Календар

"Крал за един ден" - приключенията на шармантния Кавалер Белфиоре

Държавна опера - Стара Загора ви кани на комична опера от Джузепе Верди

◊ СЪБИТИЕТО

На 27 февруари от 19 часа Държавна опера - Стара Загора ви кани на комичната опера „Крал за един ден“ от Джузепе Верди.

Той е решителен и дързък. Умее да събере душите, които се обичат. Изкусен е в дипломатическите ходове на Любовта. Той е Кавалерът Белфиоре в един забавен и шеметен ден като Крал на Полша.

В ролите ще видите известни имена на нашата и международна сцена: Август Методиев - гост (Кавалер Белфиоре), Офелия Христова (дебют като Маркизата на Поджо), Деси Стефанова (Жулиета от Келбар). С ярко присъствие са и солистите Ивайло Йовчев (Едоардо), Димитър Райков - гост (Барон на Келбар), Костадин Мечков - гост (Ковчежник), Борис Тасков (Граф на Ивреа), Теодор Петков (Делмонте).

На 23 януари 2014 година за първи път в България Държавна опера - Стара Загора представи комичната опера на Джузепе Верди „Крал за един ден”, либрето - Феличе Романи, по пиесата "Le Faux Stanislas" от Alexandre-Vincent Pineux-Duval. Режисьор на „Крал за един ден” е Петко Бонев, диригент - Здравко Лазаров, хореография - Алида Бонева. Оригиналната сценография е на Борис Стойнов, а атрактивните костюми са проект на Цветанка Петкова-Стойнова, хормайстор - Младен Станев, концертмайстор - Паулина Колева.

…Годината е 1733-та, а мястото - двореца на барон Келбар близо до Брест, Франция. Полският монарх Крал Станислав Лешчински, историческа фигура по време на Войната за престола, загубва трона си след саксонското нашествие в битката при Полтава през 1709 г. През 1733 г. той се връща на власт, но през 1736 г. отново е детрониран и изпратен на заточение във Франция. Действието в операта се развива през 1733 г., когато Станислав се връща в Полша, а оставя френския офицер, кавалера Белфиоре да го представя във Франция. Белфиоре се озовава почетен гост на двойна сватба в дома на Барон Келбар. Мнимият Крал се възползва всячески от новопридобитата си власт, включително приема и ролята на сватовник, обърквайки плановете за уредените бракове. Но пък накрая триумфира истинската любов - между Кавалер Белфиоре и Маркизата на Поджо и между Жулиета от Келбар (дъщеря на Барона) и Едоардо (племенник на Ковчежника).

Операта е поставена за първи път на 5 септември 1840 г. в Миланската Ла Скала със заглавие „Мнимият Станислав”. Пет години по-късно (1845 г.), играна във Венеция, има чудесен прием. Поставена е през 1846 г. в Рим и в Неапол. С изключително красива музика, интересни ходове на Любовта, чудесни ансамбли и възможно най-щастливият край – втората опера на младия Верди е един приказен калейдоскоп, в който всички „цветни стъкълца“ (героите) намират своето точно и хармонично място.

Автор:
Държавна опера - Стара Загора
Публикация:
19.02.2015 г. 12:29
Посетено:
1047
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/20882-kral-za-edin-den-priklyucheniyata-na-sharmantniya-kavaler-belfiore