Календар

Програма на Държавна опера Стара Загора за януари и февруари 2021

50-годишнината от построяването на сградата на Операта ще бъде отбелязана с поредица от специални събития

Програма на Държавна опера Стара Загора за януари и февруари 2021

 

◊ ПРОГРАМА ЯНУАРИ И ФЕВРУАРИ 2021

Държавна опера Стара Загора започва своята нова творческа година с оптимизъм и вяра да успее да реализира отложените през извънредната 2020 премиери, спектакли, концерти, да осъществи своите международни творчески проекти и емблематични за театъра инициативи. 2021 година е посветена на 50-годишнината от построяването на сградата на Операта и ще бъде ознаменувана с поредица от специални събития. В програмата на театъра постепенно се завръщат големите класически заглавия, обръща се специално внимание на камерните форми и атрактивни солистични концерти. Дейността на театъра е изцяло съобразена с противоепидемичните мерки, които касаят равнопоставено грижата за здравето на артистите и публиката.

Кинообрази с джаз импровизации

Първото събитие в програмата на Държавна опера Стара Загора е планирано за 29 януари, от 19.00 часа – ще бъде представен интерактивният концерт-спектакъл "Джазоспекция", който вече в продължение на пет сезона неизменно присъства в афиша на театъра. През 2017 година Старозагорската опера гостува с "Джазоспекция" с голям успех и във Виена. Концертът е по идея, сценарий и режисура на Славчо Николов в тандем с диригента Димитър Косев. Талантливите артисти поднасят  музиката на Клод Боллинг в оригинална комбинация с мултимедийни прожекции, базирани на кадри и теми от филма „Baraka". Сюитата за флейта и джаз трио на Клод Боллинг ще прозвучи в изпълнение на Кейко Танака - флейта, Димитър Косев - пиано, Станислав Георгиев - контрабас, Атанас Георгиев – ударни, мултимедията е на Пламен Асенов.

Най-обичаният балет „Лебедово езеро" на 4 февруари

На 4 февруари от 19.00  часа Балетът на Държавна опера Стара Загора кани своите почитатели отново да се потопят в магията на спектакъла „Лебедово езеро". Примабалерината Анелия Димитрова ще се превъплъти в ролята на Одета/Одилия, а Фиорди Лоха ще изпълни ролята на принц Зигфрид. Участват още Томоки Ишиго, Ивайло Янев и цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера Стара Загора.

„Първата ми голяма  роля беше в „Лебедово езеро". Един огромен скок. За невероятно краткия срок от два месеца беше почти невероятно от кордебалета да изиграя много сложния и труден образ на Одета – Одилия. Беше изключително голямо премеждие за мен. И двете героини са с много сложни характери и много  различни. Едната фино, нежно, деликатно, неземно същество, другата – експресивна, дръзка, агресивна. Радвам се, че успях да се справя, а сега да пресъздавам тези две героини е истинско удоволствие" – казва Анелия Димитрова.

Млади диригенти от цял свят на сцената в Стара Загора

През месеците февруари и март Държавна опера Стара Загора за пореден път ще бъде домакин на Майсторския курс по оперно дирижиране на маестро Деян Савич. Млади талантливи диригенти от различни националности, носители на високи международни отличия  ще усъвършенстват своите умения и ще имат възможността да се изявят като дирижират оперни заглавия от репертоара на Старозагорската опера. През юни ще се проведе осмото издание на Международния конкурс за оперни диригенти Blue Danube. Престижното събитие ще се състои за първи път на сцената на  Старозагорската опера.

На 12 февруари от 19.00 часа Държавна опера Стара Загора ще представи концертно изпълнение на „Дон Жуан" - опера в две действия от В. А. Моцарт.  Диригенти са участниците в Международния майсторски курс по оперно дирижиране с ръководител Деян Савич, хормайстор е Младен Станев. В главните роли участват утвърдените  солисти на Държавна опера Стара Загора: Дон Жуан е Валери Турманов, Лепорелло - Евгений Арабаджиев, Командор - Александър Марулев, Дона Анна-Деси Стефанова, Дон Отавио - Николай Моцов, Дона Елвира - Елена Баръмова, Церлина - Тереза Бракалова, Мазетто - Иван Кабамитов.

„Дон Жуан" е върхово постижение в творчеството на Моцарт, който надскача границите, за да създаде шедьовър на драматичната опера. Можем лесно да се досетим, че макар и несъзнателно от самия Моцарт, в тази прекрасна опера е дълбоко скрита и донякъде политическа тема. Централният персонаж е развратник, но и забележителен мъж, на когото скрито се възхищаваме, докато той върви срещу съдбата си и срещу всички, които биха искали да го променят, когато отива в Ада във финалната сцена на операта.

Очарователната млада оперна певица Даниела Нинева ще се представи в ролята на Кармен от едноименната опера на Жорж Бизе на 16 февруари от 19.00 часа на сцената на Държавна опера Стара Загора. Родена в Стара Загора, Даниела Нинева завършва Музикалната академия в Акуила, Италия. Обучението си при Райна Кабаиванска започва през 2014 г. в майсторския клас в Нов български университет и продължава в Института „Веки-Тонели" в Модена. Лауреат е на конкурса „Rotary Club Teramo Est" и на конкурса за млади оперни певци на Европейската общност в Сполето. Дебютирала е в Театро Манчинели в Орвието, Софийската опера и балет, Театро Джан Карло Меноти в Сполето. От миналата година Даниела Нинева е солистка на Държавна опера Стара Загора.

Сценичната адаптация на спектакъла на операта „Кармен" е на Огнян Драганов,  диригенти са участниците в Международния майсторски курс по оперно дирижиране с ръководител Деян Савич, хореографията е на Силвия Томова. На 16 февруари зрителите ще видят в ролята на Дон Хосе - Георги Динев, Ескамилио ще бъде Валери Турманов, Микаела - Емилия Джурова, Цунига - Евгений Арабаджиев, участват още Любомир Петков, Яница Нешева, Камелия Стойчева, Бранимир Недков, Ивайло Йовчев, оркестър, хор и балет на Държавна опера Стара Загора.
Творческият екип обещава завладяваща интерпретация на едно от най-обичаните заглавия в оперната литература. Бляскавата и жизнерадостна музика, огнените ритми, разтърсващата драма за свободата, за любовта и изневярата, за готовността за саможертва, съчетани в едно, са голямо предизвикателство за всеки, който посегне към нов прочит на музиката на Бизе и неговата опера „Кармен". На 16 февруари зрителите ще видят една класическа „Кармен", в която изобилстват атрактивни и зрелищни решения.

„Палячи" от Руджеро Леонкавало и „Замъкът на херцога Синята брада" от Бела Барток са следващите оперни заглавия, които ще бъдат представени в една вечер на 19 февруари от 19.00 часа на сцената на  Държавна опера Стара Загора. Спектаклите ще дирижират участниците в Международния майсторски курс по оперно дирижиране с ръководител Деян Савич.

Създаден, за да бъде представен под купола на цирк „Балкански", уникалният спектакъл на операта „Палячи" не губи от очарованието си на сцената на Старозагорската опера. Зрителите и този път ще се насладят на необикновената и силно въздействаща класическа постановка с участието на звездните солисти, хора и оркестъра на Държавна опера Стара Загора. В ролята на Канио ще бъде Георги Динев, в ролята на Неда е Деси Стефанова, ролите на директора на цирка и Тонио ще изпълни Александър Крунев, Валери Турманов  е Силвио, а Ивайло Йовчев - Бепо.

„Замъкът на херцога Синята брада" е опера на унгарския композитор Бела Барток по либрето на Бела Балаж, базирано на приказката „Синята брада" от Шарл Перо. Операта е в само едно действие с продължителност малко повече от час и две действащи лица – Синята брада и съпругата му Юдит. Композирана през 1911 година и редактирана неколкократно през следващите години, тя е поставена за първи път на 24 май 1918 година в Кралската опера в Будапеща. Херцог Синята брада въвежда новата си съпруга в мрачна зала на неговия замък. Юдит е изоставила заради любимия мъж родителите си, братята и годеника си. Тя не се страхува от страшните истории, които хората разказват за херцога. Юдит е влюбена и е готова на всичко за Синята брада.

Нино Рота не създава само музика за филми

Наред с кинокласиките „Роко и неговите братя", „Ромео и Жулиета", „Гепардът" и „Кръстникът" големият италиански композитор Нино Рота (1911-1979) създава и опери.

На 26 февруари от 19.00 часа и на 27 февруари от 16.00 ч. за първи път в България ще оживее неговата едноактна камерна опера „Двамата свенливци". Аранжиментът е на Виктор Крумов и Мирослав Георгиев. Режисьор е Огнян Драганов, сценография Венцислав Петров, костюми Теодора Джамбазова. Участват студенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров" и артисти от Държавна опера Стара Загора – солисти и камерен оркестър.

В операта се разказва за двама млади хора, които се харесват, но не смеят дори да се поздравят, камо ли да признаят чувствата си. А също и за перипетиите, които имат по своите пътища и които ги отдалечават един от друг. В спектаклите участва Любен Байчински (в ролята на Виторио /обущар и разказвач), който спечели конкурса за участие в учебната програма по оперно пеене за 2021 година на Академия „Борис Христов" в Рим при Българския културен институт в Рим.
 
* * *

При провеждането на събитията ще бъдат спазени необходимите противоепидемични мерки.

 

 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
23.01.2021 г. 15:41
Посетено:
1409
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/32245-programa-na-darzhavna-opera-stara-zagora-za-yanuari-i-fevruari-2021