Календар

Програма на Театър Азарян за месец юни 2017

◊ ПРОГРАМА ЮНИ 2017

Театър Азарян


Сервантина | Испания
4 юни 2017 | 19:30 ч.

Версии и диверсии по текстове на Сервантес

режисьор: Яйо Касерес
участват: Иниго Ечевария, Даниел Ровалер, Мигел Магдалена, Хуан Каняс, Áлваро Тато
Копродукция на Националната трупа за класически театър (Испания) и Рон Лалá

Билети: 15 | 12 лв.
Билетен център, НДК и ticketportal.bg

„Съжаляваме да ви информираме, че няма ваксина, която да ви накара да се чувствате удобно и готови за пътуването в света на Сервантес.“

Така започва описанието на спектакъла „Сервантина“ на известната испанска трупа Рон Лалá, която гостува в Театър Азарян на 04 юни 2017 от 19:30 ч.
 
Забележителното представление навлиза в творчеството на най-великия испански писател – Мигел де Сервантес, сглобявайки различни текстове на безспорния гений на световната литература.
 
След огромния международен успех на Somewhere in Quixote, Рон Лалá продължава своето интелигентно и чувствително изследване на Сервантесовия литературен свят, използвайки хумора, поезията, ритъма и музиката на живо. 

„Сервантина“ е фиеста от кратки откъси и адаптации на някои от най-известните негови произведения, заедно с фрагменти от по-малко познати творби. „Сервантина“ е трибют към сблъсъка с блестящото, игриво, ужасно смешно и дълбоко човешко изкуство на автора на „Дон Кихот де ла Манча“.

Гостуването на спектакъла е част от намерението на Театър Азарян да представя разнообразни, интересни, актуални и знакови произведения, трупи и теми от международната сцена. Ценностният хоризонт на театъра е както да създава собствен авторски репертоар, така и да се приобщи и да бъде разпознаваем не само в национален, но и в европейски контекст.

Трупата Рон Лалá е основана в Мадрид през 1996 г. Първоначално представя музикални театрални творби във формата на кафе-театъра. Когато се появяват спектаклите на Рон Лалá, публиката и критиката я определят като една от най-въздействащите и успешни испански театрални формации. Екипът от актьори, музиканти, композитори и писатели създава характерния почерк на трупата, който се основава на няколко ключови елемента: впечатляваща музикална и светлинна среда, собствена драматургия, критичен и аналитичен театрален подход и устойчива връзка с класическия театър. 

Националната трупа за класически театър е основана през 1986 г. от режисьора и актьор Адолфо Марсияч. Основната й цел е насочена към възстановяването, запазването, преразглеждането и популяризирането на  театралното наследство, създадено преди ХХ век, като специално внимание се отделя на Златния век на испанската литература. През своята тридесетгодишна история трупата е осъществила над сто представления и драматизации, представяйки най-добрите автори на Барока.
--
Гостуването на „Сервантина“ се осъществява в партньорство с Театър Азарян,  Посолството на Испания в България и Институт Сервантес-София.


Автаркия (….) В търсене на самодостатъчност | Франция
8 юни 2017 | 19:30 ч.

Световен театър в София
par Terre / Танцова компания „Ан Нгуен“ – Париж

хореография: Ан Нгуен
участват: Магали Дюкло, Фара Елмаскини, Линда Хейфорд, Кон-Минг Ксионг

оригинална музика (композитор и перкусионист): Себастиен Лете, светлинен дизайн: Идир Ацеф
костюми: Куреж

Билети: 15 | 12 лв.
Билетен център, НДК и ticketportal.bg

Мощен танц на една от големите реформаторки на брейкданса. 
 
Танцовото представление Автаркия (….) се развива като стратегическа игра за четирима в търсене на собствена територия, надмощие и възможност за постигане на хармония. В трескав ритуал изпълнителите зрелищно трансформират стила на популярни танци от съвременната градска култура като хип-хоп, брейкданс и попинг в абстрактен танцов речник. В кулминационния момент те се събират заедно и обърнати директно към публиката, изпълняват истински войнствен танц. Вътрешните вибрации и динамики на това неспокойно „племе“ се разгръщат в съпровод на пулсиращия и необуздан органичен ритъм на перкусиите.

Ан Нгуен основава своята танцова компания par Terre през 2005 г. Тя идва от полето на брейкданса, но е силно повлияна от различни бойни изкуства и аналитични подходи. Нейните хореографии подчертават принципа на изграждане на движението в хип-хоп танца и неговия енергиен заряд, като го облича в универсална символика. Носител е на Наградата за млади таланти в хореографията 2013, както и на отличието Кавалер на ордена на изкуствата и литературата за 2015 г. Асоцииран артист е към Националния център танц в Шало до 2018 г.

„Никой не е извършил такава революция в изкуството на движението в хип-хопа, както Ан Нгуен. За брейкданса и попинга Автаркия (….) е това, което са Мърс Кънингам или Лусинда Чайлдс за съвременния танц: много изчистени хореографски композиции и движение, а като краен резултат се получава абстракция, която прелива от музикалност, динамика и радост.“ Artistik Rezo
 
С подкрепата на: l’ADAMI. Копродукция на: Théâtre Paul Eluard de Bezons, Scène conventionnée; Théâtre Paul Eluard de Choisy-le-Roi; tanzhaus nrw, финансирана от Take-off: Junger Tanz Düsseldorf; Centre chorégraphique national de Grenoble – dans le cadre de l’accueil studio 2013; Centre chorégraphique national de Rillieux-la-Pape – Direction Yuval Pick; Parc de la Villette (WIP Villette); Centre de Danse du Galion d’Aulnay-sous-Bois; L’Avant-Scène Cognac – Scène conventionnée „inclinée danse“. Автаркия (….) е финансирана от Aide à l’écriture, предоставена от Beaumarchais-SACD association.
--
Продукцията гостува с подкрепата на Театроскоп в рамките на FranceDanse Orient-Express. Театроскоп е програма, лансирана от Френския институт, Министерството на културата и комуникацията и Министерството на външните работи и международното развитие на Франция.
www.viafest.org


В очакване на Годо
11 юни  2017 | 19:30  ч.
27 юни  2017 | 19:30  ч.

режисьор: Деян Донков
сценограф и костюмограф: Чавдар Гюзелев
саунд дизайн: Калин Николов
превод: Бояна Петрова
светлинен дизайн: Красимир Русимов и Златимир Дивчев
рекламна визия и фотограф: Явор Веселинов
изпълнителен продуцент: Красимира Кръстева
помощник-режисьор: Стела Доковска

с участието на Деян Донков, Иван Бърнев, Цветан Алексиев, Калоян Трифонов, Мартин Цолов

Билети: 15 | 12 лв.
Билетен център, НДК и ticketportal.bg

„В очакване на Годо“, по пиесата на Самюъл Бекет, е режисьорската версия на Деян Донков, познат на българската публика с над 40 роли в театъра.

Спектакълът е вдъхновен от работата и приятелството между Деян Донков и проф. Крикор Азарян, който има формиращо значение за кариерата и артистично въображение на актьора.

В представлението участват Деян Донков, Иван Бърнев, Цветан Алексиев, Калоян Трифонов и Мартин Цолов. Сценограф на спектакъла е известният художник Чавдар Гюзелев, а музикалната среда е създадена от композитора Калин Николов.

„Изборът на произведение, с което да се почете личността на този, чието име носи театърът, е деликатна и сложна задача. Много исках да е нещо, което е вярно, тихо и искрено. Когато Деян Донков дойде с идеята да направи спектакъл точно на тази сцена и ми разказа причините за това, аз се изправих пред личната и искрена необходимост на един актьор да изрази преклонението си към своя учител, да направи опит да изкаже неизказаното. Казват, че и в най-тихите си спотаености, хората мислят в думи, независимо дали ги изричат или осъзнават. Театърът e история за силата на думите и за това как от летливата им субстанция се ражда материя, реалност или послание, което някой някъде би искал да предаде. Спектакълът „В очакване на Годо” е лично писмо до Крикор Азарян от негов актьор и приятел, с когото са имали силна връзка. И защото е емоционален жест и е на тази сцена, трябва да се случи, за да може, малко по малко, театърът да се изпълни с душа.“ - Яна Борисова, драматург и артистичен директор на Театър Азарян


Корабът Нощ
14 юни 2017 | 19:30 ч.
25 юни 2017 | 19:30  ч.

по текстове на Маргьорит Дюрас
участват: Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова, Цветана Манева

превод: Мария Георгиева, Албена Стамболова
сценична версия: Яна Борисова и Стилиян Петров
режисьор: Стилиян Петров
сценограф: Венелин Шурелов
костюми: Елица Георгиева
музика и саунд дизайн: Иван Шопов
изпълнителен продуцент – Ростислава Генчева
помощник-режисьор – Михаил Жекунов
фотография и рекламна визия: Явор Веселинов

Билети: 20 | 18 лв.
Билетен център, НДК и ticketportal.bg

В „Корабът Нощ“ режисьорът Стилиян Петров събира за пръв път на една сцена четири забележителни български актриси: Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова и Цветана Манева.

Актьорската им среща е през текстовете на Маргьорит Дюрас – една от най-значимите фигури на френската литература.

„Има глас в текста – за мен винаги е било така при Дюрас – глас, който разказва истории. Пишещ глас, който търси думи, места, енергия, ерогенни зони, нови сезони в природата и човека. Плачещ глас. Глас, който те гледа в сърцето. Глас, който сънува, който тъгува на глас еротичният сън на човека.
Кой е този глас? Откъде идва?
Не знам. Не знам нищо – любимият отговор на Дюрас.
Винаги съм имал това усещане, че текстовете ѝ не са писани за четене, те са създадени за слушане. Думите преди да бъдат написани, първо са били изречени. Не четеш, а чуваш. Еротична литургия отправена към Ерос – единственият там Бог.
От години съм влюбен в това писане. То ме обърква, омагьосва, обсебва и отдалечава от това, че знам нещо за обичането, за желанието, за трагиката на човека да е еротично същество.
Има еротична тайна.
И човек в еротичен бяс.
Корабът Нощ е там, по течението на тази тайна.“
Стилиян Петров

„Дюрас! Ярка, категорична, спонтанна, безотговорна и абсолютно искрена в това, което казва. Пише объркано, синкопирано, без да спазва никакви правила. Ясно и вярно е само за адресата, към когото е отправено. И за тази, която го е писала. Всички останали – ние, които я четем, сме застанали между тези двама души, пометени от тяхната история! Това е Маргьорит Дюрас, в това е талантът и уникалността й. Да допусне читателя в собствената си емоционална стихия, без да му обяснява, без да го води, без да се оправдава. Оставя го да чувства... без той да разбира всичко. Текстовете й са усещания и гласове. Текстовете й трябва да бъдат изречени и чути. Да бъдат преживени. През целия си живот Дюрас казва на някого: ти си ми....ти си авторът на всичко! Ние не знаем кой е той, но тя знае...

Любовта е голямата й тема. Любовта е голямата тема по принцип. Любовта е темата, която не спираме да развиваме, да изследваме и да гадаем: какво е точно тя? Колкото и да настояваме обаче, така и никой не успя да отговори на този въпрос. Затова не спираме да опитваме със същата страст, както са го правили всички преди нас. През текстовете си Маргьорит Дюрас пита настойчиво: какво ни донесе дотук, че говорихме за любовта с изумление и трепет?!

„Корабът Нощ“ е опит да се говори за любовта без свян, без наивността и вълнението на младостта, ползвайки емоционалната памет на четири жени, на четири актриси, които вече не се страхуват от нея. Четири гласа, които се превръщат в мощни оръдия и, без да влизат в битка, ни разказват за тези неща, които досега прошепвахме, а може би е трябвало да изкрещим. „Корабът Нощ“ е опит за споделено преживяване. То ще се случва и няма да се случва, но смисълът му е в нуждата да се изпита непреживяното...
„Корабът Нощ“ е поклон към великите, обречени, любовни истории, благодарение на които са родени произведения, направили света по-красив.“
Яна Борисова



Автор:
Театър Азарян
Публикация:
02.06.2017 г. 16:09
Посетено:
1112
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/25860-programa-na-teatar-azaryan-za-mesets-yuni-2017