Календар

"Крал за един ден" в Софийска опера и балет

Спектакълът на Държавна опера Стара Загора гостува в София на 13 юни

"Крал за един ден" в Софийска опера и балет


◊ "КРАЛ ЗА ЕДИН ДЕН"

… Той е решителен и дързък. Неустоим чаровник, талантлив сватовник с влюбено сърце. Еднакво добър в държавническите ходове  и в сърдечните дела. Без празен ход в сложните маневри на бойното поле на Любовта.  Запознайте се с Кавалера Белфиоре в един негов забавен и шеметен ден като Крал на Полша!


На 23 януари тази година за първи път в България Държавна опера Стара Загора представи комичната опера на Джузепе Верди „Крал за един ден”, либрето - Феличе Романи, по пиесата Le faux Stanislas от Alexandre-Vincent Pineux-Duval.

Сега постановката гостува на сцената на Софийската опера и балет на 13 юни от 19 часа, което е голяма чест за целия екип.

Режисьор на „Крал за един ден” е Петко Бонев, директор на Държавна опера Стара Загора, музикалното ръководство е на Стефан Линев, диригент - Здравко Лазаров, хореография - Алида Бонева. Оригиналната сценография е на Борис Стойнов, а атрактивните костюми са проект на Цветанка Петкова-Стойнова, хормайстор - Младен Станев, концертмайстор - Паулина Колева.

В ролите ще видите известни имена на нашата и международна сцена - Крум Гълъбов (Кавалер Белфиоре), Даниела Дякова (Маркизата на Поджо), Русалина Мочукова (Жулиета от Келбар). С ярко присъствие са и солистите Ивайло Йовчев (Едоардо), Евгений Арабаджиев (Барон на Келбар), Диан Георгиев - гост (Ковчежник), Марк Фаулър (Граф на Ивреа), Теодор Петков (Делмонте).


◊ ОЩЕ ЗА ОПЕРАТА НА ВЕРДИ

… Годината е 1733-та, а мястото - двореца на барон Келбар близо до Брест, Франция. Полският монарх Крал Станислав Лешчински, историческа фигура по време на Войната за престол, загубва трона си след саксонското нашествие в битката при Полтава през 1709 г.  През 1733 г. той се връща на власт, но през 1736 г. отново е детрониран и изпратен на заточение във Франция.

Действието в операта се развива през 1733 г., когато Станислав се връща в Полша, а оставя френския офицер, кавалера Белфиоре да го представя във Франция. Белфиоре се озовава почетен гост на двойна сватба в дома на Барон Келбар. Мнимият Крал се възползва всячески от новопридобитата си власт, включително приема и ролята на сватовник, обърквайки плановете за уредените бракове. Но пък накрая  триумфира истинската любов - между Кавалер Белфиоре и Маркизата на Поджо и между Жулиета от Келбар (дъщеря на Барона) и Едоардо (племенник на  Ковчежника).

Операта е поставена за първи път на 5 септември 1840 г. в Миланската Ла Скала със заглавие „Мнимият Станислав”. В началото на юни същата година младата съпруга на Верди заболява от остър енцефалит и умира на 26 години. Две години по-рано, през 1838 година смъртта е отнела  малката му дъщеричка Вирджиния, а малко след нея (точно преди премиерата на първата му опера „Оберто”) – и синът  Инджинио. Премиерата на „Мнимият Станислав” претърпява неуспех. Верди, сломен от своята голяма лична трагедия и провала на операта, прекъсва договор с импресариото си Франческо Мерели и се заклева да не напише повече нито една нота повече…

Само пет години по-късно (1845 г.), играна във Венеция, операта „Мнимият Станислав“ има чудесен прием. Играе се през 1846 г. в Рим и в Неапол. С изключително красива музика, интересни ходове на Любовта, чудесни ансамбли и възможно най-щастливият край – втората опера на младия Верди е един приказен калейдоскоп, в който всички „цветни стъкълца“ (героите) намират своето точно и хармонично място.Автор: Уляна Кьосева, Държавна опера - Стара Загора
27.05.2014 г. 18:58
Посетено: 1029
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/19293-kral-za-edin-den-v-sofiyska-opera-i-balet