Календар

Културна програма на Инстититут Сервантес-София за месец март

Онлайн кинопоредица "Време за история" и прожекция на филма „Дъщерите на Киниска“

 

◊ ПРОГРАМА МАРТ 2022

Имаме удоволствието да ви представим нашата програма за месец март с предстоящите културни събития, с които се надяваме да събудим вашия интерес.

През месец март Институт Сервантес-София представя на канала Вимео онлайн кинопоредицата „Време за история“, съставена от четири документални филма на испански език, които са се състезавали в едноименната категория на Международната седмица на киното във Валядолид.

Кинопоредицата започва на 4 март с филма „В тишината“ (2020) на баския режисьор Иняки Ариета, който търси отговор на следния въпрос: каква следа остава тероризмът в Страната на баските след своето дълго и болезнено съществуване.

Вторият филм от поредицата е „Силвия“ (2018) на аржентинската режисьорка Мария Силвия Естеве, който ще бъде показан на 11 март. Филмът се опитва да възстанови спомена за Силвия и разказва за връзката между една майка и нейните дъщери и за неизказаните думи, които намират нови значения отвъд болката.

На 18 март ще може да гледате „Дъщеря на лагуната“ (2015) на перуанския режисьор Ернесто Кабельос, който разказва историята на Нелида, жена от Андите, която говори с духовете на водата и използва уменията си, за да се изправи срещу минна компания, която заплашва да унищожи лагуната, която тя смята за своя майка.

На 25 март ще се излъчи последният филм от кинопоредицата, „Група "D": испанци в разгадаването на "Енигма" (2019) на режисьора Хорхе Лаплас. Той изважда наяве труда на група испанци, които докато са в изгнание, стават част от френската съпротива и улесняват победата на съюзниците във Втората световна война, успявайки да дешифрират криптираната комуникационна система на германската машина „Енигма“.

Всички филми ще бъдат достъпни на канала Вимео на Институт Сервантес за 48 ч. считано от 21:00 ч. всеки петък от 04 до 25 март.
Достъп до филмите: https://cultura.cervantes.es/sofia/bg/tiempo-de-historia/149777
Със субтитри на български език.

Институт Сервантес-София отбелязва Международния ден на жената съвместно с „Феминистки мобилизации“ с прожекцията на филма Дъщерите на Киниска на 5 март от 19:00 ч. в The Steps.

 „Дъщерите на Киниска (женският спорт говори за равенство)“ е документален филм за неравенството между половете в спорта, отражение на обществото, в което живеем. Филмът дава гласност на жените, с високи постижения в спорта, които ни разказват своята история.

13-те героини разкриват това неравенство, предлагат идеи за неговото премахване и разсъждават върху това какъв напредък е постигнат и колко още остава, убедени, че всяка стъпка, предприета в правилната посока, ще има положителни последици далеч отвъд света на спорта.

Вход свободен до запълване на местата.

Събитие във Фейсбук: https://fb.me/e/1tDZB35jS

На испански език със субтитри на английски език.

*Прожекцията на филма ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки съгласно действащата норматива в България.

 

Повече информация за провеждането на събитията може да намерите на сайта и Фейсбук страницата на Институт Сервантес.

https://sofia.cervantes.es/bg/kultura_ispanski/kultura_ispanski.htm

https://www.facebook.com/InstitutoCervantesSofia

 

Автор:
Гергана Иванова, Институт Сервантес София
Публикация:
03.03.2022 г. 15:53
Етикети:
кинопоредицаИнститут Сервантес София
„Време за история“
програма март
Посетено:
684
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/34203-kulturna-programa-na-instititut-servantes-sofiya-za-mesets-mart