Календар

Месечна програма на Полския институт в София

(декември 2006 – януари 2007)

◊ ПРОГРАМАТА

2, събота
19.30 ч., Зала “България”, ул. Аксаков 1

Концерт на Воланд квартет – творби за две пиана и ударни.

Изпълняват: Иво Върбанов (пиано), Михал Древновски (пиано), Христо Йоцов (ударни), Радосвет Кукудов (ударни). В програмата: Бела Барток, Ари Бен-Шабетай, Георги Арнаудов, Александър Арутюнян, Христо Йоцов, Йежи Бауер.

Билети на касата на зала “България”.

7, четвъртък
18 ч., Галерия

• Никога вече – реж. Павел Коморовски (2004, 100 мин.), с превод

Филмът е заснет по известната едноименна книга на Катажина Грохола, абсолютен бестселър в Полша. Книгата в превод на български можете да заемете в библиотеката на института.

Никога не казвай никога вече. Какво да правим, когато внезапно те напусне съпругът, който свива гнезденце за новата си избраница във вашия идеален дом. Първо, никога вече не се предавай. Построй си дом, посади дърво. Кой казва, че това е мъжка работа? Второ, никога вече не вярвай на мъжете, защото не стават за нищо друго освен за секс. Трето, никога вече не очаквай любовта. Престани да мечтаеш за нея! Така ли? Никога вече? Та нали всеки има право да мечтае, а мечтите понякога се сбъдват.

11, понеделник
19 ч., Сатиричен театър, сцена “Щастливеца”, ул. “Стефан Караджа” 26

• Премиера на пиесата на Анджей Сарамонович “Тестостерон” с участието на автора

Превод – Йоана Попова, режисьор – Пламен Панев.
Участват: Филип Трифонов, Малин Кръстев, Захари Бахаров, Герасим Георгиев, Добрин Досев, Стефан Денолюбов, Васил Сумрачки.

“Карикатура на мъжката гледна точка за света. Написана със сочен, жив език, черната комедия на Сарамонович се случва днес в средите на добре образовани хора. Седмина господа се забавляват на сватбен обяд. От това не може да произтече нищо хубаво. Освен смях, разбира се. Героите разсъждават върху природата си на самци, като анализират връзките си със жените”.

. Анджей Сарамонович завършва режисура в Майсторската школа по режисура на Анджей Вайда. Работил е като редактор, журналист и филмов рецензент. Сценарист на филмови сериали и игрални филми. Сценарист и един от режисьорите на игралния филм “Тялото” – един от най-гледаните през 2003 г. полски филми, награден със “Златна патица” (награда на авторитетното полско списание “Филм”) за най-добър полски филм за 2003 г. и с “Бронзов гранат” на Фестивала на комедиите в Лубомеж през 2004 г. Автор на театралната пиеса “Тестостерон”, най-големият полски театрален хит от последните няколко години. А.  Сарамонович е автор на още една пиеса – “2 май” (2004, Театр Народови във Варшава).

През август и септември 2006 г. с Томаш Конецки заснема комедията “Тестостерон” с участието на едни от най-популярните полски актьори – в т.ч. Пьотр Адамчик, Борис Шиц, Мачей Штур и Томаш Кот. Премиерата на филма ще бъде през март 2007 г.

На 10 и 17 декември 2006 г. от 19 ч. ще се състоят поредните представления на “Тестостерон”.

Билети на касата на Сатиричния театър.

11, понеделник
18 ч., Кинозала на НАТФИЗ

• Преглед на най-добрите студентски филми от Филмовото и театрално училище в Лодз. Среща с Марчин Малатински, зам.-декан на факултет ”Режисура”.
• Прожекция на архивни етюди на А. Вайда (1953), К. Кешловски (1966,1967), Зб. Рибчински (1972), К. Зануси (1961), Роман Полански (1958), Йежи Сколимовски (1960), Мариуш Гжегожек (1988). Времетраене – ок. 86 мин.

12, вторник
18 ч., Кинозала на НАТФИЗ

• Прожекция на най-добрите студентски филми от Филмовото и театрално училище в Лодз. Времетраене: ок. 103,5 мин.

Концерт на рок група VADER  - 19 ч., читалище "Средец"

Скъпи приятели и колеги!

М.Е.MUSIC със специалното съдействие на Полския институт имат удоволствието да ви представят концерта на полската рок група VADER. Групата стана известна по целия свят и най-вече у нас след като участваха в турнето на най-успешната, превърнала се в легенда, формация METALLICA!!

Vader гостуваха в София през 2004 г., когато в летния театър се събраха близо 1000 привърженици на екстремната музика. Концертът  е част от световното им турне Blitzkrieg 4 Tour 2006, и ще се проведе на 12 декември 2006 г. в столичното читалище “Средец” от 19 ч.

Полските рокаджии пристигат със собствен екип и озвучаване и ще зарадват своите фенове с репертоар от един час и половина. Каним всички на това мероприятие, където VADER отново ще се развихрят до краен предел!!!
Билети можете да намерите в магазина на 0.4.3. Music Shop в София на цена от 20 лв. - предварителна продажба, и 22 лв. в деня на концерта. Магазинът се намира на ул. ”Три Уши” срещу сградата на БУЛСТРАД.

13, сряда
18 ч., Кинозала на НАТФИЗ

• Прожекция на най-добрите студентски филми от Филмовото и театрално училище в Лодз. Времетраене: ок. 95 мин.

14, четвъртък
18 ч., Кинозала на НАТФИЗ

• Прожекция на най-добрите студентски филми от Филмовото и театрално училище в Лодз. Времетраене: ок. 103,5 мин.

15, петък
18 ч., Кинозала на НАТФИЗ

• Прожекция на най-добрите студентски филми от Филмовото и театрално училище в Лодз. Времетраене: ок. 90 мин.

17, неделя
18 ч., Камерна зала “България”

. Съвместно с Дирекция “Култура” на Софийска община

• Коледен концерт с участието на
Ярослав Петшак (цигулка) и Тамара Гранат (пиано)
Камила Кулаковска, Силвия Злотковска (мецосопран), Марчин Кожел (пиано), Марек Височински. Водещ – Марек Височински.

В програмата: творби на Моцарт, Вебер, Падеревски; изпълнения на традиционни полски и чужди коледни песни.

Вход с покани.

Безплатни покани ще получите в галерията на Полския институт на ул. “Веслец” 12
от 4 декември.

Ярослав Петшак е завършил Музикалната академия във Варшава. Лауреат е на Фестивала на младите цигулари 1980 г. и на Конкурса за камерна музика в Лодз през 1986 г. Има направени многобройни записи. Концертирал е в Европа, Южна Америка, Япония и САЩ. Участва в световно турне на оркестъра под диригентството на сър Йехуди Менухин. От 1996 г. е концертмайстор и един от основателите на Вроцлавския камерен оркестър. Има диск с творби на съвременни полски композитори и записи на барокови концерти.  

Тамара Гранат завършва пиано в Музикалната академия в Гданск. Лауреат на Клавирния конкурс “Игнаци Падеревски” в Бидгошч (1987). Концертира от 15 години в дует с Валдемар Малицки. Дуетът има 6 компактдиска, многократно е правил записи за полското радио и телевизия, свирил е в редица европейски страни и САЩ. За записа на концерта на Бах (DIX 0188) дуетът е удостоен с наградата на полската музикална индустрия “Фридерик” – 2000.  Като камерен музикант Тамара Гранат многократно участва в провеждането на Polish Chamber Philharmoniа в Кувейт. През 1999 г. води курс по пиано в Джакарта, след което прави турне из Индонезия.

Камила Кулаковска завършва с отличие вокално-актьорския факултет на Музикалната академия в Бидгошч. През  2004/2005 е свързана с Операта в замъка в Шчечин. През 2006 г. става лауреат на няколко конкурса – ІІ място (І място не е присъдено) и специалната награда на ІІІ конкурс “Игнаци Падеревски” в Бидгошч; наградата за изпълнение на арии от немски композитори на VІІІ национален вокален конкурс в Душники Здруй в Полша. Камила Кулаковска е лауреат на ХІ Международен конкурс за вокално изкуство в Нови Сонч. Изпълнителските си умения  усъвършенства в многобройни майсторски класове по пеене. Участва в редица фестивали. Има богат и разнообразен репертоар – опера, оперета, оратории и кантати. Проявава специален интерес към вокалната лирика.

Силвия Злотковска завършва с отличие вокално-актьорския факултет (солово пеене) на Музикалната академия в Лодз. Участва във вокални курсове в Полша и Австрия (Залцбург). Досега има участия в над 30 концерта и фестивали в Полша и Германия, изнася рецитали. Лауреат на редица награди и отличия.

Марчин Кожел е абсолвент на Музикалната академия в Гданск. Участник и лауреат на национални клавирни конкурси и конкурси за камерна музика. От 2003 г. е във Виена. Завършил е акомпаниамент на песни във Виенския университет и класа за корепетитори във Виенската консерватория. Дълги години работи като органист в църквите на гданската епархия. Свири в Полша и чужбина. Акомпанира на вокални конкурси в Нови Сонч, Атина, Цвикау. От 2006 г. свири в дует с Манфред Шибл.

Марек Височински е историк по образование. Занимава се с организиране на концерти – автор е на цикъл концерти “Музика върху водата”, който продължава да реализира до днес. Основоположник на Францисканския културен център. Понастоящем е директор на Бюро за промоция на културата в Гданск.

18, понеделник
18 ч., Галерия

. Съвместно със Сдружение “Международен фестивал на планинарския филм”

• Среща с алпиниста Йежи Сурдел, член на журито на Международния фестивал на планинарския филм. Прожекция на диапозитиви.

Йежи Сурдел е абсолвент на Лодзката филмова школа, филмов и театрален режисьор, алпинист. В актива си има многобройни трудни катерачни маршрути. Първият поляк, преминал магическата граница от 8000 м. Автор на многобройни документални филми, отличени с награди в целия свят.

През 1993 г. се завръща в Полша от Швейцария, където получава политическо убежище. Работи в Полската тв, като създава авторско предаване “Тръпки” и отразява експедициите на Марек Камински на двата полюса. Често е канен за член на журито на тематично свързани с планините филмови фестивали. Йежи Сурдел е президент  на присъжданата от 2000 г. по време на едноименния фестивал международна награда Explorer. Йежи Сурдел е лауреат на наградата Camera Extreme 2005 от Международния фестивал на планините, екстремните спортове и пътешествията в Лодз.

19, вторник
18 ч., Галерия

• Откриване на изложбата “Рождество Христово в полското народно изкуство” от Държавния етнографски музей с участието на уредничката Алиция Николска-Миронюк.
    
Обредността на празника Рождество Христово е сред най-богатите и живописни традиции в полската религиозна и фолклорна култура. Този семеен, пъстроцветен и радостен празник е един от най-любимите на поколения поляци и предпочитана тема в творчеството на народните майстори. Включените в изложбата експонати илюстрират прекрасните полски обичаи и обреди, както и интерпретации на тема Рождество Христово, изпълнени от автентични народни майстори. Изложбата включва дърворезба, картини, изпълнени в различни техники, елементи от обредни пластики и изделия на народното ръкоделие, картинки от изрязана хартия, ясли, украса за елхата и текстилни изделия с интерпретации по темата.

Изложбата продължава до 18 януари 2007 г.

21, четвъртък
18 ч., Галерия

• Ще видите вие – реж. Денис Делич (2006, 113 мин.), с превод

Юдита и Адам планират сватба. За съжаление лошото предстои – Адам получава 6-месечна стипендия в САЩ и трябва да замине. Юдита тъгува. Мечтата на дъщеря й Тоша е родителите й отново да се съберат. Юдита е изненадана от мерналия се на хоризонта силует на бившия съпруг. На всичкото отгоре започва да подозира, че в далечните Щати Адам си е намерил утешителка.


◊ ПРОЯВИ ИЗВЪН СОФИЯ

Варна
15 декември
Генерално консулство на Р Полша във Варна

• Коледен концерт с участието на
- Ярослав Петшак (цигулка) и Тамара Гранат (пиано)
- Камила Кулаковска, Силвия Злотковска (мецосопран), Марчин Кожел (пиано), Марек Височински.

В програмата: творби на Моцарт, Вебер, Падеревски; изпълнения на традиционни полски и чужди коледни песни.

Банско
15-17 декември

Сдружение “Международен фестивал на планинарския филм”

• Международен фестивал на планинарския филм с участието на Йежи Сурдел, член на журито.


◊ АНОНС

Януари 2007

15-17, понеделник-сряда
Съвместно със Сдружение “Международен фестивал на планинарския филм”
16-20 ч., Галерия

• Ехо от Международния фестивал на планинарския филм:
1. “Бездната – Сплуга делла Прета”, Италия, 2005, Марио Андерлони, 75’.
2. “Боулдър – линията на живота върху камък”, Австрия, 2005, Гералд Салмина, 44’.
3. „Тибетски знаци – номади и върхове”, България, 2006, Герасим Величков, Христо Стойчев, 27’.
4. “Аконкагуа”, България, 2006, Мира Янова, 30’.
5. “Без постоянен адрес”, Канада, 2005, Жан Гамиловский, 60’.
6. “На косъм”, Испания, 2006, Хуан Карлос Ромера, 9’.
7. “В сянката на Нанга Парбат”, България, 2006, Дойчин Боянов, Николай Петков, 33’.
8. “Гезойс – тътнещата планина”, Австрия, 2005, Михаел Шламбергер, 50’.
9. “Ръцете на Фатима”, Германия, 2006, Йенс Хофман, 39’.
10. “Йосемити”, Италия, 2002, Валерио Фолко, 27’.
11. “Откраднатата красота”, България, 2006, Йордан Банков, 25’.
12. “През зимата на Шиша Пангма”, Полша, 2006, Дариуш Залуски, 30’.
13. “Полет над Еверест”, Италия, 2004, Фабио Тончели, 60’.
14. “Аномалия”, САЩ, 2006, 55’.
15. “По-студено от леда”, Нова Зеландия, 2002, Джеймс Хейуърд, 48’.
16. “gurlamandhata.com”, Франция, 2005, Йохан Перие, 26’.
17. “Новалеса, зимна приказка”, Италия, 2004, Фредо Вала, 38’.
18. “Светлината на Хималаите”, Непал/САЩ, 2006, Майкъл Браун, 64’.
19. “Приключение на високо”, Естония, 2006, Лииво Ниглас, 89’.
20. “Сибирският тигър”, Великобритания, 2005, Саша Сноу, 62’.
21. “Майорка – пот и кръв”, Полша, Себастиан Хжоншч, 30’.
22. “Велосипеди в мъглата”, Полша, 2006, Себастиан Хжоншч, 6’.
23. “DH Закопане”, Полша, 2006, Себастиан Хшоншч, 5’.
24. “В памет на Патрик Беро”, Италия, 2004, Лука Бих, 14’.
25. “Бягство през Хималаите”, Германия, 2000, Мария Блуменкрон, Рихард Ладкани, 29’.
26. “Пурурамбо”, Словакия, 2005, Павол Барабаш, 56’.
27. “Другото лице на К-2”, Испания, 2005, Оскар Кадиах, Хавиер Касиланис, Нарсис Ногера, Луис Палаи, 43’.
28. “Серро Торе – сборището на ветровете”, Италия, 2006, Ермано Салватера, Роландо Гариботи, Алесандро Белтрами, 20’.
29. “Три крачки в страната на фантазиите”, Швейцария, 2005, Ромоло Нотарис, Джанлуиджи Куарти, 26’.
30. “Баи Ю Донг – Пещерата на Белия Дъжд”, Полша, 2004, Зенон Кондратович, 17’.
31. “Последното пътешествие на Безад”, Ирландия, 2004, Джон Мъри, 57’.

Допълнително ще бъде предложена програма на прожекциите по дни. Организаторите си запазват правото за промени в програмата.

22, понеделник
18 ч., Галерия

• Откриване на изложба акварел на Иван Белчев

Иван Белчев (род. 1939 г.) е завършил живопис в Художествената академия в София. Работи предимно с акварел и пастел, рисува пейзажи и портрети. От 1985 до 1989 г. живее и работи в Полша. Самостоятелни изложби: 1988 г. Варшава; 1990, 1996 – София, 1999 – Германия. Негови работи се намират в Софийската градска художествена галерия и в частни колекции в България, Полша, Германия и Франция.

Изложбата продължава до 16 февруари 2007 г.

25, четвъртък
18 ч., Галерия

• Съдия-изпълнител – реж. Феликс Фалк (93 мин., 2005), с превод

Филмът бе прожектиран по време на КИНОМАНИЯ-2006
Награди: в т.ч. 2005 – Феликс Фалк Гдиня (до 1986 Гданск) – Фестивал на полското кино-Гран При "Златни лъвове; 2005 - Гдиня (до 1986 Гданск) – Фестивал на полското кино – награда за сценарий. 2005 – Анджей Хира Гдиня (до 1986 Гданск) - Фестивал на полското кино – награда за главна мъжка роля.

48 часа от живота на съдебен изпълнител, който безмилостно събира дългове. Всемогъщ, безогледен и арогантен към жертвите си, под влияние на драматични събития той се опитва да поправи причиненото зло. За съжаление тази негова невнимателна крачка е използвана от враговете му. Тези, на които той иска да компенсира причиненото зло, дори не се опитват да го защитят.
Автор:
Полски институт - София
Публикация:
01.12.2006 г. 17:08
Посетено:
740
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/3137-mesechna-programa-na-polskiya-institut-v-sofiya