Календар

Културна програма на Институт Сервантес - София за месец ноември 2021

На 30 ноември Институт Сервантес отбелязва 30 години от създаването си

 

◊ ПРОГРАМАТА

Имаме удоволствието да ви представим нашата програма за месец ноември с предстоящите културни събития - една многообразна палитра от теми и идеи, с които се надяваме да събудим вашия интерес.

Всеки петък през месец ноември, на канала Вимео, Институт Сервантес се превръща във „витрина“ на най-новото испанско кино - младо, провокативно и ангажирано с кинопоредицата “Нови кинострасти”. Благодарение на „Фестивала за европейско кино“ в Севиля, предлагаме четири новаторски и провокативни заглавия, които прилагат съвременни структурни и разказвателни форми, и едновременно с това обновяват историческото наследство на испанското кино. Тези четири филма разглеждат непрекъснатите промени в развиващото се общество.

Всички филми ще бъдат достъпни на канала Вимео на Институт Сервантес за 48ч. считано от 21:00 ч. всеки петък от 05 до 26 ноември.
Достъп до филмите: https://cultura.cervantes.es/sofia/es/nuevas-cinefilias-en-l%c3%adnea.-estaciones-singulares/147574
Със субтитри на български език.

На 8 ноември стартира шестото издание на проекта „Поезия в метрото“, който дава възможност на всички любители на съвременната европейска поезия да се насладят четейки стихове на видни европейски поети и превода им на български език в пространствата на софийското метро.

В проекта ще бъдат включени стихотворения от 14 държави-членки на EUNIC Cluster Bulgaria (мрежа на културните центрове на страните от Европейския съюз) и асоциирани институции, в т.ч. и българско стихотворение.

Тази година Институт Сервантес – София представя стихотворение на испанския поет Луис Гарсия Монтеро в превод на Рада Панчовска.

От 9 ноември всеки вторник от 18:00 часа в „Пространство Сервантес“ се връщаме към кинопрожекциите „Вторник в Институт Сервантес-София“. Тази година съвместно с Посолството на Колумбия  във Варшава каним зрителите да се насладят на някои от най-актуалните колумбийски филми.

  • „Поро: произведено в Колумбия“ (2015) който представя интересния произход на този музикален ритъм,
  • „Книгата на Лила“ (2017), анимационен филм, който разказва историята на едно момиче и как нейният персонаж се е озовал извън книгата си.
  • „Матео“ (2014), по действителни събития, показващ как танцът може да промени  житейския път.
  • „За любовта и други демони“ (2009), която е киноадаптация по известния едноименен роман на Габриел Гарсия Маркес.

На 30 ноември Институт Сервантес отбелязва 30 години от създаването си, представяйки на българската публика един концерт за цигулка и пиано с участието на виртуозния испански цигулар Хесус Рейна и маестро Людмил Ангелов (пиано). Концертът ще се проведе в Камерна зала „България“. Програмата ще включва шедьоври от романтизма, най-вече творби на испанските композитори: Мануел де Файя и Пабло де Сарасате.

* * *

Повече информация за провеждането на събитията може да намерите на сайта и Фейсбук страницата на Институт Сервантес.

https://sofia.cervantes.es/bg/kultura_ispanski/kultura_ispanski.htm

https://www.facebook.com/InstitutoCervantesSofia

* Съгласно действащата норматива в България, задължително трябва да се представи един от следните сертификати: документ за ваксинация/отрицателен PCR до 72 часа преди посещението/ сертификат за бърз антигенен тест до 48 часа преди посещението/ документ за преболедуване на COVID-19

 

Автор:
Гергана Иванова, Институт Сервантес София
Публикация:
05.11.2021 г. 16:31
Посетено:
958
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/33646-kulturna-programa-na-institut-servantes-sofiya-za-mesets-noemvri-2021