Календар

Галерия "Папийон" представя Володя Кенарев с "Непрочетено"

Изложба живопис, 5-30 септември 2018

Галерия "Папийон" представя Володя Кенарев с "Непрочетено"

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт галерия "Le Papillon"

представя

Володя Кенарев  / Volodya Kenarev

"Непрочетено" / "Unread"

изложба живопис

от 05 до 30 септември 2018

Тези малки прозорци, наречени картини, към мистерията на човешката душа, като че ли не са рисувани, а са родени в някаква алхимична лаборатория, в която художникът търси философският смисъл на вечните въпроси, с които хората идват и си отиват. Един художник, познал суетната измамност на видимото, се е докоснал с прости и чисти пластически средства до нещо, съхранено само в паметта на сърцето. А сърцето никога не лъже!“                                                                                                

Акад. Светлин Русев

Арт галерия "Le Papillon" с голямо удоволствие представя необятното въображение на великолепния магичен миниатюрист Володя Кенарев.

27 картини с размерите на книга, обединени от темата „Непрочетено“ имат функцията да предизвикат както любителите на ювелирността в изкуството, така и търсещият ум и очи за едно пътешествие във философските ребуси на цененият от редица колекционери художник. От 5 до 30 септември 2018, в пространството на галерията, в лабиринта от привидни натюрморти, невероятни пейзажи, знакови автопортрети и загадъчни женски портрети ще се четат послания, препрочитат метафори и разгадават мислите на Човека, търсещ смисъла на живота, вглеждайки се в детайла с хирургическа прецизност.

Творчеството на художника се радва на многобройни почитатели и е страст за много колекционери в България и още повече в САЩ, Япония, Швейцария, Холандия, Франция, Белгия, Швеция, Канада, Аржентина, Венецуела, Саудитска Арабия, Кувейт, Китай, Индия и др. Избран е за член на борда на съветниците на Американския биографичен институт. Включен е в изданието за 2004 г. "Кой кой е" на същия институт към конгресната библиотека на САЩ и в "2000 бележити интелектуалци на ХХІ век" - издание на Международния биографичен център Кембридж - Англия.

Володя Кенарев е всепризнат удивителен майстор не само на миниатюрата, изпълнена в класическа техника с изумително тънка четка и под увеличителното стъкло на лупи, но е и задълбочен философ, автор на аналитични разкази под формата на картини. В тази експозиция сме подбрали колекция от картини, натоварени не само с физическото усещане и материалните обеми на предметите, но и с познанието, поднесено под формата на информация от древна книга в типичните за него посоки на търсене. Неговите творби са привидно разбираеми реалистични предмети, портрети, винаги запечатали усещането за реална човешка жизненост и емоция, уж реални пейзажи, но с алогични сюжети, които от позицията на минималистичния изказ разкриват дълбочината на прозренията му за човешката природа, за тленността на материалното и устойчивостта на вечното.

И както всички шедьоври биват четени и препрочитани, не само за да доставят естетическа наслада на душата, то и неговите картини привличат като магнит ума, любопитството, аналитичните умения на всеки зрител. Очите на публиката, разпознавайки бутилка, яйце, водно конче, маската на мим или загадъчен портрет се потапят все по-близко и по-дълбоко в неговия магичен, едновременно реален и сюрреален свят, красив, но суров, идеален, но издаващ нетрайността на битието, измислен, но истински. Символиката в творбите на Кенарев е знакова, донякъде лесно разпознаваема, следваща точна логика и е белег на дълбоки познания, одухотвореност и тънък психологически усет, но винаги остава усещането за собствено разбиране на подтекста с една условност в точното разгадаване на знаците. Разпознаваме червеният елемент, като носител на истината и огнената връзка, водното конче. пренасящ символа на безкрайния живот на душата, синият балон, разкриващ противопоставянето на крехкостта и твърдостта на добродетелите, присъствието на гарвана като символ на слънчевото, но и на мрачното начало. Кенарев анализира с голяма задълбоченост дуализма и неустойчивостта на баланса в живота, драматичното равенство на положителния и отрицателният знак. Ето защо картините му приковават вниманието на зрителя и задържат дълго ума в картинния ребус на неговите загадки. Именно развитието на ума и личностното познание, което одухотворява е допълнителната ценна придобивка, с която се обогатява всеки, притежаващ негови творби.

„Володя Кенарев е един от най-интровертните съвременни български художници. Всяка негова творба е опит за самовглъбяване, естетическа медитация. Той обича многопластовото внушение, богатата пластическа метафорика. Неговото въображение е постоянно зареяно в митологични алюзии и реминисценции, в дискретен, но достатъчно категоричен диалог с творчеството на големи световни майстори и български автори. Колкото повече с разума си той усеща безсилието на отделната човешка личност пред вечните въпроси, колкото повече осъзнава, че Сократовият кръг на непознатото и непознаваемото се разширява, толкова повече енергия придобиват неговите творби. Понякога тази енергия е статична, тя е застинала динамика. Дори отделни творби на този художник изглеждат стилизирани до крайност духовни пейзажи. А в същото време застиналата динамика у тях сякаш крещи. Шумното безмълвие на творбите на Володя Кенарев е своеобразна реакция на чувствителния и бунтуващ се ум, който не иска да приеме ограниченията на човешкото, твърде човешкото (ако си припомним прочутия израз на Фридрих Ницше) пред Абсолюта. Володя Кенарев е съзерцателен и бравурен, деликатен и твърд, философициращ и лиризиращ. Всяка негова творба е пластическа метафора, която привлича със своята интелигентност, формалистичен блясък и плашеща дълбинност.“, казва за него Иван Гранитски.

Самовглъбеният художник предпочита тишината на бавното рисуване, традиционните техники върху дърво. Специалистите го класифицират като последовател на холандска и фламандска живописна школа и италианското кватроченто, макар стилистиката и сюжетите му можем да ги определим като типични Кенареви.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Володя Кенарев

1951 г. – Роден в гр. Русе

1978 г. – Завършва Художествената академия – гр. София специалност Живопис при акад. Светлин Русев

1988 г. – Член кореспондент на Съюза на Обединените австрийски художници – Виена.

2003 г. – включен в изданието “Кой кой е” на Американския биографичен институт към Конгресната Библиотека на САЩ.

2004 г. – член на Борда на съветниците на Американския биографичен институт.

2004 г. – включен в изданието на Биографичния център на Кеймбридж “2000 интелектуалци на ХХІ век”.

1986-1990 и от 2000 г. до сега - Председател на “Дружество на русенските художници”.

1978-2005 г. – художник на свободна практика – участва в почти всички общи художествени изложби до 1990 г. и в много представителни изложби извън страната.

Има около 50 самостоятелни изложби в цяла Европа, Великобритания и САЩ. Негови картини са собственост на НХГ, СГХГ, РХГ и много частни колекции в страната и чужбина. Негови картини притежават Петър Лудвиг – Германия, Хервиг Хадвигер – Австрия, Светлин Русев, Боян Радев. Творбите му присъстват в частни колекции в САЩ, Япония, Швейцария, Холандия, Франция, Белгия, Швеция, Канада, Аржентина, Венецуела, Саудитска Арабия, Кувейт, Китай, Индия и др.

Отличия и награди:

. 2011 - Голямата награда за Изобразително изкуство, Русе
. 2007 - Носител на Голямата награда на Община Русе на международното биенале „Изкуството на миниатюрата”
. 2006 - Присъдена му е втора награда за портрет на XXXI Световен фестивал на миниатюристите във Флорида, САЩ. Творбата му е единствената откупка за музея към фестивала
. 2004 - Включен е в изданието „2000 интелектуалци на XXI век” на Международния биографичен център, Кеймбридж, Англия.
. 2003 - Включен е в изданието”Who is who” на Американския биографичен институт към Конгресната библиотека на САЩ
. 2003 - Носител е на наградата „Човек на годината” на Американския Биографичен Институт, САЩ

Самостоятелни изложби:

. 2018 – Арт център, Плевен
. 2014 - галерия “Арте", София
. 201З - галерия "Дяков", Пловдив
. 2011- галерия “Арте", София
. 2010 - галерия “Арте", София
. 2009 - галерия “Арте", София
. 2008 - „Доходно здание“, Русе
. 2008 - галерия “Арте", София
. 2007 - галерия „Арте", София
. 2006 - галерия “Арте", София
. 2005 - галерия “Арте", София
. 2005 - галерия “Бургас", Бургас;
. 2005 - Посолството на България в Лондон
. 2005 - галерия „Топ Арт", Велико Търново
. 2004 - галерия “PS ART Gallery", Варна
. 2004 - галерия “Арт 36", София
. 2003 - галерия “Видима", Севлиево
. 2002 - галерия “PS ART Gallery", Варна
. 2001 - галерия „Дяков", Пловдив
. 2001 - галерия “Арт 36”, София
. 2001 - галерия “Бургас", Бургас
. 2000 - гр. Радебойл, Германия
. 2000 - галерия “Аросита", София
. 2000 - галерия “Хадвигер", Виена, Австрия
. 1999 - галерия “Дяков", Пловдив
. 1999 - галерия “Арт 36", София
. 1998 - галерия “Арт 36", София
. 1998 - галерия “Аросита", София
. 1997 - галерия “Здравко Йончев", Пловдив
. 1997 - галерия “Хадвигер", Виена, Австрия
. 1996 - „Кюнстлерхаус“, Виена, Австрия
. 1996 - Банка „ББХ", Мюнхен, Германия
. 1994 - Лозана, Швейцария
. 1994 - галерия “Хадвигер", Виена, Австрия
. 1993 - галерия “Експеримент", Мюнхен, Германия;
. 1993 - галерия “Аросита", София
. 1992 - галерия “Арт 36", София
. 1992 - галерия “Артемис", София
. 1991 - галерия “Арт 36", София
. 1988 - гр. Русе, България
. 1998 - гр. Цюрих, Швейцария
. 1998 - галерия “Хадвигер", Виена
. 1987 - галерия “Куча", Залцбург, Австрия
. 1987 - галерия “Хадвигер", Виена
. 1987 - Участие във фестивала на изкуствата в Базел, Швейцария
. 1986 - гр. Русе, България;
. 1986 - галерия “Хадвигер", Виена
. 1985 - гр. Русе, България
. 1985 - галерия “Хадвигер", Виена
. 1984 - Виенската Щатсопера, Виена, Австрия
. 1984 - Кюнстлерхаус“, Виена, Австрия
. 1984 - гр. Баден, Австрия
. 1984 - гр. Линц, Австрия
. 1984 - Националната галерия в гр. Луанда. Ангола
. 1982 - гр. Разград, България
. 1982 - гр. Лозница, България
. 1981 - гр. Русе, България

 

Автор:
галерия "Папийон"
Публикация:
03.09.2018 г. 11:57
Посетено:
1417
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/28184-galeriya-papiyon-predstavya-volodya-kenarev-s-neprocheteno