Календар

Ден на дарителя в Национален музей "Земята и хората"

Изложба "Нови постъпления"

Ден на дарителя в Национален музей "Земята и хората"

 

Ден на дарителя в Национален музей "Земята и хората"    

На 19 юни 1987 год. под звуците на  “Върви народе възродени” Националният музей “Земята и хора” отвори врати за първите си посетители и ежегодно на тази дата чества своя Ден на дарителя. 

Традиционно на 19 юни Националният музей “Земята и хората” представя в експозиция новите попълнения във фондовете и се връчват благодарствени свидетелства на дарители, спомоществователи и доброволци на музея. За съжаление тази година няма да бъде проведено тържество. Независимо от това екипът на музея изготви експозиция с най-атрактивните попълнения за изтеклата година.  

Дарителите на минерали за музея към юни 2021 год. са 1031 броя. В регистъра на дарителите през последната година са вписани 21 нови имена.

В изложбата „Нови постъпления” са представени дарения на минерали и суровини, а също така и експонати от теренни изследвания на специалистите на музея. Особен интерес представлява гигантска по размери гипсова „Пустинна роза“, дарена от Александър Амзин по повод музейния празник.

В отделна витрина са експонирани дарените от Проф. Христо Пимпирев, Стефан Велев, Ралица Събева, Дочо Дочев - членове на Български антарктически институт. Това са късчета от неживата природа на Антарктида, които са предмет на научните изследвания на дарителите. Особено място в експозицията заема образец от далечния континент, донесен от проф. Христо Пимпирев при неговата първа експедиция сезон 1987/88 година.

Акцент във витрина „Минерали на България“ са смарагди от района на с. Югово, предоставени на музея от Милан Ичев, откривател на второто находище на този скъпоценен минерал в България. 

Раздел „Материали“ получи от Института по минералогия и кристалография „Акад. Ив. Костов“ към БАН проби, свързани с разработки на синтетични зеолита, получени от въглищни пепели и пепел от оризови люспи. Дарението е разработка на д-р Борислав Барбов. 

По повод Деня на дарителя в Раздел "Минерали на България" бе експонирана нова тема „Минерали от находище Чала“ с дарения от проф. Ангел Кунов, доц. Владислав Костов, Георги Георгиев, Ст. Халачев, Ш. Сираков, Ив. Иванов, Пл. Кехайов, Л. Димитрова.

Експозицията е достъпна всеки ден от 10.00 до 18.00 часа.

* * *

За контакт: е-mail: earth.and.man@gmail.com; тел. +359 2 865 6639

 

 

Автор:
НМ "Земята и хората"
Публикация:
18.06.2021 г. 07:19
Етикети:
Посетено:
2840
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/32961-den-na-daritelya-v-natsionalen-muzey-zemyata-i-horata