Календар

Коледно изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни

В рамките на традиционните „Дни на минералите”

Коледно изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни

 

◊ ПОКАНА

Коледно изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни

15-17 декември 2017 г. от 10 до 19 часа

От 15 до 17 декември в Националния Музей “Земята и хората” ще се проведе Коледно изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни – в рамките на традиционните „Дни на минералите”.

Участие са заявили над 60 изложителя от нашата страна, Армения, Афганистан и Румъния. Това са фирми и колекционери на минерали, фосили и скъпоценни камъни, авторски изделия с минерали, природни картини, сувенири. Със свои колекции ще участват 2 университета: Минно-геоложкият „Св. Иван Рилски” и Нов Български.

Посетителите могат да видят и да си купят обработени скъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях. За колекционерите ще се предлагат разнообразни минерали от български находища, редки и екзотични минерали - образци с изключителна класа от цял свят,  от световно известни и наскоро открити находища в: Южна Африка, Заир, Намибия, Малави, Мадагаскар, Танзания, Мароко, Индия, Пакистан, Русия, Боливия, Конго, Бразилия, Мексико, Австралия, Англия.

Специално за децата :

Изработване на дребни бижута и декорации с мъниста. Това занимание ще се води от ателие Марабу – училище за дизайн и творчество. Ателието има традиции и опит в обучението на деца в различни техники и дизайн при изработването на бижута. Заниманието ще се проведе на ІІ етаж в Експозиционната зала на 16 и 17 декември (събота и неделя) от 11.00 до 14.00 часа.

В Интерактивния кът на музея - на I етаж в Експозиционната зала ще бъде пресъздадена грънчарска работилница. На автентично грънчарско колело децата ще могат да изработят коледни подаръци – гърненца, чаши, купички, чинийки, свещници, къщички за птици, керамични картички, пана. Сами ще изберат формата на изделието и цветовете за декорацията му. Свойствата на глината и тайните на грънчарството, децата ще овладяват с помощта на художник-керамик Захари Иванов. Заниманията ще се провеждат на 15 и 16 декември (петък и събота) от 11.00 до 18.00 часа.

Освен постоянната експозиция на музея, може да видите:

  • Временна експозиция „Сътворени от водата“, представяща образци от фондовете на музея, образувани от „чиста, бистра“ вода. Временна експозиция, включваща част от новите постъления във фондовете от сезон 2015/2016 година.
  • Временна експозиция „Поезията на камъка” – експонирани са високо естетични природни образци, вдъхновили с блясъка и красотата си множество поети.
  • Временна експозиция „Колекционери гостуват на музея - минерална Колекция Димитър Иванов”.
  • „Пещерите и ние“ - фотоизложба на Българското Пещерно Дружество.
  • „Грижата за българските земи започва от опазването на почвата“ – постерна изложба.

 

Вход в музея - с билети от 1 лев за деца и възрастни.

Работното време е от 10.00  до  19.00 часа

Светла Атанасова - уредник, координатор на изложението

 тел.  865 66 39; 0884 468 840     e-mailnmzh@abv.bg

Автор:
Национален музей "Земята и хората"
Публикация:
12.12.2017 г. 10:30
Посетено:
1159
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/26842-koledno-izlozhenie-na-minerali-fosili-i-skapotsenni-kamani