Календар

Април на сцената на Държавна опера Стара Загора

Сезон 2013-2014

Април на сцената на Държавна опера Стара Загора


◊ ПРОГРАМАТА

Месец Април връхлита в Операта още от първия си ден, който е Международен ден на хумора и шегата. Усмивката е задължителният „дрескод“, определен от Трио „Гранди Тенори“ за специалното издание на концерта им Viva la musica – на 1 април от 19,00 ч. в Операта. В програмата – шедьоври на оперната и оперетна класика….и още нещо! Добрият стил и настроение в концертите им е заразително

На 3 и 9 април Държавна опера Стара Загора гостува с най-новата си продукция – оперетата „Веселата вдовица“ в Хасково и Пловдив.

На 14 април е премиерата на „Макс и Мориц“ – опера за деца в две части. Този спектакъл е посветен на 50 години творческа дейност на проф. Александър Йосифов, автор на музиката. Режисьор е проф. Румен Нейков, диригент – Красимир Къшев, хореограф Алида Бонева   сценография и костюми Антония Попова. В спектакъла участват и малките артисти от Балетна школа „Па Де Кре“ с ръководител Кремена Костова. В главните роли се готвят два екипа солисти - Борис Тасков, Яна Стефанова - гост, Ивайло Йовчев, Мартин Иванов - гост, Иван Кабамитов, Август Методиев - гост, Нина Димитрова, Нели Нечева - гост, Богомил Русенов, Петър Янкулов, Георги Динев, Марк Фаулър, Теодор Петков, Денис Иванов-гост, Евгений Арабаджиев, Петър Янкулов. Допълнени и дописани в операта, пакостите на Макс и Мориц напомнят за времето, когато децата играеха навън, а не пред компютрите. Имаме и поуката, че може да си палав, но всичко трябва да си има мярка, а с мярката трябва много да се внимава.

На 16 април от 18,30 ч. е Великденският концерт с участието на възпитаници от Второ основно училище „П. Р. Славейков“ в Стара Загора, солисти и хор на Държавна опера Стара Загора. Преди концерта малките ни приятели ще направят във фоайето на операта благотворителен базар със свои произведения.

В навечерието на Великден, на самия Велики четвъртък (17 април от 19,00 ч.) на сцената на Държавна опера-Стара Загора ще прозвучи на "Stabat Mater" на Джоакино Росини. В очакване на чудото на Възкресението ще чуем великата музиката върху средновековната поема на латински от 13. век Stabat Mater, разкриваща страданията на Майката Христова. Премиерата на произведението на Росини е на Велика събота през 1833 година в църквата „Сан Фелипе ел Реал” в Мадрид. Премиерата на пълната и окончателна версия на „Стабат Матер” е представена пред публика на 7 януари 1842 година в „Сал Вентадур” на Парижкият „Театр Италиен“ - „Всички присъстващи скандираха името на Росини през цялото време на нестихващите аплаузи. Цялото произведение предизвика абсолютен възторг у публиката; триумфът бе пълен. Три от частите трябваше да бъдат повторно изпълнени… и публиката напусна театъра трогната, развълнувана и завладяна от възхищение, което бързо обхвана и целия Париж.” Гост-солист е Елена Чавдаров. Ще чуете и любимите на публиката артисти на старозагорската опера Русалина Мочукова, Александър Марулев, Ивайло Йовчев. Елена Чавдарова-Иса (мецосопран), е родена в семейство на музиканти. В репертоара на певицата са почти всички най-известни мецосопранови главни солистични роли от оперите на Джузепе Верди, Пучини, Бизе, Маскани, Чайковски, Бородин и др. Елена Чавдарова-Иса има гастроли в най-реномираните оперни театри на Европа, Азия и Латинска Америка. Пяла е с Миланската филхармония под диригентството на Рикардо Шайи, участвала е в постановка на оп. “Княз Игор” на сцената на Дойче опер в Берлин. Певицата е гостувала на сцената на Националната опера в Лисабон, Рио де Жанейро, в Театро Ариага – Билбао, “Аудиторио” – Мадрид, и др. испански театри, Нов национален театър – Токио, “Елизабет хол”, “Мюзикхале” – Хамбург и др. театри и концертни зали. Партнирала е на известни оперни певци като Луис Лима, Николай Геда, Гена Димитрова, Никола Гюзелев, Бойко Цветанов, Кармела Римиджо и др.

„Травиата“ от Джузепе Верди ще бъде представена на 23 април на сцената на Операта с гост-солистите Евгений Брайнова, която от години живее и работи в Италия и Мирослав Христов – солист на операта в Цюрих, Швейцария. Евгения Брайнова завършва НМА „П. Владигеров" при доцент (тогава) Ж. Костова. Дебютира на сцена още като студентка в Учебния оперен театър на НМА (Сузана, Серпина). Специализира в Баден (Австрия) при проф. Ева Блахова, в майсторските класове на проф. Райна Кабаиванска в София и Сиена (Италия), както и в Академията за високо майсторство към Арена ди Верона. С огромния си сопранов репертоар печели редица награди на престижни конкурси. Гостувала е самостоятелно или с оперни трупи в Испания, Австрия, Италия, Франция, Швейцария, Египет, Гърция, Русия, Китай и др.

Мирослав Христов се реализира още от рано в Цюрих – първоначално в Международно оперно студио в Цюрих, а от 1996г. вече е твърдо ангажиран в Операта на града. Българският тенор е пял под палката на някои от най-големите имена в диригентството – Рикардо Шеи, Кристоф фон Дохнани, Владимир Федосеев, Нело Санти, Франц Велзер - Мьост и др. Диригент на спектакъла е Здравко Лазаров.

Оркестърът на Държавна опера Стара Загора под диригентството на Здравко Лазаров ще участва на 24 април от 19,00 ч. в Музикално-театралния мултимедиен спектакъл по случай 125 години от рождението на Христина Морфова и 40 години от създаването на Национално училище за музикалните и сценични изкуства „Христина Морфова“. На сцената ще се изявят възпитаници на НУМСИ „Христина Морфова“ – бивши и настоящи талантливи музиканти.

За любителите на  искрящите мелодии на оперетата „Веселата вдовица“ от Лехар е спектакълът и на 25 април от 19,00 ч. И в далечната 1905 година във Виена и  близо 110 години по-късно навсякъде по света Парите и Любовта са това, което са – магнит за млади и стари. Парите или Любовта обаче!? Реалистичен или романтичен отговор искате? В спектакЪла „Веселата вдовица“ на Държавна опера Стара Загора всеки от вас ще намери своя отговор.

Част от програмата, с която Държавна опера Стара Загора отбелязва 100 години от рождението на Борис Христов е спектакълът „Дон Карлос“ на 30 април от 19,00 ч. Не пропускайте да се насладите на изпълненията на изключителния състав солисти: гостуващите Калуди Калудов и Ивайло Джуров, невероятните Елена Баръмова и Даниела Дякова, любимците на публиката Александър Марулев и Иван Кабамитов, Димитър Райков - гост, Ивайло Йовчев, Емилия Джурова, Пролет Пенчева и др. Режисьорската и сценографска концепция на „Дон Карлос“, асоциираща личния затвор на всеки от нас, където зад решетките стоят властта, политиката, религията, любовта и омразата - звучи съвременно и провокативно. Не пропускайте срещата си с тази велика опера, за която Джузепе Верди казва „Тази опера се ражда сред огън и пожари.“

 

Автор: Уляна Кьосева, Държавна опера Стара Загора
26.03.2014 г. 19:56
Посетено: 1299
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/18818-april-na-stsenata-na-darzhavna-opera-stara-zagora