Календар

Програма на Сити Марк Арт Център за месец февруари 2021

Театър, музика, събития за деца

Програма на Сити Марк Арт Център за месец февруари 2021

 

◊ ПРОГРАМА ФЕВРУАРИ 2021

13.02.2021 г. и 28.02.2021 г. от 11:00 ч.

"Сапунена фантазия" 

Сапунените мехури винаги са били и ще бъдат една много обичана детска игра и един невероятен феномен за възрастните. Различни номера, игри и състезания със сапунени балони провокиращи участието на публиката са част от това сапунено пътуване и преживяване. В шоуто можем да видим от най-обикновени до най-странни сапунени балони, като на пример: балоните с дим, огън, квадратните балони, балони - гъсеница, 5 балона един в друг, тенис със сапунени мехури и други шантави номера.
На сцената или импровизираната такава се получава една магия и едно, като че ли преместване в едно друго пространство подобно на космоса в което главните герои са сапунените балони. Участието на децата в шоуто не само е тяхно огромно желание при първото виждане на балоните, но то е и задължение.
Върхът на магията е един любим на всички деца номер а именно затваряне на човек в балон, наричаме го портал към мечтите.

 

14.02.2021 г. две представления от от 18:00 ч. и от 19:30 ч.!

 „Извънредно положение" 

Театрален отряд "Сценична треска" и Projector Plus представят:
"Извънредно положение"

Театрален отряд "Сценична треска" са Здрава Каменова и Богдана Трифонова. Те носят сценичната треска в кръвта си - живеят я, използват я, вдъхновяват се от нея, не ги напуска и когато са под прожектора, и когато са под душа. Богдана и Здрава разказват истински житейски истории, искрено, смешно и безстрашно в "Апетит", "Танго в Космоса" и „Извънредно положение". Последното, се ражда естествено и наложително, по време на... извънредното положение през пролетта. Към отряда се присъединява и актрисата Стефания Колева.

„Извънредно положение" е комедиен стендъп спектакъл със завладяващ, оригинален авторски сценарий по истински истории.

 

15.02.2021 г. от 19:30 ч.

Чехов търси талант

Превод и сценичен вариант: Недялко Делчев
Постановка, визуална и музикална среда: Михаил Милчев
Участват: Александър Станковски, Вероника Барутчийска, Георги Димов, Гергана Либова, Димитър Пишев, Йоана Рачева, Светлина Станчева

„Чехов търси талант“ е спектакъл, създаден по бравурната комедия „Добрият Доктор“ на големия американски комедиограф Нийл Саймън, която въплъщава в театрална форма вечните разкази на Антон Павлович. Тя е своеобразна антология, състояща се от кратки скечове и сцени, обединени от фигурата на Разказвача, в която се провижда личността на великия руски писател.

 

16.02.2021 г. от 19:30 ч.

"Жената е странно животно"

Автор и режисьор Здрава Каменова
Една неуспяла, безработна актриса си търси работа, а между другото и мъж. Всяка сутрин се буди с решението този ден нещата да се случат и всеки ден се вживява в ролята на различна жена... или по-скоро различно животно...
Ще прекарате една абсурдно смешна седмица с нея и лудите й приятелки. Дали ще намери това, което търси някъде между дългите опашки за поредния кастинг, разходките в огромна картонена рекламна кутия, или на поредното предаване, в което е платена публика? Ще ви оставим да разберете сами.
Но едно е сигурно - тя ще ви разсмее до сълзи и ще ви накара да я обикнете. Едно one lady show с една китара и една безумно огнена актриса, която няма да забравите - Яна Огнянова.
От автора на „Помощ, имам две деца" "Апетит", "Късметът на кукувицата" и други - Здрава Каменова

 

17.02.2021 г. и 18.02.2021 г. от 19:30 ч.

"Поразените"

от Теодора Димова
вариант за сцена Стоян Радев Ге. К.
режисьор Стоян Радев Ге. К.
композитор Калин Николов
 
Национална награда за български роман на годината "13 века България"
Награда "ПЕРОТО" в категория "Проза"

В ролите: Райна - Веселина Михалкова,Екатерина - Даниела Викторова, Виктория - Петя Ангелова, Александра - Полина Недкова
и гласовете на: Константин Соколов - Ангел, Димитър Костадинов - Васа, Красимир Добрев - Йордан, Валентин Митев - Никола, Гергана Арнаудова - Кула, Николай Божков - Минà, Милена Кънева - Минка, Симеон Лютаков - Първи инспектор, Станислав Кондов - Втори инспектор, Биляна Стоева - Сия, Юлияна Чернева - Възпитателката, Стоян Радев - Михаил, Пламен Димитров - Първи критик, Ивайло Ивàнов - Втори критик, Валери Вълчев - Трети критик, Свилен Стоянов - Щерев, Теодора, Михайлова - Теодора
вокали Деница Серафим
пиано Миглена Шишева
ас. режисьор Десислава Ангелова
звукооператор Делян Апостолов
плакат Славяна Иванова
фотограф Тони Перец / Калин Николов/ Росен Донев
трейлър – Affectmedia

„Писах романа "Поразените" дълго и мъчително, защото трябваше да се потопя заедно с героите в онази не толкова далечна епоха, която родителите ни бяха преживели, но се страхуваха да говорят за нея дори и с нас, децата си. Сега романът е адаптиран за първи път за сцена във Варна. Това е поклон на българския театър към паметта на предците ни, пред техните обезличени съдби. Единственото, което можем да направим за тях, е да помним, да знаем, да предаваме на другите поколения. Паметта е може би най-важната, най-спасяващата способност на човека." - Теодора Димова

"Историята, паралелът с деня, в който живеем, следите от миналото, които пренасяме, дори понякога без да го съзнаваме, белезите, които прехвърляме на тези след нас, макар и без да искаме... Раните, които остават по нас, в нас... Болките, които трябва да преодолеем... Ще имаме ли сили... Откъде ще ги намерим... Само поразените ли са поразени... Поразяват ли поразените... Докъде се простират пораженията... Кои са поразените? Тези ли, които намират смъртта? Или тези, които остават в живота за да преживеят униженията, болката, мизерията...." - Стоян Радев

Спектакълът не се препоръчва за лица под 12 год.!

 

19.02.2021 г. от 19:00 ч.

Цикъл концерти "Проф. Венцеслав Николов и приятели"

Песенният цикъл на Франц Шуберт "Зимен път" ще прозвучи на концерта в обработката за виолончело и пиано на проф. Венцеслав Николов. Известният наш виолончелист, един от най-интересните музиканти на България казва: "Самият Шуберт често използва музикалните идеи от своите песни и за инструменталните си произведения, да си спомним за такива знакови произведения от творчеството му като квартетите "Пъстървата" и "Смъртта и момичето". Това ми даде смелост да "запеем" с моето старинно виолончело чудните мелодии на гениалния австрийски композитор - любими на много поколения слушатели."

На рояла е Лилия Жекова, вече добре познато име на слушателите не само у нас.

 

20.02.2021 г. от 11:00 ч.

Камерен ансамбъл „Силуети" и Сити Марк Арт Център
представят
„Музиката на гората"
 
„Вие чувате звуците на гората. Ние ще ви помогнем да чуете нейната музика".
Чуруликане на птички, шумолене на водичка, жужене на пчелички... Тези звуци посрещат най-малките слушатели и техните родители в залата на Сити Марк Арт Център. Камерен ансамбъл „Силуети" и актрисата Мила Китанова разкриват тайните на горските звуци, като превръщат омайната горска песен във вълшебна музика. Изпълнителите ще ви преведат през целия дневен цикъл – от свежото горско утро, през следобедната врява, залезът и красотата на нощта до настъпването на новия ден, озвучени от чудните пиеси на Шуберт, Дебюси, Чайковски и др. „Музиката на гората" е класически концерт, съпроводен от чаровни истории в рими, горски звуци и картинки, които допълват преживяването и потапят деца и родители в приказна обстановка.

Участват:
Мила Китанова (актриса)
Камерен ансамбъл „Силуети":
Калина Митева (цигулка)
Габриела Калоянова (виолончело)
Кристиян Калоянов (кларинет)
Лилия Жекова (пиано)

 

21.02.2021 г. от 11:00 ч.

"Неродена мома"

Спектакъл по българска народна приказка.
Куклено представление за деца и възрастни
 
Сценична идея и драматизация – Симона Нанова 
Режисура - Христина Арсенова
Сценография - Десислава Петкова 
Кукли - Емилия Ковачева 
Музика - Група "Орфика"
Участва: Симона Нанова
 
Българската народна приказка е събрала в себе си опита и мъдростта на много поколения. Потопиш ли се в нея, сякаш си в езеро с жива вода. Такава е и "Неродена мома" - от върха на дървото с ябълки до дъното на дълбокия кладенец откриваме един прекрасен свят, изтъкан от любов и хармония, излъчващ справедливост и морален ред, за които всяко добро сърце мечтае. Ще се потопите във вълшебен свят, в който ще видите и кладенеца с жива вода, и чешмата с мед и масло, и слънцето, и царският син, и разбира се, много моми, претендентки за царски съпруги. Самоувереният и горделив момък ще премине през много изпитания, за да открие истинската любов.

 

23.02.2021 г. от 19:30 ч.

"Живак"

Комедиен спектакъл

Текст и изпълнение Димитър Живков
Режисьор Димитър Стефанов
Художник Димитър Димитров
Композитор Мартин Каров
Фотограф Владислав Христов

Един спектакъл, посветен на врачанския манталитет, чувство за хумор и светоглед. Три разказа, проследяващи различни уникални човешки съдби, изиграни с патос и майсторство. Една борба с отраженията на живота ни, които се превръщат в самия живот, за съжаление. Една история за това как споменът за корените и за истинските ни чувства може да ни възроди.

 

24.02.2021 г. от 19:30 ч. 

"Науру"
(по мотиви от книгата на Иво Иванов "Извън играта")

Монолог на един пътуващ

Моноспектакъл на Свежен Младенов

Автор на текста: Иво Иванов
Драматизация: Руси Чанев
Режисьор: Валентин Ганев

 
25.02.2021 г. от 19:30 ч.

"Любовни писма"

Романтична драма по едноименната пиеса на Албърт Р. Гърни

Превод, адаптация и режисура - Георги Михалков
Сценография и костюми - Петър Митев
Авторска музика - Иван Драголов
Хореограф - Кремена Колева
Фотограф - Веселин Василев

В ролите:
Алекса – Яна Маринова
Томас – Свежен Младенов

Помощник-режисьор - Валентина Андонова

Писмата от него до нея, и обратно от нея до него. В рамката на цял един живот. Бесен екшън, в който с изумителна скорост преминават събития, възрасти, чувства, настроения... Лентата се забавя за миг, рисува ни конкретна случка, наивна, тъжна, страшна или страшно смешна и литва през зъбчатките на времето към следващата. Един чат, който в задъханите си редове прескача всичко маловажно и незначително, за да ни потопи в гъстото вино на една любов, която все не може да се случи и категорично отказва да умре. Яна Маринова и Свежен Младенов ще ви разкажат една история, която няма нищо общо с вас и в която няма да спрете да се откривате.

 

26.02.2021 г. от 19:30 ч.

"Краят на градината" по А. П. Чехов
 
Една история, която Чехов не разказа. История за неговия начин да обича.

Ела и разбери повече за тази разтърсваща, страстна и незабравима любов!
 
Антон Павлович Чехов и голямата любов на живота му - тайна, изстрадана, останала неразгадана между редовете на произведенията му. Разкрита от екипа на спектакъла с препратки към над 50 пиеси, разкази и писма на Чехов, спектакълът създава свой наситен свят, в който Чеховите теми за невъзможността, загубата на илюзиите и сложния любовен танц на привличане и отблъскване вълнуват със силни и близки послания.

Историята е разказана по необичаен начин с ТЕКСТ, МУЗИКА И ТАНЦ. Историята на аристократката Олга Ивановна и бедния по произход, но преуспяващ Пьотр Сергеич въздейства върху сетивата и неусетно започва да напомня на някоя наша любов, опит за щастие или житейска дилема.

Концепцията за спектакъла е вдъхновена от интригуващата биография на Чехов, с автор Доналд Рейфийлд. В нея за пръв път излиза наяве провокативният начин, по който руският писател прехвърля личния си свят върху своите герои. Така е създаден спектакъла „Краят на градината", разказващ една история, която Чехов отказва да напише – тази за своя начин да обича.

Участват: Десислава Чутуркова и Милен Николов
Режисьор: Георги Михалков
Хореография: Ива Караманчева
Костюми: Стоян Радев Ге. К.
Музика: Рене Обри

 

27.02.2021 г. от 11:00 ч.

"Музиката разказва..."

Камерен ансамбъл „Силуети" и Сити Марк Арт Център
представят
Музиката разказва... на най-малките с любов
 
Меца-Мецана, Зайо-Байо, Катеричка-Рунтавелка, Ежко-Бежко... Това са някои от героите в две любими български приказки за най-малките. Те ще бъдат на сцената заедно с Камерен ансамбъл „Силуети" и флейтистът Мартин Павлов, а главен разказвач на историята ще бъде МУЗИКАТА. Тя ще ни пренесе в приказен, магичен свят, който е пълен с много красота, искрени усмивки и цветни емоции. „Музиката разказва..." е третият спектакъл на Камерен ансамбъл „Силуети" в залата на Сити Марк Център за изкуство, посветен на най-малките слушатели от 0-5 г. и техните родители. Ще звучат творби от Бах, Бетовен, Шуберт, Дворжак и др.

Изпълнители:
Камерен ансамбъл "Силуети":
Калина Митева - цигулка
Габриела Калоянова – виолончело
Лилия Жекова - пиано
Кристиян Калоянов - кларинет
Мартин Павлов – флейта
 
 

27.02.2021 г. от 19:30 ч.

"Игра за големи мъже" от Саймън Блок

Превод: Милена Попова
Режисура: Димитър Живков
Сценография и костюми: Димитър Димитров
Музика: Владо Ковачев
Фотограф: Петър Бонев

Участват: Сава Драгнев, Петър Петров, Димитър Живков
 
Трима истински приятели, заедно от дълги години, загубили много от истинските неща в живота, превърнали са се в част от сивия поток, който населява земното кълбо. Колкото и да се мъчат да запазят собствена физиономия, да се задържат макар и малко над сивия поток, те не разбират как отдавна са се предали и превърнали в „малки", отчаяни хора.

Текст, безкрайно богат на нюанси, ситуации, сарказъм, ирония, жестокост, сатира и скрита любов към всички нас – защото се борим със себе си и с живота, мъчим се да оцелеем духовно и психически.
Какви са травмите в душата, цената за предателствата, възможностите за измъкване?

Ще разкажем на публиката тази история с много любов и самоирония, с поглед към тъмната, но и смешната страна на ежедневието ни.
И, разбира се, да намерим отговори!

 

28.02.2021 г. от 19:30 ч.

„План Б"

Представяме ви „План Б" - проект на актьора Михаил Милчев, който повече от 30 години е част от трупата на „Театър София", и неговата Продуцентска къща „М енд Б прадакшънс".

Екип:
Продуцент – Продуцентска къща М енд Б Прадакшънс
Идея и постановка – Михаил Милчев
Драматург – Яна Добрева
Композитор – Милен Апостолов
Дигитален артист – Петко Танчев
Фотограф – Иво Орешков
Актьори – Борис Коев,Георги Димов, Гергана Либова, Димитър Пишев, Ивета Маринова, Светлина Станчева.
 
„План Б" е документален театрален спектакъл, основан на реални интервюта с истински хора, страдащи от алкохолна или наркотична зависимост. Нашите герои разказват честно и открито за унижения и падения, които трудно бихме могли да си представим. Те обаче, споделят всичко това, защото вече могат да си го позволят – превъзмогнали са го. Светлината е победила в техния път. Това е един спектакъл за духовната криза на човечеството, изследвана чрез едно от нейните най–сериозни проявления - зависимостите, като опит за бягство от реалността и болката. И личния духовен опит като един възможен изход, оказал се спасителен за стотици изтерзани души. За упадъка на нравите, консуматорския възглед за получаване на незабавно удовлетворение на всички потребности, за девалвацията на духовните ценности.
И за Бог от друга страна. За вечната епична битка между Бог и Его.
За духовния път, извървян от обикновените хора, обект на нашия разказ и чудото, благодарение на което те са изградили един нов живот на основа на вярата.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата на РБ, Рехабилитационен център за лечение на зависимости „Жива" и любезното домакинство на Сити Марк Арт Център.


 

_____________________________

Сити Марк Арт Център

Адрес:
гр. София, 1504
бул. "Янко Сакъзов" № 30

Билетна каса
Тел.: 02/ 955 74 78

 

Автор:
Сити Марк Арт Център
Публикация:
13.02.2021 г. 15:27
Посетено:
687
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/32326-programa-na-siti-mark-art-tsentar-za-mesets-fevruari-2021