Календар

Програма на Сити Марк Арт Център за месец декември 2019

Програма на Сити Марк Арт Център за месец декември 2019

 

◊ ПРОГРАМА ДЕКЕМВРИ 2019

07.12.2019 г. от 11:00 ч.
 
Премиера
"Неродена мома"
 
Спектакъл по българска народна приказка
Куклено представление за деца и възрастни
 
Сценична идея и драматизация – Симона Нанова 
Режисура - Христина Арсенова
Сценография - Десислава Петкова 
Кукли - Емилия Ковачева 
Музика - Група "Орфика"
 
Участва: Симона Нанова
 
Българската народна приказка е събрала в себе си опита и мъдростта на много поколения. Потопиш ли се в нея, сякаш си в езеро с жива вода. Такава е и "Неродена мома" - от върха на дървото с ябълки до дъното на дълбокия кладенец откриваме един прекрасен свят, изтъкан от любов и хармония, излъчващ справедливост и морален ред, за които всяко добро сърце мечтае.

Ще се потопите във вълшебен свят, в който ще видите и кладенеца с жива вода, и чешмата с мед и масло, и слънцето, и царският син, и разбира се, много моми, претендентки за царски съпруги. Самоувереният и горделив момък ще премине през много изпитания, за да открие истинската любов.
 
 
07.12.2019 г. от 19:00 ч.
 
"Милиони мигове"
Юбилеен концерт на Румяна Коцева
 
Певицата Румяна Коцева ще отбележи с концерт своя 40-годишен творчески път. Тя ще представи някои от своите емблематични песни в акустичен вариант, заедно с музикантите Росен Парлапанов (пиано) и Толи Апостолов (саксофон). В програмата ще вземат участие нейни ученици с песни от нейния репертоар, както и нейни колеги – приятели с които е работила през годините.
 
Организатор на концерта е Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926 г.”
 
 
09.12.2019 г. от 19:00 ч.

“Коледа по света"
Концертен разказ с арфа
 
Класът по арфа на преподавателката Анжела Маджарова ще представи концертен разказ за обичаите, традициите и музиката на различните страни по света, по време на Рождествените празнични дни.

С участието на арфистите:
Лора Карапанчева
Райна Златева
Елица Александрова
Светла Илиева
Анжела Маджарова

Специални гости:
Александрина Тодорова - художествен текст
Давид Карапанчев - гайда и перкусии
Свилен Василев - хармоника
Константин Йовчев - тенор 
 
 
10.12.2019 г. от 19:30 ч.

Театър Кредо

"Ревизорът"
по Гогол

Забележителна интерпретация. Истинска енергийна бомба. (в. Монитор)
Блестяща постановка, клокочеща от жизнерадост. (Dnes.co.uk)
Тези млади хора разсмиват с лекота, искрено и всеотдайно. (Площад Славейков)

. 4 награди „ИКАР" за дебют на Съюза на артистите в България (2018)
. Номинация „ИКАР" за Сценография на Съюза на артистите в България (2018)
. Награда за Режисура на Националния фестивал на малките театрални форми, Враца (2018)
. Награда за Сценография на Националния фестивал на малките театрални форми, Враца (2018)
. 2 награди за Мъжка роля на Националния фестивал на малките театрални форми, Враца (2018)
. Награда за най-добър спектакъл на НАТФИЗ „Кр. Сарафов" (2018)

Режисура: Нина Димитрова
Сценография и костюми: Юлиана Войкова-Найман, Борис Далчев
Участват: Шахин Шехзен, Антоан Петров, Денис Хаят, Павел Емилов, Елица Костова, Мирела Карабанчева, Славена Ангелова, Давид Крумов, Атанас Апостолов, Димитр Несторов, Мартин Христов, Воил Велев

Дяволски смешна история за нищожността на нищожните хора

„Моят „Ревизор" е изобличение на нищожността. Огледало, в което се отразява цялата греховна човешка природа, низост, неморалност, цялата глупост и невежество на човека, който се кланя раболепно на всичко властно заради изгода." (Н. В. Гогол)

Погледнете в това огледало! Направете ревизия на собствения си „духовен град" чрез смеха, „излитащ от светлата природа на човека". С уговорката на Гогол: „Ако ти е крива мутрата, не се сърди на огледалото".

Спектакълът се осъществява с подкрепата на Софарма Трейдинг, Национална академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) „Кр. Сарафов" и с партньорството на Сити Марк Арт Център.

Изпълнението на произведенията на композитора А. Шнитке в спектакъла „РевизорЪт” по Гогол на Театър „Кредо” е с разрешение на Musikverlag Hans Sikorski GmbH & Co. KG, Hamburg.

 

11.12.2019 г. от 19:00 ч.

Коледен концерт на Френската гимназия

​Поредната Коледа, на която изпълнителите от Хор Буке на 9-та Френска езикова гимназия ще стоплят сърцата на своята публика с прекрасните си песни и заразяващо празнично настроение!


15.12.2019 г. и 16.12.2019 г. от 19:30 ч.
 
ПРЕМИЕРА
 
"Копенхаген"
 
За първи път в България!
Само 10 представления пред 3 000 зрители!

Участват: Руси Чанев, Стефка Янорова, Валентин Ганев
Продуцент: Cити Марк Арт Център
 
Прочутата пиеса представя чрез голямото майсторство на автора си в оригинална форма версия за историческа среща между двама от най-големите ядрени физици на ХХ век в момент, когато съдбата на Европа, а може би и на целия свят, е в ръцете им и когато тяхното приятелство и морал са поставени на изпитание от двете страни на барикадата. Написана е през 1998 г., поставяна е в много театри, получава награди във Великобритания, както и френската "Молиер" и американската "Тони" за най-добра драматургия. "Копенхаген" ще гледаме сега за първи път в България.
 
Пиесата се играе по превода на Вера Джамбазова, а ролите изпълняват трима от най-известните български актьори, носители на национални и международни филмови и театрални награди: Руси Чанев (Нилс Бор), Стефка Янорова (Маргрете, негова съпруга) и Валентин Ганев (Хайзенберг, техен приятел, почти син).

"Копенхаген" е текст, в който, от една страна, силата на научните доказателства и изведените математически модели и от друга - моралните ценности и чувството за отговорност, водят до размиване на границите на понятията за "добро" и "зло" и обръщат парадигмата, където няма дефиниция ...на коя страна си... и се получава саморазпад на създадения и исторически обусловен двуполюсен модел, на който робуват всички художествени и политически текстове. Чрез формата на диалога в "отвъдното" се постига пълно отделяне на време-пространствения континуум. Това дава възможност да бъдат разчупени още стереотипи на нашето мислене: че всяко време си има своите победители и победени; че няма достижения, доведени до "крайност"; че няма детерминирано състояние на света, което е в основата на нашата наука и идеята за причинността.

Проблемът да си човек с човешки постъпки и да си над нещата като учен. Трагедията като се смесят тези неща.

Бор: „Природата ме е създала като странен математически феномен - не съм единица, а половинката от две.”

Хайзенберг: „Математиката става много странна, когато я приложите към хората. Един плюс един може да доведе до толкова много различни суми.”  

Този текст, с цялата словесност на терминологията, въздейства на подсъзнателно ниво и дава на читателя ключ за достъп до сфери, към които той досега не е дръзнал да подходи. Правейки го съпричастен във вземането на важни решения за изграждане/осъзнаването на "себе си" по отношение на "Цялото". Това посочва Христо Киров, основател и собственик на Сити Марк Арт Център, който е продуцент на спектакъла. 
 
 

17.12.2019 г. от 19:00 ч.

Джаз формация "София" към ОКИ "Надежда"
Златни български фестивални песни
(минало, настояще, бъдеще)

Джаз формация "София" към ОКИ "Надежда"

Бойчо Дечев - бас китара и ръководител на състава
Калин Жечев - пиано и вокал
Ясен Василев - китара
Иван Андреев - барабани
Димитър Бакърджиев - флейта и саксофон

Със специалното участие на: Джулиъс Стайн - Супанич (САЩ) тромпет и Самуел Ефтимов - клавишни
 
Солисти от училище за певци “D Stars”: Марина Драгомирецкая, Петър Петров, Елеонора Лонтова, Златина Тодорова, Виктория Филипова, Славея Гошева, Йоана Иванова, Неда Кралева, Теа Николова, Иван Касапов.
 
 
20.12.2019 г. от 19:30 ч.
 
"Алиса в огледалния свят"

Музика: Piers Chater Robinson
Текст и стихове: Chris Blackwood
По романа на: Lewis Carroll
Режисьор: Бисерка Колевска
Продуцент: Рози Караславова
Художник: Златка Вачева
Хореограф: Жасмина Стоянова (ПУМПАЛ)
Вокални педагози: Рози Караславова, Яна Балева, Елизабет Нешева
Студио: LaTiDa records, ChakoMusic

"...някой ден, когато стигнеш,
на върха отвъд страха,
ще си спомниш за уроците, които тук разбра!..."
 
"Алиса в огледалния свят" не е представян в България досега, а премиерата му се превърна в събитие заради голямото предизвикателство, което дължим на безграничното въображение на авторите й.
 
Над 50 деца от група „Бон-Бон" на възраст между 4 и 15 години вземат участие в режисирания от Бисерка Колевска спектакъл.
 
След огромния успех на авторския мюзикъл „Котешката банда", по музика на Стефан Димитров, екипът на "Бон-Бон мюзик" се заема с един още по-амбициозен и мащабен проект, който ще омагьоса деца и възрастни. Част от Бон-Боните - ученици в НМУ "Любомир Пипков" свирят в камерния състав на оркестъра, който ще изпълнява музикалния съпровод към мюзикъла!

Спектаклите са подкрепени от УНИЦЕФ и са посветени на 30-ата годишнина от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето.

С подкрепата на: Пощенска банка

Благодарности на: Benetton, Mr. Bricolage, EuroTerm, BULDECOR, Пикси, Classic Art Strings Quartet, Бг Радио и Сити Марк Арт Център
 

21.12.2019 г. от 19:30 ч.

"Едно малко радио"
(заглавието е по едноименната песен на д-р Стефан Москов, изпълнена от квартет „До ре ми фа" през 1965 г.)

Сценарий: Мая Новоселска, Теди Москов и Борислав Стоилов
Използвани са текстове на: Федерико Фелини, Марчело Мастрояни, Юри Олеша, Андрей Платонов, Аксел Мунте, Артур Лундквист, Емил Чоран и Е. Л. Доктороу.
Режисьор: Теди Москов
Асистент режисьор: Борислав Стоилов
Визуална концепция: Теди Москов (по Алберто Джакомети)
Костюми: Свила Величкова
Музикална картина: Антони Дончев

След като не се игра няколко години, „Едно малко радио" се завръща на сцената. Този път в Сити Марк Арт Център. Вие, които обичахте представлението и го гледахте по няколко пъти, елате пак!

За тези които на са го гледали, ето „насочващото" мнение на Румен Леонидов за него:

„Час и половина сама жена на сцената? Без антракт? И нито един зрител да не заспи? Не може! Но може. Деветдесет минути смях, смях до сълзи, смях през сълзи, сълзи без смях, фантастична пантомима, гротески и гегове, пищни пародии, дивни джаз вариации, импровизации, тиха тъга, сиромашки смях, виртуозни мизансцени, парадоксални обрати, мимолетно замлъкване, продължителна тишина, пак взрив от аплодисменти, горчив и сладък словесен мед, масово удивление, влага в очите, щастливи лица, замаяни от възторг озарени зрители, комедия без кича на комиците, без тъпотии и тъпни, без простотии и плоскотии, нон стоп летене из сцената, тика-такащо танцуване, пластични пламъци, разковаващи скечове, невъзможни режисьорски находки, драматургични тайфунища, интелектуални Аз асоциации, простонародни заигравки, ритащи балкански ритми, звукоподражания, гейзер от музикални и белетристични цитати, ретро кино и нелигава романтика, саркастични, карикатурни етюди срещу умственото дебелогъзие и просташкото дебелоочие, внезапни послания и извисяващи препратки по текстове от италианските гении Федерико Фелини и Марчело Мастрояни, от руските класици Юрий Олеша и Андрей Платонов, от шведския писател Артур Лундквист, от румънския философ и есеист Емил Чоран, както и от романист №1 на Америка, наричан Е. Л. Доктороу...

 

22.12.2019 г. от 19:00 ч.
 
Коледен концерт
Франц Шуберт - Зимен път
Венцеслав Николов - виолончело
 
Отново е Коледа... В забързаното и шумно време, в което живеем, да бъдем заедно с музиката на Шуберт в уютната зала на Сити Марк Арт Център, да усетим тишината преди концерта и да преживеем Красотата - каква привилегия е това!"
 
Песенният цикъл  на Франц Шуберт. "Зимен път" ще прозвучи на традиционния коледен концерт в обработката з  виолончело и пиано на Венцеслав Николов. Известният наш виолончелист, един от най-интересните музиканти на България  казва: 
"Самият Шуберт често използва музикалните идеи от своите песни и за инструменталните си произведения, да си спомним за такива знакови произведения от творчеството му като квартетите "Пъстървата" и "Смъртта и момичето". Това ми даде смелост да "запеем" с моето старинно виолончело чудните мелодии на гениалния австрийски композитор - любими на много поколения слушатели." 
 
На рояла е Лилия Жекова - вече добре познато име на слушателите не само у нас.
 
 
27.12.2019 г. от 19:30 ч. 

"Живак"

Режисьор: Димитър Стефанов
Текст и изпълнение: Димитър Живков
Художник: Димитър Димитров
Композитор: Мартин Каров
Фотограф: Владислав Христов

Един спектакъл, посветен на врачанския манталитет, чувство за хумор и светоглед.
Три разказа, проследяващи различни уникални човешки съдби, изиграни с патос и майсторство.

Една борба с отраженията на живота ни, които се превръщат в самия живот, за съжаление.

Една история за това как споменът за корените и за истинските ни чувства може да ни възроди.

 

_____________________________

Сити Марк Арт Център

Адрес:
гр. София, 1504
бул. "Янко Сакъзов" № 30

Билетна каса
Тел.: 02/ 955 74 78

 

* Сити Марк Арт Център си запазва правото на ограничения в използването на карти за отстъпка за определени събития. 

Автор:
Сити Марк Арт Център
Публикация:
07.12.2019 г. 17:01
Етикети:
Посетено:
1724
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/30622-programa-na-siti-mark-art-tsentar-za-mesets-dekemvri-2019