Календар

ХХVІІ Софийско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни

6-8 октомври 2017, Национален музей "Земята и хората"

ХХVІІ Софийско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни


◊ СЪБИТИЕТО

От 6 до 8 октомври в Националния музей “Земята и хората” ще се проведе ХХVІІ Софийско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни – в рамките на традиционните „Дни на минералите”.

Участие са заявили 60 изложителя от нашата страна, Армения и Афганистан.Това са фирми и колекционери на минерали, скъпоценни камъни и фосили, авторски изделия с минерали, природни картини, сувенири. Със свои колекции ще участват 2 университета: Минно-геоложкият „Св. Иван Рилски” и Нов Български.

Посетителите могат да видят и да си купят обработени скъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях. За колекционерите ще се предлагат разнообразни минерали от български находища, редки и екзотични минерали - образци с изключителна класа от цял свят, от световноизвестни и наскоро открити находища в: Южна Африка, Заир, Намибия, Малави, Мадагаскар, Танзания, Мароко, Индия, Пакистан, Русия, Боливия, Конго, Бразилия, Мексико, Австралия, Англия.

Традиционно на октомврийските изложения се провеждат конкурси за определяне на: „Най-добър минерален образец”, „Най-добър минерален образец от България - награда “Доц. Ангел Ангелов” (съвместно с Клуб на лапидарите в България) и „Най-добро художествено изделие от минерал или фасетиран камък”. На отличилите се участници в конкурсите ще бъде връчен почетен диплом в 14.00 часа на 8 октомври (събота).

За децата: „Треска за злато”

На 8 и 9 (събота и неделя) ще се правят демонстрации за промиване на злато от речен пясък. Децата ще се изненадат като видят под лупа изключително пъстрата мозайка от разноцветни минерали, съдържащи се в речните пясъци. А ако късметът ги е споходил – ще се сдобият и със златна частица.

Много деца вече познават Геоложкия кът в музея, който работи целогодишно. Заниманията са адаптирани за деца от всякаква възраст. В него се запознават с минералите и разгадават тайните на планетата Земя.

Най-успешно представилите се участници ще получат награди от образователния телевизионен канал  Da Vinci Learning.


◊ ОЩЕ

Освен постоянната експозиция на музея, може да видите:

• Временна експозиция „Сътворени от водата“, представяща минерали, образувани от „чиста, бистра“ вода. Водата е навсякъде около нас. Приемаме я като нещо много обикновено и добре познато. Посетителите ще останат изненадани от възможностите на „обикновената“ вода да твори.Тя разтваря и пренася най–различни химични елементи, от които „израстват“ кристали и истински произведения на изкуството. Показани са минерали от България и целия свят. Общото между тях е, че са родени от съзидателната сила на чистата бистра вода. Временната експозиция е представена в 2 витрини, а образците в нея не са показвани пред широка публика до този момент.

Временна експозиция, включваща част от новите постъления във фондовете от сезон 2016/2017 година. По случай 30 годишнината на музея много колекционери от цялата страна изявиха желание да дарят свои находки. За първи път в експозицията на новите постъпления присъства самостоятелна витрина с дарения от facebook приятелите на музея.

Временна експозиция „Поезията на камъка” – представени са минерали като: диаманти, рубини, сапфири, смарагди, перли, кехлибари, вдъхновили с блясъка и красотата си множество поети.

Временна експозиция „Колекционери гостуват на музея - минерална колекция Димитър Иванов”.

 
* * *

Вход в музея - с билети от 1 лев за деца и възрастни.
Работното време е от 10.00  до  19.00 часа

Светла Атанасова - уредник, координатор на изложението
тел.  (02)865 66 39; 0884 468 840     e-mail:nmzh@abv.bg

Автор:
Национален музей "Земята и хората"
Публикация:
04.10.2017 г. 08:02
Посетено:
1567
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/26393-hhv-sofiysko-izlozhenie-na-minerali-fosili-i-skapotsenni-kamani