Календар

Ден за отдаване на почит към делото на Константин-Кирил Философ

14 февруари 2017 г., Национален музей "Земята и хората"

◊ ПОКАНА

Национален музей „Земята и хората“,
Кирило-Методиевски научен център при БАН
и
Националната гимназия за древни езици и култури  „Константин-Кирил Философ“
Ви канят на
 
14 февруари 2017 г. от 11 ч. – Ден за отдаване почит към делото на  Константин-Кирил Философ
 

14-28 февруари 2017 г. oт 10 до 18 ч. – изложба „Св. Климент - Просветителят“

14 февруари, денят на Успението на Константин-Кирил Философ, традиционно се отбелязва в Националния музей "Земята и хората" като ден за отдаване почит към делото на Константин-Кирил Философ.

Честванията се провеждат през 2009 година, като през годините съорганизатори на събитията са били Съюзът на българските писатели, Съюзът на българските музикални и танцови дейци, Националният църковно-исторически и археологически музей, Националната гимназия за древни езици и култури и др. От 2010 г. празникът се отбелязва съвместно с Кирило-Методиевския научен център при БАН.

На този ден в НМ "Земята и хората" си дават среща творци и преподаватели, ученици, студенти и граждани, звучат музикални и вокални изпълнения, авторски рецитали, научни доклади, лекции и съобщения, които превръщат датата в празник на българската духовност.

Тържествата се откриват с тематични изложби, посветени на делото на св. св. Кирил и Методий и техните ученици, предоставяни от Кирило-Методиевския научен център.

На 14 февруари 2017 г. от 11 часа в зала „Гигантски кристали“ на Националния музей „Земята и хората“ започват проявите, свързани със събитието.

Десислава Найденова, гл. асистент в Кирило-Методиевския научен център при БАН, ще представи постерната изложба „Св. Климент − просветителят”. Инна Димитрова ще запознае присъстващите с интересни факти около създаването и употребата на първата славянска азбука.

Изложбата може да бъде видяна до 28 февруари 2017 г.

Гостите на събитието ще могат да се насладят на изпълнението на хора на Национална гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ“, под ръководството на Даниел Иванов.

 
Автор:
Национален музей "Земята и хората"
Публикация:
10.02.2017 г. 11:23
Етикети:
почитизложбаНационален музей Земята и хората
Св. Климент Просветителят
Константин-Кирил Философ
Посетено:
1523
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/25093-den-za-otdavane-na-pochit-kam-deloto-na-konstantin-kiril-filosof