Календар

Програмата на Полския институт в София за март 2014

Музика, кино, изложби, театър, премиери на книги

◊ ПРОГРАМАТА

Март 2014

До 31 март в галерията на Полския институт можете да видите изложбата колажи на Вислава Шимборска. 


5, сряда
18.30 ч. , Kино „Oдеон“, билети на касата
 
• „Денят на жените” – реж. Мария Садовска (2012, 92 мин.), с надписи
Участват: Kaтажина Квятковска, Ерик Лубос, Гражина Баршчевска, Клара Белавка.

Филмът е вдъхновен от истинска история. Животът на Халина, служителка в търговска верига, напълно се променя след назначаването й за управител на магазин. По-високият пост идва с привилегии и по-висока заплата, но жената бързо ще разбере, че цената, която трябва да плати за това, е твърде висока. 


Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“, Община Банско и Полският институт в София канят на

Ехо от Тринадесетия международен фестивал на планинарския филм в Банско
(4-7 март)

Начало на прожекциите – 18.30 часа, ул. "Веслец" 12
Вход: 4 лв. на ден или 12 лв. за цялата панорама.
Организаторите си запазват правото за промени в обявената програма

4, вторник

. 18.30 – връчване на наградите от Банскофилмфест’ 2013
. 19.00  - Карим нон стоп (Испания, Хесус Боске, 2012, 40’)
Пабло мечтае да се занимава с планинарска документалистика и получава шанс – да снима документален филм за женска експедиция в Каракорум. Специалната награда на журито от Банскофилмфест’ 2013.  КУРСИВ
. 19.40 – Притихнали огнища в забравени села (България, 2013, Цветан Симеонов, 30’)
Стотици български села – основно в планинските райони – остават в миналото. Някои от къщите внушават усещане, че стопаните са отишли да поработят на нивата и всеки момент ще се върнат. И този момент продължава десетилетия. Награда за български филм от Банскофилмфест’ 2013
. 20.10 - почивка
. 20.25 - Росомахата  (Канада, 2012, Виктор Скупински, 9’)
“Wolverine” (WI11) – най-трудният леден маршрут в света. Камерата на Виктор Скупински следва катерачите от световния елит, докато се борят с ледения таван
. 20.35 - Без предел - BASE-изкачване (трета част) (Австралия, 2010, д-р Глен Сингълман, 55’)
Една екстремна love story. Филмът разказва за 6-годишната подготовка на Хедър Суон, съпруга на лекаря и професионален пътешественик Глен Сингълман, за подобряване на световния рекорд в един от най-екстремните екстремни спортове, какъвто е бейс джъмпингът. 


5, сряда
. 18.30 - Експедиция на Еверест  (Полша, 2012, Дарек Залуски, 47’)
Този филм може да се гледа като ръководство за изкачване на Еверест.  Присъствието на опитен лекар-хималаист – д-р Роберт Шимчак, дава възможност да научим как трябва да изглежда аклиматизацията. А за Войтек Кукучка, сина на легендарния алпинист Йежи Кукучка, това е първи сблъсък с височината.
Дариуш Залуски

. 19.20 - Теорема на болката (Франция, 2012, Алекс Маршсо, 19’)
Филмов разказ за прокарването на едноименния маршрут на високия 7150 м и изключително труден Латок-2 в Каракорум, Пакистан.
. 19.40 - почивка
. 19.50 - Под нулата (Испания, 2012, Егои Маркайда, 20’)
След изчезването на трима техни колеги на Гашербрум-1 участниците разсъждават върху случилото се от гледна точка на професионални алпинисти.
. 20.10 – Бафинова полярна мечта (Швейцария, 2012, Пиер-Ален Хейо, 24’)
Бафинова Земя е едно от онези редки кътчета по Земята, които не ти се иска да напуснеш, а в които желаеш да останеш.
. 20.35 - Мълвежът на татранските върхове (3-та част): в плен на височината (Словакия, 2012, Павол Барабаш, 56’)
Разказ за един от най-добрите алпинисти в Татрите Карол Енглиш и неговите изкачвания на връх Менгушовицки и Ломница. Награда на младежкото жури от Банскофилмфест’ 2013.


6, четвъртък

. 18.30 – Изходна точка  (Полша, 2012, Ягода Шелц, 17’)
Героят на този филм има необикновена страст – B. A. S. E. jumping, и е готов да й посвети дори живота си. Разказ за стигането до решението, че за да си свободен, понякога трябва да следваш гласа на своята природа. Специално отличие на журито от Банскофилмфест’ 2013
. 18.50 - Зимна светлина (Норвегия, 2011, Скуле Ериксен, 25’)
Между бреговете на Норвегия и Северния полярен кръг се намира архипелагът на рядко красивите Лофотенски острови.  Авторът Скуле Ериксен си поставя трудната задача да портретува дивата природа.
19.15 - Зилбергайер (Франция, 2012, Владимир Селие, 18’)
Разказ за първото женско изкачване на Нина Капре по култовия маршрут “Silbergeier” в Швейцария, един от най-трудните big wall маршрути в света. Награда за филм, посветен на планинарските спортове, приключенията и изследванията от Банскофилмфест’ 2013.
. 19.30 - Давай (Германия, 2013, Франц Валтер, 24’)  Житейският път на необикновения швейцарец е показан на фона на приключението, което преживява на Арва Спайър (6193 м) в Индия.
. 19.55 - почивка 
. 20.10 - Защо? (САЩ, 2011, Кори Рич, 8’)
Винаги съм се впечатлявал от онези хора, които са най-добрите в своята сфера. Тези, които живеят на ръба, правят крачката и предопределят развитието на спорта или индустрията. И все се питам “ЗАЩО”?
. 20.20 - Хималаите – селце извън времето  (Франция, 2012, Ан и Ерик Лапие, 77’).
Съдбите на шестима души се пресичат и ни водят към отдалечено и усамотено селце на 4000 м в Хималаите. Пестеливо, без излишни и високопарни думи Ан и Ерик Лапие разказват за нелекия живот на хората от селцето, където времето е спряло… Награда на община Банско за филм отразяващ бита и културата на планинарските народи от Банскофилмфест’ 2013.


7, петък

. 18.30 - Гмуркане под полюса (Франция, 2010, Тиери Робер, 52’) Гмуркане в ледените води на Арктика за изследване на вдъхващата страхопочитание безмълвна вселена под леда. Изящни кадри с висока резолюция разказват историята на тази научна одисея.
. 19.25 - Искам (Германия, 2012, Йоахим Хелингер, 14’)
Авторът на филма е влюбен в музиката на френската певица Заз и става помощник в осъществяването на мечтата й: да пее на най-високата точка в Европа Монблан.
. 19.35 – Изкушаващ страх (Канада, 2011, Майк Дъглас, 26’)
Разтърсващ и провокиращ филм за шведския екстремен скиор и алпинист Андреас Франсон, който направи първото спускане по южната стена на Денали през май 2011. Награда за цялостна реализация в екстремни условия от Банскофилмфест’ 2013.
. 20.20 – Изкусителят К-2 (САЩ, 2013, Дейв Олсън, 75’)  Филм за приключенията и опасностите, които очакват алпинистите при опита им за изкачване на К-2 – един от най-привлекателните, но и най-трудните върхове.


9, неделя
Съвместно с Modo.bg
11.00 ч., 17.00, Съюз на архитектите, ул. „Кракра“ № 11, резервации на http://pillows.bg/

• Концерти на възглавници –  Клаудиуш Баран  (aкордеон, бандонеон)
Концерти на възглавници  е цикъл камерни концерти, предназначени за родители и деца. За приятната атмосфера по време на събитието важна роля играят меките възглавници, на които посетителите седят. По този начин се създава уютна среда, в която малчуганите могат да рисуват, танцуват и да се докоснат до музикалните инструменти, а родителите да се забавляват и да послушат хубава класическа музика. Едно от най-големите предимства на „Концерти на възглавници” е музиката на живо и прекият контакт с музикантите и инструментите. 50-минутните динамични програми запознават децата с различни инструменти и как се свири на тях.


11, вторник
20.30 ч., Студио 5 – НДК, вход А3, билети на ticketplus.bg – 12  лв.
Съвместно с Асоциация „Tango.bg”

• Концерт-милонга с участието на Клаудиуш Баран и музикантите от Quarto Quartet

Клаудиуш Баран е абсолвент на Музикалната академия във Варшава и консерваторията „Пол Дюка“ в Париж. Участва в много престижни фестивали, в т.ч. „Варшавска есен“, Форум „Лютославски“ във Варшава, Фестивала на акордеонната музика в Крагуевац (Сърбия), Фестивала „Баян и баянисти“ в Москва, EXPO 2008 в Сарагоса, "Tango Festival y Mundial de Baile" в Буенос Айрес. Като солист работи с оркестрите на повечето полски филхармонии, концертирал е с големи артисти, сред които Роби Лакатош, Иван Монигетти, Юлиус Бергер, Константи Анджей Кулка, Томаш Щрал, Вадим Бродски.  Баран е член и основател на групата Tangata Quintet (с която е номиниран два пъти за наградата „Фридерик“ – 2004 и 2005), Machina del Tango и DesOrient.
През 2003 г. излиза първият му авторски албум „Астор Пиацола – Танго“ със солови и камерни творби на композитора. Албумът е награден с „Фридерик 2003“ в категория „Най-добър албум – камерна музика“.
Репертоарът на акордеониста включва творби от епохата на барока до съвременната музика. Важна част от неговата изпълнителска дейност е постоянното сътрудничество с композиторите. В своя актив той притежава над 20 предпремиерни изпълнения на съвременни творби. Той е лауреат на Първа награда от Националния конкурс за акордеон в Катовице (1993), I награда от Международния акордеонен конкурс в Кастелфидардо (Италия) през 1997, I награда  от Международния акордеонен конкурс в Париж през 1997. 


Клаудиуш Баран концертира в Полша, Франция, Италия, Австрия, Украйна, Русия, Испания, Чехия, Германия, Сърбия, Словакия, Литва, Естония, Великобритания, Беларус, Норвегия, Китай и Аржентина. Носител е на бронзов медал „Заслужил за културата Gloria Artis“.


15, събота
11.00 ч., Полски институт

• Каним всички на урок по танци - краковяк
• Прожекция на учебен филм за танците и традициите в Полша
Стъпките ще усвоим с помощта на професионалните танцьори Димитър Иванов, бивш член на ансамбъла за песни и танци „Maзовше” и Елица Костадинова.
Заявки се приемат в информационния пункт на института, на телефоните 02/981-09-07, 02/987-21-59 и на мейла sofia.info@instytutpolski.org


Димитровград
18, вторник
Градска художествена галерия „Петко Чурчурлиев“

• Изложба „Полски театрален плакат“


20, четвъртък
18.00 ч., Полски институт, вход свободен

• Лекция на проф. Станислав Вйех „Ролята на ген. Йосиф Гурко, героя от боевете при Шипка,  в руско-турската война и като варшавски генерал-губернатор” (с превод).

Проф. Станислав Вйех – историк, професор по хуманитарни науки. Преподавател в университета „Ян Кохановски“ в Келце. Специалист по социална и политическа история на Кралство Полша и Русия през XIX век. Изследванията му включват обществени структури, религиозни и етнически малцинства в полските земи, религии на полските земи по време на робство, царски властови апарат в Русия и Кралство Полша, история на жандармерията и история на свентокшиския регион през XIX век.
 
Военната и административна кариера на фелдмаршал Йосиф Гурко, герой от войната за освобождение на България (1877-1878) и по-късно варшавски генерал-губернатор (1883-1894) са били оценявани от различни перспективи. Все пак най-важните моменти са участието му в руско-турската война и дейността му в Кралство Полша. Очертаващите се на този фон разлики са един чудесен пример за дихотомното отношение на националните историографии (полска, българска, руска) към ролята на индивида, която с помощта на система от оценки и изграждане на имидж според някои е незабравима и достойна за възхвала, а според други трябва да бъде порицана и обречена на забрава. 


21, петък
18.00 ч., Полски институт, вход свободен

• Koнцерт на Емил Бояджиев, лауреат на I награда от Конкурса за млади изпълнители „Витолд Лютославски“, организиран през 2013 г. от Полския институт в София и НМУ „Любомир Пипков“ .
В програмата: Й.С.Бах, Д. Скарлати, Л.В. Бетовен, Ф. Лист, Фр. Шопен, Р. Шуман, С. Рахманинов.

Емил Бояджиев (2000) се занимава с пиано от 5-годишна възраст. Участвал е в майсторски класове, ръководени от проф. Боян Воденичаров, проф. Томислав Байнов, Людмил Ангелов, проф. Милена Моллова. В своя актив има редица концертни изяви, в т.ч.  с камерен оркестър „Анима”, с Варненска филхармония, Шуменска филхармония, концерт-запис с Държавен симфоничен оркестър „Нова Русия” с худ. ръков. Юрий Башмет.  Участвал е в много фестивали – национални и международни, от които е печелил награди – 2011 г. Гран при и Майсторски клас с концерт в Германия - „Надежди, таланти, майстори” гр. Добрич; XII Международен телевизионен конкурс за млади музиканти «Щелкунчик» Москва, Русия - Първа награда, специална награда от Телевизия „Култура”, концерт-запис с оркестъра на Юрий Башмет; VIII международен конкурс „Франц Шуберт” в Русе - Гран при и концерт във Виена; Награда „ВАРНА 2012” – раздел „Изкуство”; Голямата  награда на XXI Международен конкурс за композитори, камерни ансамбли и инструменталисти „Земята и хората” в София.


Русе
25, вторник
18.00 ч., Kлуб на дейците на културата, ул. „Константин Иречек“ № 2, вход свободен   
Съвместно с Международно дружество „Елиас Канети“ в Русе и издателство СОНМ.

• Представяне на българското издание на книгата „Moите правилни възгледи за всичко” на проф. Лешек Колаковски. Книгата ще представи преводачката проф. дфн Правда Спасова от Института за изследване на обществата и знанието – БАН.
• Прожекция на документалния филм „Професорът. За Лешек Колаковски” (2005, 57') на режисьорката Мария Змарз-Кочанович


27, czwartek
godz. 18.00, Biblioteka Instytutu Polskiego

• Dyskusyjny Klub Książki - zapraszamy do swobodnej rozmowy o polskich książkach
Przychodzę, bo jestem ciekawa opinii innych osób na temat książki, którą czytałam. Szczególnie ciekawią mnie wrażenia Bułgarów. Prócz tego atmosfera na tych spotkaniach jest bardzo miła. (Elżbieta Eysymont)

Аndrzej Stasiuk „Grochów”
Tym razem Autor podróżuje w głąb siebie. Wspomina swoje dzieciństwo - babkę, przyjaciela, ukochanego psa i Grochów. Wraz ze Stasiukiem czytelnik podejmuje próbę zrozumienia przemijania i nadania mu sensu. Cztery opowiadania Andrzeja Stasiuka to boleśnie piękna opowieść o śmierci, o zwyczajnej kropce na końcu życia. To także hołd, złożony bliskim zmarłym Autora.
„Kiedyś nas nie będzie. Są ludzie i zdarzenia, które nam pomagają przyzwyczaić się do tej myśli. Bo to w końcu przychodzi. I to tak jakoś szybko i zwyczajnie, jakby zawsze było obok" (Andrzej Stasiuk).


Полски пиеси в софийските театри:

1 и 22 март
19.00 ч., Народен театър „Иван Вазов”, камерна сцена , билети на касата
С подкрепата на Полския институт
• Всичко ни е наред  - пиеса на Дорота Масловска (превод – Правда Спасова).
Режисьор - Десислава Шпатова

8 и 29 март
19.00 ч., Teaтър „София”, камерна сцена, бул. „Янко Сакъзов” 23A
С подкрепата на Полския институт
• Tирамису – пиеса на Йоанна Овшанко (превод – Мариана Минковска)
Режисьор – Николай Поляков

1 и 15 март
19.00 ч., Народен театър „Иван Вазов”, голяма сцена, билети на касата
• Тестостерон – пиеса на Анджей Сарамонович
Режисьор – Пламен Панев (превод – Йоанна Попова)

14 март
20.00 ч., Център за култура и дебат „Червената къща”, ул. „Любен Каравелов“ № 15
С подкрепата на Полския институт в София
• Спектакъл „Двама бедни румънци, които говорят полски” от Дорота Масловска (превод – Ина Михайлова). Режисьор – Георг Жено. Участват: Ивайло Драгиев, Ирина Андреева, Благой Бойчев, Ина Добрева, Георг Жено.



Автор:
Полски институт - София
Публикация:
04.03.2014 г. 16:46
Посетено:
1504
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/18694-programata-na-polskiya-institut-v-sofiya-za-mart-2014