Календар

Програма за месец февруари 2017 на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс

◊ ПРОГРАМА ФЕВРУАРИ 2017

ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс

shamebox | Премиера

Брейн Стор Проджект и ДНК

7 и 8 февруари | 19:30 ч.

Идея, реализация и изпълнение: Ива Свещарова и Вили Прагер
Музика: Емилиян Гацов-Елби
Консултанти: Нели Митева и Мира Тодорова
Фотограф: Боряна Пандова
Графичен дизайн на рекламни материали: Георги Флоров


Тотална щета | Метеор и ДНК

9 февруари | четвъртък | 19:30 ч.

автор и режисьор: Ани Васева
драматург: Боян Манчев
художник: Георги Шаров
музика: Константин Марков
участват: Галя Костадинова и Леонид Йовче
фотография: Георги Димитров
връзки с обществеността: Михаела Люцканова
изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стояно

ТОТАЛНА ЩЕТА е комедия за щетата, която си нанасяме, живеейки. За любовта, красотата, изкуството. За безпричинните афекти.

Спектакъл от, за и с хора, животни и цветя.

Животът е преразход на енергия, енергия, която не се преобразува никога - косматите тела на нашите афекти, нашите космати любимци, нашите космати двойници. Към този преразход, до тотално изнемогване, е устремена “Тотална щета”.
„Няма пречки пред любовта (освен физически).”

Билети: 10|8 лв.


Mainstream

ТриЗависим 2016 @ ДНК

11 февруари| събота | 19:30 ч.

концепция и хореография: Марион Дърова
музика: Иван Шопов COOH / BALKANSKY / IVAN SHOPOV
визуална среда: Полина Стоянова
участват: Борис Георгиев, Христо Ушев, Ина Гергинова
фотограф: Марица Колчева

МЕЙНСТРИЙМ се занимава с трудно уловимото, задкулисно обсебване на човека от инерцията, в която попада животът му. Ние сме изначално изгубени, инертни, попаднали във водовъртежа и пяната на постоянно явяващото ни се безсмислие. Къде е тоталността на нашето съществуване, къде е истинското, неподменено откровение?! Понякога се появява за миг и изчезва, оставя ни пак жадни и незнаещи…

Представлениято е създадено като част от Три3ависим / Tri3avisim 2016 - инициатива на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства към САБ, съвместно с Културна фондация < А25 > Cultural Foundation.

Проектът се реализира в рамките на резидентската програма на Център за съвременен танц Ðerida Dance Center.

Билети: 10|8 лв.


Късо кино В ДНК

Български късометражни филми

14 февруари | вторник | 19:30 ч.

През февруари ще ви покажем три късометражни филма на режисьорката Катерина Борисова. Тя завършва Културология в СУ „Св. Климент Охридски“ през 2009 г., но не спира да пише сценарии и да мисли за филми. След като е приета да учи Филмова и телевизионна режисура  в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, реализира собствени проекти в областта на киното и театъра.

. „Здравей, любов, довиждане“, 20 мин.
участват: Никола Парашкевов, Пламен Петков, Рая Пеева

. „Откъснати цветя“, 30 мин.
участват: Полина Недкова, Ахмед Юмер, Христо Бонин, Йорданка Стефанова, Робърт Янакиев

. „Преди нощта да изтече“, 18 мин.
участват: Стоян Радев, Лиля Маравиля, Мартин радоев, Ицхак Финци, Даниел Пеев

Билети: 6|4 лв.

 
Ротор

SubHuman Theatre

15 февруари | сряда | 19:30 ч.

идея, организация, техническа адаптация, осветление, видео проекция: Венелин Шурелов
механика: Борислав Тонев (Бъки)

„Фигурата е тяло на жеста, частично затворен от функцията, частично освободен от фикцията. В граничното поле между пърформанс и инсталация разполагам своята акция, преминаваща през две различни фази. В първата част, започвайки от празна сцена, изграждам пред публиката едно съоръжение, сложен електромеханичен кинетичен механизъм. Втората част се развива във финалните 5 минути и демонстрира окончателното сливане между моето тяло и изградената конструкция. Така образуваното хибридно тяло се движи според правилата на автоматиката, но същевременно е потопено в един фиктивен свят.“

Билети: 8|6 лв.


Голем

Култура аними и ДНК

17 февруари | петък | 19:30 ч.

Култура аними и ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс

идея и режисура: Анна Данкова
сценография: Станимир Генов
звук: Петър Пармаков, Йоана Робова („Трохи“)
костюми: Леда Екимова
със специалното драматургично съдействие на ghostdog
участват: Ива Свещарова, Виолета Витанова, Ирена Цветанова
фотограф: Боряна Пандова
изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов

„Голем“ осмисля консумацията като глобална епидемия, като титанична центрофуга от ресурс–продукт–боклук, като емоционална, сексуална, ресурсна, пазарна, информационна конституция на живота. „Голем“ аскетично избира рутинното действие на дъвченето на дъвка за единствено средство на театралното търсене. Дъвката е произведена, овкусена, химична, неразграждаща се. Единствената ѝ функция е удоволствието. След дъвчене дъвката се изплюва и се превръща в боклук. „Голем“ изследва консумацията като партньорство с консуматива, като псевдо-сбъдване на неосъзнати и никога несвършващи мечти. Проектът интерпретира вечния блян по рай, завъртащ цикъла „пустота – консумиране – замърсяване“ в контекста на древния еврейски мит за героя Голем.

Представлението е финансирано от Столична програма „Култура“ за 2016 г. и Министерство на културата на Република България.

Билети: 10|8 лв.


Cabaret Unabomber | АртеУрбана Колектив @ ДНК

24 февруари | петък | 19:30 ч.

режисура: Димитър Узунов
видеосреда: Стефан Прива, Рафаел Фирон
музика: Ромюалд Кагбо (РКА)
осветление: Рафаел Фирон
с участието на: Алан Карбонел, Барнабе Пероте, Селин Барк, Нуш Жугле-Маркюс
асистенти: Александрина ал Джасем, Деян Цвятков

CABARET UNABOMBER е френски мултимедиен спектакъл на българския режисьор Димитър Узунов и театралната трупа Фамий Мунди. Текстът на Здрава Каменова и Гергана Димитрова е наскоро преведен на френски и е издаден от парижкото издателство L’Espace d’un instant под името Protohérissé (BP : Unabomber). Преводът на френски е на Мари Врина-Николов. В спектакъла са цитирани пасажи от манифеста „Индустриалното общество и неговото бъдеще“ на Теодор Казински или както е по-известен – „Манифестът на Юнабомбър“. Казински е свръхнадарен математик, който постепенно става радикален технофоб и се превръща в най-търсения терорист в САЩ през 80-те години на миналия век. Разследването на Юнабомбър е едно от най-скъпите в историята на ФБР.  

Спектакълът е фокусиран върху темите, свързани с унищожаването на природата и върху идеята за ограничаване на човешката свобода чрез технологията.

Българската премиера на CABARET UNABOMBER ще се състои на 24.02.2017 от 19:30 в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, а официалната премиера в Париж е предвидена за април 2017 г. В представлението участват актьорите Нуш Жугле-Маркюс, Селин Барк, Алан Карбонел и Барнабе Пероте, видео-артиста Стефан Прива, а дизайнът на осветлението в спектакъла е дело на Рафаел Фирон. Музиката е изпълнявана на живо от парижкия бийтбоксър Ромюалд Кагбо. Спектакълът е своеобразна режисьорска премиера в България и за Димитър Узунов, който преди година се завърна в София след 12 години прекарани в Париж и Ню Йорк. През 2008 г. той основава трупата Фамий Мунди в Париж, чийто първи спектакъл „Сънят“ печели Голямата награда на фестивала в Ница, 2010 г. В проектите на компанията са взели участие творци и актьори от над 20 държави.

Партньори на събитието са Френски институт в България, ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, SPEDIDAM  и сдружението Арте Урбана Колектив - София.

Билети: 10|8 лв.


Всичкоядецът | Метеор

25 февруари | събота | 19:30 ч.

текст: Мирослав Христов
режисьор: Ани Васева
художник: Георги Шаров
звук: ДатаТранспортер (Нино Гомез)
участват: Галя Костадинова и ДатаТранспортер (Нино Гомез)

ВСИЧКОЯДЕЦЪТ е твърдата, но летлива маса, в която потапяме ръка, за да открием, че пръстите ни са крака, а устите – задници.

ВСИЧКОЯДЕЦЪТ е ръбът, отвъд който полът, размерът и материята нямат значение, защото са едновременно мъжки, женски, средни, миниатюрни, гигантски, плътни и крехки. В пастта на Всичкоядеца дебне малка, сексапилна черна дупка, пламтяща в отчуждението си, в която се прозява нищото.

Билети: 8|6 лв.


Повече не или така нареченият Бернхард | Нейно Величество Тенджерата под Налягане и ДНК

28 февруари| вторник | 19:30 ч.

идея и концепция: Александър Митрев и Ида Даниел
текстове: Томас Бернхард, Александър Митрев и Ида Даниел
превод: Владко Мурдаров и Александър Андреев
музика: Тодор Стоянов и Александър Даниел
сценична среда: Татяна Димова
участват: Александър Митрев, Цветомира Даскалова и Деница Даринова

„Повече не или така нареченият Бернхард“, по идея на Ида Даниел и Александър Митрев, е първото представление от новата година на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс. Премиерата на спектакъла е на 14 януари 2017 г. от 19:30 ч.

Ако попитате някой австриец дали знае кой е Томас Бернхард, ще получите в отговор нещо като: да, онзи мрънкащ старец! Но после бързо ще последва: Да, във Виена има едно кафене, в което още се знае на коя маса е седял.

Когато преди година и половина, Александър Митрев откри за себе си Томас Бернхард, той нямаше чувство, че се среща с мрънкащ старец. Беше неистово впечатлен от силата на думите и странно съчувстващ на един живот преминал в болести.

Когато Александър Митрев прочете на глас няколко от текстовете на Бернхард на Ида Даниел, двамата решиха, че искат да прекарат дълго време с австрийския писател и драматург. И започнаха да фантазират.

„Повече не или така нареченият Бернхард“ напомня на лекция, в която методът на изследване е поставянето под въпрос: на държавното, на националното, на социалното, на институциите, на наградите, на финансовите отношения, на приятелствата.

С финансовата подкрепа на Австрийско Посолство в България и Министерство на Културата на България.

Билети:  10|8 лв.

* * *

Билети могат да бъдат закупени от касите на Билетен център, НДК и на място час преди началото на всяко събитие. Вход в подлеза на НДК срещу фонтаните. За повече информация: fb.me/dnkSpacе и dnk@ndk.bg

Автор:
ДНК
Публикация:
08.02.2017 г. 18:43
Посетено:
1012
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/25062-programa-za-mesets-fevruari-2017-na-dnk-prostranstvo-za-savremenen-tants-i-parformans