Календар

Отново на карнавална вълнà

Южна Америка и Южна България в географския център на България

Отново на карнавална вълнà


◊ СЪБИТИЕТО

И ето, отново настъпва единадесетият ден на единадесетия месец. По традиция на този ден в Габрово в единадесет часа и единадесет минути часовниците започват да отброяват Петото годишно време – карнавалното.

Празникът, организиран от Община Габрово, се очаква с нетърпение от всички. А Музеят „Дом на хумора и сатирата” ще добави към празничната атмосфера любопитни багри, събрани в три изложби в Зала 5.

В Дома за този ден винаги гостува и се представя някой карнавален град, но този път чрез цветни и черно-бели фотоси ще се озовем в далечен Уругвай. Изложбата, сполучливо наречена „Багри от карнавален Уругвай”, е организирана със съдействието на Консулството на южноамериканската държава в България и се показва за първи път у нас.


◊ ИЗЛОЖБИТЕ

Карнавалът в Монтевидео

Уругвайската карнавална фиеста се отличава от останалите по света: тя съчетава латиноамериканската традиция на мургас (група музиканти) с африканската традиция на чернокожото население в така наречения Парад на барабанния зов, привнесен от робите в колониалните времена. Освен това, тукашният карнавал е театрален, макар да тече по улиците и площадите. На много места из града се издигат сцени на открито и всяка вечер там различни карнавални ансамбли забавляват публиката със своите представления. Първата подобна сцена е от 1890 г. и е имала такъв успех, че през 1930 г. сцените само в Монтевидео вече са триста. Уругвайският карнавал е и най-продължителният в света – трае повече от четиридесет дни, от края на януари до началото на март. Само за шест седмици карнавалът успява да продаде повече билети от всички други културни и спортни събития през годината, включително и футбола.


"Кукерландия"

След Южна Америка ще „прескочим” до Южна България, където община Ямбол и община Тунджа провеждат своя маскараден фестивал „Кукерландия”. Така се нарича и международната фотоизложба-конкурс. Специално за тазгодишния празник в Габрово Художествената галерия „Жорж Папазов” в Ямбол е подбрала творби от шест поредни конкурса (2010-2015 г.). Чрез изложбата ще попаднем на Земята на кукерите, ще видим маскирани и костюмирани от различни краища на страната. „Кукерландия” разполага с най-богатата и качествена колекция от фотографии на кукери – маскирани персонажи, които прогонват злите сили, а гостите на Музея „Дом на хумора и сатирата” ще имат удоволствието да се любуват на част от тях.


50 години не стигат

Третата изложба, наречена „Габровският карнавал – 50 години не стигат”, е посветена на 50 г. от първата Седмица на хумора и сатирата в Габрово (1965 г.). С плакати и фотографии от фонда „Хумор на народите” ще си припомним красиви мигове от нашето детство и младост, както и на поколения преди нас, умеели не само да създават блага, но и да се веселят, маскират и правят по-цветен делника си. От фотосите ни гледа многолюдното пъстроцветно гъмжило по улици и площади в първите години след възстановяването на празника, оживяват моменти от маскен бал с емблематични личности от 30-те години на миналия век, прочутият композитор и зевзек Александър Керков с неговите чудатости и питомците му от фанфарната музика на габровски училища, съвременният мини карнавал за най-малките. Фотографиите пазят спомена за рязането на котешката опашка от народен артист (Георги Калоянчев) и кмет до министър (Томислав Дончев). Заповядайте, може да се разпознаете сред щастливите участници в габровските карнавали!

Срещите с трите карнавала в зала 5 на Музея „Дом на хумора и сатирата” ще продължат до края на настоящата година.


Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
10.11.2015 г. 16:40
Посетено:
997
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/22321-otnovo-na-karnavalna-valn-224