Календар

Януарската програма на Драматичен театър “Сава Огнянов”, Русе

Сезон 2016 / 2017

◊ ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР “САВА ОГНЯНОВ”, РУСЕ ПРЕДСТАВЯ ПРЕЗ ЯНУАРИ

Драматичен театър “Сава Огнянов”, Русе ще представи богата и разнообразна програма през Новата 2017 година. Ръководството на театъра има амбицията да привлече повече публика, която през последните години непрекъснато се увеличава,  чрез атрактивни пиеси на български и чуждестранни автори.

На 19 януари от 19.00 часа в Камерна зала „Слави Шкаров” русенци и гостите на Русе ще съпреживеят в „Бурунданга” ролите, които играем в живота, проекция на нашия фалш, но и на истинската ни същност. Ще припомня, че бурундангата (или скополаминът) е един от най-силните наркотици. Той превръща човека в безволево същество, губещо контрол над постъпките си, подчиняващо се без съпротива на властта на другите. Постановка на Ивайло Ненов поставя вечния неразрешим въпрос „Какво е истинското ни лице?”. След края на представлението ние продължаваме да се питаме за истината на нашето съществуване и смисъла на живота. В ролите участват: Ясена Господинова, Дайана Михайлова, Ивайло Спасимиров, Кадри Хабил и Любомир Кънев.

На 24 януари от 19.00 часа в Камерна зала  „Слави Шкаров” предстои среща с актрисите Петя Венелинова, Ралица Константинова и Ясена Господинова в „Жулиета” от Андраш Вишки. Постановка: Боян Иванов, художник: Елица Георгиева, хореография: Татяна Соколова. В основата драматургическото действие е изповедта на една жена след трагичните събития в Унгария през 1956 година. Много любов и страст изпитва Жулиета, подобно на Шекспировата героиня. Асоциацията е явна и посредством нея се внушава мисълта, че трябва да съхраниш любовта си и да се бориш да бъдеш до любимия човек дори и в най-жестоките и катастрофални събития във времето.

На 27 януари от 19.00 часа на Голяма сцена почитателите на комедията ще могат да се насладят на „Женско царство” от Ст. Л. Костов. Постановка и музикална среда: Орлин Дяков, сценография и костюми: Виолета Радкова, Веселин Николов, хореография: Богдан Донев, помощник-режисьор: Дора Удварева. Участват: Любомир Кънев (Божил), Ивайло Спасимиров (Иван), Ясена Господинова (Райна), Йовко Кънев (Стоян), Крум Берков (Господ), Дина Шошева (Кметицата), Татяна Цветкова (Злата), Косьо Станев (Дядо Еньо). Комичната ситуация е постигната от талантливия комедиограф Ст. Л. Костов посредством смяната на местата на ролите в живота между жените и мъжете. Подобно на героините на Аристофан в „Жените в народното събрание” и българските жени излизат извън установения социален статус, нарушават нормалното съжителство и това ги прави смешни. Това е може би най-смешната творба на Ст. Л. Костов.

На 31 януари от 19.00 часа на Голяма сцена следва представянето на класическата творба на Ги дьо Мопасан „Бел Ами”, адаптирана за сцена от Юрий Дачев. Постановка: Бина Харалампиева. Участват: Калин Врачански, Луиза Григорова, Герасим Георгиев-Геро. Основният проблем, който се поставя на сцената е за бездуховният свят на човека в едно порочно общество. Този проблем несъмнено кореспондира с живота на днешния човек у нас и той е съзнателно търсен да бъде интерпретиран и внушен от режисьорката Бина Харалампиева. Главния персонаж Жорж Дюроа, получил по-късно прозвището Бел Ами, е обсебен от страстта на злото и порока, които са белег на пространството, в което живее. Измамната външна красота и вътрешна бездуховност са същностните черти на героя, безскрупулно устремен към висшето общество, подобно на някои от героите на Стендал и Оноре дьо Балзак, цинично използващ жените. Обобщено казано, това е роман/пиеса за липсата на морал, тържеството на хищническата природа и порока на човека с малки възможности, но с големи амбиции да се домогне до висшето общество, в което е не на мястото си.

Билети и справки на касата на театъра – пл. “Свобода” 4 (от 10 до 13 ч. и от 15 до 18 ч.) – тел. 830 168



 

Автор:
Никола Бенин
Публикация:
18.01.2017 г. 09:00
Посетено:
1345
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/24955-yanuarskata-programa-na-dramatichen-teatar-sava-ognyanov-ruse