Календар

Програма на Сити Марк Арт Център до края на октомври 2021

Театър, музика, кино, събития за деца

Програма на Сити Марк Арт Център до края на октомври 2021

 

◊ ПРОГРАМА 9-30 ОКТОМВРИ 2021

09.10.2021 г. и 23.10.2021 г. от 19:30 ч.

"Преподавай трудно"
 
Новият моноспектакъл на безспорната, огнена фурия Яна Огнянова, след "Жената е странно животно", тя ще влезе в ролята на учителка по английски, както и в кожата на 10 родители - амбициозни, безотговорни, луди, 6 ученици - сред тях зомбирания от видео игри Майкъл Томас, Павел с 43 фобии, фолк певица, опитваща да научи английски, един таксиметров шофьор, един съпруг, който говори само гръцки. В какво ще се забърка добрата мис Стела, заради щедрото си сърце?

Едва ли може да си го представите, елате и го вижте!

От авторката на "Апетит", "Жената е странно животно", "Кукувици", "Бонбон", "Помощ имам две деца".


11.10.2021 г. от 19:30 ч.

„План Б"

Представлението е с продължителност 1 ч. 15 мин.

Екип:
Продуцент – Продуцентска къща М енд Б Прадакшънс
Идея и постановка – Михаил Милчев
Драматург – Яна Добрева
Композитор – Милен Апостолов
Дигитален артист – Петко Танчев
Фотограф – Иво Орешков
Актьори – Борис Коев, Георги Димов, Гергана Либова, Димитър Пишев, Ивета Маринова, Светлина Станчева.

„План Б" е документален театрален спектакъл, основан на реални интервюта с истински хора, страдащи от алкохолна или наркотична зависимост. Нашите герои разказват честно и открито за унижения и падения, които трудно бихме могли да си представим. Те обаче споделят всичко това, защото вече могат да си го позволят – превъзмогнали са го. Светлината е победила в техния път.
 
Това е един спектакъл за духовната криза на човечеството, изследвана чрез едно от нейните най–сериозни проявления - зависимостите, като опит за бягство от реалността и болката. И личния духовен опит като един възможен изход, оказал се спасителен за стотици изтерзани души.
За упадъка на нравите, консуматорския възглед за получаване на незабавно удовлетворение на всички потребности, за девалвацията на духовните ценности.
И за Бог от друга страна. За вечната епична битка между Бог и Его.
За духовния път, извървян от обикновените хора, обект на нашия разказ и чудото, благодарение на което те са изградили един нов живот на основа на вярата.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата на РБ, Рехабилитационен център за лечение на зависимости „Жива" и любезното домакинство на Сити Марк Арт Център.

 

12.10.2021 г. от 19:30 ч.

"Чехов търси талант"

Представлението е с продължителност 1 ч. 40 мин.

Превод и сценичен вариант: Недялко Делчев
Постановка, визуална и музикална среда: Михаил Милчев
Участват: Александър Станковски, Вероника Барутчийска, Георги Димов, Гергана Либова, Димитър Пишев, Йоана Рачева, Светлина Станчева

„Чехов търси талант“ е спектакъл, създаден по бравурната комедия „Добрият Доктор“ на големия американски комедиограф Нийл Саймън, която въплъщава в театрална форма вечните разкази на Антон Павлович. Тя е своеобразна антология, състояща се от кратки скечове и сцени, обединени от фигурата на Разказвача, в която се провижда личността на великия руски писател.


13.10.2021 г. от 19:30 ч.

"Кукувици" 
 
Тази вечер е особено важна за две особени кукувици. Едната ще представи новата си, най-значима книга пред публика, а другата ще изнесе мечтания си първи рок концерт...

Или поне така смята всяка, докато не разбират, че сцената е една, събитията им са дублирани и в залата няма никой, който да разреши проблема им.

А когато вратата се заключва, на двете не им остава друго, освен да намерят път една към друга. Двете кукувици ще преминат през палитра от чувства, докато спорят, пеят и разказват откачените си истории.

Едно представление с много хумор, музика и емоция, която ще остане в сърцата ви. От авторите на "Жената е странно животно" и "Помощ, имам две деца".

 

14.10.2021 г. от 19:30 ч.

Музикален спектакъл "ЛА"

Представлението е с продължителност 1 ч. 40 мин.

Едва ли има изкуство с такова разнообразие в жанра, каквото е музиката. Всичко, което излиза от човешкия глас и стотиците музикални инструменти, като организирани тонове, е музика. Десетки са и предпочитанията на тези, които я слушат. Класическа, оперна, фолклор, популярна, джаз и още и още. А какво би станало ако ги смесим? От Бах до Гершуин, от Моцарт до ФСБ. А ако ги смесим и с малко театър! Хм! Вие кажете. На нас ни беше много забавно, докато подготвяхме този спектакъл и сега търсим с кого да споделим това удоволствие.
                                                                                                  Рашко и Косьо

„ЛА" е театрална игра, в която двамата изпълнители демонстрират музикалните си умения. Текстът е написан от актьора Рашко Младенов, а всички музикални движения са на Константин Цеков (ФСБ).


15.10.2021 г. от 19:30 ч.

"Машините са кучки"

Представлението е с продължителност 1 ч. 30 мин.

Текст: Гергана Димитрова и Здрава Каменова
по идея на Иво Стаменов ОттО 
Режисьор: Гергана Димитрова
Участват: Александър Митрев и Здрава Каменова
Музика: Павел Терзийски
Сценография: Никола Налбантов
Асистент-режисьор: Стефани Стефанова
Звукоинженер: Иво Стаменов ОттО 
плакат: Елена Шопова

Случвало ли ви се е да спорите с GPS-а? А да проклинате колата си или да обвинявате телефона си, че нe ви разбира? Какво точно очакваме от техниката и какво мислят машините за нас? Колко валидни са днес трите закона на роботиката на Айзък Азимов? И можем ли да оставим всичко и да стигнем там, където винаги сме мечтали? Ще ни помогнат ли машините?
 
Пиесата „Машините са кучки", по идея на Иво Стаменов ОттО и текст на Здрава Каменова и Гергана Димитрова, ни среща с Герда, която точно днес е решила да поеме на път към съдбовно важна среща. Маршрутът е неясен, но Здрава Каменова и Александър Митрев ще ни преведат през няколко динамични, смешни и малко криволичещи часове от нейния живот, в които основна компания ѝ правят един GPS, един телефон и една кола.
 
Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Национален фонд „Култура".
 

16.10.2021 г. от 11:00 ч.

„Хитранка Лисанка"

Представлението е с продължителност 60 мин.
 
 Спектакъл по народни приказки

Драматизация: Симона Нанова, Ваня Иванова
Режисура: Ваня Иванова
Сценография: Емелияна Андонова – Тотева
Музикално оформление: Ваня Иванова
Изпълнява: Симона Нанова

В народните приказки е събран вековния опит на хиляди поколения, тя ни прави по-мъдри и по-добри!
Хитрата Лисанка си живее добре - хем си мързелува, хем си добрува! И винаги успява да се измъкне. Пътешества си от приказка в приказка и ... изобщо не се притеснява, че предава най-добрия си приятел, че е несправедлива или безсърдечна. Но... „който хитрува, трябва да си пази опашката". Ще успее ли Лисанка да я опази? Ще замете с нея пак следите или ще си получи заслуженото?
В драматизацията са включени  приказките: „Болен здрав носи", „Три хитринки", „Косе – Босе", „Врабчето и Лисицата" и „Вълкът и Лисицата".
​Спектакълът е създаден с финансовата подкрепа на Министерство на културата и фондация Арте Вива.

 

16.10.2021 г. от 19:00 ч.

Една секунда
(Китай, Хонг Конг 2020), оригинално заглавие: Yi miao zhong, 104 мин.

Жанр: историческа драма
Режисьор: Имоу Чжан
Сценаристи:  Джиндзи Зоу, Имоу Чжан
По роман на Гелинг Ян
В ролите: Ян Ли, И Чжан, Юнлон Лиу, Уей Фан, Шаучуан Ли и др.
Език: мандарин
Субтитри: български

15 награди и 15 номинации, включително:
2021 Награда за главна роля на И Чжан от Исландския филмов фестивал
2021 Награди на Асоциацията на филмовите критици в Алиууд за най-добър филм, най-добър актьор, поддържаща роля и дебютиращ актьор 
2019 Номинация „Златна мечка" за най-добър филм от Берлинале (Филмът е избран да се състезава за „Златната мечка" на 69-ия международен филмов фестивал в Берлин, но е оттеглен малко преди прожекцията заради възражения от страна на китайските власти.)

​Резюме на филма: Режисьорът на „Червено сорго" и „Цветя на войната" този път ни предлага елегично „любовно писмо" към киноиндустрията.

Действието се развива в северозападната провинция Гансу в средата на 70-те години, а самият филм е заснет в района на малкия китайски град Дунхуан, известен със своя вълнуващ пейзаж, покрит с пясъчни дюни. Маниакален баща иска да види едносекунден клип на изчезналата си дъщеря в кинохроника, но попада на бездомно момиче, което се опитва да открадне филмовата ролка за брат си. Как ще се развие срещата между двама непознати, които издирват едно и също нещо с различен мотив? „Една секунда" е посветен на организираните за обществото филмови прожекции в селските райони на страната.

 

17.10.2021 г. от 17:00 ч.

"Щипалката и вещицата"
(Япония 2020), оригинално заглавие: Âya to majo, 82 мин.
 
Жанр: компютърна анимация, фентъзи приключение, семеен

Режисьор: Горо Миядзаки
Сценаристи: Кейко Нива, Еми Гунджи, Хаяо Миядзаки
По едноименния роман на Даяна Уин Джоунс
​С гласовете на: Кокоро Хирасава, Шинобу Тераджима, Ецуши Теракава, Гаку Хамада и др.
Език: японски
Субтитри: български

​Награди и номинации:

2021 Номинации за награда „Ани" за изключително постижение в разказването на анимационна история и за гласова актьорска игра в анимационен филм (Ванеса Маршал в английската версия)

Премиерата на филма първоначално е насрочена за кинофестивала в Кан през 2020 г., преди събитието да бъде отменено поради пандемията COVID-19. Премиерата се състоя на филмовия фестивал „Люмиер" в Лион през октомври 2020 г.

Резюме на филма: Ая е момиченце сираче, осиновено от вещицата Бела Яга, с която живеят в призрачна къща, обитавана от духове.

 

18.10.2021 г. от 19:30 ч.

"Жената е странно животно"

Представлението е с продължителност 1 ч. 40 мин.
 
Автор и режисьор: Здрава Каменова

Една неуспяла, безработна актриса си търси работа, а между другото и мъж. Всяка сутрин се буди с решението този ден нещата да се случат и всеки ден се вживява в ролята на различна жена... или по-скоро различно животно...

Ще прекарате една абсурдно смешна седмица с нея и лудите ѝ приятелки. Дали ще намери това, което търси някъде между дългите опашки за поредния кастинг, разходките в огромна картонена рекламна кутия, или на поредното предаване, в което е платена публика? Ще ви оставим да разберете сами.

Но едно е сигурно тя ще ви разсмее до сълзи и ще ви накара да я обикнете. Едно one lady show с една китара и една безумно огнена актриса, която няма да забравите - Яна Огнянова.
 
От автора на „Помощ, имам две деца", "Апетит", "Късметът на кукувицата" и др. - Здрава Каменова
 

19.10.2021 г. от 19:30 ч.

"Апетит"

Представлението е с продължителност 1 ч. 20 мин.
 
Една неуспяла радиоводеща на кулинарно предаване (Богдана Трифонова), която си мечтае да раздава житейски съвети, се среща с една разярена нейна слушателка (Здрава Каменова), която търси отмъщение, заради проваления си брак след точно един такъв радио съвет. Срещата между двете е шумна, абсурдна и най-вече трансформираща. Дали можеш да започнеш на чисто по средата на живота си, когато си жена на 40, без мъж до себе си и без кариера, но пък с няколко излишни килца отгоре? Каква е цената на това да се отърсиш от илюзиите и да се изправиш лице в лице със себе си? Две много гладни за живот жени ще намерят отговора. Не и без помощта на един пистолет...

 

20.10.2021 от 19:30 ч.

"Живак"​

Представлението е с продължителност 1 ч. 50 мин.

Текст и изпълнение - Димитър Живков
Режисьор - Димитър Стефанов
Художник - Димитър Димитров
Композитор - Мартин Каров
Фотограф - Владислав Христов
 
Един спектакъл, посветен на врачанския манталитет, чувство за хумор и светоглед. Три разказа, проследяващи различни уникални човешки съдби, изиграни с патос и майсторство. Една борба с отраженията на живота ни, които се превръщат в самия живот, за съжаление. Една история за това как споменът за корените и за истинските ни чувства може да ни възроди.

 

 21.10.2021 г. от 19:00 ч.

Цикъл концерти "Вива ла музика"

Концерт на Лора Маркова - цигулка и Ивайло Василев - пиано
 
1. В. А. Моцарт - Соната за пиано и цигулка в си-бемол мажор, KV378:
- Allegro moderato
- Andantino sostenuto e cantabile
- Rondeau. Allegro
изп. Лора Маркова - цигулка и Ивайло Василев - пиано

2. Н. Паганини - Каприз за соло цигулка N.24
изп. Лора Маркова - цигулка

3. Ф. Лист - Трансцендентен етюд N.10 "Appassionata"
изп. Ивайло Василев - пиано

4. Р. Шуман - Соната за цигулка и пиано N.1 в ла минор, op. 105
- Mit leidenshaftlichem Ausdruck
- Allegretto
- Lebhaft 

 

22.10.2021 г. от 19:00 ч.

Даниел
(Дания, Норвегия, Швеция 2019),
оригинално заглавие: Ser du månen, Daniel, 138 мин.

​Жанр: биографична драма
​Режисьори:  Нилс Арден Оплев, Андерс В. Бертелсен
Сценаристи: Пук Дамсгаард Андерсен, Андерс Томас Йенсен
По книгата на Пук Дамсгаард Андерсен
​В ролите: Есбен Смед, Софи Торп, Тоби Кебел, Ивон Андерсен, София Дану, Чарли Карик и др.
Език: датски, английски
Субтитри: български

Награди и номинации:

2020 Награди „Робърт" (Датски филмови награди) за най-добър адаптиран сценарий, най-добър актьор в главна роля (Есбен Смед) и за най-добра актриса в поддържаща роля (Софи Торп)
2020 Награда на публиката на Датските филмови награди
2020 Награда BODIL за най-добра актриса в поддържаща роля (Софи Торп)
2020 Награда Zulu за най-добър филм

Резюме на филма: Филмът разказва историята на датския фотограф Даниел Рай, който е заловен от ИДИЛ в Сирия през 2013 г. и държан като заложник в продължение на 398 дни. Нилс Арден Оплев е създал поглъщаща драма за психическия тормоз и физическите изтезания, на които са подложени жертвите на отвличане. Шлифован, вълнуващ, мускулест трилър, който в нито един момент не експлоатира, нито разрежда ужаса на реалния живот в интерес на зрителското развлечение.

 

23.10.2021 г. от 11:00 ч.

"Шарената книжка"

Представлението е с продължителност 45 мин.
 
Камерен ансамбъл „Силуети" и Сити Марк Арт Център
представят "Шарената книжка"
​​
Концерт за най-малките деца от 0 до 5 г. и техните родители. Ще чуете любими пиеси от композиторите: Моцарт, Шуберт, Брамс, Сен-Санс, Корсаков, Прокофиев, Стравински, Пипков, Владигеров и др.
Композициите се вплитат в шарена приказка с любими животинки, песни и игри!
Заповядайте с вашето мъниче и се потопете в шарения свят на класическата музика!
 
Участват:
Мила Китанова (актриса)
Камерен ансамбъл „Силуети":
Калина Митева (цигулка)
Габриела Калоянова (виолончело)
Кристиян Калоянов (кларинет)
Лилия Жекова (пиано)


​ 24.10.2021 г. от 19:00 ч.

"Кротко с конете"
(Великобритания, Ирландия 2019),
оригинално заглавие: Calm with Horses, 101 мин.

Жанр: криминална драма
Режисьор:  Ник Роуланд
Сценарист: Джоузеф Муртаг
По разказ на Колин Барет от сборника Young Skins
В ролите: Козмо Джарвис, Бари Киоган, Ниам Алгар, Нед Денехи, Дейвид Уилмот и др.
Език: английски
Субтитри: български

Награди и номинации:

2021 Номинации BAFTA за британски филм на годината, най-добър кастинг, най-добър актьор в поддържаща роля (Бари Киоган), най-добра актриса в поддържаща роля (Ниам Алгар)
2021 Номинации от Британските независими филмови награди за най-добър британски независим филм, най-добър режисьор, най-добър кастинг, най-добър актьор (Козмо Джарвис), най-добър актьор в поддържаща роля (Бари Киоган), най-добра актриса в поддържаща роля (Ниам Алгар), най-обещаващ дебют (Ниам Алгар), за дебютиращ сценарист (Джоузеф Муртаг) и за продуцент (Даниел Емерсън)
2021 Награда IFTA за най-добра актриса в поддържаща роля (Ниам Алгар)
2019 Номинация от Лондонския филмов фестивал за режисьора Ник Роуланд

Резюме на филма: Действието в този безмилостно напрегнат филм се развива в провинциална Ирландия. Бившият боксьор Дъглас „Ръката" Армстронг е жестоката и предана дясна ръка на престъпната фамилия Девърс, която се занимава с разпространение на наркотици. Арм е винаги готов да нанесе побой по прищявка на най-добрия си приятел и протеже Димфна. Борбата за осигуряване на прехраната се отразява върху отношенията на Арм с бившата му приятелка.

 

25.10.2021 г. от 19:30 ч.

"Краят на градината"

Представлението е с продължителност 1ч. 30 мин.

Участват: Десислава Чутуркова и Милен Николов
Режисьор: Георги Михалков
Хореография: Ива Караманчева
Костюми: Стоян Радев Ге. К.
Музика: Рене Обри

Една история, която Чехов не разказа - историята за неговия начин да обича. Ела и разбери повече за тази разтърсваща, страстна и незабравима любов!

Антон Павлович Чехов и голямата любов на живота му - тайна, изстрадана, останала загатната, но неразгадана между редовете на произведенията му. Екипа на спектакъла с текстове от над 70 пиеси, разкази и писма на Чехов, с прекрасната музика на Рене Обри и фееричната хореография на Ива Караманчева, ни потапя в темите за невъзможността, загубата на илюзиите и сложния любовен танц на привличане и отблъскване.

Историята на аристократката Олга Ивановна и бедния по произход, но преуспяващ Пьотр Сергеевич, се разстила във вихрен калейдоскоп от слово, музика и танц, и със сигурност ще ви върне към някоя тръпчива, горчива, почти забравена, но незабравима страница от вашия живот.

 

26.10.2021 г. от 19:30 ч.

"Танго в космоса"
от Здрава Каменова и Гергана Димитрова
 
В ролите: Здрава Каменова, Богдана Трифонова, Антоан Петров
Режисьор: Гергана Димитрова
Музика: Веселин Веселинов-Еко
Визия, сценография, костюми: Елена Шопова и Никола Налбантов
Ас. режисьор: Павла Котова
 
Годината е 2027. Бреговете на Аржентина потъват.
България е пуста територия на Балканите.
Китай изпраща жена на Луната.
 
Три жени в три различни точки на планетата се сънуват една друга и променят не само своите съдби, но и съдбата на Земята.

Луда аржентинска учителка по танго мечтае за любов. Майка ѝ сънува, че е гадже на Шумахер. Китайска космонавтка, пратена до Луната, всъщност не иска да лети в космоса и мрази партията, която е прогонила баща ѝ в изгнание. Една копринена буба расте в аквариума на българка-рапърка, която върти сделки на черния пазар, докато светът е на ръба на оцеляването. Кой ще спаси Земята? Елате, за да разберете!

Спектакълът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Национален фонд култура. 

 

28.10.2021 г. от 20:00 ч.

Просветен цикъл "Интердисциплинарни творци"

Композитор, поет и философ - Рихард Вагнер (1813–1883)

Запознавайки се с историята, виждаме че интердисциплинарността е нещо естествено и че много от големите творци, хора на науката и изкуството, правили историята през вековете и хилядолетията са точно такива симетрично развити творци.

Представяме личности, които да ни напомнят за нашият собствен потенциал, да ни напомня за нашата собствена переспектива.

Един цикъл, който да събужда нашата креативност, нашата сила, нашата способност, нашата цялостност.

Водещ и артистичен директор Йордан Камджалов
GENESIS ORCHESTRA

Програма:

Въведение

Композитор, поет и философ - Рихард Вагнер (1813-1883). Зигфрид Идилия

Следконцертни диалози между сцената и публиката ​

 

 29.10.2021 г. от 18:00 ч.

"Къде е Ане Франк"
(Белгия, Люксембург, Франция, Нидерландия, Израел 2021),
оригинално заглавие: Where Is Anne Frank, 99 мин. (10+)

Жанр: анимация, исторически
Режисьор: Ари Фолман
​По книгата „Дневникът на Ане Франк"
С гласовете на: Ерика Кери, Руби Стоукс, Нел Барлоу, Себастиан Крофт и др.
Език: английски
Субтитри: български

Награди и номинации: 2021 Премиера на филма на кинофестивала в Кан

Резюме на филма: Филмът проследява пътуването на Кити, въображаемата приятелка, на която Ане Франк е посветила дневника си. Кити се събужда в близкото бъдеще в къщата на Ане в Амстердам и тръгва на пътешествие, за да я издири. Пламенно и упорито, младото момиченце вярва, че Ане все още е жива и се подвизава някъде в Европа. Докато изживява шока си от съвременния свят, Кити се натъква на наследството на Ане Франк.

 

30.10.2021 г. от 11:00 ч.

"Неродена мома"

Представлението е с продължителност 60 мин.

Спектакъл по българска народна приказка
 
Сценична идея и драматизация – Симона Нанова 
Режисура - Христина Арсенова
Сценография - Десислава Петкова 
Кукли - Емилия Ковачева 
Музика - Група "Орфика"
Участва: - Симона Нанова
 
Един царски син ще порасне, хлапакът ще стане мъж, преминавайки през куп препятствия. Наивен и нетърпелив, той ще бъде измамен и ще загуби своята истинска любима. Но съдбата ще му даде  шанс, за да възтържествуват истината и любовта.
В нашия спектакъл  съжителстват фантастични и реални образи. И не случайно.     
Потопиш ли се в българската народна приказка, сякаш си в езеро с жива вода - прераждаш се. Такава е и "Неродена мома" - от върха на дървото до дъното на дълбокия кладенец откриваме един прекрасен свят на любов и хармония, на справедливост и морален ред, за които всяко добро сърце мечтае.
          
Заповядайте да помечтаем заедно!

Спектакъл на Фондация Арте Вива, създаден с подкрепата на Министерство на културата и ПИБ.​

 

 30.10.2021 г. от 19:00 ч.

"Игрите на хората"
(Финландия 2020), оригинално заглавие: Seurapeli, 117 мин.

Жанр: драма, комедия
​Режисьор:  Йени Тойвониеми
Сценарист: Йени Тойвониеми
В ролите: Ийда-Мария Хайнонен, Паула Весала, Еми Парвиайнен, Самули Нийтимяки и др.
Език: фински, английски, шведски
Субтитри: български

​Награди и номинации:

2021 Осем номинации за награда Jussy, в т.ч. за най-добър филм, най-добра режисура и най-добър сценарий (Йени Тойвониеми), най-добра актриса в главна роля (Еми Парвиайнен), най-добра актриса в поддържаща роля (Ийда-Мария Хайнонен), най-добър актьор в поддържаща роля (Самули Нийтимяки), монтаж, костюми

Резюме на филма: Йени Тойвониеми създава свежа и докосваща комедия за трагедията да останеш вечно млад. Няколко стари приятели се събират, за да отпразнуват рождения ден на Мици в идиличната атмосфера на една морска вила - точно както са го правили като тийнейджъри. Носталгичното чувство ги предразполага към откровения, някогашните ритуали възкръсват и зрелостта скоро остава на заден план. Споделените мисли нямат за цел да разрушат хармонията, но ги карат да преоценят както своето минало, така и настоящето.

 

 

Автор:
Сити Марк Арт Център
Публикация:
09.10.2021 г. 16:59
Посетено:
1468
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/33496-programa-na-siti-mark-art-tsentar-do-kraya-na-oktomvri-2021