Календар

Програма за месец май 2016 на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс

◊ ПРОГРАМА МАЙ 2016

Добре дошли в България
Организация „36 маймуни”

04 май |сряда | 19:30 ч.
Вход свободен

Европейският съюз определи квоти от брой бежанци за всички страни. На база на тяхното изпълнение се получава европейска финансова подкрепа. По-богатите страни са залети от желаещи, не такова е обаче положението в по-бедните страни-членки. Как да накараме бежанците да останат в България, за да изпълним квотата на ЕС? От този въпрос тръгва екипът, за да изследва развиващите се в страната в последните години мнения, възприятия и настроения относно мигрантския поток, заливащ Западния свят и преминаващ през България.

Организация „36 маймуни” и сдружение ПОРТА БГ представят резултата от творческата резиденция за създаване на драматургичен текст „Добре дошли в България”. В продължение на няколко месеца авторите Здрава Каменова и Гергана Димитрова („Праехидно”, „Пепеляшки ООД”) работиха заедно с екипа Елена Шопова, Петър Мелтев, Василена Василева. Асистира им Екатерина Чокова.

Ще имате възможност да се запознаете с новосъздадената пиеса, да разберете повече за процеса дотук, както и да поговорите с екипа.

Проектът е финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2016 г. и се реализира в партньорство с галерия „Етюд”.


Срещи в танца
Съвременни танцови спектакли за деца от 6 до 10 г.
Съвместно с Арт Офис и ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс

8 и 22 май | неделя | 11:00 ч.

8 май: Ана Петкова и Ина Гергинова
22 май: Бояна Радкова и Гергана Илиева

Хореограф и модератор на дискусията: Петя Мукова

"Срещи в танца" е съвместен проект на Фондация „Арт Офис” и холандската танцова компания „Де Стилте”, специализирана в развитието на съвременен танц, предназначен за детски аудитории. „Де Стилте” е един от малкото професионални трупи за съвременен танц в Европа, който се е посветил изцяло на развитието на нови аудитории и работата за и с детски публики. Холандските танцьори са разработили специална методология, която им позволява да предлагат високо професионален културен продукт с характерните за съвременния танц изразни средства и пластичен език, без да подценяват (но и да поставят на изпитание) детските възприятия.

Дуетите за различни възрастови групи, включени в програмата, са базирани на оригинална хореография и музика на „Де Стилте” и са разработени от български танцьори.

Продукцията е създадена благодарение на Столична програма „Култура” - 2015 г.


Дисонанс за двама артисти | Премиера

10 май | вторник | 19:30 ч.
11 май |   сряда  | 19:30 ч.

Паник Бутон Театър и ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс

На български език, със субтитри на английски език

Авторски спектакъл на Нейтън Купър и Богдана Котарева
Режисьор: Василена Радева
Художник: Радостина Тодорова
Музика: Емилиян Гацов – Елби
Продукционен мениджър: Розалина Лъскова и Шар Жар - Shar Zhar
Консултант движение: Петя Мукова
Фотограф: Здравко Йончев
Дизайн: Елена Шопова
Изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов

участват: Богдана Котарева и Нейтън Купър

Билети: 10|8 лв

„Дисонанс за двама артисти“ е най-новото представление, част от програмата на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс. Спектакълът е и пилотният проект на новата независима театрална компания „Паник Бутон Театър“, основана от българския режисьор Василена Радева - носител на „Икар“ (2010), наградата „Стоян Камбарев“ (2011) и АСКЕЕР (2010), и американския актьор Нейтън Купър.

„Дисонанс за двама артисти“ е определен от авторите като спектакъл-сънуване. Представлението е базирано на опита на двамата актьори Нейтън Купър и Богдана Котарева, на техни сънища и детски спомени. По атрактивен и игрови начин, чрез средствата на танца и „обектовия театър“ (не особено познат в България), зрителите ще станат свидетели на красив визуален разказ.

Спектакълът е създаден в копродукция с ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс в НДК, с подкрепата на Столична програма „Култура”, Фондация „Америка за България” и „Арт Офис” чрез Програмата за българо-американски обмен в областта на театъра.


Matematика на сърцето
Сдружение „По действителен  случай”

14 май | събота | 19:30 ч

Интердисциплинарен театрален проект
Номинация ИКАР 2016 за „Съвременен танц и пърформанс”

автори: Ирина Голева, Огнян Голев и Александър Деянов - Skiller
автори на текста: Ирина Голева, Огнян Голев и Здрава Каменова
дигитален дизайн: Симеон Янчев
сценичен дизайн и костюми: Христина Крумова
графичен дизайн: Ивелина Анчева
работа с тялото: Изабел Шад | Германия
научен консултант: Антоанета Атанасова – Каплан
технически асистент: Теодоро Дончева
изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов

участват: Ирина Голева, Огнян Голев и Александър Деянов – Skiller

Нови изследвания доказват, че сърцето притежава самостоятелна нервна система с гъста мрежа от сетивни клетки и неврони, които могат да взимат решения и да предприемат действия независимо от главния мозък. Сърцето може да се учи, помни и възприема. Осъзнавайки как работи сърцето и неговата важност и сила на присъствието му като свързващ с другите хора индикатор, бихме могли по-лесно да отчитаме отговорността на действията си чрез развиваща се интуиция, активно наблюдение, откритост, изслушване, търпение, сътрудничество, приемане на различията.
Билети:  10|8 лв


Майсторски клас на SkilleR
15 май | неделя | 11:00 ч.

Билети: касите на Билетен център и ticketportal.bg
Начинаещи – 15 лв.; напреднали – 20 лв. Има ограничение за 20 човека в категория
Зрители: 10 лв.

Световният шампион по бийтбокс Александър Деянов – SkilleR организира Майсторски клас в ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс на 15 май 2016 г. Той ще е разделен на две групи - начинаещи (от 11:00-13:00 ч.) и за напреднали (от 14:00-17:00 ч.).
 
Александър Деянов - SkilleR е един от първите, които внасят културата на бийтбокса у нас. На 19 години става първият бийтбокс шампион на България през 2007 г. Изявява се на международни сцени в Япония, САЩ, Англия, Германия, Русия, Италия, Австрия, Швейцария, Чехия, Румъния, Сърбия, Словакия, Гърция и др. Изнася пърформанси на една сцена с международни величия като: Shaggy, Lumidee, Outlandish, Jaba, Noha, Stereo MCs, Transglobal Underground, Foreign Beggars и др.


Късо кино в ДНК | Next Generation
19 май | четвъртък | 19:30 ч.
Билети: 6 лв. на касите на Билетен център НДК и на място в ДНК половин час преди началото.

Късо кино в ДНК | Next Generation e посветено на новото поколение съвременни и утвърдени режисьори като в това събитие фокусът е върху Драго Шолев - режисьор на игралния филм "Подслон" и документалния "Сега и завинаги".


На 19 май от 19:30 ч. в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс ще бъдат представени:

Хабанера | анимационен филм | 5'
Анимационна изненада...

Трябва да ти кажа нещо | игрален филм | 15'
Момиче лъже майка си, че отива на екскурзия в планината. След като напуска дома си, се среща с по-възрастния си приятел. Той я завежда в болница, където тя трябва да направи нелегален аборт.

Посредникът | игрален филм | 23'
Тринайсетгодишният Алекс не може да намери място за своя велосипед...

Преди живота, след смъртта | игрален филм | 13'
Краят на войната. Офицер екзекутира последните пленници пред очите на собствените си войници. Единственият ѝм шанс да останат живи е да изсвирят на цигулка част от симфония на Бетовен. За него този смъртоносен ритуал струва повече от живота му и живота на бойците.

В ролите: Йоанна Темелкова, Искра Радева, Свежен Младенов, Валентин Ганев, Дани Рашев, Александър Марков, Койна Русева, Деан Донков, Цветан Даскалов


Тотална щета
Сдружение „Метеор” и  ДНК

20 май | петък | 19:30 ч.

автор и режисьор: Ани Васева
драматург: Боян Манчев
художник: Георги Шаров
музика: Константин Марков
 
участват: Галя Костадинова и Леонид Йовчев
 
Тотална щета е комедия за щетата, която си нанасяме, живеейки. За любовта, красотата, изкуството. За безпричинните афекти.
 
Спектакъл от, за и с хора, животни и цветя.
 
Животът е преразход на енергия, енергия, която не се преобразува никога - косматите тела на нашите афекти, нашите космати любимци, нашите космати двойници. Към този преразход, до тотално изнемогване, е устремена “Тотална щета”.
 
„Няма пречки пред любовта (освен физически).”
 
Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община за 2016 г.
Билети: 10|8 лв


Vataff project
21 май | събота | 20:00 ч.
Билети: 15 и 10 лв.

Vataff project е микс от електронна музика и автентични инструменти от цял свят, които оформят уникален музикален стил – психеделично техно и амбиент с акустичен звук. Живото изпълнение на Vataff project се допълва от специално изработена мултимедийна визия от TODOR WARP. Идейният заряд и основател на проекта е Виктор Маринов – жива легенда на българската електронна сцена, „високотехнологичен и аналогов до трансцендентност”, както го определят в музикалните среди. Стилът да смесва в участията си електронен лайв акт с изпълнения на традиционни музикални инструменти придава на проекта бутиков характер на изпълненията и води до многобройни участия по света. На 21 май заедно с Виктор в проекта специално участие ще вземат и Веселин Митев, Петър Делчев, Росен Захариев и Антон Карадимчев.


Уъркшоп на Симоне Романо
Тема: Съвременен Цирк

25 май | сряда |16:00
Уъркшопът е в рамките на Mini Art Fest 6.


Буто спектакъл | Кацура Кан

Програма „Мигриращото тяло“

26 май | четвъртък | 19:30 ч.

В рамките на програмата „Мигриращото тяло“ на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс на 26 май 2016 г. гостува един от най-големите майстори на Буто - Кацура Кан. Проектът се реализира съвместно със София хартиен арт фест.

Буто е японска форма на танцов театър, родена в контекста на времето след Втората световна война. Името на тази японска модерна танцова форма произлиза от фразата ankoкu butoh – „танц на абсолютната тъмнина“. Мрачният тон и настроение се дължат на спомените за Хирошима. Формата се развива от Казуо Оно, Оно Йошито и Татсуми Хиджиката. Характеризира се с висока степен на контрол на тялото, максимална икономичност на движението и забавяне на времевия порядък до пределно възможна статика, което за западното възприятие изглежда като застиналост. Буто създава силни образи, които са натоварени със символни значения: телата на танцьорите могат да наподобяват нечовешки същества, дори предмети или обекти.

Кацура Кан е световно признат като соло изпълнител. През последните 30 години той работи с т.нар. „танцьори от малцинствата" навсякъде по света – в отдалечени места на Африка, Европа и Югоизточна Азия. През 2001 проблемът с малцинствените взаимоотношения в Балканския регион става фокус на работата му.
Понастоящем той изследва "Beckett BUTOH Notation" във Франция и Сан Франциско.

Кан е основател на Contemporary Dance Conference в Китай (2012) и Мексико (2014).

„Мигриращото тяло“
Tялото не е вече ограденото убежище на индивида, в което вярва модерността. То отдавна не е завършеното, уникално, оригинално, автономно, персонално, неделимо цяло. То e конструкт в процес, work in progress, поле на динамичен трафик на социални, културни, биологически, исторически елементи. Тялото е в непрекъснато преформулиране – един неспирен поток на трансформации и превръщания. То e едновременно единно и множествено, самото себе си и други тела.

„Танцьорът преживява собственото си тяло като кондензация и амалгама от безкрайни серии други тела“ (Андре Лепеки).

Програмата „Мигриращото тяло“ представя спектакли, които имат различен хореографски, естетически и концептуален подход към идеите за движение, прекрачване на граници, циркулиране и миграция във всички смисли и измерения, които тези сложни понятия биха могли да излъчат. Освен представления, програмата включва и дискусионни модули, лекции и уъркшопи.

Програмата „Мигриращото тяло“ е финансирана от Столична програма „Култура” на Столична община за 2016 г.




Автор:
Демна Димитрова
Публикация:
03.05.2016 г. 15:47
Посетено:
935
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/23475-programa-za-mesets-may-2016-na-dnk-prostranstvo-za-savremenen-tants-i-parformans