Календар

Програма на Сити Марк Арт Център за месец май 2018

Програма на Сити Марк Арт Център за месец май 2018

 

◊ ПРОГРАМА МАЙ 2018

05.05.2018 г., 19:00 ч.

„Обединени в изкуството“
 
Проектът на Сити Марк Арт Център „Обединени в изкуството“ представя нашата национална специфика и идентичност в европейските културни процеси. Продължителността на проекта, който получи подкрепа от Националния фонд „Култура“, е шест месеца и съвпада с периода на българското Председателство на Съвета на Европейския съюз. Заложената в проекта културна програма е в три основни направления - литература, кино и музика и е в съзвучие със стратегията на нашето Европредседателство.
 
Проектът предвижда в шест вечери - от 28 февруари до 6 юни да подчертае мястото на България в Европа, както и постиженията, таланта, новаторските търсения и творчески идеи на българските творци - писатели, актьори, режисьори и музиканти в сътрудничество и диалог с колегите им от Европа.

Вечер на Румъния
 
• "Литературни вечери” (19:00-20:00): Водещ - Светлозар Желев. Утвърден автор: Алек Попов  
Млад автор: Велина Минкова

• Актьорска част: актьори - студенти от класовете на Леонид Йовчев и Ани Васева от Театралния колеж „Любен Гройс”.

• Кино „ЕВРОПА” (20:00-21:00): Водещ - Катерина Ламбринова. Прожекции на късометражни игрални филми от Румъния и България.

• „Музикални уравнения” (21:00-22:00): представени от Михаил Йосифов и гости - приятели от Румъния.
 
Вход СВОБОДЕН
 

08.05.2018 г., 19:30 ч.

"Женитба"

Спектакълът "Женитба" по едноименната комедия на големия руски абсурдист Гогол е осъществен от формация „Артисти със сребро в косите“ с активното съдействие на Сити Марк Арт Център и Съюза на артистите в България.

Сценичен вариант и постановка – Никола Петков, сценография – Надежда Митева, костюми – Елена Иванова

Участват (по автора) актрисите: Красимира Казанджиева, Емилия Цанкова, Мария Славчева, Гинка Станчева, Мара Чапанова и Жоржета Чакърова и актьорите:
Димитър Стефанов, Антон Тонев-Тони, Любомир Бъчваров, Илия Божилов и Стефан Германов.


11.05.2018 г., 19:30 ч.

"Музика и Космос"
Концерт

Екип учени от ЦЕРН, Женева, съвместно с композитори и музиканти, са успели да превърнат събитията в реално време от експеримент с елементарни частици в музикални ноти. Взаимната връзка между сътвореното от човека и високите технологии е довела до удивително музикално звучене. След представяне на джаз фестивала в Монтрьо и българската публика ще може да почувства магията на това уникално съчетание между физика и музика. Насладете се на едно вълнуващо музикално звучене, за да усетите как физиците изследват загадките на Вселената.


12.05.2018 г., 18:00 ч.
30.05.2018 г., 19:00 ч.

“Котешката банда"
Детски мюзикъл

Музика: Стефан Димитров
Либрето: Гергана Сотирова
Режисьор: Бисерка Колевска
Сценограф: Златка Вачева
Хореограф: Жасмина Стоянова
Вокални Педагози: Яна Балева и Елизабет Нешева
Аранжименти: Стефан Димитров и Борис Чакъров
Музикален Продуцент: Рози Караславова

В ролите на славните котета от кварталната котешка банда ще влязат малките таланти от “Бон-Бон”.

Главните герои на мюзикъла успяват с вълшебството и помощта на Доброто, с кураж и постоянство и със силата на приятелството да победят Великия и Лош Магьосник на Мрачното царство - Рат - Сурат. Това и други красиви послания отправя "Котешката Банда" към всички пораснали и непораснали деца в този объркан свят. Една от любимите строфи на малчуганите е:
"На приятел лапа давам,
и в беда го защитавам!“

 

13.05.2018 г., 16:00 ч.

„Петя и вълкът”
от Сергей Прокофиев

Музикална приказка за деца от 4 до 12 г. и техните родители

Историята за малкия Петя, който хваща лошия вълк и го изпраща в зоопарка, е все така актуална и интригуваща за днешния свят. Доброто и злото, смелостта и рискът в името на доброто, приятелството са основни теми в прекрасната музикална приказка на Сергей Прокофиев „Петя и вълкът“.

Камерният ансамбъл „Силуети“ се спря именно на нея с идеята да създаде детски образователен спектакъл, който да запознае деца и ученици с един от шедьоврите на класиката, да провокира в тях интерес, отношение и вкус към музикалното изкуство и същевременно да им напомни, че да бъдеш добър не е отживелица!

 

14.05.2018 г., 19:30 ч.
29.05.2018 г., 19:30 ч.

"Живак"

Режисьор: Димитър Стефанов
Текст и изпълнение: Димитър Живков
Художник: Димитър Димитров
Композитор: Мартин Каров
Фотограф: Владислав Христов

Един спектакъл, посветен на врачанския манталитет, чувство за хумор и светоглед.
Три разказа, проследяващи различни уникални човешки съдби, изиграни с патос и майсторство. Една борба с отраженията на живота ни, които се превръщат в самия живот, за съжаление. Една история за това как споменът за корените и за истинските ни чувства може да ни възроди.


17.05.2018 г., 19:30 ч.

"Усещане за любов"

Участват: Бойка Велкова и Ивайло Захариев
Режисьор: Бойка Велкова
Музика и музикална Картина: Теодосий Спасов
Хореография: Татяна Соколова
Визуална Среда: Яна Дворецка

Един спектакъл на любовта с Бойка Велкова и Ивайло Захариев. В първия по рода си за България музикално-поетичен акт зрителите ще съпреживеят едни от най-емблематичните творби на световната любовна лирика, драматургия, изобразително изкуство и музика – Шекспир, Тенеси Уилямс, Реноар, Гогол, Петрарка, Робърт Бърнс, Микеланджело, Бокачо, Емили Дикинсън, Пикасо, Рилке, Верди, Лорка, Шопен и много други.


19.05.2018 г., 11:00 ч.

„Шарената книжка”

„Шарената книжка” е концерт-спектакъл за най-малките слушатели от 0 до 8 години на Камерния ансамбъл "Силуети" и Надежда Кондаклиева, сопран и водещ. В програмата са включени някои от любимите пиеси на малки и големи, които обрисуват чрез звуците на кларинета, виолончелото, цигулката и пианото различни животни - магаренцe, птички, лебеди, калинки. Музикалната програма е комбинирана със стихчета, подходящи за най-малките бъдещи любители на музиката. Сред тях са както известни и познати от детството ни, така и някои новонаписани, които въплътяват в слово образите от любимите пиеси от класическия репертоар. Автор на част от тези стихчета е учителят на младите музиканти проф. Венцеслав Николов, чиято книжка „На бис” ще може да бъде закупена преди или след събитието. Централно място в концерта заема приказката „Лече - буболече” на Георги Авгарски. Музика и текст се редуват и преплитат, като потапят неусетно слушателите в шарения свят на книжки, приказки и детски игри. Спектакълът връща младите родители към техните най-първи детски спомени и предоставя на тях, децата и най-малките една изпълнена с чистота, нежност и детска невинност среща с музикалното изкуство.


19.05.2018 г., 19:30 ч.

"Хвърчащите хора"

Валери Петров е обичан писател, поет, преводач, публицист и драматург от поколения българи. През 2010 г. издателство “Захарий Стоянов” издава уникалната книга "ОТ ИГЛУ ДО КЮНЕЦ", с която го увековечава и като... баснописец.

Създаден по идея на Ицко Финци и Кирил Калев, документалният спектакъл "Хвърчащите хора" включва басни, стихове, песни и предлага на зрителя и слушателя едно ново, мисловно пътешествие, в творческия свят на писателя.

 

20.05.2018 г., 19:30 ч.

"Догодина по същото време"
по Бърнард Слейд

Продуценти: Лилия Грънчарова и Влади Въргала
Режисьор, превод и адаптация: Георги Михалков
Участват: Лилия Маравиля и Христо Шопов
Сценография и костюми: Антония Попова
Авторска Музика: Иван Драголов

Двама души, двама напълно непознати, се срещат в един забутан мексикански ресторант, някъде накрая на света. И двамата са женени, и двамата щастливо, и двамата имат всеки по четири деца. Срещат се, за огромна своя изненада се пожелават и без абсолютно никакви задръжки се оказват в едно легло. Почти банално начало. Обаче баналната изневяра се оказва начало на един епос, надхвърлящ с много отделните съдби, дребните и големи проблеми, които всеки от тях вкарва в тази връзка. Епос, в който с брилянтно чувство за хумор, ирония и малко тъга, тази история се превръща в митология или една любов, срещу която времето е безсилно.

 

21.05.2018 г., 19:30 ч.

"Любовта не може просто да отмине"
70-о представление
Моноспектакъл на Симеон Владов

Сценарист и режисьор: Радослав Гизгинджиев

Един мъж ще се завърне от чужбина в дома си, за да разбере, че ЛЮБОВТА НЕ МОЖЕ ПРОСТО ДА ОТМИНЕ. И ще говори за любов, за да измами времето. Ще отрича любовта, единствено, за да бъде опроверган от нея.Носталгия към изминалото време, когато сме били вкъщи. Онези, които оставяме зад гърба си и любовта, която отнасяме със себе си в различните краища на света. Носителят на “ИКАР” за златен глас - актьорът Симеон Владов ще ви заведе в града, в който ще останете завинаги млади.


22.05.2018 г., 19:30 ч.

“Двубой”
по Иван Вазов

Режисьор: Владо Диков
Сценограф: Васил Попвасилев
Музика: Анжело Лазаров
Танци: Розмари Де Мео
Ефекти: Милчо Милчев
Драматург: Моника Мирчовска
Участват: Веселин Монев, Георги Ряпов, Петър Недялков, Владимир Диков
Театралната формация “ЗАД ОКЕАНА” (Торонто, Канада): Мария Зашева, Лина Василкова, Иван Попов, Лиза Наумова и Гергана Егова - Динева

Произведението си “Двубой” Иван Вазов написва като “ГЛУМА” в три действия. “Глума” е българска архаична дума, която означава шега, закачка, подигравка, присмех. Затова в днешни времена “Двубой” е наречена комедия, която истински разсмива. До нас достига последният ръкопис на Вазов, с надслов: “Писана през 1892 г., преработена през 1919 г. Иван Вазов”, който се пази в музея “Ив. Вазов” в София. Годината е поправена с молив с и почерк, който не е на Иван Вазов. Има спорове относно годината на написването, но това едва ли е толкова важно за тази творба, която е изключително актуална и днес.

 

23.05.2018 г., 19:30 ч.

BG VINTAGE
Концерт-спектакъл - ПРЕМИЕРА

Участват: Велека Цанкова, Ганиела Ганева, Ицо Любенов (вокали), Момчил Косев (вокал и китара), Владислав Мичев (тромбон), Иван Йорданов (саксофон), Исак Бенбасат (пиано), Светлин Стайков (бас), Виктор Викторов (барабани) и Михаил Йосифов (тромпет и диригент).

Млади професионални музиканти възраждат красотата на българската музика от 30-те до 90-те години на ХХ век по нов и модерен начин в един концерт-спектакъл в стилистиката на винтидж културата, създаден от Вера Шандел и Михаил Йосифов.


24.05.2018 г., 19:00 ч.

„Обединени в изкуството“

Проектът на Сити Марк Арт Център „Обединени в изкуството“ представя нашата национална специфика и идентичност в европейските културни процеси. Продължителността на проекта, който получи подкрепа от Националния фонд „Култура“, е шест месеца и съвпада с периода на българското Председателство на Съвета на Европейския съюз. Заложената в проекта културна програма е в три основни направления - литература, кино и музика и е в съзвучие със стратегията на нашето Европредседателство.

Проектът предвижда в шест вечери - от 28 февруари до 6 юни да подчертае мястото на България в Европа, както и постиженията, таланта, новаторските търсения и творчески идеи на българските творци - писатели, актьори, режисьори и музиканти в сътрудничество и диалог с колегите им от Европа.

Вечер на Германия

• „Литературни вечери” (19:00-20:00): водещ - Светлозар Желев. Утвърден автор: Ани Илков.
Млади автори: Белослава Димитрова, Зорница Гъркова и Марианна Георгиева.

• Актьорска част: актьори - студенти от класовете на Леонид Йовчев и Ани Васева от Театралния колеж „Любен Гройс”.

• Кино „ЕВРОПА” (20:00-21:00): водещ - д-р Деян Статулов. Прожекции на късометражни игрални филми от Германия и България.

• „Музикални уравнения” (21:00-22:00): представени от Рашко Младенов и Константин Цеков.

Вход СВОБОДЕН

 

26.05.2018 г., 18:00 ч.

“Cantabile”
Концерт

Концерт на проф. Венцеслав Николов и Камерния ансамбъл “Силуети”, посветен на песенното изкуство.

В програмата: творби от Хендел, Вивалди, Пърсел, Калдара и др.

 

28.05.2018 г., 19:30 ч.

Теодосий Спасов Фолк Квинтет
Концерт

Участват: Теодосий Спасов (кавал), Пейо Пеев (гъдулка), Иван Георгиев (гайда), Генадий Рашков (тъпан), Християн Цвятков (китара)

Уникална смесица от джаз, фолк, етно предлага най-българският и обичан Теодосий Спасов и неговите музиканти. Техните завладяващи изпълнения са наситени с богатата чувственост на традиционните български музикални инструменти. Ще прозвучат предимно хумористични композиции от програмата на турнето им отвъд океана в началото на 2018 г. Те ще изпълнят най-доброто от репертоара си, включително народни песни, претворени в стилистиката на джаза, до който звездата често прибягва по време на сценичните си изяви. Музикантите умело ни водят през всички емоционални състояния, за да ни екзалтират с магията си от звуци.


_________

Сити Марк Арт Център

Адрес:
гр. София, 1504
бул. "Янко Сакъзов" № 30

Билетна каса
Тел.: 02/ 955 74 78

 
 
 
Автор:
Сити Марк Арт Център
Публикация:
29.04.2018 г. 13:35
Посетено:
1259
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/27596-programa-na-siti-mark-art-tsentar-za-mesets-may-2018