Календар

"От приказка в приказка" - Нощ на Андерсен в Русе

23 март – 24 март 2018 г., 18:30 – 09:30 ч., Регионална библиотека "Любен Каравелов" – Русе

"От приказка в приказка" - Нощ на Андерсен в Русе

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 23 и 24 март 2018 г., от 18:30 до 09:30 ч., в Регионална библиотека "Любен Каравелов" – Русе, Детски отдел,

ще се проведе за шеста поредна година Нощ на Андерсен

Първата Нощ на Андерсен в Европа се провежда на 2 април 2000 година в библиотеката Ухерскохрадищске (Uherskohradišťské knihovně) в Чехия с двадесет деца, които през нощта участват в приключения под формата на приказки за четене, състезателни игри и много изненади. Всичко това е подготвено от библиотекари от Жичин, Соботка, Летохрад и Злин. Късно вечерта в спалнята на тавана в Книхвипуйчка (Knihvýpůjčka) елф отвежда децата в страната на сънищата.

Датата 2 април (рождената дата на Ханс Кристиан Андерсен) е неслучайно избрана. Целта на събитието е, от една страна, да се чества Международният ден на детската книга и от друга – да се стимулира интересът към четене от децата. Специалистите, които се занимават с проблемите на четенето, са доказали, че един от най-ефективните начини за възпитаване на интереса на детето към книгата е личният пример на родителите, учителите, библиотекарите. Друг ефективен метод е децата да бъдат поставени в игрова ситуация и да възприемат четенето като вид приключение.

Това регионално събитие в моравското село Ухерске Храдище (Uherské Hradiště), през следващите няколко години, посредством SKIP Children's Libraries Club, се превръща в Световна културна проява. През 2001 година 40 библиотеки от различни страни възприемат тази идея за отбелязване на Международния ден на детската книга, а през 2002 те са вече 71.

Регионална библиотека "Любен Каравелов" – Русе, с Детския отдел, е една от първите библиотеки в България, които прилагат модела на чешките библиотекари, за честване на рождената дата на Ханс Кристиан Андерсен. Тази година Нощ на Андерсен в Русе ще се проведе на 23 и 24 март, вместо на 2 април, поради наближаващите Великденски празници. Традиционно участващите ученици от различни училища в града ще попаднат във вълшебния свят „От приказка в приказка” и разделени на групи ще участват в интересни приключения из лабиринтите на библиотеката, решавайки загадки и дешифрирайки кодове.

Автор:
Никола Бенин
Публикация:
21.03.2018 г. 10:20
Посетено:
1131
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/27337-ot-prikazka-v-prikazka-nosht-na-andersen-v-ruse