Календар

Съвместна културна програма на Институт Сервантес София и Посолството на Испания в България

Акцент са честванията, посветени на 400-годишнина от смъртта на Мигел де Сервантес

Съвместна културна програма на Институт Сервантес София и Посолството на Испания в България


◊ КУЛТУРНА ПРОГРАМА / АПРИЛ-АВГУСТ 2016

Кино, литература, наука, музика, празници на открито, вино и апетитна испанска и латино-американска кухня могат да очакват почитателите на испаноезичната култура у нас в периода април-август 2016 г. в рамките на съвместната културна програма на Институт Сервантес София и Посолството на Испания в България.  

Акцентът през този период са честванията, посветени на 400-годишнина от смъртта на Мигел де Сервантес – създател на Дон Кихот и модерния роман, отправна точка за писатели и артисти от цял свят, в това число и България.

„В света на Сервантес“ е и общото заглавие на четирите филма, които ще бъдат представени през април в рамките на инициативата „Кино в сряда вечер“ - всяка сряда от 18.30 ч. Институт Сервантес предлага безплатни прожекции на испаноезични филми със субтитри на български език.

На 23 април, Международният ден на книгата и Денят на Сервантес, ще се проведе традиционното литературно продължително четене на романа „Дон Кихот де ла Манча“, заедно с видео-конферентна връзка с Кръга по изящни изкуства (Мадрид) с участието на известни личности, университетски преподаватели, ученици, учители и почитатели на испанския език.

Институт Сервантес София ще вземе участие в конференция, посветена на Сервантес и Шекспир в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на 25 и 26 април.

„В търсене на ДНК-то на Сервантес“ е заглавието на интерактивното ателие, организирано от Институт Сервантес София и Британския съвет, в рамките на Софийския фестивал на науката. С помощта на учени от Испанското дружество по биохимия и молекулярна биология (SEBBM) български младежи ще се научат да извличат и изолират ДНК и ще анализират най-новите проучвания в сферата на генетиката, съдебната медицина и криминологията. Ще бъдат съобщени любопитни факти от теренните изследвания в Манастира на босоногите тринитарианци в Мадрид по идентифицирането на гроба и тленните останки на Мигел де Сервантес. 

XXIII Седмица на испанското и ибероамериканското кино ще бъде открита с филма на Исабел Койшет „Никой не иска нощта“ (2015), заснет в Ню Бояна Филм Студиос. В началото на юни българската публика ще има възможността да гледа едни от най-добрите и най-нови филми от Испания и Латинска Америка с осем премиери на испански филми, субтитрирани на български език.

Денят на испанския език ще бъде отбелязан на 18 юни, отново с голям празник на открито, на улица Света София (пред Институт Сервантес) с музика, забавления за децата, книги от испаноезични автори, испанско вино и богата кухня от Испания и Латинска Америка. 

Институт Сервантес София е партньор на филмовия фестивал за документални филми в сферата на изкуствата Master of Art, който ще се проведе в кино Люмиер през април. През май испанският културен и езиков център участва в инициативи като „Нощта на литературата“ в София и Месеца на испанския език във Велико Търново. През юни е партньор на Международния театрален фестивал "Варненско лято", а през август на Моцартовите празници в Правец и на Испанската седмица в Капана – Пловдив.

Очаквайте също дегустации на вина от България и Испания, ателиета по салса, артистични работилници за деца. През април, май и юни в Пространство Сервантес най-малките почитатели на испанския език ще изработват парцалени кукли за театър, вятърни мелници от хартия, ще танцуват и ще пеят на испански. 

 


Автор:
Институт Сервантес София
Публикация:
25.04.2016 г. 17:01
Посетено:
1272
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/23433-savmestna-kulturna-programa-na-institut-servantes-sofiya-i-posolstvoto-na-ispaniya-v-balgariya