Календар

Програма на Сити Марк Арт Център до края на септември 2021

Театър, музика, събития за деца

Програма на Сити Марк Арт Център до края на септември 2021

 

◊ ПРОГРАМА 18-28 СЕПТЕМВРИ 2021

18.09.2021 г. от 19:30 ч.

Теди Москов представя

"Преводачката на черно-бели филми"


Сценарий: Христо Димитров и Теди Москов
Режисьор: Теди Москов
Оператор: Христо Димитров - Хиндо
Музика: Антони Дончев

Филмът е посветен на дългогодишната преводачка на италианско кино - Нели Червенушева, в едно закъсняло, изстрадано и заслужено пътуване към нейната мечта...

"Ако този филм беше документален, щеше да е сладникав! Сега е безпощаден!", казва Теди Москов, цитиран от БТА.

"Тя е Нели Червенушева. Любителите на киното познават само гласа ѝ. Почти половин век Нели превежда велико италианско кино от дъното на залата във филмотечно кино "Одеон". Кабинката е 1.30 х 1.50 метра. И в това мизерно пространство се е вместила "цялата нейна Италия". А Нели никога не e стъпвала там. Филмът представя нейната закъсняла първа среща с Италия – вече 78-годишна, тя най-сетне е при "своите принцове" - Еторе Скола и Марио Моничели и по местата, които е виждала само от филмите."

Награди и номинации: Награда "Златен ритон" 2007 г.
Награда за най-добър филм "Asolo ArtFilm Festival", Италия, 2008 и специална награда от Президента на Република Италия.
 
 
19.09.2021 г. от 19:30 ч.
 
Теди Москов представя "Рапсодия в бяло"
 
Режисьор: Теди Москов
 
Сценарий: Теди Москов
Оператор: Иван Тонев
Музика: Антони Дончев,
С Мая Новоселска, Филип Трифонов, Самуел Финци, Ирина Маринова и др.

„Това е историята на една жена, но не съвсем жена. Не съвсем, защото е смешновато дебеличка и защото е клоун... През цялото време клоунът пречи на жената, а жената - на клоуна. Как и кога тези две страни ще сключат примирие и ще се обединят, за да свършат нещо заедно? Това е един от въпросите, на които ще отговоря. Въобще всичко в живота на тази героиня е не съвсем: работи като актриса, но не съвсем. Изиграва ролята на своя живот, но не съвсем. Накрая загива, но не съвсем... Това е филм за борбата със страшния непобедим враг - баналността на живота. Ще се прокрадва Чеховска провинциална безнадеждност, разчупена от резки обрати на Чаплиновски хумор. Един поклон пред нямото кино и Чехов." -  Теди Москов

Награда за най-добър актьор/актриса на Мая Новоселска – МФФ "Молодист", Киев, Украйна, 2002
Наградата на ФИПРЕССИ – МФФ  "Молодист", Киев, Украйна, 2002
Награда за най-добър български оператор – МФФ София Филм Фест, София, България, 2003
Специална награда на журито – Международен фестивал на ТV филми и програми "Златната ракла", Пловдив, България, 2003
 
 
20.09.2021 г. от 19:30 ч.
 
"Машините са кучки"

Текст: Гергана Димитрова и Здрава Каменова
по идея на Иво Стаменов ОттО 
Режисьор: Гергана Димитрова
Участват: Александър Митрев и Здрава Каменова
Музика: Павел Терзийски
Сценография: Никола Налбантов
Асистент-режисьор: Стефани Стефанова
Звукоинженер: Иво Стаменов ОттО 
плакат: Елена Шопова

Случвало ли ви се е да спорите с GPS-а? А да проклинате колата си или да обвинявате телефона си, че нe ви разбира? Какво точно очакваме от техниката и какво мислят машините за нас? Колко валидни са днес трите закона на роботиката на Айзък Азимов? И можем ли да оставим всичко и да стигнем там, където винаги сме мечтали? Ще ни помогнат ли машините?
 
Пиесата „Машините са кучки", по идея на Иво Стаменов ОттО и текст на Здрава Каменова и Гергана Димитрова, ни среща с Герда, която точно днес е решила да поеме на път към съдбовно важна среща. Маршрутът е неясен, но Здрава Каменова и Александър Митрев ще ни преведат през няколко динамични, смешни и малко криволичещи часове от нейния живот, в които основна компания ѝ правят един GPS, един телефон и една кола.
 
Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Национален фонд „Култура".
 
 
21.09.2021 г. от 19:30 ч.
 
Яна Огнянова представя
"Жената е странно животно"
 
Автор и режисьор: Здрава Каменова

Една неуспяла, безработна актриса си търси работа, а между другото и мъж. Всяка сутрин се буди с решението този ден нещата да се случат и всеки ден се вживява в ролята на различна жена... или по-скоро различно животно...

Ще прекарате една абсурдно смешна седмица с нея и лудите ѝ приятелки. Дали ще намери това, което търси някъде между дългите опашки за поредния кастинг, разходките в огромна картонена рекламна кутия, или на поредното предаване, в което е платена публика? Ще ви оставим да разберете сами.

Но едно е сигурно тя ще ви разсмее до сълзи и ще ви накара да я обикнете. Едно one lady show с една китара и една безумно огнена актриса, която няма да забравите- Яна Огнянова.
 
От автора на „Помощ, имам две деца", ''Апетит'', ''Късметът на кукувицата'' и др. - Здрава Каменова
 
 
23.09.2021 от 19:30 ч.
 
"Апетит"
 
Една неуспяла радиоводеща на кулинарно предаване (Богдана Трифонова), която си мечтае да раздава житейски съвети, се среща с една разярена нейна слушателка (Здрава Каменова), която търси отмъщение, заради проваления си брак след точно един такъв радио съвет. Срещата между двете е шумна, абсурдна и най-вече трансформираща. Дали можеш да започнеш на чисто по средата на живота си, когато си жена на 40, без мъж до себе си и без кариера, но пък с няколко излишни килца отгоре? Каква е цената на това да се отърсиш от илюзиите и да се изправиш лице в лице със себе си? Две много гладни за живот жени ще намерят отговора. Не и без помощта на един пистолет...
 
 
24.09.2021 г. от 19:30 ч.
 
Теди Москов представя "Дом номер 13"

„Дом номер 13“- продукция на "Талия Театър", Хамбург от 1996 г., излъчвана по немската телевизия. Колаж от любими на режисьора Теди Москов текстове от пиеси и разкази на А. П. Чехов.
Продуцент на телевизионния вариант: Арабел Караян
Оператори: Иван Тонев и Емил Христов.
Сценография Никола Тороманов, костюми Свила Величкова, музика Антони Дончев.
С участието на Самуел Финци и др.
Прожекцията е на немски език с български субтитри.
 
 
25.09.2021 г. от 11:00 ч.
 
"Музиката разказва..."

Камерен ансамбъл „Силуети“ и Сити Марк Арт Център
представят     

"Музиката разказва..." на най-малките с любов
 
Меца-Мецана, Зайо-Байо, Катеричка-Рунтавелка, Ежко-Бежко... Това са някои от героите в две любими български приказки за най-малките. Те ще бъдат на сцената заедно с Камерен ансамбъл „Силуети“ и флейтиста Мартин Павлов, а главен разказвач на историята ще бъде МУЗИКАТА. Тя ще ни пренесе в приказен, магичен свят, който е пълен с много красота, искрени усмивки и цветни емоции. „Музиката разказва...“ е третият спектакъл на Камерен ансамбъл „Силуети“ в залата на Сити Марк Център за изкуство, посветен на най-малките слушатели от 0-5 г. и техните родители. Ще звучат творби от Бах, Бетовен, Шуберт, Дворжак и др. 

​Изпълнители:
 
Камерен ансамбъл "Силуети":
 
Калина Митева - цигулка
Габриела Калоянова – виолончело
Лилия Жекова - пиано
Кристиян Калоянов - кларинет

Мартин Павлов – флейта
 
 
25.09.2021 г. от 19:30 ч.
 
Теди Москов представя „Майстора и Маргарита”

В „Майстора и Маргарита” на Москов за първи път се използва мултимедия в българския театър след промените – заиграване с анимация, филмови кадри, светещи червени надписи, като цяло – внушителни визуални ефекти (сценография: Чавдар Гюзелев, анимация: Владо Шишков, художник на костюмите: Свила Величкова, оператор: Иван Тонев) и своеобразен нов език.
 
Атрактивната театрална интерпретация на Теди Москов е и първият български спектакъл, показван на едни от най-престижните театрални фестивали, като Festival Inn в Авиньон, Франция.
 
Валентин Танев, Мая Новоселска, Христо Гърбов, Стефан Вълдобрев, Никола Додов, Камен Донев, Цветан Даскалов, Иван Радоев, Борислав Стоилов, Юлиана Сайска, Вяра Коларова и Стефания Колева са сред актьорите в „Майстора и Маргарита“.
 
 
27.09.2021 г. от 19:30 ч.
 
"Преподавай трудно" 
 
Новият моноспектакъл на безспорната, огнена фурия Яна Огнянова, след "Жената е странно животно", тя ще влезе в ролята на учителка по английски, както и в кожата на 10 родители - амбициозни, безотговорни, луди, 6 ученици - сред тях зомбирания от видеоигри Майкъл Томас, Павел с 43 фобии, фолк певица, опитваща да научи английски, един таксиметров шофьор, един съпруг, който говори само гръцки.
В какво ще се забърка добрата мис Стела, заради щедрото си сърце?
Едва ли може да си го представите, елате и го вижте!
От авторката на "Апетит", "Жената е странно животно", "Кукувици", "Бонбон", "Помощ имам две деца".
 
 
28.09.2021 г. от 19:30 ч.
 
Това чудо(вище), наречено Живот"
 
Авторски музикален моноспектакъл на Диана Дафова
 
Моноспектакълът „Това чудо(вище), наречено Живот” е ново творческо превъплъщение на Диана Дафова. Искрено споделяне на необичайни лични преживявания въвежда аудиторията в общочовешки теми: коренът, вярата, знаците, свободата, пречистването, любовта и благословията. Да, животът е чудо, но понякога и чудовище, което не рядко ни подлага на
изпитания. В спектакъла прозвучават най-емблематичните песни на Диана Дафова и разкази за тяхното възникване, „Аадия”(Космос, Вселена), селекционирана от НАСА за трансмисия в Космоса със совалката Колумбия, „Талиесин” Пречистване”, „Каризма”, благословена от Папа Йоан Павел II и др. Моноспектакълът ни пренася в страни на три континента и е истинско пътешествие на духа, засягащо най-дълбоките чувства. Едно преживяване,  което се надяваме да ви провокира, размисли, насълзи, разсее и отпусне, всичко, което не намираме в забързания свят навън и което ни дава смисъл и обогатява.
 
Аудиторията има възможност да се доближи до харизматичната личност на Диана Дафова, нейната неизчерпаема креативност и артистичност, човешката ѝ топлота и откровеност, позитивните ѝ нагласи и добронамереност, обаятелното ѝ присъствие на сцената. Научно направени изследвания чрез различни методи доказаха многократно силния заряд на нейните композиции и лечебните и благотворни свойства на гласа ѝ, които аудиторията ще почувства.
 
 
Автор:
Сити Марк Арт Център
Публикация:
18.09.2021 г. 14:59
Посетено:
1045
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/33375-programa-na-siti-mark-art-tsentar-do-kraya-na-septemvri-2021