Календар

Програма за месец октомври 2016 на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс

Сезон 2016 / 2017

Програма за месец октомври 2016 на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс


◊ ПРОГРАМА ОКТОМВРИ 2016

iFeel2
*MELK PROD. | Швейцария

програма „Мигриращото тяло“
11 октомври |вторник | 19:30 ч.

концепция: Марко Беретини
хореография: Марко Беретини в сътрудничество с Мари-Каролин Хоминал
музика: Summer Music
сценография и осветление: Виктор Рой
технически директор: Тиери Корт
разпространение: Tutu Production
копродукция с adc Genève
с подкрепата на Ville de Genève, Pro Helvetia Swiss Arts Council, Loterie romande, DRAC Île-de-France, Ernst Göhner Stiftung, CORODIS

участват: Марко Беретини, Мари-Каролин Хоминал, Самуел Паянд

„Какво е значим хореографски опит? Видение, което те кара да се чувстваш сякаш е имало преди и след, между които нещо неопределено се е разместило вътре в теб“, пише Александър Демидоф в Le Temps за танцовия спектакъл iFeel2 на един от най-значимите и известни европейски хореографи - Марко Беретини.

iFeel2 е втората част от неговата трилогия, създадена заедно с Мари-Каролин Хоминал и Самуел Паянд. Спектакълът показва мутациите, развитията, метаморфозите на индивидуалния и социалния „балон“.
„Има нужда да се попита още веднъж: Защо сме тук на земята?“, казва Беретини.
 
Мари-Каролин Хоминал и Марко Беретини се движат в тяхната необикновена танцова битка, сякаш участват в някаква екзистенциална загрявка. Танцът се простира от определено желание за акробатична виртуозност до духовните потоци, флиртуващи с психоанализата, религията, търсенето на вътрешно съзнание, юнгианската сянка.
 
Теоретичната база на представлението преминава през текстове на немския философ Петер Слотердайк и Карл Юнг.

Звуковата картина в iFeel2, която ползва електропоп и най-вече музиката на експерименталната група Summer Music, също е ключов елемент и изпълнява своеобразна функция на либрето. Summer Music е създадена напълно спонтанно през 2009 г. от Марко Беретини и Самуел Паянд, когато Беретини получава предложение да открие нов фестивал в Център „Жорж Помпиду“ в Париж. 

Билети:  12|10 лв.


Голем | Премиера
Култура аними и ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс

15 октомври |събота| 19:30 ч.

идея и режисура: Анна Данкова
сценография: Станимир Генов
звук: Петър Пармаков, Йоана Робова („Трохи“)
костюми: Леда Екимова
със специалното драматургично съдействие на ghostdog

участват: Ива Свещарова, Виолета Витанова, Ирена Цветанова

фотограф: Боряна Пандова
изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов

„Голем“ осмисля консумацията като глобална епидемия, като титанична центрофуга от ресурс–продукт–боклук, като емоционална, сексуална, ресурсна, пазарна, информационна конституция на живота. „Голем“ аскетично избира рутинното действие на дъвченето на дъвка за единствено средство на театралното търсене. Дъвката е произведена, овкусена, химична, неразграждаща се. Единствената ѝ функция е удоволствието. След дъвчене дъвката се изплюва и се превръща в боклук. „Голем“ изследва консумацията като партньорство с консуматива, като псевдо-сбъдване на неосъзнати и никога несвършващи мечти. Проектът интерпретира вечния блян по рай, завъртащ цикъла „пустота – консумиране – замърсяване“ в контекста на древния еврейски мит за героя Голем.

*
Представлението е финансирано от Столична програма „Култура“ за 2016 г. и Министерство на културата на Република България.

Билети: 10|8 лв.


Късо кино в ДНК

19 октомври | сряда | 19:30 ч.

С падащите листа и изплъзващото се лято, „Късо кино в ДНК” се завръща с нова селекция български късометражни филми. На 19 октомври от 19:30 в ДНК ще имате възможност да видите:

. Падаща звезда, 28 мин.
В главната роля Стефка Янорова, Стефан Попов и Калия Каменова; режисьор: Любо Йончев. Лили е разведена майка на порасналия вече Мартин и малката Александра. В една студена зимна вечер Мартин прибира Александра от детската градина. Из тъмните улички на квартала те стават участници в трагичен инцидент...

. Morning, 15 мин. 
С участието на Веселин Анчев, Калина Станчева, Веселин Анчев и Юрий Рахнев; режисьор: Неда Морфова

. Оловно сърце, 21 мин. 
В главната роля Анжела Недялкова, режисьор и сценарист: Слава Дойчева
Древен турски ритуал, очукан среднощен български влак, пуст италиански град, океански плаж на британското крайбрежие са обединени около една млада жена и сковаващите я страхове.


Всичкоядецът
Метеор

21 октомври | петък | 19:30 ч.

текст: Мирослав Христов
режисьор: Ани Васева
художник: Георги Шаров
звук: ДатаТранспортер (Нино Гомез)

участват: Галя Костадинова и ДатаТранспортер (Нино Гомез)

ВСИЧКОЯДЕЦЪТ е твърдата, но летлива маса, в която потапяме ръка, за да открием, че пръстите ни са крака, а устите – задници.

ВСИЧКОЯДЕЦЪТ е ръбът, отвъд който полът, размерът и материята нямат значение, защото са едновременно мъжки, женски, средни, миниатюрни, гигантски, плътни и крехки. В пастта на Всичкоядеца дебне малка, сексапилна черна дупка, пламтяща в отчуждението си, в която се прозява нищото.

Билети:  10|8 лв.


Тотална щета
Метеор и ДНК – пространство за съвременен танц и пърформас

26 октомври | понеделник | 19:30 ч.

автор и режисьор: Ани Васева
драматург: Боян Манчев
художник: Георги Шаров
музика: Константин Марков
 
участват: Галя Костадинова и Леонид Йовчев
 
фотография: Георги Димитров
връзки с обществеността: Михаела Люцканова
изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов

„Тотална щета“ е комедия за щетата, която си нанасяме, живеейки. За любовта, красотата, изкуството. За безпричинните афекти. Животът е преразход на енергия, енергия, която не се преобразува никога - косматите тела на нашите афекти, нашите космати любимци, нашите космати двойници. Към този преразход, до тотално изнемогване, е устремена и „Тотална щета“.

„Няма пречки пред любовта (освен физически).“

„Тотална щета“ е физически спектакъл на една от най-оригиналните в момента групи от съмишленици в независимата българска сцена между театъра и пърформанса. През годините театралният автор и режисьор Ани Васева изгражда тясно сътрудничество с философа Боян Манчев и актьорите Леонид Йовчев и Галя Костадинова. Тя развива своя система на работа, която включва личния опит на участниците и импровизация, достигайки до силно експресивен физически и театрален език. Представленията им предизвикват силен интерес, като сред тях са „Малдорор“ по Лотреамон (моноспектакъл на Леонид Йовчев), „Пиеса за теб“ по текст на Ани Васева, „Пиеса за умиране“ по текст на Боян Манчев и Ани Васева и др.
 
*
Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община за 2016 г.

Билети:  10|8 лв.

___________

Билети могат да бъдат закупени от касите на Билетен център НДК и на място един час преди началото на всяко събитие.
Вход в подлеза на НДК срещу фонтаните.
За повече информация следете Фейсбук страницата на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс.


Автор:
ДНК
Публикация:
11.10.2016 г. 16:45
Посетено:
1041
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/24356-programa-za-mesets-oktomvri-2016-na-dnk-prostranstvo-za-savremenen-tants-i-parformans