Календар

Програмата на Полски институт в София за април 2014

Честито Възкресение Христово!

◊ ПРОГРАМАТА

Април 2014

. До 4 април в галерията на Полския институт можете да видите изложбата колажи на Вислава Шимборска. 


1, вторник

18.00 ч., Полски институт, вход свободен

Koнцерт на Марчин Кожол (китара), лауреат на Гран при от Международния конкурс за класическа китара „Проф. Марин Големинов“ в Кюстендил през 2012.
В програмата: Александър Тансман, Фр. Шопен, Й.С. Бах,  Maуро Джулиани, Хоакин Родриго,  Й. К. Мерц,  Душан Богданович.


6, неделя
11.00-14.00 ч., Полски институт, безплатно участие

• Рисуване върху стъкло – работилница за възрастни и младежи под ръководството на Барбара Банецка-Джаджо и Богдан Джаджо.

Най-любезно каним  всички, които искат да се запознаят със закопянската техника за рисуване върху стъкло. Гостите ни ще ви запознаят с историята на тази техника, ще покажат как се ражда рисунката и как се запълва с бои. Всички необходими материали ще ви очакват в Полския институт. 

Местата са ограничени – записване по реда на обажданията от 24 март
фейсбук polski.institut.sofia
sofia.info@instytutpolski.org


7, понеделник

18.00 ч., Полски институт, вход свободен

• Oткриване на изложба живопис върху стъкло „Палитра от традиции” на Барбара Банецка-Джаджо и Богдан Джаджо. 

Барбара Банецка-Джаджо – художничка, продължава семейните традиции в областта на живописта върху стъкло, които наследява от баща си, известен художник. Художничката е участвала в много конкурси и изложби, в т.ч. във Франция, Испания, Финландия, Австрия, Германия и САЩ, Италия, ЮАР. Нейни работи се намират в колекциите на етнографски музеи в Полша и чужбина, в частни колекции, украсяват сакрални обекти. Нейната работа „Кръстният път” украсява частния параклис в папските апартаменти на Йоан-Павел ІІ в Лихень. Тя ръководи работилници по рисуване върху стъкло и други хоби техники.

Богдан Джаджо започва творческата си дейност през 1985 г. – рисува икони, занимава се със скулптура и рисува върху стъкло – основно религиозни сцени. Негови работи украсяват параклиси и църкви, в т.ч. в Крус Мачадо в Бразилия, в манастира на отците паулини в Пасау (Германия), параклиса на отците мариани в Чехия. Имал е изложби в САЩ, Финландия, Франция и Германия. 

Изложбата продължава до 18 април 2014


8 и 22 април
19.00 ч., Полски институт, вход – 2 лв.
Съвместно със Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“

• Срещи от цикъла „За планини, приключения, пътешествия и екстремни спортове”

 
9, сряда
18.00 ч., аула на Софийския университет, бул. „Цар Освободител” № 15, вход свободен   
Съвместно с издателство „Изток-запад”, със съдействието на СУ "Св. Климент Охридски"

Среща с Данута Валенса и представяне на българското издание на книгата й „Mечти и тайни” (обработка на Пьотр Адамович). Превод – Божко Божков.
Водещ на срещата – проф. д-р Яни Милчаков, литературовед, славист, университетски преподавател, посланик на България в Полша (1992-1996).


10, czwartek
godz. 18.30, Instytut Polski

• Spotkanie Danuty Wałęsy z bułgarską Polonią. Spotkanie prowadzi tłumacz książki „Marzeniа i tajemnice“ Bożko Bożkow.


12, събота
11.00 ч., Полски институт

• Каним всички на урок по танци – „циган“ от Люблин и великденски оберек
• Ще научите какво означава „шмигус-дингус“
Стъпките ще усвоим с помощта на професионалните танцьори Димитър Иванов, бивш член на ансамбъла за песни и танци „Maзовше” и Елица Костадинова.
Заявки се приемат в информационния пункт на института, на телефоните 02/981-09-07, 02/987-21-59 и на мейла sofia.info@instytutpolski.org


15, вторник
19.30 ч., Зала „България”, вход с покани
Съвместно с Европейски музикален фестивал и Cantus Firmus 
По случай 65-та годишнина на Полския институт в София

• Великденски концерт „Maчей Фортуна  – музика за тромпет и орган”, прожекция - VJ Pillow
Изпълняват: Aлиция Фортуна – oрган, и Maчей Фортуна – тромпет

По случай Великденските празници Полският институт в София и Европейският музикален фестивал ви канят да чуете един уникален проект, включващ авторски композиции на тромпетиста Мачей Фортуна и представящ рядко срещаното съчетание на тромпет и орган. Музиката ще бъде съпроводена с прекрасни импресии, подготвени и прожектирани от Павел Випих (VJ Pillow). 
Тази музика е изпълнена със светлина и завладяваща интимност. Тя подлежи на постоянни промени, открита е, в нея има много импровизация, носталгия, притежава осезаеми мелодични мотиви, елементи на етномузика и литургични препратки.

Maчей Фортуна – тромпетист, композитор, аранжор. Доктор на изкуствата, магистър по право, музикален продуцент, ръководи музикално издателство. Преподавател в Музикалната академия в Познан. Има десет изцяло авторски диска. Експериментира с различни музикални жанрове. Използва широко live electronics, режисира мултимедийни концерти, видеопродукции. През 2013 г. Мачей Фортуна се представи заедно с триото си по време на първото издание на „Джаз форум Стара Загора”.

Aлиция Фортуна е завършила Музикалната академия в Познан. Има участия в многобройни концерти и музикални проекти (в т.ч. органови), свързани с течението „автентизъм” – опит за изпълнение на музика в максимално приближени до оригиналните условия и интерпретация.

VJ Pillow (Павел Випих) – създател на аудиовизуалния дует SteveNash&VJPillow през 2011 започва работа с лейбъла We Are Your Music Mate, в който отговаря за имиджа на фирмата и е главен VJ. През 2013 започва съвместна работа с Мачей Фортуна върху проект с музика processingbop – черно-бели минималистични форми (в т.ч. Edinburgh Festival Fringe) и по програмата Музика за тромпет и орган (авторски визуализации, вдъхновени от тематични картини).

Покани: от 21 март на касата на Cantus Firmus в зала „България”


Варна
16, сряда
19.00 ч., Фестивален комплекс, билети на касата
Съвместно с Фестивален и конгресен център Варна
 
• Великденски концерт „Maчей Фортуна  – музика за тромпет и орган”, прожекция - VJ Pillow
Изпълняват: Aлиция Фортуна – oрган и Maчей Фортуна  – тромпет


23, сряда
18.00 ч., Полски институт, вход свободен

• Oткриване на изложбата „Ян Карски – човек на свободата” по случай обявяването на 2014 за Година на Ян Карски с участието на Дорота Фатер, лектор по полски език в Софийския университет. Прожекция на филма за Ян Карски „Пратеник от ада“ и работилница за желаещи.

Изложбата е подготвена от Музея за история на Полша.
„Пратеник от ада” (2010, 11 мин.) сценарий – Рафаел Медоф. Филм-комикс, кратък разказ за делото на Ян Карски.

Ян Карски (псевдоним на Ян Ромуалд Кожелевски, 1914 – 2000) завършва право, дипломация и школа за подофицери. Поради великолепната памет и владеенето на чужди езици са му възложени функциите на политически емисар на полското правителство в изгнание.  През 1942 под псевдонима Ян Карски, който оттук нататък използва постоянно, заминава в поредната си мисия – в Англия и САЩ. Една от основните му задачи е да информира съюзниците за трагичното положение на еврейското население под германска окупация. Събирайки информация, той успява да проникне два пъти във варшавското гето и преходния лагер в Избица, от който еверите са транспортирани в лагерите на смъртта.
Пряк свидетел, той разказва за потресаващите събития на редица американски и британски политици, журналисти и творци. Среща се с британския външен министър и с президента на САЩ, но драматичните му апели за спасяване на евреите остават без отговор. Повечето от събеседниците не вярват на разказа му или го игнорират.

След войната Ян Карски остава в САЩ. Следва политически науки и защитава докторска дисертация в Джорджтаунския университет във Вашингтон, в който в продължение на следващите 40 години преподава международни отношения и теория на комунизма. Негов студент е и бъдещият американски президент Бил Клинтън.

Ян Карски е автор на няколко книги. Книгата му за полската нелегална държава („Story of a Secret State”), излязла през 1944 в САЩ, скоро се превръща в бестселър и е преведена на много езици.
През последните 20 години от живота си Ян Карски се връща към „недовършената си мисия”, като разказва на многобройни срещи в Америка, Израел и Полша за масовото избиване на евреите по време на войната и опитите си да привлече световното внимание към тази трагедия.  

Ян Карски е носител на множество престижни отличия –  титлата „Праведник на света”, доктор хонорис кауза на осем полски и чуждестранни университети, кавалер на „Ордена на Белия орел” (най-високото полско държавно отличие) и почетен гражданин на Израел. През май 2012 г., посмъртно, е награден от американския президент Барак Обама с „Медал на свободата”. Самият той учредява награда „Ян Карски и Пола Ниренска”, връчвана ежегодно от YIVO в Ню Йорк и Еврейския исторически институт във Варшава на автори на публикации, посветени на ролята и приноса на полските евреи в полската култура.

Aмериканското списание „Нюзуик” поставя Ян Карски сред най-великите личности на XX век, а военната му мисия е обявена за един от крайъгълните морални камъни на цивилизацията.

Изложбата продължава до 23.05.2014


24, czwartek
godz. 18.00, Biblioteka Instytutu Polskiego

• Dyskusyjny Klub Książki - zapraszamy do rozmowy przy herbacie  o polskich książkach
Biorę udział w spotkaniach klubu, ponieważ czytanie książek i rozmowa o nich sprawiają mi ogromną przyjemność.  (Joanna Egosi)
Spotkania odbywają się w języku polskim. Serdecznie zapraszamy!

Zygmunt Miłoszewski - „Uwikłanie”
Jeden z pacjentów znanego psychiatry, biorący udział w niekonwencjonalnej terapii grupowej, zostaje zamordowany. Czy powodem zabójstwa mogło być pole negatywnych emocji, jakie wytworzyło się między uczestnikami sesji? Czy może był to zwyczajny mord na tle rabunkowym? Dociekliwy prokurator Teodor Szacki ma poważne wątpliwości. Żmudne śledztwo przynosi zaskakujący wniosek: zbrodnia zagadkowo wiąże się ze śmiercią młodego chłopaka, który zginął przed osiemnastoma laty...

Powieść „Uwikłanie” Zygmunta Miłoszewskiego została uhonorowana „Nagrodą Wielkiego Kalibru” (2008) za najlepszą polską powieść kryminalną.


28, понеделник
19.00 ч., Зала „България”, билети на касата на Cantus Firmus
В рамките на Европейския музикален фестивал, съвместно с Cantus Firmus
По случай 65-та годишнина на Полския институт в София

• Полско-български специален концерт на World Orchestra - Grzech Piotrowski и Теодосий Спасов, хор „Български гласове – Ангелите” и струнен квартет на FM Classic.

World Orchestra е нещо повече от модерно аранжиран проект, това е нова музика, черпеща вдъхновение от различни културни корени, музикално пътешествие, изпълнено с пространства, фини емоции и магия, тясно сътрудничество на богати личности и пулсиращи темпераменти, диалог между традицията и съвременността, между световни музикални култури. Най-голямото предимство на проекта е абсолютната виртуозност на изпълнителите, дългогодишният им опит и трудната за описване радост от свиренето.

„Oт 2009 г. World Orchestra се превърна в начин на живот и изпълва цялото ми творческо пространство. Toва е безкрайно пътешествие по света, музикалните пътища, обединяване на култури, запознаване с хора на изкуството, творци, работа, учене, сериозни решения, oгромни разходи и трудни избори. Но и период, в който с нашите артисти изградихме солидна основа - връзки и приятелства. Всички на една сцена, изпълняващи нова, непозната музика”.

През 2011г. в рамките на фестивала Solidarity of Arts в Гданск World Orchestra свири с Теодосий Спасов и „Български гласове - Ангелите” пред 10 000 публика. Концертът е издаден през 2013 г. на компактдиск и ДВД.  


Полски пиеси в софийските театри:

25 и 27 април
19.00 ч., Народен театър „Иван Вазов”, камерна сцена, билети на касата
Със съдействието на Полския институт в София

• Всичко ни е наред – пиеса на Дорота Масловска (превод – Правда Спасова).
Режисьор – Десислава Шпатова

 
10 и 29 април
19.00 ч., Teaтър „София”, камерна сцена – бул. Янко Сакъзов 23 А, билети на касата
Със съдействието на Полския институт в София
 
• Tирамису – пиеса на Йоанна Овшанко (превод – Maриана Минковска). 
Режисьор - Николай Поляков

 
5 и 24 април
19.00 ч., Народен театър „Иван Вазов”, голяма сцена, билети на касата
 
• Teстостерон – пиеса на Анджей Сарамонович (превод – Йоанна Попова)
Режисьор – Пламен Панев


Автор:
Полски институт - София
Публикация:
02.04.2014 г. 21:35
Посетено:
1653
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/18895-programata-na-polski-institut-v-sofiya-za-april-2014