Календар

Програма на Полски институт в София за месец септември

Изложби, кино, театър

◊ ПРОГРАМАТА

Септември 2014

Полският институт в София кани на курсове по полски език за начинаещи и напреднали през учебната 2014/2015 г. Занятията започват през октомври. Записвания от 15 септември 2014.
Допълнителна информация на sofia.info@instytutpolski.org на тел. 981-09-07 и 987-21-59 и на сайта www.institutpolski.org
 

75 години от избухването на Втората световна война

1, понеделник
18.00 ч., Полски институт

• Откриване на документалната изложба „Септември 1939. Подялбата на Полша” с участието на Н.П. Посланика на Република Полша Кшищоф Краевски
Прожекция на филма „Утре отиваме на кино” - реж. Mихал Квечински (101 мин.), с надписи

      
Нова Загора
1-19 септември
Галерия „Руси Карабиберов“

Изложба „Изкуството на плаката – млади полски творци” 

Свежест, изразителност, движение, цвят, енергия, чувство за хумор, изчистена форма и дълбок смисъл – това са отличителните белези на работите на младите полски артисти, представени в изложбата. Авторите са възпитаници на факултета по графика на Варшавската академия за изящни изкуства. Те са млади, но в Полша и в чужбина вече са ги забелязали. Изложбата включва техните дипломни плакати, които са квинтесенция на няколкогодишното им обучение в ателието по графика на проф. Лех Майевски и добра равносметка на следването в едно от най-добрите художествени училища в света. (Зофия Клайс)

 
Международен фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите” в София     
   

18, четвъртък
20.30 ч., пространството пред НДК

Със съдействието на Полския институт в София
Maкбет – улично представление за възрастни на Театър Бюро Подружи от Познан. Режисьор – Павел Шкотак

Кои са тези хора, оплискани с кръв? На какво ги е научила войната? Какво им тежи на сърцето, когато се завръщат вкъщи? Ще могат ли да спят спокойно след преживените жестокости на войната? Какво ще последва от срещата на завръщащите се вкъщи оплискани с кръв хора и вещиците? Спектакълът представя света на хаоса, в който логиката на смъртта измества нормалния ред. Свят, в който човешкият живот не струва почти нищо, а престъплението се превръща в ежедневие, все по-рядко съпроводено от душевни терзания и съмнения.


Благоевград
24, сряда
19.00 ч., Американски университет

100 години от рождението на Ян Карски

Oткриване на изложбата „Ян Карски – човек на свободата”. Прожекция на филма „Пратеник от ада“.
Изложбата е подготвена от Музея за история на Полша.

„Пратеник от ада” (2010, 11 мин.), анимация – Нийл Адамс. Филм-комикс, кратък разказ за Ян Карски, човека, първи съобщил на света за холокоста.
 

25, czwartek
godz. 18.00, Biblioteka Instytutu Polskiego

Dyskusyjny Klub Książki - zapraszamy do rozmowy przy herbacie  o polskich książkach

Dyskusyjny Klub Książki wzbogaca moją wiedzę o polskiej literaturze współczesnej oraz daje mi możliwość spotkania się z ciekawymi ludźmi i komunikowania się w języku polskim.
(Maria Grigorowa)
Spotkania odbywają się w języku polskim. Serdecznie zapraszamy!

Joanna Bator - „Ciemno, prawie noc”
Za książkę „Ciemno, prawie noc” autorka została uhonorowana prestiżową Nagrodą Literacką NIKE 2013, nagrodą TVP Kultura „Gwarancje Kultury” w kategorii literatura. Była nominowana do Nagrody Literackiej dla Autorki „Gryfia” oraz znalazła się w półfinale Literackiej Nagrody Europy Środkowej Angelus.
 „Dla mnie jej proza pokazuje prawdziwą siłę literatury, która ma między innymi zdolność stwarzania wielowymiarowych nowych przestrzeni. Każda fikcja jest jakimś rodzajem realnego i to realne wspiera. Joanna Bator wyciąga Wałbrzych z niebytu, ubiera go w miejsca, dialogi, postacie, relacje“. (Olga Tokarczuk)


Габрово
25, четвъртък

17.30 ч., Дом на хумора и сатирата

Oткриване на самостоятелна изложба сатирични рисунки на Зигмунт Зарадкевич и обща изложба на сатирични рисунки от Музея на карикатурата във Варшава.  


27, събота
11.00-16.00 ч., Парк Заимов, пред Театър „София“

Eвропейски ден на езиците – езиците и градът
Присъединете се към нас в парка пред Театър София, за да се позабавлявате, да печелите награди и да научите любимите си думи на много езици. Доведете приятели, деца и близки – нека и те видят какви възможности предлагат знанията на чужди езици. Ще можете и да разговаряте с хора от различни европейски културни центрове и да проверите какви са най-добрите възможности за езиково обучение.

Европейският ден на езиците в България е инициатива на мрежата на културните центрове на страните от Европейския съюз EUNIC и е част от Културния календар на Столична община за 2014 г.
                   
Повече информация на сайта на събитието  https://www.facebook.com/edl.bg

Автор:
Полски институт
Публикация:
31.08.2014 г. 13:38
Посетено:
1411
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/19748-programa-na-polski-institut-v-sofiya-za-mesets-septemvri