Календар

Полски институт - май 2006

Програма за м. май

До 5 май продължава изложбата живопис и графика на Палмиро Дечевски.


4, четвъртък
18 ч., Галерия

 Ангел в Краков – реж. Артур Венцек (2002, 83 мин.), с превод
Награди: 2002, Фестивал на полското кино Гдиня – награда за режисьорски дебют; за актьорски дебют; за най-добра комедия.

Разказ за един странен ангел – Джордано, човечен и прагматичен, който не обича крила и небесни химни, обожава музиката, но не полага специални грижи за външния си вид. За нетипичното му поведение на небето - прекалено чести посещения на чистилището и увлечение по рокендрола той е изпратен на земята да прави всеки ден по едно добро дело. Трябва да кацне в “Holland”, но става грешка и той се оказва в “Poland” и по-точно - в Краков.

6 и 13, събота
13-17 ч., Радио Веселина 99,1 MHz
Програма “Музика и пак музика” с полски музикален акцент

 Мария Пешек – Miasto mania
Избрани песни: Ćmy; SMS; Moje miasto; Czarny wtorek.

8, понеделник
18 ч., Галерия
Съвместно с Дирекция “Култура” на Столична община по случай 9 май - Денят на Европа

 Откриване на изложба живопис на Йоанна Сташак с нейно участие
 Концерт на Академичния хор на Университета “Мария Склодовска-Кюри” - Люблин

Йоанна Сташак завършва живопис и преподаване на рисуване във факултета “Изящни изкуства” на Университета “Николай Коперник” в Торун. През 1990-1992 г. е слушател в докторантски курс по история на изкуството в Духовната академия. Стипендиантка на министъра на културата и изкуството и на Британския съвет, съавтор на учебниците “Знания за изкуството”, “Светът на изкуството” и “Пътеводител за учители”. Има 16 самостоятелни изложби. Ръководи Галерия In Spe във Варшава (http://www.in-spe.art.pl).

Изложбата продължава до 25 май.

9, вторник
18 ч., Галерия

 Представяне на българския превод на книгата на Лешек Колаковски “Основни направления на марксизма” (превод – Правда Спасова, издателство СОНМ). Книгата ще представи доц. д-р Димитър Зашев, културолог, и преводачката Правда Спасова

Лешек Колаковски (1927) – най-изтъкнатият жив полски философ. Живее в емиграция от 1968 г. От 1970 г. - в Оксфорд, където е член на All Saints College.

Обект на интересите му е историята на философията (от ХVІІІ в.), в т.ч. доктрината за либерализма, както и философията на културата и религията. Освен философски текстове Колаковски пише и литературни творби, засягащи близка на автора тематика – философията. В Полша книгите на Колаковски дълги години се издават в нелегалност и изиграват важна роля за формирането на полската опозиционна интелигенция. През 1996 г. Лешек Колаковски записва за Полската телевизия десет минибеседи, разглеждащи важни проблеми на философията на културата (в т.ч. власт, толерантност, изневяра, равенство, слава, лъжа). По-късно тези беседи излизат в книга, озаглавена “Десет минибеседи за максипроблеми”. През 1997 г. Лешек Колаковски е награден с ордена “Бял орел”.

Димитър Зашев е доцент по теория и история на културата към Философския факултет на Софийския университет и по естетика в катедра “Изкуствознание” на Художествената академия в София. Автор е на монографията “Естетически отклонения” и преводач на първото българско издание на труда на Мартин Хайдегер “Битие и време”.

10, сряда
18 ч., Галерия
ХVІІ Шопенова вечер

 Цикъл “Майсторите и техните следовници”

11, четвъртък
16 ч., СУ “Св. Климент Охридски”
100 години от рождението на Йежи Гедройч

 Лекция на Жанета Павлович, лектор по полски език и докторант в Ягелонския университет в Краков “Йежи Гедройч и приносът му за формирането на полско съзнание”

Йежи Гедройч (1906-2000) - издател, публицист, политик и юрист. Следвал право и история във Варшавския университет. В периода между двете войни се заема активно с политика. През 1946 г., в Рим, където е пресаташе, той основава издателството “Литературен институт” и издава първия брой на сп. “Култура”. През октомври 1947 г. пренася издателството в Мезон Лафит край Париж и развива широка издателска дейност, като работи с най-известните полски публицисти и писатели-емигранти: Юзеф Чапски, Йежи Стемповски, Константи А. Йеленски, Юлиуш Мерошевски, Чеслав Милош, Витолд Гомбрович, Густав Херлинг-Груджински. Месечното сп. “Култура” е остров на нонконформизма в разделения от студената война свят. То е изключително важна отправна точка за полските емигранти, подкрепящи необходимостта от възстановяване на демократичното управление в родината им.

Огромна роля изиграва редакторът на “Култура” по време на военното положение в Полша (1981-1983), правейки възможно отпечатването (нелегално) на множество стойностни творби. Той оказва всестранна подкрепа, включително и материална, на демократичната опозиция в Полша, както и по-късно на “Солидарност”.

11, четвъртък 
18 ч., Галерия

 Влюбеният ангел – реж. Артур Венцек (2005, 95 мин.), с превод

Ангелът Джордано води приятен живот в съвременна Полша. Съвестно изпълнява ангелските си задължения, но не се пресилва.  Всеки ден извършва по едно добро дело. Благодарение на дискретната помощ отгоре и няколко вълшебни предмета той се справя много добре. Но всичко е до време. Един прекрасен ден небесната централа спира помощта, за да може ангелът да изпита истински човешки чувства.

18, четвъртък 
18 ч., Галерия

 Авариен изход  – реж. Роман Залуски (1982, 89 мин.), с превод

Началото на 80-те години, провинциално градче. Тук живее семейство Коленда. Съпругата е енергичен кмет, а нескопосаният й мъж отглежда патици и цветя. Интригата започва, когато кметицата разбира, че ще става баба. Проблемът е в това, че дъщеря й не желае да разкрие бащата на детето. Страхът, че това ще подкопае авторитета й, ще предизвика скандал и ще я компрометира й я кара да измисли пъклен план.

20 и 27, събота
13-17 ч., Радио Веселина 99,1 MHz
Програма “Музика и пак музика” с полски музикален акцент

 Група HEY - Echosystem.
Избрани песни:: Leżę tu, leżeć chcę; Byłabym; Całą noc; Ty, Ty, Ty.

22, понеделник
18 ч., Галерия

 Среща с участниците в експедицията на връх Аконкагуа (6960 м), най-високият в Южна и Северна Америка. Прожекция на видеоматериал и диапозитиви.

22, понеделник
Софийски университет

 Лекции на д-р Целина Юда
1. Образите на родината в социалистическата литература. ПНР/НРБ – сенките на дворците на културата, непредставени светове.
2. Литературният постмодернизъм в Полша – несигурност, лов на идеи или творческо сбъдване?

Д-р Целина Юда, българист, автор на две книги “Литературата под подозрение. Съвременна македонска проза от 60-те години на ХХ в.” (Краков, 1992) и “Под знака на НРБ. Българската култура и литература в капана на идеологията” (Краков, 2003) и на няколко десетки статии в областта на южнославянското литературознание. Член на Комисията по славянознание на ПАН и на Комисията за славянска култура. Преводач на монографията на Боян Биолчев “Отвъд мита – Адам Бернард Мицкевич. Между ореола на пророк и homo ludens” (Краков, 2003). Популяризатор на постиженията на българската литература в Полша и в чужбина, автор на биографични справки и речникови статии в антологии и справочници. Тя е автор и реализатор на проекта на българското издание на списанието “Литературно десетилетие” (2000 г.). Наградена от министъра на културата на България и Българската академия на науките.

25, четвъртък
18 ч., Галерия

 Махалото – реж. Филип Байон (1981, 55 мин.), с превод
Награди: 1981, Фестивал на полското игрално кино в Гдиня – Сребърни лъвове за режисура; за сценарий; за главна женска и главна мъжка роля; за сценография.

Разказ за семейството на бивша ударничка, белязана с петното на сталинизма. Миналото на майката оказва силно влияние върху психиката и здравето на сина й Михал, болен от епилепсия. За него се грижи сестра му Анела. Михал, интелигентен и озлобен, цинично използва добрината на сестра си и майсторски манипулира всички около себе си.

28, неделя
Участие на Полския институт във Фестивала “Софийски музикални седмици”
19 ч., Камерна зала “България”

 Рецитал на Пьотр Шиховски, пиано
Програма: Й. С. Бах / Ф. Бузони Chaconne d-moll; Игнаци Падеревски - Легенда ор. 16
Полонез H-dur ор. 9; Витолд Лютославски – ІІ Етюд; Сергей Прокофиев – VІІІ Соната за пиано.

Пьотр Шиховски (р. 1981 г.)  завършва с отличие Музикалната академия “Игнаци Падеревски” в Познан. В момента преподава в същото висше училище. Лауреат на редица награди в национални и международни конкурси, в т.ч.: І награда и Гран При в Националния клавирен конкурс в Конин, Полша (1996); ІІІ награда в Международния конкурс за пианисти в Етлинген (Германия, 1996); І награда в Международния конкурс за млади пианисти в Рим (2003); ІІІ награда в Националния шопенов конкурс във Варшава (2004). През 2005 г. участва в ХV Международен Шопенов конкурс във Варшава. Пианистът е усъвършенствал изпълнителските си умения в редица майсторски класове. Стипендиант на министъра на културата и изкуството (1997, 2000,2003, 2004 и 2005). През 2004 г. като признание за творческата му дейност град Познан му присъжда специална стипендия. Лауреат на Стипендиалната програма на министъра на културата и националното наследство Млада Полша 2006.

Ограничен брой покани. Записване по реда на обажданията.

29, понеделник
18 ч., Галерия

 Откриване на изложба живопис на Цветана Янева-Гумеля.

Цветана Янева-Гумеля завършва художествената гимназия в София през 1974 г. Следва в Художествената академия в Лодз рекламна графика и живопис. Магистър на изкуството, член на Съюза на българските художници. Има 11 самостоятелни изложби и участие в 4 ОХИ. Цветана Янева-Гумеля се занимава и с графичен дизайн, анимационни рисунки и моден дизайн. Нейни творби са собственост на държавни колекции и частни колекции в Полша, България, САЩ, Китай, Канада, Русия, Франция, Финландия и др. Живее и работи в Пловдив.

Изложбата продължава до 9 юни


Прояви извън София

Пловдив

3 май, 13 ч.
Пловдивски университет
100 години от рождението на Йежи Гедройч
 Лекция на Александра Михалска, лектор по полски език “Йежи Гедройч и парижката му  Култура”

Велико Търново
19 май
Великотърновски университет
Лекция на д-р Целина Юда

Габрово
Съвместно с Дома на хумора и сатирата
20 май, събота, 11 ч.
 Откриване на изложба графика и екслибрис на Кажимеж Бабкевич, лауреат на ХVІІ Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата “Габрово 2005” – награда на Министерството на културата и туризма на Р България.

Кажимеж Бабкевич (1951) е следвал живопис във факултета за изящни изкуства на Университета “Николай Коперник” в Торун. Рисува основно маслена живопис, но се занимава и с рисунка, пастелна живопис и графика (в т.ч. екслибрис). Има 40 самостоятелни изложби в страната и чужбина. Участва в общи художествени изложби и биеналета на екслибриса. Комисар на пленерите “Да видиш Лонцко”. Ръководи галерията “В кметството”, намираща се в сградата на кметството в Славно.

Пловдив
23 май, вторник
Пловдивски университет
Лекции на д-р Целина Юда

Автор:
Полски институт - София
Публикация:
28.04.2006 г. 14:45
Посетено:
802
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/2137-polski-institut-may-2006