Календар

Програма за месец май 2016 на Театър "Азарян"

◊ ПРОГРАМА МАЙ 2016

Корабът Нощ
10 май 2016 | 19:30 ч.
по текстове на Маргьорит Дюрас
Сценична версия: Яна Борисова и Стилиян Петров
Режисьор: Стилиян Петров
Сценограф: Венелин Шурелов

Превод: Мария Георгиева, Албена Стамболова
Костюми: Елица Георгиева
Музика и саунд дизайн: Иван Шопов
Изпълнителен продуцент – Ростислава Генчева
Помощник-режисьор – Михаил Жекунов
Фотография и рекламна визия: Явор Веселинов

Участват: Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова, Цветана Манева

Билети на касите на Билетен център – НДК и онлайн от ticketportal.bg

В най-новото представление на Театър „Азарян“ – „Корабът Нощ“, режисьорът Стилиян Петров събира за пръв път на една сцена четири забележителни български актриси: Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова и Цветана Манева. Актьорската им среща е през текстовете на Маргьорит Дюрас – една от най-значимите фигури на френската литература.

„Има глас в текста – за мен винаги е било така при Дюрас – глас, който разказва истории. Пишещ глас, който търси думи, места, енергия, ерогенни зони, нови сезони в природата и човека. Плачещ глас. Глас, който те гледа в сърцето. Глас, който сънува, който тъгува на глас еротичният сън на човека.

Кой е този глас? Откъде идва?

Не знам. Не знам нищо – любимият отговор на Дюрас.
Винаги съм имал това усещане, че текстовете ѝ не са писани за четене, те са създадени за слушане. Думите преди да бъдат написани, първо са били изречени. Не четеш, а чуваш. Еротична литургия отправена към Ерос – единственият там Бог.
 
От години съм влюбен в това писане. То ме обърква, омагьосва, обсебва и отдалечава от това, че знам нещо за обичането, за желанието, за трагиката на човека да е еротично същество.
Има еротична тайна.
И човек в еротичен бяс.

Корабът Нощ е там, по течението на тази тайна.“
Стилиян Петров


„Дюрас! Ярка, категорична, спонтанна, безотговорна и абсолютно искрена в това, което казва. Пише объркано, синкопирано, без да спазва никакви правила. Ясно и вярно е само за адресата, към когото е отправено. И за тази, която го е писала. Всички останали – ние, които я четем, сме застанали между тези двама души, пометени от тяхната история! Това е Маргьорит Дюрас, в това е талантът и уникалността й. Да допусне читателя в собствената си емоционална стихия, без да му обяснява, без да го води, без да се оправдава. Оставя го да чувства... без той да разбира всичко. Текстовете й са усещания и гласове. Текстовете й трябва да бъдат изречени и чути. Да бъдат преживени. През целия си живот Дюрас казва на някого: ти си ми....ти си авторът на всичко! Ние не знаем кой е той, но тя знае...
Любовта е голямата й тема. Любовта е голямата тема по принцип. Любовта е темата, която не спираме да развиваме, да изследваме и да гадаем: какво е точно тя? Колкото и да настояваме обаче, така и никой не успя да отговори на този въпрос. Затова не спираме да опитваме със същата страст, както са го правили всички преди нас. През текстовете си Маргьорит Дюрас пита настойчиво: какво ни донесе дотук, че говорихме за любовта с изумление и трепет?!

„Корабът Нощ“ е опит да се говори за любовта без свян, без наивността и вълнението на младостта, ползвайки емоционалната памет на четири жени, на четири актриси, които вече не се страхуват от нея. Четири гласа, които се превръщат в мощни оръдия  и, без да влизат в битка, ни разказват за тези неща, които досега прошепвахме, а може би е трябвало да изкрещим. „Корабът Нощ“ е опит за споделено преживяване. То ще се случва и няма да се случва, но смисълът му е в нуждата да се изпита непреживяното...

„Корабът Нощ“ е поклон към великите, обречени, любовни истории, благодарение на които са родени произведения, направили света по-красив.“
Яна Борисова

Рекламната визия на представлението е вдъхновена от Arctic Monkeys.


Метроном
12 май 2016 | 20:00 ч.
Съвместна продукция на Derida Dance Center и Театър "Азарян"

Идея и хореография: Живко Желязков
Музика и звукова среда: Иван Шопов (Balkansky)
Предпечатна визия и дизайн: Нора Караламбева
Мениджмънт продукция: Атанас Маев
Асистент продукция: Жени Петрова
Фотограф: Владимир Калудиев

С участието на артисти от Dance PORT Derida:
Александрина Димитрова, Ана Петкова, Бела Харитова, Бояна Радкова, Гергана Илиева, Диана Александрова, Мария Велева, Мая Иванова, Милена Виденова, Симона Тодорова,

Станка Рачева, Стела Томова, Стефани Ханджийска, Цвета Цочева, Янита Кирова, Ясен Попов

Билети на касите на Билетен център – НДК и онлайн от ticketportal.bg

„МЕТРОНОМ” насочва вниманието на зрителя към два аспекта на едно и също възприятие – усещането за време. "Как усещаме времето на живота си?" е въпросът-провокация, който изплува от противопоставянето на две древни идеи на сцената. Някога гърците почитали Хронос - богът на измеримото, количествено, преходно време - това време, което ни води към смъртта. На него те противопоставяли Кайрос – богът на благословения, щастлив момент. Той се намира единствено в уловеното настояще. В наши дни импулсът да гоним представата си за бъдещето ни лишава от настоящето, но въпреки това изборът остава в нас.

Живко Желязков завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, София. Специализира режисура за танцов театър и съвременна хореография в “Victorian College of the Arts”, Мелбърн, Австралия. Съосновател и артистичен директор на компанията Derida Dance, както и на първия център за съвременен танц в България Derida Dance Centеr. Хореограф и режисьор на спектаклите: „Саумо”, “Riding The Wind”, “Hanky Pnky”, “Tango on Champs Elysees”, “Obsesión”, “Cielo Rojo”, “Train For Dreamland”, “Tripas de Corazón”, “Ojos Ciegos”, “Depuis La Jour”, “Viva Verdi”, “¾ Луна”, “Пространство и време”, "ARTeFACT", "Monocrossing", "Mayday", "Silent Weapon", "Zen Play". От 2011 година е артистичен ръководител на обучителната и тренинг програма по съвременен танц Dance PORT Derida. През 2012 г. е единственият хореограф от Европа поканен да направи работно ателие в рамките на Korean Dance Festival - в резултат на проекта се ражда спектакълът "ProtoCOOP". Живко Желязков участва в редица международни проекти като артистичен ръководител и хореограф.

Иван Шопов (Cooh, Balkansky) Продуктивният музикант Иван Шопов е известен под множество псевдоними. Balkansky е Dubstep и IDM псевдонима му в денс музиката. Появява се с издания за лейбъли като Кукер Музика, Z Audio, Wicky Lindows, Dubsaw, Ad Noiseam, Dub Monkey, Hollow Point, Subtrakt и Ohm Resistance, като дискографията му нараства с всяка седмица през последните години. С участията си по фестивали и клубове в Австралия, Мексико, Колумбия, Нова Зеландия и пътувайки почти всеки уикенд в Европа, талантливия млад изпълнител Balkansky е един от най-успелите имена на електронната музикална сцена.


Шекспир и сцената | Изложба
13, 14, 15 май | 16:00-20:00 ч.

Вход свободен
Театър "Азарян", Национален дворец на културата, съвместно с Художествена галерия „Петко Чурчулиев“, Димитровград представят изключителната изложба театрални плакати „Шекспир и сцената“.

Разположена във фоайето на Театър "Азарян",  експозицията събира на едно място плакати на емблематични представления от цял свят.

Тази година се отбелязват 400 години от смъртта на Уилям Шекспир. По този повод, от 22 април 2016 г. е открита постоянната изложба, представяща 58 чуждестранни и български плакати. 

Сред представените художниците са изтъкнатите плакатисти – Асен Старейшински, Божидар Икономов, Божидар Йонов, Христо Алексиев, Людмил Чехларов, Огнян Фунев, Мариана Минковска, Стефан Десподов, Ян Льожандр, Мохамед Джамшиди, Рагна Ихиис, Честимир Пехр, Гунар Земгал, Ван Хиен Тханх и много други.
Постерите са селектирани от колекцията на Художествената галерия в Димитровград, която притежава над 1200 произведения.


За теб
22 май 2016 | 19:30 ч.
Театрална постановка от Яна Борисова
Постановка: Петър Кауков
Сценография: Никола Тороманов

С участието на Христо Мутафчиев и Станимир Гъмов

Билети на касите на Билетен център - НДК

"Ужасно смешна, малко тъжна и страшна, но покъртителна” – така драматургът Яна Борисова описва пиесата, в която участват Станимир Гъмов и Христо Мутафчиев. Нейните спектакли показват, че да говориш за чувствата си не е срамно, дори напротив – споделянето е двигателят на всяко събитие, а понякога е по-важно и от самото него. „За теб” е пример за това, защото се случва между приятели – Яна пише ролите специално за Христо Мутафчиев и Станимир Гъмов, като неусетно събира парчета от живота им и ги подрежда в пъзел от реални преживявания, изказани думи и доверени тайни.

Между тъмното и страшното посред нощ, двамата братя Емил и Виктор успяват да изрекат онези неща, които всички ние някога сме искали да кажем на близките си, но сме премълчавали от липса на смелост или на точните думи. Изплашени от едно нещастие, влюбени в едно и също момиче и изгубили смисъла на живеенето, братята се преоткриват един друг, преминавайки през емоционални тресавища и океани.

Режисьор на постановката е Петър Кауков, който успява да преведе актьорите през нелекия текст и да ги мотивира да бъдат напълно откровени. Те от своя страна показват класа и смелост – смелостта да жонглираш с човешките страхове, слабости и болки и от тях да произведеш материя, която вълнува.

. Номинация за Икар 2015 на САБ за драматургичен текст на Яна Борисова
. Номинация за Аскеер 2015 за съвременна българска драматургия


Бягства

29.05.2016 | 19:00 ч.
Режисьор: Веселка Кунчева
Текст: Веселка Кунчева
Сценограф: Мариета Голомехова
Музика: Милица Гладнишка
Хореограф: Явор Кунчев

С участието на Милица Гладнишка и Полина Христова

Музикален асистент Мира Искърова
Музикален монтаж и звукова обработка Христо Намлиев
Фотограф Иван Дончев
Оператор Веселин Христов
. Номинация за Аскеер 2016 в категорията „Театрална музика“ за Милица Гладнишка.
Билети на касите на Билетен център – НДК и онлайн от ticketportal.bg

Спектакълът, режисиран под формата на експеримент и игра, се взира в темите за загубата на идентичност и изборът да избягаме от самите себе си.

Текстът и режисурата са на Веселка Кунчева, позната със спектаклите „Аз, Сизиф” (с номинация за Икар 2014), „Страх” (с награда Икар 2015), „Момо”, „Вграждане” (Икар 2013), сценограф е Мариета Голомехова, а Милица Гладнишка освен в една от главните роли за първи път припознаваме и като композитор на театрална музика.
Веселка Кунчева заедно с актрисите Полина Христова и Милица Гладнишка ни поднася зрелищно представление, впечатляващо с уникалния си подход към обичайните театрални средства. Стилната графична среда и елегантно-причудливите костюми на Мариета Голомехова създават магично пространство, където по необичаен начин се смесват обекти, механизми, човешко движение, кукли и слово. Спектакъл, който фино и умело ползва лексиката на театъра, танца, музиката и инсталацията, напомняйки мултимедийната среда на съвременния цирк.

„Бягства“ е спектакъл за невъзможността на индивида да отстои себе си в света на ежедневното затрупване с тонове информация, за това какви трябва да бъдем, какво да харесваме, кого да мразим, кое е добро, кое е зло, на кого да вярваме и как да живеем. „Позитивизмът“ изсмуква мозъчните ни клетки и ги заменя с фалшиви късчета пластмасови идеали. Човекът е доведен до състояние на непрекъснато преследване на илюзорни идоли. Тичаща марионетка с невидими конци. Бягаме от същността си, бягаме от страховете си, от мечтите си, надеждите, родината си. Човечеството емигрира от Човека в търсене на щастието. Бягай в крак с времето! Бъди на ниво! Бъди като другите! Алилуя!

Чрез този спектакъл се опитваме да разберем дали е възможно да бъдем себе си, но не себе си в очите на другите, а себе си в очите на себе си. Дали е възможно да се завърнем в душите си? И всъщност дали не сме се изгубили безвъзвратно?"
Веселка Кунчева


Шекспир и сцената | Изложба

27, 28, 29 май | 16:00-20:00 ч.

Вход свободен

Театър "Азарян", Национален дворец на културата, съвместно с Художествена галерия „Петко Чурчулиев“, Димитровград представят изключителната изложба театрални плакати „Шекспир и сцената“.
Разположена във фоайето на Театър "Азарян",  експозицията събира на едно място плакати на емблематични представления от цял свят.

Тази година се отбелязват 400 години от смъртта на Уилям Шекспир. По този повод, от 22 април 2016 г. е открита постоянната изложба, представяща 58 чуждестранни и български плакати.
 
Сред представените художниците са изтъкнатите плакатисти – Асен Старейшински, Божидар Икономов, Божидар Йонов, Христо Алексиев, Людмил Чехларов, Огнян Фунев, Мариана Минковска, Стефан Десподов, Ян Льожандр, Мохамед Джамшиди, Рагна Ихиис, Честимир Пехр, Гунар Земгал, Ван Хиен Тханх и много други.
Постерите са селектирани от колекцията на Художествената галерия в Димитровград, която притежава над 1200 произведения.



Автор:
Театър "Азарян"
Публикация:
03.05.2016 г. 16:23
Посетено:
939
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/23476-programa-za-mesets-may-2016-na-teatar-azaryan