Календар

Програмата на Полския институт за февруари 2014

Изложби, премиери на книги, кино, театър

◊ ПРОГРАМАТА

Февруари 2014

• От 12 февруари в галерията на Полския институт можете да видите изложба колажи на Вислава Шимборска. 
На 26 февруари от 18 ч. изложбата ще бъде представена от Михал Рушинек, председател на Фондация „Вислава Шимборска“ и секретар на поетесата в периода 1996-2012.

„Нямаше нужда от много: правоъгълен матов картон – можеше да бъде синкав или кремав, подходящо лепило за хартия, ножица, материали за изрязване, и, разбира се, Вислава Шимборска. В ПНР – именно тогава Шимборска започва да твори своите колажи – от изброените по-рано единственият  сигурен елемент беше само Шимборска.
   
Материали за колажите си тя намираше сама - от вестникарски заглавия, списания, репродукции на снимки, стари картички, но сякаш ги изпразваше от съдържание. Те продължаваха да притежават някакви първоначални характеристики, оставаха разпознаваеми, но, извадени от контекста, под нейната ръка започваха да изграждат нови светове, донякъде сюрреалистични, с извиращи хумор и топлота и усещане за свобода.

Колажите са произведение на изкуството, това е ясно. Те са и подпис на Вислава Шимборска. Но все пак да обърнем внимание и на техния смисъл, може би най-важният - те са следи от приятелство и зов за приятелство“. (Леонард Нойгер)

Изложбата продължава до 14.03.2014 г.


Посолството на Словашката република, Община Банско, Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“ и Полския институт в София канят на
Филмова панорама на Павол Барабаш (3-6 февруари 2014) С негово участие

Начало на прожекциите – 18.30 часа
Вход на 4, 5 и 6 февруари: 5 лева на ден или 10 лева за цялата панорама.
Организаторите си запазват правото за промени в обявената програма

3, понеделник
Залата на Посолството на Словашката република (бул. “Янко Сакъзов” № 9), вход с покани

. 18.30 – официално откриване с участието на Павол Барабаш
. 19.00 – “Мълвежът на татранските върхове” (2011, 55’)
. 19.55 – почивка
. 20.10 – “Преображенията на Татрите” (2006, 13’), Специалната награда на журито на Банскофилмфест’ 2007.
. 20.25 – Тру дьо фер – Желязната дупка (2011, 55’), Награда за цялостна реализация в екстремни условия от Банскофилмфест’ 2011.


4, вторник
Полски институт, ул. „Веслец“ 12

. 18.30 - “Тепуи” (2007, 61’). Филмът ни пренася дълбоко в джунглите на Венецуела, където  са запазени праисторически форми на живот. На платото Чиманта, през 2005 г. екип от словашки и чешки спелеолози откриват най-голямата кварцитна пещера в света.
19.30 – “Карстенс – седмият връх” (2008, 45’). Планина в джунглите на Нова Гвинея (4884 м) – най-високата точка на Австралия и Океания, от колекцията “Seven summits”, включваща всички континентални първенци. Върхът и до днес привлича вниманието като една от най-екзотичните и най-труднодостъпните точки на планетата.  До него и до местата, населени с легендарното племе дамал, стига камерата на изключителния словашки оператор и режисьор Павол Барабаш. Награда на Туристическа асоциация Банско за филм за планинарски спортове, приключения и изследвания от Банскофилмфест’ 2009.
. 20.15 - почивка
. 20.30 – 118 дни в прегръдката на ледовете (1998, 56’). Изключителен филм за човешката воля, издръжливост и куража да се изправиш срещу наглед непреодолими трудности. Гран при от Втория международния фестивал на планинарския филм в България през 2000 г.


5, сряда
Полски институт, ул. „Веслец“ 12

. 18.30 - Монголия – в сянката на Чингиз хан (2010, 61‘). Един филм, който хвърля мост между времената на всесилния и могъщ владетел Чингиз хан и съвременността.
. 19.35 - Портрет на Йозек Псотка (2008, 26’). Портрет на едно от най-големите имена на словашкия алпинизъм, 18-ия човек в света, изкачил Еверест без кислород. Филм и за славните словашки експедиции през 70-те и 80-те на ХХ век.
. 20.00 – почивка
. 20.15  – Омо – път към предисторията (2002, 68’). Каньонът на Омо, дива река в Етиопия, чиито брегове се населяват от хора, живеещи в каменния век. Крокодили, хипопотами, маймуни, жирафи и камерата на Павол Барабаш.  Гран При от Четвъртия международен фестивал на планинарския филм през 2004 г.
 

6, четвъртък
Полски институт, ул. Веслец 12

. 18.30  - Вертикалната Амазония (2004, 63’). Ауян Тепуи - най-високото плато със скални стени в джунглите на Амазония. От него се спуска най-високият водопад в света – Салто дел Анхел (979 м). Едно истинско пътешествие в “Изгубения свят”. Гран при от Банскофилмфест’ 2005.
. 19.35 – почивка
. 19.50 - Непознатата Антарктида (2007, 40’). Този път камерата  на Павол Барабаш ни отвежда до най-високата точка на Антарктида Маунт Винсън.
. 20.30 – Мустанг (2002, 28’). Истинска перла в творчеството на Павол Барабаш. Филм за тайнственото княжество на границата между Непал и Тибет, доскоро недостъпно за чужденци, познато единствено от книгите на френския етнограф и пътешественик Мишел Песел. Гран при от ІІІ Международен кинофестивал за планини, екстремни спортове и приключения, България.


8, събота
11.00 ч., Полски институт

Каним всички на урок по танци от региона Спиш.
Стъпките ще усвоим с помощта на професионалните танцьори Димитър Иванов, бивш член на ансамбъла за песни и танци „Maзовше” и Елица Костадинова.
Заявки се приемат в информационния пункт на института, на телефоните 02/981-09-07, 02/987-21-59 и на мейла sofia.info@instytutpolski.org


11, вторник
18.00 ч., Полски институт, вход свободен
Съвместно с издателство СОНМ

Представяне на българското издание на книгата на Анна Нашиловска „Четиригодишната философка“ (превод - Магда Карабелова) с участието на авторката и героинята на книгата – Йоанна Нашиловска-Рек
   
Анна Нашиловска - писателка, поетеса, литературен критик и професор по литература.  Авторка на 18 книги – проза, биографии, публикации в областта на литературознанието.  Дебютира рано със стихове, отпечатани през 1977 г. в специализираната литературна преса. През 90-те в центъра на вниманието на прозата й е темата за майчинството. "Книга за началото" (2002)  описва първите дни на новородената й дъщеря. "Четиригодишната философка" е издадена в Полша през 2004 г.
„Четиригодишната философка“ се състои от записки от времето, когато най-малката ми дъщеря Ашя, днес петнадесетгодишна, беше на четири години. Не бих казала, че се учеше да говори, защото вече се справяше добре, по-скоро беше започнала да се удивлява на света и умееше да го изрази. Учудването е първичния познавателен импулс. Детето се учудва на неща, за които ние, възрастните, сме слепи и глухи, понеже ги познаваме твърде добре. Мнозина философи са писали за „детството на човечеството“, през собственото детство често може да бъде видяно това, което е изначално и основно. Има книги, които могат да бъдат написани само когато си наблизо и „Четиригодишната философка“ е една от тях. (Анна Нашиловска).


13, четвъртък
18.00 ч., Полски институт, вход свободен

Хайка – реж. Марчин Кшищалович (2012, 88 мин.), с надписи
Участват: Мачей Штур, Марчин Дорочински, Соня Бохошевич, Вероника Росати.
Награди: Филмов фестивал Гдиня 2012 – „Сребърни лъвове“; „Орел“ (Полска филмова награда) – в категория „най-добър филм” и още 9 категории.
Филмът разказва историята на отмъщението на сержант Видра, изпълняващ присъди срещу поляци, сътрудничащи на немския окупатор. Разказ за психологическите последствия на едно предателство, което ще бележи живота на няколко души.  
„Хайка” е разказ за предателство и отмъщение, вина, наказание, за чест и вярност. Тук няма да намерите мартирологичен патос и монументална храброст. (Maрчин Кшищалович)
 
 
Нова Загора
17 февруари – 14 март
Галерия „Руси Карабиберов“

Изложба полски театрален плакат

 
18, вторник
18.00 ч., Полски институт
съвместно с Факултета по славянски филологии на Софийския университет

Представяне на книгата с лекции на проф. Боян ПеневЗападноевропейската романтика и нейните отражения в славянските литератури”. Книгата ще представи литературният историк и критик проф. дфн Светлозар Игов от Института за литература – БАН.  С участието на Татяна Джокова, отговорен редактор в Университетското издателство, и доц. д-р Калина Бахнева, съставител и автор на встъпителната студия.
   
Книгата включва лекционен курс на изтъкнатия български литературовед и критик проф. Боян Пенев, който професорът изнася в Софийския университет през учебната 1926–1927 г.


27, четвъртък
10.00 ч., Софийски университет, зала № 149   
Съвместно с Факултет по славянски филологии на Софийския университет

Работилница за студентите полска филология под ръководството на Михал Рушинек.
Михал Рушинек – адюнкт в катедрата по теория на литературата на факултета по полска филология на Ягелонския университет. Автор и преводач на няколко десетки книги за деца и възрастни. В периода 1996-2012 е секретар на Вислава Шимборска. Понастоящем е председател на УС на Фондация „Вислава Шимборска“.


27, czwartek
godz. 18.00, Biblioteka Instytutu Polskiego

Dyskusyjny Klub Książki.
Zapraszamy do swobodnej rozmowy o polskich książkach w niezobowiązującej atmosferze i przy herbacie. Wszystkich czytelników serdecznie zapraszamy! Rozmowy o książkach prowadzone są w języku polskim.

Michał Witkowski „Barbara Radziwiłłówna z Jaworzna-Szczakowej”
Groteskowa historia kariery i upadku właściciela lombardu staje się pretekstem do opowieści o przełomie lat 80. i 90. w Polsce, o przemianach ustroju i ludzkiej mentalności. Autor przypomina raczkujący polski kapitalizm, zapiekanki sprzedawane z przyczepy, akwizycję i podsycany przez prasę mistycyzm ostatnich lat XX wieku.
Powieść „Barbara Radziwiłłówna z Jaworzna-Szczakowej” została wybrana „Książką Lata 2007” Przeglądu Nowości Wydawniczych w Poznaniu, a Michał Witkowski został laureatem Paszportu „Polityki” (2007).

 
Полски пиеси в софийските театри:

3 и 16 февруари
19.00, Народен театър „Иван Вазов“, камерна сцена, билети на касата
С подкрепата на Полския институт

„Всичко ни е наред” на Дорота Масловска (превод – Правда Спасова).
Режисьор - Десислава Шпатова

 
5 и 13 февруари
19.00 ч., Teaтър „София”, камерна сцена, бул. „Янко Сакъзов” 23A
С подкрепата на Полския институт

Tирамису – пиеса на Йоанна Овшанко (превод – Мариана Минковска)
Режисьор – Николай Поляков


7 и 20 февруари
19.00 ч., Народен театър „Иван Вазов”, Голяма сцена, билети на касата

„Тестостерон” – пиеса на Анджей Сарамонович
Режисьор – Пламен Панев (превод – Йоанна Попова)Автор: Полски институт - София
04.02.2014 г. 13:42
Посетено: 1182
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/18528-programata-na-polskiya-institut-za-fevruari-2014