Календар

Месечна програма на Полския институт в София

Март 2007

◊ ПРОГРАМАТА

• До 9 март в галерията на Института продължава изложбата плакат “Полша в Европейския съюз”.

1-11 март
XI Международен София Филм Фест
13 март, 16 ч. Дом на киното
•    Прожекция на филма на Славомир Фабицки “Възвръщане”


5, понеделник
Съвместно с Организацията на евреите в България „Шалом”
18 ч., Еврейски културен дом, бул. “Стамболийски” 50
•    Далеч от Йерусалим. Еврейски старини в Полша – презентация на снимки и коментар на автора Пьотр Пилюк.

Презентацията е посветена на необикновено разнообразното, запазило се на територията на Полша културно наследство на полските и немските евреи.

Пьотр Пилюк - фотограф, документалист, публицист, изследващ еврейското културно наследство и езика идиш. Сътрудничи на еврейската преса в Полша, САЩ и Украйна, на Фондация “Шалом” и Еврейския исторически институт във Варшава. Член на УС на Обществено културно дружество на евреите в Полша. Живее в Лвов. Има самостоятелни изложби и презентации в Полша, Германия, Англия, Швеция и САЩ, създадени на базата на собствената му инициатива Следи от присъствие - съвременен запис и интерпретация на еврейски мотиви в градските пространства. Стипендиант на Международната хуманитарна школа на Варшавския университет, YIVO Institute for Jewish Research в Ню Йорк, Гьоте Институт в Берлин и European Institute for Jewish Studies в Стокхолм.


8, четвъртък
18 ч., Галерия
•    Лудница  – реж. Марек Котерски (1984, 93 мин.), с превод

Марек Кондрат за първи път в ролята на Адаш Мяучински, главния герой в по-късния “Денят на една откачалка”. 30-годишният Адаш, макар и още млад, вече проявява всички качества, които по-късно го дефинират като “откачалка”. Великолепен филм за токсични семейни отношения, от които Адаш няма да може да се отърси години наред.

Кинодебютът на Марек Котерски. Филм за липсата на връзка в един свят, пълен с езици, текстове, символи. Режисьорът задава провокиращ въпрос: защо става така, че дори хора, обединени от много неща (расова и национална принадлежност, общо минало, роднини) не усещат потребностите на другия човек и не са в състояние да влязат в диалог с него.


9, 19 и 29 март
19 ч., Сатиричен театър, сцена “Щастливеца”, ул. “Стефан Караджа” 26
•    Спектакли на “Тестостерон”  на Анджей Сарамонович

Превод – Йоанна Попова, режисьор – Пламен Панев.
Участват: Филип Трифонов, Малин Кръстев, Захари Бахаров, Герасим Георгиев, Добрин Досев, Стефан Денолюбов, Васил Сумрачки.

“Карикатура на мъжката гледна точка за света. Написана със сочен, жив език, черната комедия на Сарамонович се случва днес в средите на добре образовани хора. Седмина господа се забавляват на сватбен обяд. От това не може да произтече нищо хубаво. Освен смях, разбира се. Героите разсъждават върху природата си на самци, като анализират връзките си със жените”.

Билети в касата на Сатиричния театър


12, понеделник
18 ч., Галерия
•    Откриване на изложбата “Кшенжански отражения. Жената в ловицките украси от рязана хартия" от Музея в гр. Лович с участието на уредничката Магдалена Бартошевич.

В сбирките на Музея в Лович се съхраняват ок. 2500 работи от рязана хартия, документиращи развитието и извършващите се промени в това народно изкуство, характерно за културата на кшенжаците от Лович. Изготвянето на украсите е женска работа. С ножици за стригане на овце жените създават творби, разказващи много за тях и представляващи своеобразен преглед на историята и традициите на региона.

Изложбата включва картини от рязана хартия, “скрити” в музейните хранилища. Те са в основата на разказа за ежедневието и празниците на кшенжанките, за света, в който живеят и работят, за важните събития и проблеми в социалния и индивидуалния бит. Експозицията представя етапите в живота на жената: детство, юношество, зрелост, старост, по време на които героинята изпълнява важни социални роли: дете, девойка, жена, майка и стопанка. Отбелязани са и промените, настъпващи в традиционното разбиране за ролята на жената в селската общност.

Изложбата продължава до 12 април.


14, сряда
18 ч., Галерия
ХVІІІ Шопенова вечер
•    Шопенови ноктюрни и импромптюта. Концертен интеграл в две вечери, представен от проф. д-р Атанас Куртев и негови ученици

Участват: Радослав Николов, Ана Йованович, Ина Иванова, Колина Вълкова, Недялка Иванова, Ивайла Иванова, Анелия Господинова, Атанас Куртев.


15, четвъртък
17 ч., Военно-исторически музей, ул. Черковна 92
•    Представяне на книгата на Мечислав Белски “Владислав Варненчик на Балканите 1443-1444” (превод – Ина Михайлова, издателство “Абагар”, Велико Търново, 2006). Книгата ще представи авторът.

Мечислав Белски е абсолвент на Варшавския университет, доктор на хуманитарните науки, историк. От 1998 г. директор на Полското училище в София. Автор на научни и научно-популярни книги и на над 200 статии и рецензии в полски и чуждестранни списания, съавтор на няколко книги. Награден с Кавалерски кръст Polonia Restituta, Златен кръст за заслуги и медал на Комисията на народното образование.

20, вторник
18 ч, Галерия
•    Концерт на проф. Катажина Мичка (маримба), член на журито на V Международен конкурс за ударни инструменти PENDIM

Катажина Мичка – виртуозен изпълнител на маримба с международен авторитет. Следва в музикалните академии в Гданск (Полша), Щутгарт (Германия) и Залцбург (Австрия). Следването си приключва с отлични дипломи, допълнени по-късно с авторитетни награди от международни конкурси. Изпълнителката концертира и води майсторски класове в САЩ, Полша, Германия, Япония, Люксембург и Швейцария. Проф. Мичка е била член на журитата на международни конкурси за ударни инструменти в Люксембург (1999), Варшава (2000), Острава (Чехия, 2001). През 1999 г. Полското сдружение за ударни инструменти връчва на Катажина Мичка почетната титла Посланик на полското перкусионно изкуство. Изпълнителката има три издадени солови диска.

Международният конкурс за ударни инструменти Пендим  ще се състои от 19 до 25 март 2007 г. в Пловдив. Организира се от фондация ПЕНДИМ със съдействието на Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” и Оперно-филхармонично дружество – гр. Пловдив. В конкурса ще участват 80 деца и младежи от Австрия, Англия, България, Гърция, Италия, Испания, Китай, Корея, Полша, Русия, Словения, Хърватска, Япония. Те ще състезават в шест възрастови групи за индивидуални изпълнители и в категория “Ансамбли”.  

Вход с покани, които можете да получите в галерията на Института или да запазите по телефона от 12 март.


22, четвъртък
18 ч., Галерия
•    Вътрешен живот – реж. Марек Котерски (1986, 86 мин.), с превод

Награди: в т.ч. 1987 – Марек Котерски, Фестивал на полското кино Гдиня (до 1986 г. Гданск) – награда за режисура.

Главният герой е Михал Мяучински – 40-годишен интелигент “изпълнен с болка, невротизиран, вампиричен”. Безсмисленият начин на живот е причината за нарастващата агресия и лудост на Мяучински. 


26, понеделник
18 ч., Галерия
•    Представяне на книгата на Михал Марковски “Анатомия на любопитството” (изд. СОНМ, превод – Правда Спасова)

Михал Павел Марковски – теоретик на литературата, есеист, преводач. Работи в Института по полски език на Ягелонския университет в Краков.

“Анатомия на любопитството” се състои от текстове, написани през последните няколко години и които се занимават с репрезентацията. “Любопитството” от заглавието формира тяхната теоретична база и може да бъде разглеждано като критическа нагласа към дискурса, стремящ се да представи реалността. Марковски се занимава с мислители като Майстер Екхарт, Хегел, Еко, Дерида и културни явления като живописта, фотографията, колекциите, мимезиса.

През 2000 г. “Анатомия на любопитството” е получила престижната награда на полската фондация “Кошчелски”.

27, вторник
11ч., 22 СОУ в София
18 ч., Полски институт, Галерия
•    Среща с популяризатора на науката Виктор Неджицки и лекция-демонстрация  “Космосът в нашия дом”.

Виктор Неджицки – популяризатор на науката, журналист, радио- и тв водещ. Завършил е физика във Вършавския университет. Работил е в Полското радио, а от 1984 работи в Полската тв. Автор на над 800 тв програми, в т.ч. от цикъла “Лаборатория”, “Кухня”, “Циркът на физиците”, “Нобелова награда за поляка” и др., както и на научно-популярни филми. Автор на многобройни статии, популяризиращи науката. Заснел е над 80 филма, посветени на постиженията и изследванията на полските учени и няколко промоционални филма за институти и висши училища.

Подготвя и представя публични лекции-демонстрации за юноши, озаглавени “Физиката около нас”, “Физика на памперсите”, “Наследството на Айнщайн”. Лауреат на множество журналистически награди, в т.ч. “Популяризатор на годината”. Старши преподавател във Варшавската политехника, преподава и във Варшавския университет.


28, сряда
18 ч., Галерия
ХІХ Шопенова вечер
•    Шопенови ноктюрни и импромптюта. Концертен интеграл в две вечери, представен от проф. д-р Атанас Куртев и негови ученици

Участват: Анастасия Каминская, Дарина Титкова, Ана Йованович, Нона Кринчева, Милена Цолова, Анелия Господинова, Радослав Николов, Атанас Куртев.



•• Прояви извън София

Нова Загора
1 март
Галерия “Руси Карабиберов”
•    Изложба плакат на Мечислав Гуровски

Пловдив
6 март
17,30 ч., Еврейски дом
Съвместно с Организацията на евреите в България “Шалом” и Регионалната организация в Пловдив
•    Далеч от Йерусалим. Еврейски старини в Полша – презентация на снимки и коментар на автора Пьотр Пилюк.

19 март
19 ч., Оперно-филхармонично дружество в Пловдив
•    Концерт на проф. Катажина Мичка (маримба), член на журито на V Международен конкурс за ударни инструменти PENDIM



•• Предстоящо

На 2 април т.г. от 18 ч. в Католическата църква “Св. Юзеф” в София отец Тадеуш Борутка, професор по теология, ще произнесе проповед по време на литургия във връзка с втората годишнина от смъртта на папа Йоан Павел ІІ (с превод на български)

След литургията ще се състои среща с отец Борутка и кратка художествена програма.

Отец Тадеуш Борутка
- професор и хабилитиран доктор по богословие, свещеник в белско-живецкия диоцез. Директор на Богословския институт “Св. Ян Канти” в Белско Бяла, ръководител на катедрата по социология на религията във факултета по богословие на Държавната духовна академия в Краков, преподавател по етика в Силезийския университет в Катовице. Главен редактор на “Белско-живецки богословски студии”. Автор на 24 книги и няколко десетки статии.

Каним всички заинтересовани на срещата.
Автор:
Публикация:
27.02.2007 г. 19:36
Посетено:
820
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/3557-mesechna-programa-na-polskiya-institut-v-sofiya