Календар

Великденско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни

7-9 април 2017 г., Национален музей "Земята и хората"

Великденско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни

◊ ПОКАНА

Великденско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни

7-9 април 2017 г. от 10 до 19 часа

От 7 до 9 април в Националния Музей “Земята и хората” ще се проведе Великденско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни – в рамките на традиционните „Дни на минералите”.

Участие са заявили 60 изложителя от нашата страна, Армения, Афганистан и Русия. Това са фирми и колекционери на минерали, скъпоценни камъни и фосили, авторски изделия с минерали, природни картини, сувенири. Със свои колекции ще участват 2 университета: Минно-геоложкият „Св. Иван Рилски” и Нов български университет.

Посетителите могат да видят и да си купят обработени скъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях. За колекционерите ще се предлагат разнообразни минерали от български находища, редки и екзотични минерали - образци с изключителна класа от цял свят, от световноизвестни и наскоро открити находища в: Южна Африка, Заир, Намибия, Малави, Мадагаскар, Танзания, Мароко, Индия, Пакистан, Русия, Боливия, Конго, Бразилия, Мексико, Австралия, Англия.


Специално за децата:

• Пролетни багри - природните пигменти в традиционните пролетни празници. Ще се изработват великденски сувенири – картички и яйца, декорирани с минерални пигменти. Музеят ще предостави необходимите материали, а за децата остава да вложат фантазия и сръчност. Заниманието ще се проведе на ІІ етаж в Експозиционната зала на 8 и 9 април (събота и неделя) от 11.00 до 14.00 часа и е подходящо както за малки, така и за големи творчески настроени момичета и момчета.

Изработване на дребни бижута с камъни. Това занимание ще се води от ателие Марабу – училище за дизайн и творчество. Ателието има традиции и опит в обучението на деца в различни техники и дизайн при изработването на бижута. Заниманието ще се проведе на ІІ етаж в Експозиционната зала на 9 април (неделя) от 11.00 до 14.00 часа.


◊ ОЩЕ

Освен постоянната експозиция на музея, може да видите:

· Нова временна експозиция „Сътворени от водата“, представяща образци от фондовете на музея, образувани от „чиста, бистра“ вода. Водата е навсякъде около нас. Приемаме я като нещо много обикновено и добре познато. Посетителите ще останат изненадани от възможностите на „обикновената“ вода да твори. В сухата градина не растат цветя. Същото е и в „природната градина“. Водата разтваря и пренася под формата на разтвор най–различни химични елементи, от които Природата сътворява от „обикновени“ кристали до истински произведения на изкуството.

В експозицията са показани минерали от България и целия свят. Общото между тях е, че са родени от съзидателната сила на чистата бистра вода. В момента, пред очите на посетителите в една от витрините израства кристал. Временната експозиция е представена в 2 витрини, а образците в нея не са показвани пред широка публика до този момент.

· Временна експозиция, включваща част от новите постъпления във фондовете от сезон 2015/2016 година.

· Временна експозиция  „Поезията на камъка” – експонирани са високо естетични природни образци, вдъхновили с блясъка и красотата си множество поети.

· Временна експозиция „Колекционери гостуват на музея - минерална Колекция Димитър Иванов”.

* * *

Вход в музея - с билети от 1 лев за деца и възрастни.

Работното време е от 10.00 до 19.00 часа

Светла Атанасова - уредник, координатор на изложението

тел. 865 66 39; 0884 468 840 e-mail: nmzh@abv.bg

Автор:
Национален музей "Земята и хората"
Публикация:
03.04.2017 г. 11:56
Посетено:
1181
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/25400-velikdensko-izlozhenie-na-minerali-fosili-i-skapotsenni-kamani