Календар

Програма за април 2016 на ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс

Програма за април 2016 на ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс


◊ ПРОГРАМА АПРИЛ 2016

Maтeмaтика на сърцето
Сдружение „По действителен  случай”

3 април | събота | 19:30 ч

Интердисциплинарен театрален проект
Номинация ИКАР 2016 за „Съвременен танц и пърформанс”

автори: Ирина Голева, Огнян Голев и Александър Деянов - Skiller
автори на текста: Ирина Голева, Огнян Голев и Здрава Каменова
дигитален дизайн: Симеон Янчев
сценичен дизайн и костюми: Христина Крумова
графичен дизайн: Ивелина Анчева
работа с тялото: Изабел Шад | Германия
научен консултант: Антоанета Атанасова – Каплан
технически асистент: Теодоро Дончева
изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов

участват: Ирина Голева, Огнян Голев и Александър Деянов – Skiller

Нови изследвания доказват, че сърцето притежава самостоятелна нервна система с гъста мрежа от сетивни клетки и неврони, които могат да взимат решения и да предприемат действия независимо от главния мозък. Сърцето може да се учи, помни и възприема.
Осъзнавайки как работи сърцето и неговата важност и сила на присъствието му като свързващ с другите хора индикатор, бихме могли по-лесно да отчитаме отговорността на действията си чрез развиваща се интуиция, активно наблюдение, откритост, изслушване, търпение, сътрудничество, приемане на различията.


Срещи в танца
Съвременни танцови спектакли за деца от 6 до 10 г.

3 и 10 април | неделя | 11:00 ч.

Срещи в танца е съвместен проект на Фондация „Арт Офис” и холандската танцова компания „Де Стилте”, специлизирана в развитието на съвременен танц, предназначен за детски аудитории. „Де Стилте” е един от малкото професионални трупи за съвременен танц в Европа, който се е посветил изцяло на развитието на нови аудитории и работата за и с детски публики.
Холандските танцьори са разработили специална методология, която им позволява да предлагат високопрофесионален културен продукт с характерните за съвременния танц изразни средства и пластичен език, без да подценяват (но и да поставят на изпитание) детските възприятия.
Дуетите за различни възрастови групи, включени в програмата, са базирани на оригинална хореография и музика на „Де Стилте” и са разработени от български танцьори.

. 3 април с Яница Атанасова и Франк Мугиша
. 10 април с Милена Виденова и Невена Денчева
хореограф и модератор на дискусията: Петя Мукова

Продукцията е създадена благодарение на Столична програма „Култура” - 2015 г.


Синхроничност | Премиера
сдружение Creative Box

7 . 8 . 9 април | 19:30 ч
29 . 30 април | 19:30 ч

идея, хореография и изпълнение: Станислав Генадиев
дизайн осветление: Виктор Георгиев
дизайн звукова среда: Станислав Генадиев
сценография: Евгения Сърбева и Виктор Георгиев
творчески асистент: Виолета Витанова
психолог-консултант: Станислава Симеонова
изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов

„Синхроничност“ е пърформанс, който изследва взаимодействието между човека и света, без да го подчинява на тривиалната причинно-следствена логика. В основата на търсенето е принципът на синхроничността на К. Г. Юнг, който обяснява с обща теория възникването на досега възприемани като случайни събития. Същата теза присъства и в квантовата физика, която разглежда света като енергийно поле на взаимодействието – всичко е свързано с всичко и събитието е следствие от взаимното влияние между обектите. Тези предположения са основата на съвременни клонове на науката като ноетика и квантова психология и на художествени творби, формиращи постмодерността (Умберто Еко „Махалото на Фуко“).

На сцената е изградена класическа мандала, в която се намира човек, поставен в ситуация на взаимодействие със сложна система от аудиовизуални ефекти. Геометричните линии едновременно асоциират с вечното движение във времето, но и със синхроничността на събитията, които са отвъд разума.

Проектът е финансиран от Столична програма „Култура“ за 2016 г. и се реализира в партньорство с НДК.


Corps. Relations | No Distance
Мария Кефирова | България . Канада

13 април | сряда | 19:30 ч.
 
Corps. Relations

хореография и изпълнение: Мария Кефирова
светлинен дизайн: Пол Чембърс
водещи на репетиционния процес: Флорънс Гиголс, Сара Хенлий

Проектът Corps. Relations е дует между тялото и главата. Солото изследва празното пространство между логичното представяне на реалността и непосредственото въплъщение на импулсите, създавайки абсурдна илюзия за единство.

No Distance | work in progress

„Идеята зад този проект идва от моето желание за измерване на разстоянието и резонирането със съвременните явления за формиране на нови дистанции в нашата лична и социална реалност.
Вярвам, че чрез внимателно измерване на определено пространство или реалност, бих могла да повиша присъствието му, неговата материалност, неговите измерения и ще дам възможност на зрителя да се свърже с пространството и със себе си в даденото пространство, да го овладее и накрая да бъде завладян от него.” Мария Кефирова

Мария Кефирова живее в Монреал от 1992 г. Работи в полето на съвременния танц като изпълнител и хореограф. Паралелно с това, тя създава своя артистична практика, която комбинира танц, театър, пърформанс и видео. През 2012 г. завършва една от най-престижните програми за пърформативни изкуства – DasArts в Амстердам. Скоро беше поканена като гостуващ артист в департамента за танц в университета Конкордия в Монреал. Основен фокус на изследване в работата на Мария Кефирова е взаимовръзката между реалността на тялото и тази на разума в социокултурната среда; „тялото като място на постоянно движение и промяна, но и поетична сила”.


IX Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик"
в ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс
16-20 април 2016
www.antistaticfestival.org

Slap/Stick
платформа Мигриращото тяло
16 април | събота | 19:30 ч
Херман Хайзиг | Германия

18:45-19:15
WARMUP на зрителите с Херман Хайзиг
Нетипично игрово въведение на зрителите в темата и хореографията на представлението. След загрявката ще има достатъчно време за чаша вино за участниците преди неговото начало.

SLAP/STICK гостува в България в рамките на програмата „Мигриращото тяло“ на ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс и в партньорство с деветото издание на Фестивала „Антистатик“.

концепция и изпълнение: Херман Хайзиг
външно око: Силке З., Нуно Лукас, Анна Фолкланд, Елпида Орфаниду
Звук: Тиан Ротевеел
светлинен дизайн: Бенямин Шелике
сценично оформление: Йака Плесец
продукционен мениджър: Сузане Оган
продукция на Херман Хайзиг в ко-продукция с tanz.tausch и SOPHIENSÆLE.
реализирана с финансовата подкрепа на Берлинския сенат и на Културната фондация на Саксония. С подкрепата на артистичната резидентска програма на fabrik Potsdam

Кога всъщност човешкото тяло става комично и защо ни изглежда „смешно“? До каква степен същността на комичното не е част от онова, което ни определя като хора? По дефиниция слапстик е популярен комедиен жанр, който включва преувеличена физическа дейност, надхвърляща границите на разумното. Черпейки материал от жестовете и поведението на различни известни комици, както и от измислени бразилски танци, Херман Хайзиг предприема виртуозно парадно пътешествие в света на комичното и физикалността на безпричинното, механично движение и ефекта на преувеличението. Едно соло, тържествуващо непрекъснатото отлагане на ефикасността и на резултата, както и безпричинното действие като мотор за проникване в механизмите на нонсенса, наивността и екстаза.

Херман Хайзиг работи като хореограф, танцьор и изпълнител в Берлин. През 1997 г. е селекциониран за конкурса „Най-добро танцово соло“ на престижния международен фестивал „Евро сцена“ в Лайпциг, след което следват множество успешни изяви на танцови сцени и сътрудничества с различни изявени артисти. През 2007 г. предприема специализация по хореография в престижния Национален танцов център в Монпелие, Франция под менторството на Матилд Моние и Ксавие льо Роа. След завръщането си в Берлин, той работи като изпълнител за световно известните танцови артисти като Мег Стюарт / Damaged  Goods, Томас Лемен, Корина Харфух и др. Представя артистичните си продукции в Германия, Белгия, Австрия, Дания, Либия и др.

Представянето на продукцията се осъществява в рамките на платформата Мигриращото тяло на ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс, финансирана от Столична програма „Култура“ на Столичната община за 2016 г.
Гостуването се реализира с подкрепата на Гьоте-институт България.


Господът ми е по-добър от Господа ти
Елена Бото | Португалия . Германия

17 април | неделя | 19:30 ч.

Концепция, изпълнение и пространствено решение: Елена Бото
Звуков дизайн и изпълнение: Джошуа Рутер (премиера) | Марк Филип Габриел
Драматургичен консултант: Ива Свещарова
Звукови устройства и микрофон (проучване): Никола Пипер
Светлинна адаптация и управление: Виктор Пекуено, Никола Пипер
Сътрудници: Флориан Файгл, Виктория Перез Ройо, Тал Илан и София Ню
С подкрепата на Междууниверситетски център за танц (HZT), Университет за изкуства, Берлин

Времетраене: 80 мин.
На английски език

“Авраамскa цялост“ (или Господът ми е по-добър от Господа ти) подхваща от дистанция болезнено актуалната днес тема за Бога и религиите. Още от неслучилото се жертвоприношение на Исмаил/Исаак, през Страстите Христови до Корана, описанията за това как да се подхожда към неверието, към запазване целостта на Бога, като че ли по-скоро са създавали разединение, отколкото да са обединявали. Използвайки елементи от различни начини на изобразяване на Бога, както и молитвени жестове, ритуални практики и символи в някои от Авраамските религии – юдаизъм, християнство и ислям, а също и от хумористични интерпретации в библейските писания и в Корана, Елена Бото представя Бога като женско създание и му придава психологически характеристики. Тя е хибридно същество, което непрекъснато се трансформира. Тя е „Майката“ на всички неща, Създателят, Суверенът, Абсолютното. Но в крайна сметка Тя се разкрива като уязвимо, егоцентрично създание, умоляващо за любов. Едно самотно и старо същество, неспособно да представи Рая и често оплакващо се. Тя е проститутката, терористът, изнудвачът, домакинята, шефът, но и абсолютният пърформър.

Елена Бото е артист в сферата на съвременните изпълнителски изкуства от Португалия, но през последните години живее и работи в Берлин. Тя идва от полето на физическия театър и задълбочено се занимава с метода на Гротовски за физически действия. От 1996 до 2005 е част от театър „Acto – Институт за театрално изкуство“ (Португалия). През 2006 започва да работи като независим артист и изследовател, създавайки собствени представления. Оттогава е представила над десет сценични работи.

През 2015 завършва с отличие новаторската магистърска програма „Соло/ Танц/ Авторство“ към Университета за изкуства в Берлин. В последните си работи е заложен интересът към социални и политически въпроси и как те могат да бъдат подложени на деконструкция.

Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Гьоте-институт България.


Тотална щета
Сдружение „Метеор” и  ДНК

18 април | понеделник | 19:00 ч

разговор с артистите след представлението

автор и режисьор: Ани Васева
драматург: Боян Манчев
художник: Георги Шаров
музика: Константин Марков
 
участват: Галя Костадинова и Леонид Йовчев
 
ТОТАЛНА ЩЕТА е комедия за щетата, която си нанасяме, живеейки. За любовта, красотата, изкуството. За безпричинните афекти.  Спектакъл от, за и с хора, животни и цветя.  Животът е преразход на енергия, енергия, която не се преобразува никога - косматите тела на нашите афекти, нашите космати любимци, нашите космати двойници. Към този преразход, до тотално изнемогване, е устремена “Тотална щета”.
 
„Няма пречки пред любовта (освен физически).”
 
Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община за 2016 г.


Неон
Гараж Колектив

19 април | вторник | 19:00 ч

разговор с артистите след представлението

18:15-18:45
WARMUP на зрителите с артистите от НЕОН
Игрово въведение на зрителите в темата и хореографията на представлението. След загрявката ще има достатъчно време за чаша вино за участниците преди неговото начало.

хореография, драматургия, изпълнение: Ирена Цветанова, Александар Георгиев-Аце, Жана Пенчева
музика: Емилиян Гацов-Елби
художник: Ралица Тонева

„НЕОН“ е спектакъл, който се интересува от тялото, което предизвиква, провокира, флиртува и празнува като форма на протест. Той е продукт от колективното авторство между Александар Георгиев-Аце, Жана Пенчева и Ирена Цветанова, водени от интереса към тематиката на протеста, бурлескa и техните функции в обществото. ‘Burlesque’ означава буквално „пародирам, подигравам се, правя сатира на нещо“, а днес се свързва предимно с вариететния еротичен и екзотичен танц. „Неон“ предлага една гледна точка към тялото и вакуумирането му в полето на празнуване. „НЕОН“ е тяло, което разговаря, смее се, критикува, обича, танцува и живее. А бурлеската носи всичко това – тя манифестира послание чрез въздействащ външен вид и визуално силни картини.

„Накратко казано, НИЕ сме и „Неон“, и „Гараж Колектив“, и Жана, и Ирена, и Аце, и какъвто и стил бурлеска да гледате, едно е сигурно – тя напълно ще ви съблазни.“
Да, ти помириса Неон. Той флиртува и е тялото на удоволствието. Да, Неон е въздухът, който дишаш и тъкмо те докосна (…)

Представлението е номинирано за наградата ИКАР 2016 на Съюза на артистите в България в категорията „Съвременен танц и пърформанс“.

Проектът „НЕОН“ е финансиран от Столична програма “Култура” за 2015 г. и по реда и при условията на Правилника за съфинансиране на културни проекти на Община Бургас за 2015 г. „НЕОН“ е продуциран от Гараж Колектив и е част от резидентската програма на Derida Dance Center. Партньори: Сдружение „Хамалогика“, Нов български университет, Танц.БГ, Социален център – Бургас, Младежки културен център, Виж! Бургас, PowerFM, Предаване Ателие към БНТ.


AL13FB<3
Фернандо Белфиоре | Бразилия . Холандия

20 април | сряда | 19:30 ч

Разговор с артиста след представлението.

18:45-19:15
WARMUP на зрителите с Фернандо Белфиоре
Игрово въведение на зрителите в темата и хореографията на представлението. След загрявката ще има достатъчно време за чаша вино за участниците преди неговото начало.

хореография и изпълнение: Фернандо Белфиоре
драматургия: Катарина Бакацаки, Бруно Листопад
звуков дизайн: Стив Мартин Снидер
светлинен дизайн: Томас Вондрачек
сценичен дизайн: Никола Кнежевич
ментор: Сузи Блок
продукционен мениджър: Сане Вихман
продукция на Dansmakers, Амстердам, в сътрудничество с ICK Amsterdam, Z Zentrum für Proben und Forschung Frankfurt, Work Space Brussels и Fabrica de Movimentos Porto С подкрепата на Gemeente Amsterdam, Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Prins Bernhard Cultuurfonds и the Jonge Makers fonds van Dansmakers

„В изкуството ме интересуват преобразуванията на материята, а не толкова традиционното разбиране за „красиво“. Това изказване на един от най-влиятелните авангардни артисти от втората половина на XX век – Йозеф Бойс, както и теорията му за изкуството и неговата трансформираща сила, са отправна точка за “AL13FB<3” на Фернандо Белфиоре. Пърформансът се състои от серия срещи и взаимодействия на тялото на изпълнителя с обекти, които създават специфично физическо преживяване и емоции. Повеждайки публиката през поетичен и футуристичен пейзаж, Белфиоре експериментира с възможностите на магията и на трансформиращата сила на театъра, преобразувайки пространството като действие на непрекъснато обновление. От баналното до епичното, от свещеното до профанното, от поп до sci-fi, “AL13FB<3” е пътешествие през различни честоти, провокирани и преобразувани от самото тяло. Така то присъства като катализатор на енергии, очаквания, амбиции. „Белфиоре е див, понякога крехък, понякога забавен, но най-вече той прави невероятно one-man show“, пише Оливия Кайзер в „Ди Рейнпфалц“.

“AL13FB<3” е част от селекцията на международната мрежа Aerowaves на 20-те обещаващи млади хореографи за 2016.

Продукцията е част от платформата Aerowaves, подкрепена от програма Творческа Европа и оперирана за България от Derida Dance Center. Представянето й e част от Календара за културни събития на Столична община за 2016 г..


Дисонанс за двама артисти | Премиера
Паник Бутон Театър и ДНК

28 април | четвъртък | 19:30 ч

авторски спектакъл на Нейтън Купър и Богдана Котарева

режисьор: Василена Радева
художник: Радостина Тодорова
музика: Емилиан Гацов-Елби
консултант движение: Петя Мукова
фотограф: Здравко Йончев
продукционен мениджър: Розалина Лъскова и „Шар Жар”
изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов

участват:  Богдана Котарева и Нейтън Купър

Сънувам, следователно съществувам.
Аз ли разказвам съня си или той разказва мен?

И как точно да те поканя в него?
Това е... Ти някога измислял ли си сам игра?
Да? Тогава знаеш какво е това.

„Дисонанс за двама артисти“ е пилотният проект на Паник Бутон Театър. Авторският спектакъл е продукция на международен екип и е по текст, създаден на база сюжети и образи от сънищата на актьорите.

Проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2016 г. и иницииран с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”, чрез Програмата за българо-американски обмен в областта на театъра, администрирана от Фондация „Арт Офис”. С подкрепата на АртФотоФонд – ZdravkoYonchevPhotography.



Автор:
ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс
Публикация:
01.04.2016 г. 11:11
Посетено:
1118
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/23241-programa-za-april-2016-na-dnk-prostranstvo-za-savremenen-tants-i-parformans