Календар

Литературната програма на ИК "Жанет 45" за месец април

В подкрепа на Национална кампания за насърчаване на четенето "Походът на книгите" 2-23 април 2014 г.

Литературната програма на ИК "Жанет 45" за месец април


◊ ПРОГРАМАТА ПРЕЗ АПРИЛ

ИК "Жанет 45" представя:


1 април 2014 г., вторник, 19.00 часа

Разговор с поета Георги Николов

В рамките на Литературен клуб "Spirt & Spirit"

Представя поетичната книга „Двойното дъно на небето“
Клуб "Петното на Роршах", ул. "Йоаким Груев" 36

Поезията на Георги Николов е пълна с имена. Потъвайки в нея, читателят се сблъсква очи в очи с тях – от Юда и Христос до Едип и Рембо. За всеки от нас тези имена значат нещо, но чрез тази поезия те заживяват от плът и кръв, населяват ни и остават дълго след последната страница. Това е книга, пълна с музика – блусът на тъгата и блусът на радостта въпреки тъгата. Между редовете живеят жените на Лотрек, недостижими и в същото време реални като живота и смъртта. Ще нарека тази книга вкусна, защото е пълна с образи и спомени, защото действа директно на осезанието, а след такава атака няма как някой да остане равнодушен.
Владислав Христов


9 април 2014 г., (сряда), 18:30 часа

Представяне на „Светлината си тръгва на пръсти“ от Катя Белчева

Дом на културата „Борис Христов“, конферентна зала, ул. "Гладстон" № 15

С участието на:
Божана Апостолова – издател, Петър Чухов – редактор, Ина Иванова – модератор

Книгата е спечелила проект по Програмата на Община Пловдив за финансиране книги на пловдивски автори и важни за Пловдив издания. Издава се в подкрепа на кандидатурата на Пловдив за Eвропейска столица на културата 2019.


Талантливата поезия е предизвикателство. Даровитите поети предизвикват смисъла на думите. Катя Белчева прави още една крачка – тя предизвиква смисъла на нещата. И от това се раждат вибрации, които събуждат изяществото на непосредствеността.
Петър Чухов

Познавам и следя с ангажирано внимание писането на авторката още от началната й обещаваща поява в литературния живот. С готовност приех да стана редактор на първата й книга (която бе наградена на “Южна пролет”, най-престижното признание за млад автор). Така че изпратеният ми ръкопис беше за мен просто потвърждение на очакванията ми. С голяма радост откривам развитие, и още повече смелост, и спокойно-мъдро вглеждане... Има книга: силна, истинска, заслужаваща адмирации.
Екатерина Йосифова

Особен акцент в поетическия език на лирическата книга на Катя Белчева е пестеливостта на изказа, лаконичността, в която визията и нейният смисъл съумяват да намерят максималната си концентрация. Така се пораждат множество лирически фрагменти, притежаващи собствено ядро на автономност, но и щедро „обърнати” един към друг.
Гергина Кръстева, сп.”Страница” (За книгата „Стъпала в пясъка”, 2010 г.)

Човекът на тази поезия не просто е свързан с реалиите в света, но и живее ведно с тях, превръща се в неразделна тяхна част. Възможно е както метафоричното преливане на човешкото в друга субстанционалност, така и обратното. Това превръща „страха“ в камък, „в който бие сърце“, а погалването на пчела – изпълва мислите с мед“.
Здравко Дечев, сп. ”Страница” (За книгата „Стъпала в пясъка”, 2010 г.)


Катя Белчева е родена и живее в град Пловдив. Завършила е Славянска филология и История в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Превежда от полски език. Има множество публикации в литературните издания в страната. През 2010 г. излиза книгата й „Стъпала в пясъка“ (Издателство „Жанет 45“, редактор Екатерина Йосифова), с която печели награда за дебютна книга на млад автор „Южна пролет“, Хасково, 2011 г. През 2013 г. е отличена в конкурса за поезия „Добромир Тонев“ и в конкурса на Община Пловдив за издаване книги на пловдивски автори.


10 април 2014 г., (четвъртък), 18:00 часа

Среща-разговор с Мартина Вачкова и Юрий Дачев за Големия Григор Вачков и книгата за него „
Пратеник на мъжки времена. Спомени за Григор Вачков“.

Автори: Силвия Вачкова, Мартина Вачкова, Юрий Дачев

Дом на културата „Борис Христов“, конферентна зала, ул. "Гладстон" № 15


Григор Вачков - обичан, щедър, силен, немногословен, открит, тайнствен, с изпънати рамене крачи през страниците на тази книга. В нея няма пълзене по биографична последователност и рецензентски редове за прекрасните му роли. Тя е опит, чрез осветени спомени и кадри, да настигнем мъжкото време, което донесе с присъствието си. Писма, дневници, неизвестни събития, премълчани или недовършени признания за големия български актьор събират надежда, че „последното лято“ на това мъжко време не се е изнизало. И че близо пред нас, като през прорасла родопска пътека, разсича тръните човекът, който твърдеше: „При мен всичко беше просто!“.

Тази книга бе посветена на 80-годишнината от рождението на Григор Вачков.

Нейните автори са признателни на всички, които честно и обичливо, с написани или изречени думи, помогнаха за създаването й.

Тя излиза благодарение на Столична програма „Култура“.
За да бъде прибавен към изданието записът на спектакъла „Ние, духовата музика“, заслугата е на отзивчивото ръководство на БНТ и на наследниците на авторите.

За да има паметник на Григор Вачков, благодарим на големия български скулптор Емил Попов за безкористния жест на неговото създаване, на Владимир Житненски за дарителската щедрост, направила възможно отливането му, на академик Светлин Русев – за неизменната подкрепа.
   
Този паметник намери своето място в сърцето на София благодарение на кмета на София Йорданка Фандъкова, чието внимание към паметта за големите личности в българската култура ще запомним.


17 април

Отново в Пловдив гостува израелският писател

Етгар Керет

Очаквайте подробности.


22 април 2014, (вторник), 19.00 часа

Ивайло Добрев чете от новата си поетична книга „
Птица в ключалката

В рамките на Литературен клуб „Spirt & Spirit” в Клуб "Петното на Роршах", ул. "Йоаким Груев" 36.

Нахално честни, красиви – стиховете на Ивайло Добрев са като добре контролирана експлозия. Експлозия в забавен каданс, която връща света към жизнените му основания.
Марин Бодаков
 

Ивайло Добрев за себе си: Много ми е трудно да говоря за себе си. На 30 години съм, скоро ще навърша 31. Имам син и жена. Имаме и куче. Не съм завършил висше. Едва изкарах средно. Имам лош правопис, и лош сън. Надявам се на добър сън и на добър правопис.


Автор:
ИК "Жанет" 45
Публикация:
31.03.2014 г. 21:41
Посетено:
1834
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/18874-literaturnata-programa-na-ik-zhanet-45-za-mesets-april