Календар

Мини Арт Фест 6 - 100 представления - Съвременен ЦИРК

Международна циркова програма на открито

Мини Арт Фест 6 - 100 представления - Съвременен ЦИРК


◊ СЪБИТИЕТО

Мини Aрт Фест 6 - 100 представления - Съвременен ЦИРК

От 24 май до 4 юни 2016 г. в София е истински забавно. Първият по рода си у нас малък–голям фестивал Мини Aрт Фест изпълва града със забавления, приятни преживявания и гледки, като представя над 10 международни циркови артисти от България, Гърция, Сърбия, Франция, Испания, от далечните – Чили, Уругвай, Индия и Япония. Техните изпълнения могат да се видят на различни места в града като градинката „Кристал”, бул. „Витоша”, Борисовата градина, както на сцената за съвременен танц и пърформанс ДНК в НДК, в кино „Влайкова” и :PM Club и Club Terminal 1.

Артистите ще посетят Sofia Ring Moll, ще отпътуват до Банкя и ще се повозят заедно с пътниците в някои от автобусите на градския транспорт. Изпълненията им са разнообразни и включват цялата граматика на съвременния цирк: акробатика, жонглиране, каране на колело с една гума, ходене по въже, клоунади, стойки на ръце, огъвания на тялото, клоуни, импровизации, както и един от най-известните и трудни номера – колелото на Сир, в изпълнение на Марко Превитера.

Алваро Рамирез, Анджело Бургос, Пол Кийтън, Пепе Пеперониус, Симоне Романо, Сара Туистър, Рамзи Джордан, Тринидат Албонико Перформър Монк и други, заедно с Луиза Душкова и Филип Хараланов (създателите на „Цирк де ла Люлин“ и шоуто „Поко Локо”), Палячи от „Цирк де ла Люлин” (Николай Райчев и Иван Ценков), Димитър Германов и Андреас The Magician от България представят своята работа, която включва елементи от традиционния цирк, но и много други съвременни техники на пърформанс и работа с тялото.
Те показват какво значи уличен театър, как могат да се преобръщат ежедневните клишета, колко забавни са фантастичните истории, защо е важно да се смеем и истински да участваме, както и невероятните умения, координация и възможности на човешките тела. Изпълненията им са едновременно тъжни и смешни, фантастични и земни, комични, себеразкриващи и себераздаващи, включват игри с публиката, представляват шедьоври на баланса, хумора и манипулацията на обекти.

Съвременният цирк е вид изкуство, което се заражда през 70-те години във Франция и представлява своеобразно слизане на артистите от сцената, по-динамичната им работа сред хората, разнообразието от концепции. Той се състои в смесването на елементи от традиционния цирк с много други жанрове и изкуства, като при изпълненията водеща е идеята. Този вид изкуство използва много елементи от езика на театъра, от популярната култура, от уличните артисти, градския фолклор, музиката и танца.

В рамките на Мини арт фест 6 има възможност съвсем непосредствено да научите за всичко това в Специалната работилница по съвременен цирк на Симоне Романо на 25 май в ДНК и на 4 юни в пространството за модерен цирк в Люлин 4.

На 30 май в кино „Влайкова” очаквайте 90-минутен спектакъл, направен специално за фестивала, с участието на всички артисти, след което ще бъде връчена и наградата на фестивала „Златна мравка” за най-добро цирково изпълнение от председателите на журито на Мини Aрт Фест тази година – Стефан и Алин Плачкови.

Пълна информация за фестивала, фестивален вестник - https://issuu.com/geokalev/docs/newspaper_maf6




Автор:
Гео Калев
Публикация:
19.05.2016 г. 12:19
Етикети:
Мини Арт Фестцирк
Международна циркова програма
miniartfest
Посетено:
1081
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/23603-mini-art-fest-6-100-predstavleniya-savremenen-tsirk