Календар

Великденско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни

30 март - 1 април 2018, Национален музей "Земята и хората"

Великденско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни

 

◊ СЪБИТИЕТО

От 30 март до 1 април в Националния Музей “Земята и хората” ще се проведе Великденско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни – в рамките на традиционните „Дни на минералите”.

Участие са заявили 65 изложителя от нашата страна, Армения, Афганистан, Сърбия и Румъния. Това са фирми и колекционери на минерали, фосили и скъпоценни камъни, авторски изделия с минерали, природни картини, сувенири. Ще участват 2 университета: Минно-геоложкият „Св. Иван Рилски” и Нов Български.

Посетителите могат да видят и да си купят обработени скъпоценни и декоративни камъни и разнообразни изделия от тях. За колекционерите ще се предлагат минерали от български находища, редки и екзотични минерали - образци с изключителна класа от цял свят, от световноизвестни и наскоро открити находища в: Южна Африка, Мозамбик, Заир, Намибия, Малави, Мадагаскар, Танзания, Мароко, Индия, Пакистан, Русия, Боливия, Конго, Бразилия, Мексико, Австралия, Англия, Индонезия, Доминиканската република.

Падналите върху земната повърхност твърди тела с извънземен произход винаги са провокирали интереса и на учените, и на широката общественост. За първи път ще участва колекционер на метеорити, намерени на различни места по света. 

Поради разрастване на изложението, то ще се проведе на І и ІІ етаж в Експозиционната зала.

Специално за децата на първия етаж в Експозиционната зала ще бъдат организирани:

Грънчарска работилница - на автентично грънчарско колело ще могат да изработят керамични изделия: гърненца, чаши, купички, чинийки, свещници. Сами ще изберат формата на изделието и цветовете за декорацията му. Свойствата на глината и тайните на грънчарството, децата ще овладяват с помощта на художник-керамик. Заниманията ще се провеждат през трите дни на изложението от 11.00 до 18.00 часа.

Ателие за декорация на великденски яйца - през трите дни на изложението от 11.00 до 18.00 часа. На децата ще се предоставят яйца от дърво, които ще украсяват с помощта на художници.

Изработване на дребни бижута и декорации с мъниста. Това занимание ще се води от ателие с традиции и опит в обучението на деца в различни техники и дизайн при изработването на бижута. Заниманието ще се проведе на 1 април (неделя) от 11.00 до 17.00 часа.

Вход в музея - с билети от 1 лев за деца и възрастни.

Работното време е от 10.00 до 19.00 часа

Светла Атанасова - уредник, координатор на изложението

тел.  865 66 39; 0884 468 840     e-mailnmzh@abv.bg

Автор:
Национален музей "Земята и хората"
Публикация:
26.03.2018 г. 14:37
Посетено:
784
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/27371-velikdensko-izlozhenie-na-minerali-fosili-i-skapotsenni-kamani