Календар

Програма на Полския институт в София

м. ноември 2006

◊ ПРОГРАМАТА

6 ноември, понеделник
18 ч., Галерия
. Съвместно със Сдружение Международно Триенале на графиката в Краков

• Откриване на изложбата “Най-добра диплома – графика” (Мариуш Гожелак, Ева Скшипец, Агата Глоговска, Кинга Становска, Михал Минор) с участието на уредничката Тереса Солиман.

Проектът
“Най-добра диплома - графика” се осъществява от Сдружението “Международно триенале на графиката” във взаимодействие с 13 висши художествени училища в Полша. Училищата избират и изпращат на Сдружението най-добрите дипломни работи на свои възпитаници, които се поместват на интернет страницата на Краковското триенале
http://www.triennial.cracow.pl. Изложбата в Полския институт включва работите на няколко абсолвенти, избрани измежду всички автори, поместени на горепосочената страница.
· Мариуш Гожелак (1979) е завършил графика във вроцлавската Художествена академия. През 2003 г. получава стипендия от Фондация “Тадеуш Кулишевич” за графичното си творчество и отличие в живописния конкурс на гр. Белхатов. Има участия в многобройни изложби.
· Ева Скшипец (1980) е завършила Художествената академия в Краков. Дипломира се през 2006 г. в ателието по дълбок печат. Участвала е в изложба рисунка в Художествената академия във Варшава, в изложбата на Биеналето на плаката в Краков 2005, в  “Графика на годината 2005” в краковската Художествена академия. Занимава се с графика, живопис, рисунка и плакат.
· Агата Глоговска (1981) следва графика в Художествената академия в Краков. Дипломната й работа е в областта на дълбокия печат. Занимава се с графика и живопис.
· Кинга Становска (1981) следва в Художествената академия в Лодз графика и живопис, по-късно графика в Художествената академия в Краков. След спечелване на стипендия по програмата Erazmus прекарва 3 месеца в Hochschule fur Grafik ind Buchkunst в Лайпциг, ФРГ. От април 2006 пребивава в Лондон, The University of the Arts London, където изучава текстилен дизайн. Дипломната й работа, представляваща цикъл от 9 графики, получава отличие и участва в авторитетни изложби. Три от графиките й се класират за краковското Триенале на графиката.
· Михал Минор (1979) следва в Художествената академия в Катовице. През 2003 г. започва асистентски стаж в ателието за проектиране на шрифтове към катедрата по графичен дизайн. През 2004 г. получава стипендията на министъра на културата и изкуството на Полша. Дипломира се през 2005 г. в катедрата по графика, а дипломната му работа е оценена с отличен. В периода 2000-2005 г. Михал Минор участва в 39 общи художествени изложби в Полша и в чужбина и има 3 самостоятелни изложби.
Изложбата продължава до 24 ноември


7 ноември, вторник
16 ч., СУ “Св. Климент Охридски”
ауд. 149 – полонистичен кабинет

По случай 100 години от рождението на Йежи Гедройч
• Прожекция на документалния филм “Редакторът” (реал. Игнаци Шчепански, 1994, 42 мин.), без превод

В заснетия в Мезон Лафит документален филм Йежи Гедройч и Зофя Херц, най-близката след смъртта на съпруга й сътрудничка на главния редактор на “Култура”, разказват за историята и дейността на Литературния институт, за месечното си издание и неговите сътрудници, за себеотрицанието на читателите, които дълги години подпомагат финансово института, за отношението към поляците в родината и към промените, случили се край Висла през годините.


9 ноември, четвъртък
18 ч., Галерия 

Последният след бог – реж. Павел Коморовски (1968, 94 мин.), с превод
. Награди: 1968 – награда на Министъра на народната отбрана ІІІ степен за режисьора, сценариста и оператора на филма.
 
Криминално-психологически филм, разказващ за драмата на капитан на подводница, принуден да се откаже от работа в морето. Завръщащата се от зимни маневри подводница “Ястреб” аварира и пада на дъното на морето. Петима моряци в изолиран отсек се опитват да отстранят повредата. Между капитана и неговия заместник се заражда конфликт.


11 ноември, събота
16 ч., Дом на киното
в рамките на участието на ПИ в Киномания 2006 

Моят Никифор – реж. Кшищоф Краузе (2004, 97 мин.), с надписи
. Награди: в т.ч. 2004 – Кристина Фелдман Гдиня (до 1986 Гданск) Фестивал на полското игрално кино – награда за главна женска роля; 2005 г. - Кристина Фелдман Орел, полска филмова награда в категорията: най-добра главна женска роля за 2004 г.; 2005 – Кшищоф Краузе Карлови Вари (МФФ) “Кристален глобус” за режисура; Кристина Фелдман Карлови Вари (МФФ) “Кристален глобус” за най-добра актриса; Кшищоф Краузе Чикаго (МФФ) – Гран При “Златен Хюго”; 2006 – Пазарджик, Фестивал “Европа е тук” – Кристина Фелдман, награда за най-добра женска роля.
 
Филмът разказва за последните 18 години от живота на Никифор, причисляван към петимата най-изтъкнати примитивисти в света. През по-голямата част от живота му към Никифор се отнасят с презрение, а изкуството му остава неоценено. През 1960 г. съдбата го среща с младия художник Мариан Влошински, който постепенно опознава Никифор и открива скрития му гений, невероятната сила на творчеството му, незаинтересоваността му от преходното и смирение пред изкуството. Грижата за гениалния наивист се превръща в смисъл на живота му. Седем години по-късно в известната варшавска галерия Захента е организирана първата ретроспективна изложба на Никифор, която се превръща в негов триумф.
Вход свободен


12 ноември, неделя
18 ч., Галерия 

Тържествен концерт по случай националния празник на Република Полша - 11 ноември 
С участието на:
Хуберт Гижевски и Кшищоф Корбан (акордеони);
- Ядвига Построжна, мецосопран, лауреат на трета награда в ІІІ конкурс за изпълнители “И. Я. Падеревски” в съпровод на Витолд Януш (пиано).

. В програмата: творби на Моцарт, В. Троян, Арам Хачатурян, Астор Пиацола, Михал Огински, Станислав Монюшко, Георге Енеску; Игнаци Падеревски, Фридерик Шопен, Жорж Бизе.

· Х. Гижевски и К. Корбан, студенти V година във варшавската Музикална академия. Заемат челните места сред най-изтъкнатите изпълнители от тяхното поколение. Лауреати на много награди и отличия на престижни музикални фестивали и конкурси в Полша и чужбина. Изнасяли са рецитали в престижни концертни зали и художествени центрове (Hochschule für Musik und Theater в Хановер, имат двукратно турне в Япония, в т.ч. в известната Suntory Hall, и в Сингапур). През април т.г. правят турне в САЩ, дебютирайки с голям успех с рецитал в нюйоркската Карнеги Хол като лауреати на Гран При на The 2005 Ibla Grand Prize Music Competition.
· Я. Построжна – студентка солово пеене в Музикалната академия “К. Липински” във Вроцлав. През 2005 г. дебютира на сцената на Долношльонската опера с партията на Третата дама в операта на Моцарт “Вълшебната флейта”. Ядвига Построжна изнася концерти в църквите във Вроцлав и в други градове. Изпълнявала е партиите на сестра Инфермиера в операта на Пучини “Сестра Анжелика”, алтовата партия в “Мизерере” на Перголези, алтовата партия в “Реквием” на Моцарт. През май 2006 г. получава отличие на VІІІ национален вокален конкурс в Душники Здруй.  Понастоящем подготвя партията на Чипра от оперетата “Цигански барон” за представление на Вокалния факултет на Музикалната академия във Вроцлав.
· В. Януш завършва вроцлавската Музикална академия през 1998 г. По време на следването си усъвършенства изпълнителските си умения в майсторски класове, участва в много концерти в Полша и чужбина (Испания, Швейцария). Като пианист-акомпаниатор участва в редица национални и международни вокални конкурси. Лауреат на няколко специални награди и отличия за пианисти-акомпаниатори. Понастоящем работи в Музикалната академия във Вроцлав. 
Вход с покани. Записване по реда на обажданията от 2 ноември.


14 ноември, вторник
18,30 ч., Кино Люмиер
Участие на Полския институт в Киномания 

Съдия-изпълнител – реж. Феликс Фалк (93 мин.), с надписи
. Награди: в т.ч. 2005 – Феликс Фалк Гдиня (до 1986 Гданск) – Фестивал на полското кино-Гран При "Златни лъвове; 2005 - Гдиня (до 1986 Гданск) – Фестивал на полското кино – награда за сценарий; 2005 – Анджей Хира Гдиня (до 1986 Гданск) - Фестивал на полското кино – награда за главна мъжка роля.

48 часа от живота на съдебен изпълнител, който безмилостно събира дългове. Всемогъщ, безогледен и арогантен към жертвите си, под влияние на драматични събития той се опитва да поправи причиненото зло. За съжаление тази негова невнимателна крачка е използвана от враговете му. Тези, на които той иска да компенсира причиненото зло, дори не се опитват да го защитят.
Ограничен брой покани. Записване по реда на обажданията от 2 ноември.


20 ноември, понеделник
18 ч., Галерия

 Среща с началника на отдел “Международна информация” на списание “Впрост” Йежи Марек Новаковски на тема: Общата ни европейска мечта.

· Йежи Марек Новаковски – политолог, публицист, политик. В периода 1989-1994 г. е директор на Центъра за международни изследвания на долната камара на полския парламент. През 1991 г. е едновременно министерски съветник в канцеларията на президента по въпросите на външните работи и организатор на задграничното бюро на канцеларията на президента. Директор и гл. редактор на програмата за чужбина на полското радио. В периода 1997-2001 зам.-министър и първи съветник на премиера по международни въпроси. От 2002 г. коменататор и началник отдел “Международна информация” на “Впрост”.  Участва в обществени и политически инициативи, свързани с промоцията на демократичните промени в постсъветските райони. Член на Политическия съвет на партия “Право и Справедливост”.

Автор на книжни публикации и научни статии в областта на най-новата история и политология, както и на над 100 издания на авторска тв програма, няколко десетки радиопредавания и над 1000 статии. Публикува във “Впрост” и “Жечпосполита”.


23 ноември, четвъртък
11 ч., СУ “Св. Климент Охридски”
ауд. 149 – Полонистичен кабинет

• Лекция на д-р Йоланта Тамбор “Съвременни тенденции в словообразуването в полския език” и “Регионални форми на полския език и проблемите на езиковата и етническа идентичност”.
· д-р Й. Тамбор – научен работник в секцията по прагматично езикознание на Института за полски език и зам.-директор на Школата по полски език и култура на Силезийския университет в Катовице, съорганизатор на следдипломните квалификационни курсове за преподаване на полска култура и полски език като чужд, координатор на договорите в рамките на програмата Сократ, Еразъм с 11 европейски висши училища (в т.ч. София, Тулуза, Неапол, Стокхолм, Оломоуц). Участва в проектите на ЕС Socrates-Lingua: ModimNet. Мултимедийна програма за обучение по полски език на франкофони (програмата е наградена с European Label 2002) и Slavic Network. Езикова и културна интеграция – славистична мрежа. В периода 2003-2004 – гостуващ професор в Университета в Торонто, Канада. Изнася цикъл лекции като гостуващ професор в университетите в Хале (Германия), Минск (Беларус), Стокхолм (Швеция), Бари (Италия), Пекин (Китай). Член на асоциацията “Бристол” на полските и чуждестранни преподаватели по полска култура и полски език като чужд, на Комисията по езикова култура на ПАН, на Комитета по езикознание на ПАН. Автор на монографията "Говорът на горносилезийците и тяхната езикова и етническа идентичност", съавтор на учебниците "Фонетика и фонология на съвременния полски език" и "Като пеем на полски", както и на многобройни научни и научно-популярни статии.


23 ноември, четвъртък
18 ч., Галерия

• Скок – реж. Кажимеж Куц (1967, 85 мин.), с превод.
Криминално-психологическа драма, разказваща за двама 17-годишни младежи, провалили се на матурата. Те избягват от къщи и се заплитат в криминална история. Младежите работят като сезонни работници по време на жътва. Филип, с когото те случайно се запознават, им предлага “удар” – обир на касата на кооперативното стопанство. Единият младеж се запознава с местна девойка и се отказва от “удара”, но другият решава да участва в това вдигащо адреналина приключение. Когато милицията арестува невинен човек, двамата младежи са изправени пред труден избор.


24 ноември, петък
18 ч., Галерия
. Съвместно с Унгарския културен институт

• Лекция на д-р Янош Тишлер “Поляците и унгарската революция” по повод годишнината от унгарската революция 1956 г., продължение на събитията в Познан същата година.

· Янош Тишлер (род. 1967 г.)- унгарски историк, специалист в областта най-новата история на Полша. Съавтор на книгата “1956. Познан-Будапеща”. Книгата съдържа две самостоятелни изложения, посветени на преломните и драматични събития през 1956 г. в Полша и Унгария. Историкът Я. Тишлер разказва за участието на поляците в унгарското въстание.


27 ноември, понеделник
18 ч., Галерия

• Откриване фотоизложба на Мариуш Форецки ”Трошички от деня” с участието на автора.

· Мариуш Форецки проявява интерес съм социалната фотография, документира промените, извършващи се в Полша от 1990 г. Осъществил е редица фотографски проекти. Спечелил е многобройни награди в различни конкурси, в т.ч. няколко в конкурса “Полска репортажна фотография”, в конкурса на седмичното издание “Нюзуик Полска” за най-добър репортаж. Представя свои фотографии в много общи и самостоятелни изложби. Изложбата “Трошички от деня” се оформя като цикъл в началото на 2005 г. През април тя е наградена от варшавския Съюз на полските фотографи-художници. В обосновката на решението си журито пише: “Единствен М. Форецки описва в дълго есе промените в морала на полското общество в края на 90-те и началото на ХХІ век”. Авторът поддържа виртуална фотогалерия на адрес:
http://www.tamtamagency.com.pl. Съавтор е на виртуалното списание за документална фотография: http://www.5klatek.pl.

Изложбата продължава до 15 декември


◊ ПРОЯВИ ИЗВЪН СОФИЯ

Пловдив

11 ноември
12 ч., Пловдивски университет “Паисий Хилендарски” – полски кабинет
По случай 100 години от рождението на Йежи Гедройч.

• Прожекция на документалния филм “Редакторът” (реал. Игнаци Шчепански, 1994, 42 мин.), оригинална езикова версия.

Велико Търново

22 ноември

13 ч., Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”.

• Лекция на д-р Й. Тамбор за студенти и преподаватели по полски език “Съвременни тенденции в словообразуването в полския език” и “Регионални форми на полския език и проблемите на езиковата и етническа идентичност”.

Пловдив

24 ноември
12 ч., Пловдивски университет “Паисий Хилендарски” 

Лекция на д-р Й.Тамбор за студенти и преподаватели по полски език “Съвременни тенденции в словообразуването в полския език” и “Регионални форми на полския език и проблемите на езиковата и етническа идентичност”.

Пловдив

29 ноември
17 ч., Регионален исторически музей, зала “Съединение”

• Представяне на книгата на Мечислав Белски “Владислав Варненчик на Балканите 1443-1444” (превод – Ина Михайлова, издателство “Абагар”, Велико Търново, 2006). Книгата ще представи авторът.

· Мечислав Белски е абсолвент на Варшавския университет, доктор на хуманитарните науки, историк. От 1998 г. директор на Полското училище в София. Автор на научни и научно-популярни книги и на над 200 статии и рецензии в полски и чуждестранни списания, съавтор на няколко книги. Награден с Кавалерски кръст Polonia Restituta, Златен кръст за заслуги и медал на Комисията на народното образование.
Автор:
Полски институт - София
Публикация:
04.11.2006 г. 22:07
Посетено:
788
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/2965-programa-na-polskiya-institut-v-sofiya