Календар

ДТ "Стефан Киров" - Сливен

Сезон 2006/2007 - театрални акценти

◊ СЪБИТИЕТО

Новият сезон в Драматичен театър "Стефан Киров" - Сливен

В „календара на театралните събития” ще бъдат включени класически творби и такива от съвременни автори, предимно в комедийния жанр.


◊ ПО-ПОДРОБНО ЗА НОВИЯ СЕЗОН

· Откриването на сезона е на 6 септември 2006 г. с премиера по пиесата на Василий Сигарьов „Фантомни болки”, под режисурата на Григор Антонов.
 
· Театър „199” ще гостува с „Веселите разплюеви дни”, по трилогията „Сватбата на Кречински”, „Дело” и „Смъртта на Тарелкин” от А. В. Сухово-Кобилин и под режисурата на носителя на „Аскеер 2006”, проф. Младен Киселов.

· Зрителите ще се насладят от играта на участници, удостоени с  престижните награди „Аскеер” и „Икар” за 2006 г., сред които  Валентин Танев, Малин Кръстев, Вяра Коларова, Веселин Мезеклиев и др. 

· На сцената ще бъдат показани спектакли по класически текстове на Едуард Олби, Бертолд Брехт, М. Паньол, както и по творби на родни драматурзи, сред които „Копче за сън” от Валери Петров (реж. Ив. Христов), „Театрално кабаре”, по произведения на български класици, автор Калин Сърменов, „Излишък от любов” от Теодора Димова и др.

· Сред имената на бъдещите гостуващи режисьори срещаме тези на проф. Пламен Марков, проф. Атанас Атанасов, доц. Ивайло Христов и др., а публиката ще оцени майсторството на Татяна Лолова, Стефания Колева, Ирини Жамбонас, Стефан Иванов и др.

· Сливенският театър ще подготви копродукции с някои столични   състави. В момента  режисьорът от Врачанския драматичен театър Венцислав Асенов подготвя постановка по „Топаз” от Марсел Паньол.


◊ ПРИОРИТЕТИ НА СЛИВЕНСКИЯ ТЕАТЪР

На пресконференция с журналисти новият директор на Драматичен театър „Стефан Киров”, Николай Недялков, очерта приоритетите в творческите цели на културния институт през новия сезон 2006/2007 година:

. разширяване на зрителската аудитория в Сливен – град с богати културни традиции и едно от важните средища на националния театрален живот, свързано с дейността на видни творци на българския театър - актьори, режисьори, сценографи;

. утвърждаване на по-ефективно международно сътрудничество чрез контакти с дейци и формации от други европейски страни, освен от побратимените градове Печ, Гера и др. 

. през година ще продължи провеждането и на Есенния театрален салон, преминал с успех през септември 2005 година; създават се предпоставки и условия Сливен да бъде инициатор и домакин и на Международен театрален фестивал.

. предвижда се установяване на контакти с унгарското театрално малцинство в Хърватска, традиционно гостуване на културните празници „Аполония”, разширяване присъствието и на другите сценични изкуства под светлините на сливенския театър...
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
31.08.2006 г. 16:02
Етикети:
Посетено:
731
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/2664-dt-stefan-kirov-sliven