Календар

Програма на Сити Марк Арт Център за месец февруари 2020

.

Програма на Сити Марк Арт Център за месец февруари 2020

 

◊ ПРОГРАМА ФЕВРУАРИ 2020

01.02.2020 г. от 11:00 ч.

“Неродена мома”

Куклен спектакъл за деца и възрастни
по българска народна приказка

Сценична идея и драматизация – Симона Нанова 
Режисура - Христина Арсенова
Сценография - Десислава Петкова 
Кукли - Емилия Ковачева 
Музика - Група "Орфика"
Участва: - Симона Нанова
 
Един царски син ще порасне, хлапакът ще стане мъж, преминавайки през куп препятствия. Наивен и нетърпелив, той ще бъде измамен и ще загуби своята истинска любима. Но съдбата ще му даде  шанс, за да възтържествуват истината и любовта.
 
В нашия спектакъл  съжителстват фантастични и реални образи. И не случайно. Потопиш ли се в българската народна приказка, сякаш си в езеро с жива вода - прераждаш се. Такава е и "Неродена мома" - от върха на дървото до дъното на дълбокия кладенец откриваме един прекрасен свят на любов и хармония, на справедливост и морален ред, за които всяко добро сърце мечтае.

Заповядайте да помечтаем заедно!
 
Награди:

1. За сценична идея и реализация на XIV Международен фестивал "Вълшебната завеса" 2013, Търговище  
2. Награда за съхранение традициите на българската народна приказка на 21-вия Международния фестивал "Двама са малко, трима са много", Пловдив 2014
3. Диплом за селекция и участие в Международния фестивал „Панаир на куклите“ - София 2014
 
Учебната програма за 3. клас включва изучаване на български народни приказки. Приказката често присъства в  раздел „Вълшебни приказки“ на различните издателства, тъй като съдържа почти всички символи, характерни за българската приказна традиция.
В 5 клас в българските училища се изучава символика на българската народна приказка. Спектакълът е в помощ на обучението по литература, той помага на децата да съпреживеят и разберат  по-добре този уникален свят на българския дух и морал.
 
Българската народна приказка е част от световното нематериално културно наследство.
 

05.02.2020 г. от 19:30 ч.

Музикален спектакъл "ЛА"

Едва ли има изкуство с такова разнообразие в жанра, каквото е музиката. Всичко, което излиза от човешкия глас и стотиците музикални инструменти, като организирани тонове, е музика. Десетки са и предпочитанията на тези, които я слушат. Класическа, оперна, фолклор, популярна, джаз и още и още. А какво би станало ако ги сменим? От Бах до Гершуин, от Моцарт до ФСБ. А ако ги смесим и с малко театър! Хм! Вие кажете. На нас ни беше много забавно, докато подготвяхме този спектакъл и сега търсим с кого да споделим това удоволствие.
Рашко и Косьо

„ЛА” е театрална игра, в която двамата изпълнители демонстрират музикалните си умения. Текстът е написан от актьора Рашко Младенов, а всички музикални движения са на Константин Цеков (ФСБ).

 

08 и 09.02.2020 г., 19:30 ч

"Копенхаген"
от Майкъл Фрейн
 

Участват: Руси Чанев, Стефка Янорова, Валентин Ганев
Продуцент: Cити Марк Арт Център

Прочутата пиеса представя чрез голямото майсторство на автора си в оригинална форма версия за историческа среща между двама от най-големите ядрени физици на ХХ век в момент, когато съдбата на Европа, а може би и на целия свят, е в ръцете им и когато тяхното приятелство и морал са поставени на изпитание от двете страни на барикадата. Написана е през 1998 г., поставяна е в много театри, получава награди във Великобритания, както и френската "Молиер" и американската "Тони" за най-добра драматургия. "Копенхаген" ще гледаме сега за първи път в България.

Пиесата се играе по превода на Вера Джамбазова, а ролите изпълняват трима от най-известните български актьори, носители на национални и международни филмови и театрални награди: Руси Чанев (Нилс Бор), Стефка Янорова (Маргрете, негова съпруга) и Валентин Ганев (Хайзенберг, техен приятел, почти син).

"Копенхаген" е текст, в който, от една страна, силата на научните доказателства и изведените математически модели и от друга - моралните ценности и чувството за отговорност, водят до размиване на границите на понятията за "добро" и "зло" и обръщат парадигмата, където няма дефиниция ...на коя страна си... и се получава саморазпад на създадения и исторически обусловен двуполюсен модел, на който робуват всички художествени и политически текстове. Чрез формата на диалога в "отвъдното" се постига пълно отделяне на време-пространствения континуум. Това дава възможност да бъдат разчупени още стереотипи на нашето мислене: че всяко време си има своите победители и победени; че няма достижения, доведени до "крайност"; че няма детерминирано състояние на света, което е в основата на нашата наука и идеята за причинността.

Проблемът да си човек с човешки постъпки и да си над нещата като учен. Трагедията като се смесят тези неща.

Бор: „Природата ме е създала като странен математически феномен - не съм единица, а половинката от две.”

Хайзенберг: „Математиката става много странна, когато я приложите към хората. Един плюс един може да доведе до толкова много различни суми.”  

"Този текст, с цялата словесност на терминологията, въздейства на подсъзнателно ниво и дава на читателя ключ за достъп до сфери, към които той досега не е дръзнал да подходи. Правейки го съпричастен във вземането на важни решения за изграждане/осъзнаването на "себе си" по отношение на "Цялото". Това посочва Христо Киров, основател и собственик на Сити Марк Арт Център, който е продуцент на спектакъла. 

 

10 и 25.02.2020 г. от 19:30 ч.

"Живак"

Режисьор: Димитър Стефанов
Текст и изпълнение: Димитър Живков
Художник: Димитър Димитров
Композитор: Мартин Каров
Фотограф: Владислав Христов

Един спектакъл, посветен на врачанския манталитет, чувство за хумор и светоглед. Три разказа, проследяващи различни уникални човешки съдби, изиграни с патос и майсторство.

Една борба с отраженията на живота ни, които се превръщат в самия живот, за съжаление. Една история за това как споменът за корените и за истинските ни чувства може да ни възроди.


12 и 23.02.2020 г. от 19:30 ч.

“Eдно малко радио”

(заглавието е по едноименната песен на д-р Стефан Москов, изпълнена от квартет „До ре ми фа“ през 1965 г.)

Сценарий: Мая Новоселска, Теди Москов и Борислав Стоилов

Използвани са текстове на: Федерико Фелини, Марчело Мастрояни, Юри Олеша, Андрей Платонов, Аксел Мунте, Артур Лундквист, Емил Чоран и Е. Л. Доктороу.
Режисьор: Теди Москов
Асистент режисьор: Борислав Стоилов
Визуална концепция: Теди Москов (по Алберто Джакомети)
Костюми: Свила Величкова
Музикална картина: Антони Дончев

За тези които на са го гледали, ето „насочващото“ мнение на Румен Леонидов за него: След като не се игра няколко години, „Едно малко радио“ се завръща на сцената. Този път в Сити Марк Арт Център. Вие, които обичахте представлението и го гледахте по няколко пъти, елате пак!

„Час и половина сама жена на сцената? Без антракт? И нито един зрител да не заспи? Не може! Но може. Деветдесет минути смях, смях до сълзи, смях през сълзи, сълзи без смях, фантастична пантомима, гротески и гегове, пищни пародии, дивни джаз вариации, импровизации, тиха тъга, сиромашки смях, виртуозни мизансцени, парадоксални обрати, мимолетно замлъкване, продължителна тишина, пак взрив от аплодисменти, горчив и сладък словесен мед, масово удивление, влага в очите, щастливи лица, замаяни от възторг озарени зрители, комедия без кича на комиците, без тъпотии и тъпнù, без простотии и плоскотии, нон стоп летене из сцената, тика-такащо танцуване, пластични пламъци, разковаващи скечове, невъзможни режисьорски находки, драматургични тайфунища, интелектуални Аз асоциации, простонародни заигравки, ритащи балкански ритми, звукоподражания, гейзер от музикални и белетристични цитати, ретро кино и нелигава романтика, саркастични, карикатурни етюди срещу умственото дебелогъзие и просташкото дебелоочие, внезапни послания и извисяващи препратки по текстове от италианските гении Федерико Фелини и Марчело Мастрояни, от руските класици Юрий Олеша и Андрей Платонов, от шведския писател Артур Лундквист, от румънския философ и есеист Емил Чоран, както и от романист №1 на Америка, наричан Е. Л. Доктороу...

 

13 и 14 февруари, 19:30 ч

"Догодина по същото време"
по Бърнард Слейд

Продуценти: Лилия Грънчарова и Влади Въргала
Режисьор, превод и адаптация: Георги Михалков
Участват: Лилия Маравиля и Христо Шопов
Сценография и костюми: Антония Попова
Авторска музика: Иван Драголов

Уважаема публика!
През февруари 2020-та, ще Ви зарадваме с юбилейно представление № 200 на пиесата "Догодина по същото време", с участието на Христо Шопов и Лилия Маравиля. С празничните спектакли през месеца, стартираме 5-годишнината на театралната ни продукцията. Честваме и 45 години от написването на пиесата от блестящия драматург Бърнард Слейд.

Каним Ви да бъдете част от тържествените моменти в Сити Марк Арт Център, където за първи път представихме спектакъла. Ще имате възможността да се насладите на играта на любимите актьори на 13-ти и 14-ти февруари от 19:30 ч., когато ще празнуваме рождения ден на спектакъла. По традиция и като комплимент към Вас, екипът ни ще предостави разнообразни подаръци, осигурени от нашите дългогодишни партньори: "Каолин", "Черноморско злато", "Christian of Roma", HITACHI Z&M, АTELIER SPOSA и шоколадова фабрика Milete.

Очакваме Ви да празнуваме заедно!

 

15.02.2020 г. от 11:00 ч.

"Музиката на гората"

Концерт за най-малките (0-5 г.)

Камерен ансамбъл "Силуети":
. Калина Митева (цигулка)
. Габриела Калоянова (вилончело(
. Лилия Жекова (пиано)
. Кристиян Калоянов (кларинет)

Водещ: Надежда Кондаклиева

Специално подбрани пиеси-шедьоври от класическия репертоар

 

15.02.2020 г. от 19:30 ч.

Чехов търси талант

Превод и сценичен вариант: Недялко Делчев
Постановка, визуална и музикална среда: Михаил Милчев
Участват:: Александър Станковски, Вероника Барутчийска, Георги Димов, Гергана Либова, Димитър Пишев, Йоана Рачева, Светлина Станчева

Каним ви на интригуващата адаптация по разкази и новели на големия руски класик Антон Павлович Чехов –  „Чехов търси талант“.
Седем млади актьори, абсолвенти от НАТФИЗ, ще представят седем интригуващи истории, брилянтно преразказани от майстора на драматургията Нийл Саймън, преплетени една в друга от режисьора Михаил Милчев.

„Чехов търси талант“ е спектакъл, създаден по бравурната комедия „Добрият Доктор“ на големия американски комедиограф Нийл Саймън, която въплъщава в театрална форма вечните разкази на Антон Павлович. Тя е своеобразна антология, състояща се от кратки скечове и сцени, обединени от фигурата на Разказвача, в която се провижда личността на великия руски писател.

 

16.02.2020 г. от 17:00 ч.

БонБон и Сити Марк Арт Център
представят
"Котешката банда"

Музика: Стефан Димитров
Либрето: Гергана Сотирова
Режисьор: Бисерка Колевска
Сценограф: Златка Вачева
Хореограф: Жасмина Стоянова
Вокални педагози: Яна Балева, Елизабет Нешева
Аранжименти: Стефан Димитров и Борис Чакъров
Музикален продуцент: Рози Караславова

В ролите на славните котета от кварталната котешка банда ще влязат малките таланти от "Бон-Бон".

Главните герои на мюзикъла успяват с вълшебството и помощта на Доброто, с кураж и постоянство и със силата на приятелството да победят Великия и Лош Магьосник на Мрачното царство - Рат-Сурат. Това и други красиви послания отправя "Котешката Банда" към всички пораснали и непораснали деца в този объркан свят. Една от любимите строфи на малчуганите е:
"На приятел лапа давам,
и в беда го защитавам!“

Невероятна музика, танци, история за вечната битка между доброто и злото ни очакват на сцената на City Mark Art Center.

 

17.02.2020 г., 19:30 ч.

Всяка година по същото време
по Бърнард Слейд - II част

Спектакълът «Всяка година по същото време» е поредният съвместен проект с участието на Христо Шопов и Лилия Маравиля. Майсторската им игра завладява театралната публика още в първата част на продукцията – „Догодина по същото време“ - пиеса по сценарий на блестящия драматург Бърнард Слейд. Препълнените зали, при над 100 представления на родна сцена, бурните аплодисменти и широкия медиен отзвук ни мотивираха да поставим и естественото драматургично продължение на пиесата -„Всяка година по същото време“. В нея, актьорите продължават завидната си творческа симбиоза, за да разкрият, чрез героите си - Джордж и Дорис, тайните на трогателна любов, неподвластна на житейските обстоятелства! Прекрасният превод е дело на проф.Андрей Аврамов. Режисьорът - Георги Михалков успява интуитивно да изгради образите по най-добрия начин и заедно с целия екип да подари на публиката един очакван и незабравим спектакъл, който вярваме, ще има същия изключителен успех!

18.02.2020 г. от 19:30 ч.

Театър Кредо

"Ревизорът"
по Гогол

Забележителна интерпретация. Истинска енергийна бомба. (в. Монитор)
Блестяща постановка, клокочеща от жизнерадост. (Dnes.co.uk)
Тези млади хора разсмиват с лекота, искрено и всеотдайно. (Площад Славейков)

. 4 награди „ИКАР" за дебют на Съюза на артистите в България (2018)
. Номинация „ИКАР" за Сценография на Съюза на артистите в България (2018)
. Награда за Режисура на Националния фестивал на малките театрални форми, Враца (2018)
. Награда за Сценография на Националния фестивал на малките театрални форми, Враца (2018)
. 2 награди за Мъжка роля на Националния фестивал на малките театрални форми, Враца (2018)
. Награда за най-добър спектакъл на НАТФИЗ „Кр. Сарафов" (2018)

Режисура: Нина Димитрова
Сценография и костюми: Юлиана Войкова-Найман, Борис Далчев
Участват: Шахин Шехзен, Антоан Петров, Денис Хаят, Павел Емилов, Елица Костова, Мирела Карабанчева, Славена Ангелова, Давид Крумов, Атанас Апостолов, Димитр Несторов, Мартин Христов, Воил Велев

Дяволски смешна история за нищожността на нищожните хора

„Моят „Ревизор" е изобличение на нищожността. Огледало, в което се отразява цялата греховна човешка природа, низост, неморалност, цялата глупост и невежество на човека, който се кланя раболепно на всичко властно заради изгода." (Н. В. Гогол)

Погледнете в това огледало! Направете ревизия на собствения си „духовен град" чрез смеха, „излитащ от светлата природа на човека". С уговорката на Гогол: „Ако ти е крива мутрата, не се сърди на огледалото".

Спектакълът се осъществява с подкрепата на Софарма Трейдинг, Национална академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) „Кр. Сарафов" и с партньорството на Сити Марк Арт Център.

Изпълнението на произведенията на композитора А. Шнитке в спектакъла „РевизорЪт” по Гогол на Театър „Кредо” е с разрешение на Musikverlag Hans Sikorski GmbH & Co. KG, Hamburg.

 

19.02.2020 г. от 19:00 ч.

"Бетовен 250" Цикъл камерни концерти


Камерен ансамбъл „Силуети“ ще се присъедини към европейските празненства по случай 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен с цикъл концерти в залата на Сити Марк Център за изкуство. В четири вечери музикантите ще представят различни страни на камерното творчество на композитора, както и произведения от Хайдн, Моцарт, Шуберт и Брамс.

Първият концерт е на 19 февруари (сряда) от 19 ч. Музикантите ще представят три ранни творби на Л. ван Бетовен – две триа за цигулка, виолончело и пиано, оп.1, №1 и №3, с които той се представя пред виенската общественост през 1795 г., както и кларинетното трио, оп. 11, написано две години по-късно.

Билети за концертите могат да бъдат закупени на касата на Сити Марк Център за изкуство (тел. 02 955 7478) или онлайн на https://www.cmart.info/ Пакетен билет за целия цикъл, както и билети с намаление за ученици и пенсионери, могат да бъдат закупени единствено на касата на Сити Марк Център за изкуство.

 

22.02.2020 г. от 19:30 ч.

“Хартиени истории"

Фондация Театър Корсар
Куклено представление за възрастни и деца

Едно невербално представление, което ще ви разсмее и разплаче, без да използва нито една дума. Да, правилно прочетохте - ЩЕ ВИ РАЗКАЗВАМЕ, БЕЗ ДА ГОВОРИМ! А историята е най-древната - историята на света ОТ НЕГОВОТО СЪЗДАВАНЕ ДО НЕГОВИЯ КРАЙ! Пет миниатюри, които чрез хартиените си герои ще ви увлекат в историята на света и ще ви накарат да се замислите.

 

24.02.2020 г., 19:30 ч.

„Всичко или нищо“

Автор: Лиза Шопова
Режисьор: Лиза Шопова
Сценография и костюми: Антония Попова
Музикално оформление: Светлин Къслев
Продуцент: Лилия Грънчарова
Участват: Христо Шопов, Лилия Маравиля, Ирини Жамбонас

„Всичко или нищо“ е пиеса, вдъхновена от темата за приятелството и любовта. Интригуваща история, написана и режисирана от Лиза Шопова, специално за Христо Шопов, Лилия Маравиля и Ирини Жамбонас. Актьори, свързани помежду си от близко приятелство и общ творчески път.
След успешното си партньорство във филмите „Love.net“ и „Маргарит и Маргарита“, те се срещат отново, но на театралната сцена, за да представят един трогателен, истински и качествен спектакъл. Тяхната впечатляваща игра просълзява и усмихва зрителя, като го повлича в интересен лабиринт от неочаквани срещи и събития.

„Всичко или нищо” разкрива отношенията между близки приятели, преплели съдбите си по необичаен начин, които се опитват да съхранят своята близост и симпатия, независимо от житейските обрати. Пиесата е изпълнена с изключително забавни, дори комични диалози, с драматични откровения, бликащи емоции и трогващи моменти.

 

26.02.2020 г. от 19:30 ч.

ТМПЦ - Варна - ДТ "Стоян Бъчваров" представя:

"Любовни писма"

Романтична драма по едноименната пиеса на Албърт Р. Гърни

Превод, адаптация и режисура - Георги Михалков
Сценография и костюми - Петър Митев
Авторска музика - Иван Драголов
Хореограф - Кремена Колева
Фотограф - Веселин Василев

В ролите:
Алекса – Яна Маринова
Томас – Свежен Младенов

Помощник-режисьор - Валентина Андонова

Писмата от него до нея, и обратно от нея до него. В рамката на цял един живот. Бесен екшън, в който с изумителна скорост преминават събития, възрасти, чувства, настроения... Лентата се забавя за миг, рисува ни конкретна случка, наивна, тъжна, страшна или страшно смешна и литва през зъбчатките на времето към следващата. Един чат, който в задъханите си редове прескача всичко маловажно и незначително, за да ни потопи в гъстото вино на една любов, която все не може да се случи и категорично отказва да умре. Яна Маринова и Свежен Младенов ще ви разкажат една история, която няма нищо общо с вас и в която няма да спрете да се откривате.

 

29.02.2020 г. от 17:00 ч.

“Алиса в огледалния свят”
Мюзикъл

Музика: Piers Chater Robinson
Текст и стихове: Chris Blackwood
По романа на: Lewis Carroll
Режисьор: Бисерка Колевска
Продуцент: Рози Караславова
Художник: Златка Вачева
Хореограф: Жасмина Стоянова (ПУМПАЛ)
Вокални педагози: Рози Караславова, Яна Балева, Елизабет Нешева
Студио: LaTiDa records, ChakoMusic


“...някой ден, когато стигнеш,
на върха отвъд страха,
ще си спомниш за уроците, които тук разбра!...”
 

“Алиса в огледалния свят” не е представян в България досега, а премиерата му се очаква да бъде събитие, заради голямото предизвикателство, което дължим на безграничното въображение на авторите й.

Над 50 деца от група „Бон-Бон“ на възраст между 4 и 15 години ще вземат участие в режисирания от Бисерка Колевска спектакъл.
След огромния успех на авторския мюзикъл „Котешката банда”, по музика на Стефан Димитров, екипът на “Бон-Бон мюзик” се заема с един още по-амбициозен и мащабен проект, който ще омагьоса деца и възрастни.

Част от Бон-Боните - ученици в НМУ “Любомир Пипков” ще свирят в камерния състав на оркестъра, който ще изпълнява музикалния съпровод към мюзикъла!

Спектаклите са подкрепени от УНИЦЕФ и са посветени на 30-ата годишнина от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето.

С подкрепата на: Пощенска банка

Благодарности на: Benetton, Mr. Bricolage, EuroTerm, BULDECOR, Пикси, Classic Art Strings Quartet, Бг Радио и Сити Марк Арт Център

 

_____________________________

Сити Марк Арт Център

Адрес:
гр. София, 1504
бул. "Янко Сакъзов" № 30

Билетна каса
Тел.: 02/ 955 74 78

 

Автор:
Сити Марк Арт Център
Публикация:
01.02.2020 г. 13:53
Етикети:
Посетено:
1416
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/30840-programa-na-siti-mark-art-tsentar-za-mesets-fevruari-2020