензирана информация е въпрос на справедливост (включително климатична справедливост!) и знаем, че нашите учени чрез своите изследвания, могат да бъдат част от етичното и справедливо решение на проблемите.

Следете следващите ни публикации в блога на Библиотеката и фейсбук страница Център за книгата:

25.10.2022 г. Представяне на Научния електронен архив на НБУ и методите за разпространение на информация за научните публикации на преподавателите и докторантите от университета.

26.10.2022 г. Представяне на специална селекция от електронни книги по темата от Directory of Open Access Books (DOAB).

27.10.2022 г. Представяне на продукти с отворен достъп на издателство Springer Nature: електронни статии, списания и книги.

28.10.2022 г. Представяне колекция от статии и книги с отворен достъп на издателство MIT Press.

Официалният хаштаг на Седмицата на отворения достъп е #OAweek.

 

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
24.10.2022 г. 15:06
Етикети:
Център за книгатаБиблиотекаНБУ
световно движение „Open Access”
Международна седмица на открития достъп
Посетено:
712
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/35669-mezhdunarodna-sedmitsa-na-otkritiya-dostap-do-nauchna-informatsiya