Календар

Полски институт - май 2006

Културна програма

 ◊ ПРОГРАМАТА

• До 8 юни продължава изложбата живопис на Цветана Янева-Гумеля.


1 юни, четвъртък

18 ч., Галерия
• Фараон – реж. Йежи Кавалерович (1965, 184 мин.), с превод

“Това не е истински исторически роман, това е преди всичко задълбочен анализ на системата на властта. Историята на Рамзес ХІІ е типичен пример за поведението на един млад човек, навлизащ в живота с вяра и желание за обновление. Държавническите съображения все още са му чужди, той не се интересува от принципите, задвижващи сложния апарат на властта. Струва му се, че именно той е човекът, който може да промени хода на нещата”. (Тадеуш Конвицки, съавтор на сценария)


5 юни, понеделник

18 ч., Галерия
• Представяне на сп. КРИТИКА (Издателство “Критика”), посветено на съвременната полска литературна критика с участието на Кшищоф Униловски. Подбор и превод на поместените материали – Екатерина Солнцева-Накова.

Кшищоф Униловски – критик и литературовед. Завършил полска филология, адюнкт в Института за литература на Силезийския университет. През 1997 г. защитава докторска дисертация, посветена на съвременната проза.

Като критик е свързан преди всичко с литературното списание “FA-art”. Публикува в редица литературни и специализирани издания, в т.ч. Dekadа Literackа, Kresy, Pogranicza, Twórczość, Opcje, Pamiętnik Literacki, Teksty Drugie. Един от учредителите и член на Литературно дружество “Теодор Парницки”, понастоящем негов председател, член на Асоциацията за издателски инициативи “Опции”.

За своята дейност като литературен критик е отличен с наградата “Людвик Фриде” - 1998, а през 1999 г. за книгата си Skądinąd получава  наградата “Солидарност” на Силезийско-Домбровския регион.


3 юни и 10 юни, събота

16,30 ч., Радио Веселина 99,1 MHz
Предаване “Минути за полска музика”
• Група “Култ”- албумът „Култ” 
Представяме песните: Posłuchaj, to do Ciebie; Religia Wielkiego Babilonu; O Ani; Udana transakcja.


8 юни, четвъртък

18 ч., Галерия
• Учителката – реж. Витолд Лешчински (1981, 88 мин., черно-бял), с превод
Награди: в т.ч. 1984, Фестивал на полското кино в Гдиня (до 1986 Гданск) – Голямата награда на журито; 1984 МФФ в Хаугезунд – награда на критиката.

Действието на филма се развива след войната. в затънтено селце нейде в североизточна Полша. Чудна история, разказваща за сблъсъка на традицията със съвременността. Филмът е заснет по прекрасната книга на Едвард Редлински.


12 юни, понеделник

18 ч., Галерия
• Откриване на изложба фотография на Сабина Шафранковска “Портите” с нейно участие.

Запис на една артистична реалност, видяна в Ню Йорк от 7 милиона души, най-шумната артистична манифестация, състояла се на 32 км алеи в Сентрал парк – известния проект на Кристо и Жан-Клод “Портите”, подготвян в продължение на 26 години.

Сабина Шафранковска фотографира от 30 години. Родена е в Подлаше, от 1982 г. живее в Ню Йорк. Участва в многобройни общи изложби в цял свят, има повече от 20 самостоятелни изложби в Полша и САЩ. Организирала е изложби на художествена фотография в Полша и САЩ. Във фотографията отразява теми, свързани с християнската култура.

Изложбата продължава до 30 юни


14 юни, сряда

18 ч., Галерия
• Азбука на мафията – документален филм, реж. А. Ковалевски, Л. Казен, К. Спехович (2004, 86 мин.), с превод

Филмът проследява историята на най-големите пръстъпни групи в Полша от 90-те години, разказва за хората от първите страници на вестниците. Някои от тях са мъртви, други излежават присъди, а малцина продължават да са на свобода. Разцветът на полската мафия е свързан с промяната на строя в Полша и породените от това икономически промени. Авторите успяват да стигнат до престъпниците. Използват недостъпни за широката публика материали – любителски филми и снимки от лични архиви. Стигат и до жертвите на разчистване на сметките между бандитите. Срещат се с представители на правосъдието и полицаи, разработвали престъпни групи години наред. В продължение на една година авторите провеждат свое собствено разследване. Водачи в тази “Азбука на мафията” са известните разследващи журналисти Пьотр Питлаковски и Ева Орнацка.


17 юни и 24 юни, събота

16, 30 ч., Радио Веселина 99,1 MHz
Предаване “Минути за полска музика”
• Кажик - албумът „12 гроша” 
Представяме песните: 12 Groszy; Przesłuchiwałem całą noc; Idę tam gdzie idę; I’ve got a feeling inside of me.


19 юни, понеделник 

18 ч., Галерия
• Мафията в Полша – заплаха или мит - среща с журналиста от сп. “Политика” Пьотр Питлаковски.

Пьотр Питлаковски – журналист в седмичното списание “Политика”. Завършва политология във Варшавския университет. Преди да стане журналист, работи като машинист в Народния театър във Варшава, разпространител на книги, санитар, кондуктор в спален вагон, специалист по специални акустични ефекти в театъра на Полското радио, културно-просветен инструктор в читалище. В края на 80-те години започва работа като репортер в седмичника “Ново село”. По-късно работи в различни издания, в т.ч. Газета виборча, Жиче Варшави. От 1997 г. работи в сп. “Политика”. Автор на журналистическите книги “Република МВР”, “В очакване на палача”. Съавтор на филма “Азбука на мафията”. Сценарист на документални филми и игрален сериал, автор и съавтор на няколко десетки  телевизионни репортажи.


20 юни, вторник

18 ч., Галерия
Съвместно със Сдружение “Международен фестивал на планинарския филм”
• Българите и планината Голо Бърдо - представя Алексей Жалов.


22 юни, четвъртък

18 ч., Галерия
• Вярната река – реж. Тадеуш Хмелевски (1985, 137 мин.), с превод
Награди: 1987 Фестивал на полското кино в Гдиня (до 1986 Гданск) – награда за режисура и музика.

Действието се развива година след избухването на антируското Януарско въстание (1863). Тежко раненият княз Юзеф Одровонж намира убежище в едно от шляхтишките имения. Помощ му оказва красивата дъщеря на управителя на имението Саломея Бриницка. Девойката укрива въстаника, грижи се за него по време на болестта му, дарява го с чувства. Имението постоянно е претърсвано от казаците. По време на едно от техните нахлувания само благородството и съчувствието на царския офицер към любовта на въстаника и младата жена спасява имението от опожаряване. Един ден пристига майката на княза. Това ще окаже силно влияние върху съдбата на влюбените.


29 юни, четвъртък

18 ч., Галерия
• Вещателят – реж. Роберт Глински (2005, 94 мин.), с превод
По романа на нобеловия лауреат Гюнтер Грас.

Изпълнен с магия и черен хумор разказ за любовта на двама души и ироничен поглед върху вечните проблеми в полско-немските отношения. 

Гданск, 1989. В Полша приключва ерата на комунизма, в Германия пада Берлинската стена. На една от градските улици случайно се сблъскват Александра и Александър, полякиня и германец. В новата, не винаги лесна политическа ситуация ще ги свържат спомените, любовта и критиката на стереотипите, отнасящи се до помирението между германци и поляци.


Прояви извън София

Варна
11 юни, 17 ч., Радио Варна

• Представяне на книгата “Избрана поезия - Римски триптих” на Карол Войтила, папа Йоан-Павел ІІ.
Автор:
Полски институт - София
Публикация:
01.06.2006 г. 17:05
Посетено:
665
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/2367-polski-institut-may-2006