Календар

Програма на Полски институт в София за месец октомври

Изложби, кино, премиери на книги, концерти

◊ ПРОГРАМАТА

Октомври 2014

. Полският институт в София кани на курсове по полски език за начинаещи и напреднали през учебната 2014/2015. Занятията започват на 13 октомври (за начинаещи) и 14 октомври (за напреднали).
Допълнителна информация можете да получите от преподавателите: Юлиян Божков - jbozhkoff@abv.bg , моб. 0889 896 588  (за начинаещи); Божко Божков - 0885 184 836  (за напреднали)
 

1, сряда
18.00 ч., Полски институт, вход свободен

Откриване на изложбата на най-добрите автори на полски комикс – ехо от Международната комикс изложба.
Невероятна колекция от произведения на най-изтъкнатите представители на полския комикс, сред които Збигнев Ленгрен, Хенрик Йежи Хмелевски (Татко Хмел) и много други.
С любезното съдействие на Сдружение „Проектът ДЪГА“ и Съюза на българските художници.


Русе
VII Литературен фестивал Русе (1-9.10.2014)
Съвместно с Международно дружество „Елиас Канети“ в Русе

1, сряда
11.00 ч., Регионална библиотека „Любен Каравелов“, ул. „Дондуков-Корсаков“ № 1

Откриване на изложбата „Либература или тоталната литература”


Фестивал Piano Extravaganza  
4, събота
19.30 ч., Военен клуб, билети пред залата

Концерт на Кшищоф Бернацки, баритон, и Йошу Окиньена, пиано (Испания).
В програмата – творби на Арнолд Шьонберг, Карол Шимановски, Ференц Лист и Сергей Рахманинов.
 
Кшищоф Бернацки завършва пеене в University of Western Ontario и University of British Columbia. Като солист е концертирал с много симфонични оркестри, в т.ч. Vancouver Symphony Orchestra, Calgary Symphony, Orchestra London и мн други. В актива си има важни роли в „Севилският бръснар”, „Риголето”, “Мадам Бътерфлай”, „Кармен” и др. Кшищоф Бернацки участва и в световната премиера на операта „Филомена”, съвместна продукция на Калгари опера и Banff Center. От 2005 е професор по вокални изкуства и координатор на вокалния факултет в University of North Florida в Джаксънвил. Чест член на журито на вокални конкурси и фестивали, както и режисьор нa студентски оперни представления.

 
• Във връзка с 25-годишнината на демократичните промени в България, Софийска платформа и Полският институт канят на цикъл филми от България и Полша.

Отбелязването на годишнината протича под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев

Прожекции всеки вторник и четвъртък от 18.30 ч. в Полския институт в София,
ул. „Веслец“ № 12, вход свободен


7, вторник
Светът е голям и спасение дебне отвсякъде – реж. Стефан Командарев (България-Германия-Словения-Унгария), 2008, 105 мин. Историята на Алекс, който с помощта на харизматичния си дядо Бай Дан предприема пътешествие с тандем и табла в търсене на самия себе си.
 
9, четвъртък
80 милиона – реж. Валдемар Кшистек (Полша), 2011, 102 мин., с надписи
Изпълнена със съспенс и неочаквани обрати история по действителен случай. 
Долна Силезия, есента на 1981 г. Преди въвеждането на военното положение млади активисти на "Солидарност" организират зрелищна акция по изтеглянето от вроцлавска банка на 80 милиона злоти профсъюзни пари преди блокирането на сметката.    

14, вторник
И България е една голяма грешка – реж. Стоян Радев, (България), 2014, 87 мин., документален. Филм за годините на преход от тоталитаризъм към демокрация в България, съставен от интервюта с представители на публичните зони – проф. Михаил Неделчев, Андрей Райчев, Красимир Гергов, Явор Дачков, Георги Господинов и др.

16, четвъртък
Съвместно с Bulgaria Film Vision     
Валенса. Човек на надеждата – реж. Анджей Вайда, 2013, 110 мин, с надписи.
Полша, 80-те години, времето на „Солидарност”. Разказ за съпруга, бащата, обикновения работник, освободил скритата в сърцата на милиони хора мечта за свобода.  

21, вторник
Град на мечти – режисьор и сценарист Светослав Драганов (България), 2012, 75 мин., документален. Историята за двете лица на един български град – Димитровград. За социализма от вчера и поп фолка от днес.

23, четвъртък
Kъртицата – реж. Рафаел Левандовски (Полша, Франция), 2011, 104 мин., с надписи.
Павел и баща му развиват съвместен бизнес. Всичко върви добре до момента, когато се появява статия, накърняваща доброто име на семейството.

 
6 и 7, понеделник и вторник
С подкрепата на Полския институт

SOFIA BITING DOCS – фестивал на документалното кино представя полския филм
Няма невъзможни неща – реж. Лидия Дуда (Полша, 2013), 54 мин., с надписи
80-годишната Тереза мята раницата на гърба и тръгва накъдето я отвее вятърът. За нея няма езикови бариери – с основни знания по немски, лош руски и няколко думи на английски, дамата решава да обиколи света, разчитайки на интуицията си. Какво я е накарало да тръгне на път и какво прави съпругът й Ян, докато тя обикаля по света?

Прожекции:
6.10. - Чешки център, 18.30 ч., вход с билети (5 лв.)
7.10. – Евро синема, 19.30 ч., вход с билети (5 / 7 лв.)


8, сряда
18.00 ч., Полски институт
Съвместно с издателство „Балкани“ София

Среща с проф. Ирена Груджинска-Грос във връзка с българското издание на книгата „Mилош и Бродски. Магнитното поле” и Анджей Франашек, автор на биографията на Ч. Милош и на сценария на филма „Милош“. Водещ на срещата – проф. Амелия Личева, поетеса, литературовед, преподавател в катедрата по теория на литературата на Софийския университет.
Стихове на Милош и Бродски ще чете актьорът Богдан Глишев, преводач на книгата.
След срещата – прожекция на най-новия документален филм „Mилош” (2013, ’60) на реж. Катажина Гондек.


Велико Търново

9, четвъртък
13.00 ч., Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“, зала „Eвропа”
Съвместно с Филологически факултет
 
Среща с проф. Ирена Груджинска-Грос във връзка с българското издание на книгата „Mилош и Бродски. Магнитното поле” и Анджей Франашек, автор на биографията на Ч. Милош и на сценария на филма „Милош“. Водещ на срещата – литературоведът доц. дфн Маргрета Григорова.
След срещата – прожекция на най-новия документален филм „Mилош” (2013, ’60) на реж. Катажина Гондек.


Русе

9, четвъртък
Регионална библиотека „Любен Каравелов“, ул. „Дондуков-Корсаков“ № 1

. 15.00 ч. – уъркшоп по колаж под ръководството на Катажина Базарник и Зенон Файфер;
. 18.00 ч. – финисаж на изложбата „Либература или тоталната литература” с участието на авторите Катажина Базарник и Зенон Файфер .


По случай официалното откриване на
Историческия музей на полските евреи ПОЛИН във Варшава

12, неделя
17.00 ч., Софийска синагога, вход само с покани

Концерт на групата „KlezmaFour“ – Aнджей Чаплински, Габриел Томчук, Войчех Чаплински, Рафал Гжонка, Томаш Валдовски 
Групата се разпростира между Люблин, Бялисток и Варшава и черпи вдъхновение от клезмер традициите на този район. Подходът към тях е напълно новаторски, с пънк рок енергия и балканска лудост. Музикантите са лауреати на две награди от престижния Международен фестивал на еврейската музика в Амстердам 2010.


Исторически музей на полските евреи ПОЛИН
На 28 октомври 2014 г. ще се състои официалното откриване на новия Исторически музей на полските евреи ПОЛИН. Музеят ще бъде един от най-големите в света, посветени на еврейската тема и ще се присъедини към такива институции като Яд Вашем в Йерусалим или US Holocaust Memorial Museum във Вашингтон.
Mузеят с почти 13 000 кв.м. използваема площ се издига в сърцето на някогашния еврейски квартал, в който през 1940 г. немците организират варшавското гето. 
Основната експозиция е пътешествие през хилядолетната история на полските евреи  – от средновековието до наши дни.
www.polin.pl

                        
13, понеделник
18.00 ч., Галерия „Академия“, вход свободен
Съвместно с Национална художествена академия в София

Oткриване на изложбата „Либература или тоталната литература” с участието на авторите Катажина Базарник и Зенон Файфер.
Либература е ново явление на полската и международната литературна сцена, инициирано през 1999 г. от поета и драматург Зенон Файфер и развивано в различни посоки съвместно с Катажина Базарник, въвела либературата в академичния дискурс. С течение на времето в съвременната полска литература се формира отделно и оригинално течение, радващо се на все по-силен интерес и извън пределите на Полша. 
Либературата е поетика, преодоляваща литературните и издателските ограничения, стремяща се към създаването на цялостна творба. Тази творба говори на читателя не само с помощта на думите, но и чрез формата на книгата (лат. liber), която може да има произволна форма. Изложбата ще представи най-интересните примери на работи, надхвърлящи в значителна степен читателските навици и разкриващи пред читателя съвършено нов тип четиво.


15, сряда
19.00 ч., Полски институт, вход – 2 лв.
Съвместно със Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“

Срещи от цикъла „За планини, приключения, пътешествия и екстремни спортове”


Димитровград

20 октомври  – 1 ноември
Галерия „Асен Крайшников“, в рамките на Есенни музикални дни 

Изложба „Изкуството на плаката – млади полски творци” 

 
22, сряда
18.00 ч., Полски институт

Представяне на българското издание на книгата „Нове. Археологически пътеводител по римски легионерски лагер и ранновизантийски град”. Автори – Тадеуш Сарновски, Анджей Б. Бернацки, Maртин Лемке, Aгнешка Томас, Павлина Владкова.
Мултимедийна презентация „54 години българо-полски проучвания в римския военен лагер и ранновизантийски град Нове край Свищов".
Книгата и презентацията ще представи доц. д-р Евгения Генчева, археолог, научен работник в секцията за антична археология в Националния археологически институт с музей – БАН, oт 1994 г. ръководител на българо-полската Археологическа експедиция в Нове.
Публикацията излиза в резултат на сътрудничество с Археологическия институт на Варшавския университет и Полския институт в София.


23, czwartek
godz. 18.00, Biblioteka Instytutu Polskiego

Dyskusyjny Klub Książki – zapraszamy do rozmowy przy herbacie o polskich książkach
Przychodzę i biorę udział w Dyskusyjnym Klubie Książki, bo chcę poszerzyć swoją wiedzę o polskiej literaturze i jej autorach. (Ekaterina Solnceva-Nakova)
Spotkania odbywają się w języku polskim. Serdecznie zapraszamy!

Angelika Kuźniak – „Papusza”

Bronisława Wajs. Po cygańsku Papusza, czyli lalka. Poetka odkryta przez Jerzego Ficowskiego i wynoszona na piedestał przez Juliana Tuwima.
Angelika Kuźniak dotarła do bezcennych materiałów archiwalnych, które rzucają nowe światło na los legendy cygańskiej poezji.
„Papusza, to nasza „poetka przeklęta” nieuznana przez swoje środowisko, bardzo oryginalna, nienaśladująca nikogo, zakochana w przyrodzie, wzruszająca.” (Julia Hartwig)


26, неделя
10.30 ч., Полски институт, вход с покани
 
Полското културно-просветно дружество „Владислав Варненчик“ – София и Полският институт в София ви канят на традиционна кулинарна среща, посветена на „Ябълката на раздора/съгласието” в полската и българската кухня.
Каним поляци и българи, за които сме подготвили интересни сведения за историята на ябълките, ябълкови игри с изненади за децата, дегустация на ябълкови вкусотии от полски ябълки. Разчитаме на проверени рецепти!
Вярваме, че на общата маса ще видим ябълкови кексове, шарлоти, конфитюри, сокове, печени ябълки, ябълки в тесто и други вкусни десерти.
Покани можете да получите в Полския институт от 13 октомври.
Заявки за участие със собствени изделия ще се приемат в информационния пункт на Полския институт до 23 октомври, тел. 02/ 981-09-07, 02/ 987-21-59 или sofia.info@instytutpolski.org


27, понеделник
19.00 ч., Полски институт, вход – 2 лв.
Съвместно със Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“

25 години от смъртта на Йежи Кукучка на Лхотце – прожекция на филми



Автор:
Полски институт
Публикация:
01.10.2014 г. 17:42
Посетено:
1537
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/19919-programa-na-polski-institut-v-sofiya-za-mesets-oktomvri