Календар

Полски институт - април 2006

Месечна програма

До 13 април продължава изложбата живопис на Деля Чаушева.

6, четвъртък
18 ч., Галерия
◊ Болница “Преображение” – реж. Едвард Жебровски (1978, 90 мин.), с превод
По едноименната повест на Станислав Лем
Награди: 1979, Гдиня, Фестивал на полското кино – Голямата награда на журито; МФФ Локарно – отличие; 1981 МФФ Брюксел – Кристална звезда за актьора Пьотр Деймек; 1981 МФФ на Червения кръст във Варна – специалната награда на журито.
. Филм-разсъждение, разглеждащ проблема за отговорността в условията на тотална заплаха. 1939 г., започва немската окупация. Психиатричната болница също е окупирана. Съвсем скоро хитлеристите решават да я ликвидират, а пациентите да разстрелят. Част от лекраите решава да защитава пациентите си на всяка цена.

13, четвъртък
16 ч., Радио Веселина 99,1 MHz
Веда Словена – предаване, посветено на славянската музика и култура
◊ Гжегож Турнау – албумът „Tutaj jestem” 
Представяме песните: 24 smutki; Niebezpieczne związki; Wzdłuż ulic; Piosenka dla ptaka; Kto chce bym go kochała; Takiej drugiej ulicy.

13, четвъртък
17,30 ч., Чешки център, ул. Раковски 100
Организатори и съорганизатори: Чешки Център, Полски институт, Сдружение “Пистирос в памет на проф. М. Домарадски”, Археологически музей “ Проф. М.Домарадски” – гр. Септември, Археологически институт с музей при БАН
◊ Представяне на книгата “Културата на траките и техните съседи”. Материали от международен симпозиум в памет на проф. Мечислав Домарадски
◊ Представяне на книгата “The Thracians” на проф. Ян Боузек
◊ Лекция на проф. Ян Боузек “Пистирос и келтите”

13, четвъртък
18 ч., Галерия
◊ Ва банк или ответен удар – реж. Юлиуш Махулски (1984, 97 мин.), с превод
Награди: 1985 г., Гдиня – Фестивал на полското кино – награда на публиката.
Крамер, осъден за мнимо нападение срещу собствената си банка, излежава присъдата си в затвора. С помощта на приятел той успява да избяга, но отказва да замине за Швейцария, защото преди това иска да си отмъсти на Квинто...

18, вторник
18 ч., Галерия
◊ Откриване изложба живопис и графика на Палмиро Дечевски
Палмиро Дечевски е роден през 1964 г. в Смолян. Завършва Художествената академия “Ян Матейко” в Краков, специалност графика и сценография. Участва в многобройни общи художествени изложби в страната и в чужбина. Има 9 самостоятелни изложби в Полша и България. Лауреат на награди за рисунка в Краков и Париж. Занимава се с графика, живопис, плакат, фотография и сценография. Негови работи са в колекции в Полша, Чехия, Австрия, Германия, Холандия, Франция, Япония, САЩ и др. страни. Живее и работи в Пловдив.

20, четвъртък
18 ч., Галерия
◊ Третият – реж. Ян Хриняк (2004, 96 мин.), с превод
Павел и Ева са типични представители на тази част от младото поколение, която без комплекси реализира амбициите си. Ваканцията, прекарана на яхта, е нов шанс за сближаване и връщане към най-прекрасното чувство, съществувало някога помежду им. В този момент в живота им се появява третият – възрастен мъж, който решава да помогне на младото семейство.

26, сряда
18 ч., Галерия
Съвместно със Сдружението “Международен фестивал на планинарския филм” и Националния музей на планинарството.
◊ Прожекция на филмите “В прегръдките на Хиндукуш” и “Лхотце 8516”.
По случай трите юбилея на българския алпинизъм: 25 г. от първото изкачване на Лхотце (8516 м) – първият български осемхилядник в Хималаите; 30 г. от първата национална и 35 г. от първата клубна височинна експедиция на Ношак (7492 м) в Хиндукуш.

27, четвъртък
16 ч., Радио Веселина 99,1 MHz
Веда Словена – предаване, посветено на славянската музика и култура
◊ 50 години Кабаре “При Овните”
Кабаре “При Овните” – албумите „Na przykład Majewski”, „O groblach na groblach”, „Ta nasza młodość”.
Представяме песните: Z albumu „Na przykład Majewski”:  Metafizyczny kleszcz;  O czemu Pan mnie znów prześladuje; Ja chciałbym być poetą.
Z albumu „O groblach na groblach”:  Ballada o turnieju w Blois; Zaklinanie, czarowanie.
Z albumu „Ta nasza młodość”:  Ta nasza młodość.

27, четвъртък
18 ч., Галерия
◊ Чужденката – реж. Ришард Бер (1986, 105 мин.), с превод
Адаптация на едноименния роман на Мария Кунцевичова.
. Разказ за едно момиче, което най-много обича музиката. Края на ХІХ в. Ружа, дъщеря на поляк, който работи в Русия, в младежки порив решава да стане цигуларка. След изневярата на любимия, син на учителя й по музика, тя е разочарована от целия свят. Омъжва се без любов, а безспорният й музикален талант закърнява. След много години, в края на живота си Ружа започва да разбира, че най-голямата й грешка е била, че не е приела съдбата си и не е пожелала да открие радост в това, което й е поднесъл живота.


Прояви извън София

Пловдив
30 март-27 април
Съорганизатори: Пловдивски университет, специалност Полска филология, Алианс Франсез
◊ 10 години от смъртта на Кшищоф Кешловски
Прожекция на негови филми:
Игрални – Три цвята.Червен; Декалог 6; Двойствения живот на Вероника; Декалог 5; Три цвята. Син.
Документални – Говорещи глави; I’am so-so; Седем жени на различна възраст; Гледната точка на нощния пазач.

Варна
2 април, неделя
Зала 1, 19 ч.
Съвместно с Фестивалния и конгресен център и Генералното консулство на Полша
◊ Концерт на Пшемислав Капитула, орган
Пшемислав Капитула – полски органист и музикален импресарио. Завършил е Музикалната академия във Варшава. Участва в редица майсторски курсове, ръководени от Н. Данби, Д. Рот, Г. Бове. 
Пшемислав Капитула концертира със солисти, хорове и оркестри. Специално място в неговата програма заемат полските композитори Мечислав Сужински (1866-1924) и Феликс Нововейски  (1877-1946).
.  Музикантът е директор на Фондацията “Фестивал на сакралната музика” и организира ок. 140 концерта годишно. Той е инициатор, главен и художествен директор на Международния фестивал на сакралната музика във Варшава и на Международния фестивал за органова музика във Варшава. Пшемислав Капитула има множество записи за радиото и телевизията, както и върху компактдискове. Той е издал всичките творби за орган на Ф. Нововейски и М. Сужински върху компактдискове.

4 април, вторник
Перник, 17,30 Дворец на културата
◊ Представяне на българския превод на книгата “Избрана поезия – Римски триптих” на Карол Войтила – Йоан Павел ІІ. Книгата ще представи преводачката Димитрина Лау-Буковска.
◊ Животът на Йоан Павел ІІ – док. филм (45 мин., с превод)

7 април, петък
Горна Оряховица – Младежки дом
Прожекции на филми

12 април, 17,30 ч.
Велико Търново
Великотърновски университет - зала “Европа”
◊ Представяне на българския превод на книгата “Избрана поезия – Римски триптих” на Карол Войтила – Йоан Павел ІІ. Книгата ще представи преводачката Димитрина Лау-Буковска.

Автор:
Полски институт - София
Публикация:
31.03.2006 г. 12:25
Посетено:
638
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/1999-polski-institut-april-2006