Календар

Месечна програма на Полския институт в София

Февруари 2007

◊ ПРОГРАМАТА

. До 15 февруари в галерията на Института продължава изложбата акварел на Иван Белчев.

1 февруари, четвъртък
18 ч., Галерия
. Френски номер – реж. Роберт Вихровски (2006, 98 мин.), с превод
Те са петима. И макар че всичко останало ги разделя, имат обща цел. Безпарични, в раздрънкана кола те трябва да стигнат до Париж. Дали ще успеят? Ако преди това не се самоунищожат.

3 февруари, събота
Галерия, от 11 ч. до последния благотворител
Медиен партньор – "Аз жената", електронното списание за модерната жена
. 15-ти финал на Големия оркестър за празнична помощ - София
. Благотворителен базар на полски стоки
Закупувайки полски стоки, помагате за спасяването на детски живот.
- декоративно стъкло от Кросно
- керамика от Болеславец
- традиционни полски напитки от Торун
- козметика
- полска кухня
Изпълнения на млади български музиканти.

Големият благотворителен оркестър
Всичко започва през 1993 г. заради Юрек Овшак. Първото събиране на пари започва за нуждите на детската кардиохирургия в Центъра за детско здраве във Варшава. Събрана е сумата 1 535 440 щ. д., разпределени между всички центрове по детска кардиохирургия в Полша.

Успехът на първия финал е причина за създаването на фондация, която поема организацията на следващия Финал.  Всяка година повече от 100 000 доброволци събират средства, които отчитат в щабовете или внасят по сметка. Формите на дейност на Големия оркестър са многобройни концерти в зали, клубове и на открити сцени. Участващите този ден артисти не взимат хонорари.

За 10 години дейност на Оркестъра е закупено медицинско оборудване за 1457 болници в цяла Полша. Закупени са 7,5 хиляди медицински уреда – от магнитен резонанс, струващ 2 млн. щ. д., през сложни видеозони и пътуващи рентгени до пулсоксиметри, които изследват сърцето на новородените. От 1200 инкубатора, работещи в Полша, около 600 са закупени от Фондацията.

На 9 януари 2006 г. са събрани над 30 млн. злоти (ок. 15 млн. лв.), предназначени за закупуване на медицинска техника за хирургически травматологични отделения.

Юрек Овшак – автор на идеята за Оркестъра и основател на Фондацията. Дълги години води програми в ІІІ програма на Полското радио. От 12 години има свое предаване във втора програма на Полската телевизия. Освен Големия оркестър организира дейността и на други прояви: Спирка Удсток – летен концерт, благодарност към всички доброволци, участващи в осъществяването на Финалите; Университетът на ГБО – обучение на доброволци за оказване на първа помощ (съвместно с инструктори от Червения кръст.)

5, 14 и 26 февруари
19 ч., Сатиричен театър, сцена “Щастливеца”, ул. “Стефан Караджа” № 26
. Спектакли на “Тестостерон” на Анджей Сарамонович
Превод – Йоанна Попова, режисьор – Пламен Панев.
Участват: Филип Трифонов, Малин Кръстев, Захари Бахаров, Герасим Георгиев, Добрин Досев, Стефан Денолюбов, Васил Сумрачки.

“Карикатура на мъжката гледна точка за света. Написана със сочен, жив език, черната комедия на Сарамонович се случва днес в средите на добре образовани хора. Седмина господа се забавляват на сватбен обяд. От това не може да произтече нищо хубаво. Освен смях, разбира се. Героите разсъждават върху природата си на самци, като анализират връзките си със жените”.

Билети в касата на Сатиричния театър

5-9 февруари 2007 г., 18 ч., Филмотечно кино „Одеон”
Съвместно с Българска национална филмотека
Ретроспектива Збигнев Цибулски по повод 40 години от смъртта му
. Откриване на ретроспективата от Анджей Колодински,  гл. редактор нa сп. „КИНО”.

Анджей Колодински – доктор по филмология, критик. Преподавател във Варшавския университет и в Университета “Кардинал Стефан Вишински”. През 1973-1992 е зав. отдел “Международен” на седмичното списание “Филм”. От 1994 г. е гл. редактор на списание „Kино”. Публикува в различни списания и сборници. Автор, редактор и преводач на книги за филма.  

Зибгнев Цибулски е смятан за един от най-изтъкнатите актьори в следвоенната  полска кинематография,  наричан е дори “полският Джеймс Дийн”. Пресъздава образи на разкъсвани от вътрешни противоречия, неврастенични, но изключително експресивни герои.

Две години следва в Консулския факултет на краковската Търговска академия и факултета по журналистика на Ягелонския университет. През 1953 г. се дипломира във Висшата театрална и филмова академия в Краков. В началото на 60-те на ХХ в. се пренася във Варшава, където първоначално играе в театър “Вагабунда”, а по-късно – в театър “Атенеум”. Анджей Вайда го открива за киното.

Най-голяма популярност актьорът получава с филмовите си роли. Играе в такива известни филми, като Пепел и диамант; Осмият ден от седмицата; Ръкопис, намерен в Сарагоса. Най-важната роля на Цибулски е ролята на Мачек Хелмицки в Пепел и диамант. След нея той се превръща в звезда. Характерните роли, които пресъздава, новаторският начин на игра пред камерата, както и специфичният начин на обличане и поведение го превръщат в култов актьор. Личността му до днес продължава да предизвиква огромен интерес. Загива трагично, опитвайки се в последния момент да се качи във влака, защото закъснява за снимки.

През 1968 г. Анджей Вайда му посвещава филма “Всичко за продан”. През 1996 г. посмъртно му е присъдена “Супер Златна патица” (награда на сп. ФИЛМ) за най-добър актьор в историята на полското кино, а в класацията на авторитетното сп. “Политика” за най-добър актьор той заема 4-то място.

. Прожекция на филма Пепел и диамант (Полша, 1958 г.) реж. Анджей Вайда, 97 мин., вход свободен

8 май 1945 г. Младият член на Армия Крайова Мачек Хелмицки получава заповед да застреля секретаря на окръжния комитет на Полската работническа партия. Поради нещастно стечение на обстоятелствата Мачек убива друг. Сблъсквайки се с жертвата си, той получава шок. Изправен е пред необходимостта повторно да извърши атентата. Мачек се запознава с девойка, която работи като барманка в ресторант. Чувството му към нея го кара с още по-голяма сила да осъзнае колко безмислено е да убива, когато войната свършва.  Но верността на дадената клетва и същевременно дългът да се подчини на заповедта вземат връх. Мачек използва момента, когато секретарят е извикан от организирания в чест на победата банкет и го убива.

6 февруари, вторник
18 ч., Кино “Одеон”, вход свободен
. В нощния влак – реж. Йежи Кавалерович (1959, 93 мин.), с превод
Според списание “ФИЛМ” най-добрият полски филм за 1960 г. Награден е на фестивала във Венеция, а изпълнителката на главната роля Луцина Виницка получава отличие за пресъздадената от нея роля.
Камерно психологическо изследване на интимните чувства на главните герои в купето на спален вагон. Погълнати от собствените си преживявяния, те остават вътрешно самотни. Случайно закупен билет за спално място във влака от Варшава за Хел неочаквано свързва млада жена с непознат мъж.
 
7 февруари, сряда
18 ч., Кино “Одеон”, вход свободен
. Разводи няма да има – реж. Йежи Ставински (1964, 95 мин.), с превод
Филмът се състои от три новели, а всяка една от тях разказва за влюбени двойки, желаещи да се обвържат с брак. Трупащите се пред тях препятствия често са трудни за преодоляване. Ироничен поглед към младежите от първата половина на 60-те години, изпълнен с голяма симпатия.

8 февруари, четвъртък
18 ч., Кино “Одеон”, вход свободен
. Джузепе във Варшава – реж. Станислав Ленартович (1964, 99 мин.), с превод
Перипетиите на италиански войник, дезертирал от източния фронт. Той се укрива във Варшава, в жилището на брат и сестра, и накрая става съюзник на поляците в битката им с хитлеристите.

9 фвруари, петък
18 ч., Кино “Одеон”, вход свободен
. Ръкопис, намерен в Сарагоса – реж. Войчех Хас (1964, 177 мин.), с превод
Един от най-странните полски филми. Неговите автори, сценаристът Тадеуш Квятковски и режисьорът Войчех Хас, се опитват да останат верни на автора Ян Потоцки, макар че и за това траещо почти три часа зрелище е трябвало да се направят някои съкращения. Адаптацията на творбата на полския аристократ и пътешественик от началото на ХІХ в. Ян Потоцки обединява много теми. Авторите на филма запазват нейната конструкция - отделните теми са като ковчежета, поставени едно в друго и всяка отделна история е следствие от предишната. Всички те са обединени от главния герой - капитанът от испанската кралска гвардия, който пътува от Кастилия към Мадрид и по пътя преживява различни приключения. Като използва епизодичния характер на разказа, Хас преминава свободно от трагично към сарказъм и комично, от реалност към фантазия. Изключително въздействаща е сценографията на Йежи и Лидия Скаржински, която силно влияе върху формата на това стилно, черно-бяло зрелище. Творбата на Хас постига успех в чужбина, в т.ч. и в Испания. От филма се възхищава и Мартин Скорсизи, който възнамерява да подготви пълната авторска версия на творбата.

15 февруари, четвъртък
18 ч., Галерия
. Просто ме обичай – реж. Ришард Заторски (2006, 98 мин.), с превод
Три прекрасни дами преобръщат с главата надолу спокойния и подреден живот на младия и красив архитект Михал. Героят ще трябва да избере най-красивата, най-съблазнителната, мечтаната Жена на Живота му, на която той ще погледне дълбоко в очите и ще й прошепне: Просто ме обичай.

19 февруари, понеделник
18 ч., Галерия
Съвместно със Сдружение “Евроинтеграция”
. Лекция на Агнешка Белска, гл. специалист в Бюрото на Комитета за европейска интеграция за полския опит, натрупан за времето на членство на страната в ЕС  
. Откриване на изложба плакат “Полша в Европейския съюз”.

Агнешка Белска е магистър по икономика. Била е стипедиант по програмата SOKRATES в Намур, Белгия (2000-2001) и на датското правителство (2002-2003). Тя е гл. специалист в Департамент “Анализи и стратегии” в Бюрото на Комитета за европейска интеграция. Занимава се с анализаторска дейност в областта на социално-икономическите последици от членството на Полша в ЕС и подготовка на разработки и анализи за Бюлетина на Комитета.

Изложбата включва работи, отличени в организирания от Бюрото национален открит конкурс за плакат за ученици от художествени гимназии и студентите от Художествените академии под мотото “Полша – една година в ЕС”. Целта на конкурса е да представи в художествена форма чувствата и впечатленията на полските младежи, както и начина, по който те възприемат процеса на интегриране на страната в ЕС от перспективата на отминалата първа членска година. Авторите изразяват радостта от новите възможности, разкриващи се пред страната-членка, но и загрижеността си за запазване на полската идентичност, като гледат на заобикалящата ги действителност с голяма доза чувство за хумор.

Изложбата продължава до 9 март

25 февруари, неделя
18 ч., Галерия
. Клавирен концерт на Гжегож Немчук
В програмата: творби на Падеревски, Шимановски, Шопен.

Гжегож Немчук - понастоящем студент трета година в Музикалната академия в Катовице. Уменията си усъвършенства на различни музикални курсове, в т.ч. и под ръководството на Кристиан Цимерман. През юли 2006 г. става стипендиант на Birmingham International Piano Academy, където работи под вещото ръководство на Питър Донохоу, лауреат на Конкурса „Чайковски” в Москва. Гжегож Немчук е лауреат на много национални и международни клавирни конкурси и участва в редица фестивали. Бил е стипендиант на председателя на МС (2003), на министъра на културата (2004). Свирил е в Полша, България, Германия и Великобритания.

Вход с покани, които ще бъдат на разположение в Галерията на ПИ от 19 февруари.


◊ ПРОЯВИ ИЗВЪН СОФИЯ

Смолян
6 февруари, вторник, 18 ч.
Съвместно с Клуба на дейците на културата
. Откриване на изложба плакат на Мечислав Гуровски

Варна
15 февруари, четвъртък
17 ч., Регионална библиотека “Пенчо Славйеков”
Съвместно с Генералното консулство на РПолша във Варна
. Представяне на българския превод на книгата на Адам Замойски Полският път.
Хилядолетната история на поляците и тяхната култура (превод Десислава Недялкова, изд. Абагар, Велико Търново, 2005). Книгата ще представи доц. д-р Искра Баева.

Адам Замойски (1949) – поляк, роден в Ню Йорк, израснал в Англия. Автор на една чудесна синтеза на историята на Полша, стигаща до наши дни. Изданието включва портрети на известни творци, мислители и учени, като посочва мястото им в националната култура на фона на епохата. Книгата има седем английски издания, първото е от 1987 г.

Искра Баева – историк, специалист, изследовател на историята на Източна Европа от втората половина на ХХ в., преподавател и научен работник в Катедра “Нова и най-нова история” на СУ “Климент Охридски”.

Пловдив
20 февруари, вторник, 17 ч.
Съвместно със Сдружение “Евроинтеграция” и Търговската камара-Пловдив
. Лекция на Агнешка Белска, гл. специалист в Бюрото на Комитета за европейска интеграция за полския опит, натрупан за времето на членство на страната в ЕС.
Автор: Полски институт - София
30.01.2007 г. 23:00
Посетено: 583
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/3422-mesechna-programa-na-polskiya-institut-v-sofiya