Календар

В Европейските дни на наследството се представят проекти на НДФ „13 века България“

Проекти, посветени за Владимир Димитров-Майстора

В Европейските дни на наследството се представят проекти на НДФ „13 века България“


◊ СЪБИТИЕТО

Национален дарителски фонд „13 века България“

представя
мултимедийната изложба „Светлина и дух“
и
прожекция на документален филм, посветени на Владимир Димитров-Майстора

в рамките на програмата на Европейски дни на наследството


На 1-2 ноември от 10-16 ч.
„Светлина и дух“ – мултимедийна изложба, посветена на Владимир Димитров-Майстора
Място: Музей за история на София, пл. „Бански“ № 1

На 1-2 ноември от 18 ч. – прожекция на документалния филм за Владимир Димитров-Майстора, с френски субтитри.
Място: Френски културен институт, София


◊ ЗА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДНИ НА НАСЛЕДСТВОТО

Европейските дни на наследството се зараждат като идея във Франция, където през 80-те години на 20. в. възниква и се утвърждава инициативата “Дни на отворените врати”. През тези дни, след провеждане на широка информационна кампания, всички музеи и паметници на културата осигуряват безплатен достъп на публиката до ценностите на културното наследство. Постепенно към тази инициатива се присъединяват все повече европейски страни, както и България през 1999 г., когато активно се включва в движението “Европейски дни на наследството. От 1991 г. Европейските дни на наследството (EHD/JEP/ЕДН) се превръщат в съвместна дейност на Съвета на Европа и Европейския съюз и се провеждат в почти всички европейски страни под мотото “Европа, общо наследство”.

“Европейските дни на наследството” се провеждат под егидата на Министерството на културата и с постоянни съорганизатори Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Националния институт за паметниците на културата и БНК на ИКОМОС, който е постоянен национален координатор на Дните.

Национален дарителски фонд „13 века България“ е партньор за първи път на Дните на наследството с представянето на проектите, посветени за Владимир Димитров-Майстора.

Автор:
Мехмед Билял
Публикация:
30.10.2014 г. 17:14
Посетено:
1846
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/20155-v-evropeyskite-dni-na-nasledstvoto-se-predstavyat-proekti-na-ndf-13-veka-balgariya