Календар

Празнична декемврийска седмица на Държавна опера Русе

Концерти и оперна премиера в програмата тази седмица

Празнична декемврийска седмица на Държавна опера Русе


◊ ПРОГРАМАТА

„В очакване на Рождество” със солистите на Русенска филхармония

На 11 декември от 19 часа в зала Филхармония, Светлана Анчева (обой) и струнен квартет в елитен състав: Емил Шейтанов (цигулка), Велиана Денчева (цигулка), Галина Косева (виола) и Пламена Величкова (виолончело) ще поднесат на почитателите на красивата музика бутиков концерт с тематичното заглавие „В очакване на Рождество”. Ще прозвучат брилянтните творби на Доменико Чимароза - Концерт за обой и оркестър, Missa Adventus et Quadragesimae на Петер Ебен, Концерт за обой и оркестър на Алесандро Марчело, „Домине Деус” на Антонио Вивалди и „Рождество Христово” от Добри Христов. В концерта участват Девически камерен хор „Русе“ при НУИ „Проф. Веселин Стоянов" с диригент Свилен Димитров и Мая Тодорова – орган.


„Летящият холандец” на сцената на зала Филхармония на 12 декември

Истинска оперна перла присъства в празничната декемврийска програма на Държавна опера Русе през тази седмица – това е концертното изпълнение на операта „Летящият холандец” от Рихард Вагнер. За първи път вълнуващата творба на гениалния композитор – автор на музиката и либретото, е изпълнена в Русе на 9 март 1969 г. 44 години по-късно – на 12 декември, от 19.00 часа на сцената на зала Филхармония ще се появи призрачният „Летящ холандец” в изпълнение на хора и оркестъра на Държавна опера Русе под диригентството на германския диригент Йоханес Харнайт. Участват солистите Лусине Даниелян (Сента), Андреана Николова (Мари, дойка на Сента), Миодраг Йованович (Холандеца), Калоян Христов (Даланд), Стоян Даскалов (Ерик), Арсений Арсов (Кормчия на кораба на Даланд).

"Драматична балада" - така самият автор е определил жанра, към който принадлежи "Морякът скитник". ("Летящият холандец"). В основата на тази романтична опера е заложена старинна морска легенда. В своята „Автобиографична скица“ от 1843 г. Вагнер споделя, че е бил завладян от историята на Хайнрих Хайне, която разказва легендата в сатиричната новела „Мемоарите на господин фон Шнабелевопски“.  Историята идва от легендата за Летящия холандец, в която се разказва за кораб, осъден да плава до деня на Страшния съд. Запознава се с разказа още в Рига, през лятото на 1838 г. "Този сюжет ме изпълни с възторг и се запечата в душата ми, но аз още нямах силите, необходими за неговото възпроизвеждане." Скоро Вагнер бяга от Рига в Париж. С помощта на местни контрабандисти тайно преминава границата и в малкото пристанище Пилау се качва на кораб, за да стигне по море в Лондон. Пътешествието продължава три седмици, в морето бушува буря. Перипетиите на морското пътешествие правят силно впечатление на Вагнер. От моряците той  отново чува преданието за призрачния кораб и загадъчния холандски капитан. Контурите на бъдещата опера внезапно се открояват с поразителна яснота. През 1840 драмата е скицирана, през 1841 - завършена. Премиерата на операта се е състояла на 2 януари 1843 г. в Дрезден под диригентството на самия Вагнер в Дрезденския кралски театър.
***
В операта "Летящият холандец" за първи път е изведена идеята за изкуплението, на която е съдено да заеме централно място в по-нататъшното творчество на Вагнер. Желаната и недостижима смърт за холандеца ще настъпи едва тогава, когато неговото проклятие бъде изкупено чрез любовта на жена, която ще принесе себе си в жертва. Мисията на изкупителка поема върху себе си дъщерята на норвежкия моряк Даланд - Сента. Баладата на Сента за летящия холандец става център на действието и ядро на цялата опера. Драматизмът се засилва с появяването на Ерик, годеника на Сента, несъществуващ в легендата образ, въведен от Вагнер за създаване на трагичен конфликт. Ерик разказва пророчески сън, в който присъства непознатият от портрета. Внезапно се отваря вратата - влизат Даланд и холандецът, оригиналът на тайнствения портрет, неговият жив двойник...


Празничен гала концерт на Калуди Калудов, Найден Тодоров и Русенска филхармония на 13 декември

Държавна опера Русе ще зарадва почитателите на популярната италианска канцонета с празничния гала концерт „Canzonetta” на Калуди Калудов, който ще се състои на 13 декември от 19.00 часа в Доходното здание.

„Златният глас” на България Калуди Калудов и Маестро Найден Тодоров са избрали букет от най-обичаните и любими песни „Не ме забравяй”, „Завръщане в Соренто”,  „Неблагодарно сърце”, „О, соле мио”, „Матината”, „О, Мари” и др. Ще прозвучат още инструменталните хитове Фарандола от „Арлезианката” и прелюдия от операта „Крамен” на Жорж Бизе, както и неповторимото „Интермецо” от операта „Селска чест” на Маскани. Празничният концерт е в бляскавия акомпанимент на  Русенска филхармония под диригентството на Найден Тодоров.

Калуди Калудов записва своя първи компактдиск „Канцонета” в Полша и през 2001 година издава вече Златна плоча. За кратък период от време са продадени над 10 000 броя. До края на април 2014 ще излезе неговият нов канцонетен диск „Un amore cosi grande”, когото топ тенорът записа с Русенската филхармония, диригент Найден Тодоров.


Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
Публикация:
08.12.2013 г. 15:50
Посетено:
1392
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/12/news/18228-praznichna-dekemvriyska-sedmitsa-na-darzhavna-opera-ruse